Blog

Zwangerschapsupdate – Het eerste trimester (week 1 t/m 12)

zwanger eerste trimester dagmar valerie

Hoera, iedereen mag het weten! We verwachten ons tweede kindje eind maart 2020! Ik ben zwanger van een zusje of broertje van Lucas en ik voel mij een stuk energieker nu het tweede trimester is aangebroken. Het eerste trimester was er eentje met flinke ups en downs waar ik je graag meer over vertel. We zijn dolgelukkig dat ons kleintje bij ons is en voelen ons verrijkt met zijn/ haar komst. Ik deel graag een zwangerschapsupdate met jou en vertel je over de eerste weken van deze zwangerschap.

Van blijdschap naar verdriet

Het eerste trimester zit erop en het was er eentje met flinke ups en downs. We waren in de wolken toen we de positieve zwangerschapstest in handen hadden. Het kindje is meer dan welkom en we hoopten zo dat onze diepste wens in vervulling mocht gaan! Niet veel later moesten we er rekening mee houden dat ons lieve kindje niet meer bij ons was. Na flinke bloedingen en heftige krampen leek alles erop te wijzen dat ik een miskraam had. Dit deed ongelooflijk veel verdriet, want we hielden al zoveel van dit kleine wondertje. Ik bleef hopen door de tranen heen, maar ik vond deze periode mentaal en lichamelijk erg heftig. De zwangerschapskwaaltjes bleven (wat misselijkheid, verminderde eetlust, pijnlijke borsten, vermoeidheid) en opeens had het misschien geen doel meer. Dat idee was hartverscheurend.

Het allerbeste nieuws: wij verwachten eind maart ons tweede kindje

Mijn vertrouwen kwam terug toen ik Lucas – die we in dit prille stadium nog niet wilden betrekken bij de zwangerschap – ’s avonds wilde instoppen in zijn bedje en hij opeens zei dat hij de baby in mijn buik een kusje wilde geven. Dit moment gaf mij veel hoop en na gesprekken met dierbaren bleef ik vertrouwen in de kracht van ons kleintje. Na spannende dagen mochten we alsnog het allerbeste bericht ontvangen tijdens een vervroegde echo waar zelfs een kloppend hartje te zien was. Ons lieve lieve kindje, het broertje of zusje van Lucas was bij ons.

Vertrouwen op een voorspoedige zwangerschap

Na deze spannende, eerste weken keek ik erg uit naar de mijlpaal om het eerste trimester af te sluiten. Dan zou namelijk de meest kwetsbare periode voor de ontwikkelingen van een baby gedurende de zwangerschap achter de rug zijn. Ik merkte aan mijzelf dat ik het mentaal behoorlijk pittig vond om eerst zoveel blijdschap en daarna intens verdriet te voelen, terwijl ik daarna weer opgelucht mocht ademhalen en verder kon ‘genieten’. Het voelde erg dubbel om dat direct na zo’n emotionele achtbaan te kunnen doen. Daar heb ik dan ook veel tijd en ruimte voor genomen, zodat het mijn verdere zwangerschap niet in de weg hoeft te staan. Ook de mooie gesprekken in de verloskundigenpraktijk hebben bijgedragen aan weer vol vertrouwen en kracht te staan gedurende mijn zwangerschap van ons tweede kindje.

De reacties op de zwangerschapsaankondiging

Gedurende dit eerste trimester hebben we familie en vrienden op de hoogte gebracht van mijn zwangerschap en de komst van de kleine. We hebben liefdevolle felicitaties gekregen en iedereen is erg blij dat het ons gegund is. Het delen van dit prachtige nieuws maakte de zwangerschap nog echter! In het eerste trimester voel en zie je niet zoveel veranderingen en zo wordt het toch een stukje realistischer. Ik ben echt zwanger van ons tweede kind! Ik heb door de gebeurtenissen nog niet veel geshopt voor de kleine. Bij Lucas kocht ik toentertijd al wat favoriete items en na de geslachtsbepalende echo die we begin oktober hebben ga ik ook wat moois kopen voor dit lieve kleintje. We hebben natuurlijk niet alles meer nodig, omdat we nog veel hebben bewaard. Ik verheug mij vooral op het kopen van het geboortepakje haah, maar gelukkig hoeft deze nog lang niet aan. Eerst lekker genieten van het tweede trimester en meer energie.

De zwangerschapskwaaltjes van het eerste trimester

Ik had een verminderde eetlust, was moe en had wat last van ochtendmisselijkheid. Mijn haar viel met bosjes uit (echt schrikken!) en ik had moeite met in slaap vallen. Daardoor nam ik alle rust en ruimte overdag die mijn lichaam nodig had, voor zover dat natuurlijk kon met een energieke peuter om mij heen. Lucas slaapt in de middag nog een paar uurtjes en daardoor rustte ik met hem in het eerste trimester. Om het slaapje heen houdt hij mij lekker fit en actief, ook blijf ik met hem in een goed ritme. Dat heeft mij zeker door deze eerste weken geholpen. De controles en gesprekken in de verloskundigenpraktijk heb ik als heel fijn ervaren en de eerste echo’s van ons kleine wondertje zijn in het zwangerschapsdagboek geplakt. Het is niet alleen leuk voor nu, maar ook voor later om er weer doorheen te bladeren. Ik pak ook regelmatig die van Lucas er nu bij om te vergelijken, tot nu toe ervaar ik de zwangerschap (met uitzondering van het begin) en de kwaaltjes als identiek. Ik ben benieuwd of daar nog veel verandering in gaat komen dit tweede trimester!

Nog een zoon of toch een dochter?

We houden nu al ongelooflijk veel van ons tweede kindje en verheugen ons op het moment dat hij/zij bij ons is. Binnenkort weten we het geslacht en dat vinden we ook zo’n feestje! Weten of we een zoon of dochter krijgen vinden wij ontzettend leuk, zodat we Lucas en onszelf nog beter kunnen voorbereiden op de komst van de baby. Zelf hebben we helemaal geen voorkeur, maar wel een sterk vermoeden; blijf ik een echte jongensmama of krijgen we een Koningskoppel? Wat denk jij?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.