Blog

Zwangerschapskwaaltjes, klachten en andere ongemakken


Zwangerschapskwaaltjes, klachten tijdens de zwangerschap en andere ongemakken. Daar gaan we het in dit artikel even over hebben. Over het algemeen vlieg ik namelijk zeer goed door de zwangerschap heen, waarbij ik elke dag dat het goed gaat nog steeds een klein feestje vier omdat ik weet dat het ook heel anders kan verlopen. Ik moet zeggen dat ik om mij heen hoor dat niemand had verwacht dat ik zo nuchter en ontspannen in deze fase zou staan. Of dat heeft geholpen tot nu toe? Tsja, dat blijft gissen natuurlijk. Maar ook ik mocht zwangerschapskwaaltjes beleven, dus deze dans ontsprong ik niet. Lees je mee welke klachten ik so far heb ervaren?  (Mocht je het je trouwens afvragen,  op bovenstaande foto zie je de – hopelijk – favoriete knuffel van onze kleine en het prachtige hoeslaken van Witlof waar ik verliefd op ben geworden).

Vergeetachtigheid – Natuurlijk op de eerste plek een kwaaltje (zeg maar gerust FLINKE KWAAL MET CAPSLOCK) waar ik last van heb, maar waar mijn omgeving ook van mee mag genieten. Ik ben namelijk echt een regeltante en probeer alles tot in de puntjes te organiseren met al mijn lijstjes, multitask-activiteiten en efficiënt denkpatroon. Nou loopt dat toch een beetje in de soep sinds ik zwanger ben, al noem ik het liever ‘minder soepel’. Na het eerste trimester begon het al een beetje op te spelen, maar die vergeetachtigheid is sindsdien alleen maar toegenomen. Waar ik in het begin steeds spulletjes kwijt was, groeide het uit tot inmiddels gehele activiteiten vergeten en overal door worden verrast. Waar gaat dit heen? Ik schrijf daarom alles zo goed mogelijk op wat in mij op komt, maar als ik dus een afspraak met jou vergeet… I’m sorry, ik doe het écht niet expres en hoop dat het gauw weer over zal waaien!

Pijn in onderrug – Ook dit kwaaltje hoort bij de zwangerschap, maar zou ik liever van dit lijstje willen skippen. Het is niet relaxt om met pijn in je onderrug wakker te worden, de dagelijkse activiteiten uit te willen voeren of ermee moeten slapen. Maar toch hoort het er ook bij, de ene vrouw heeft er meer last van dan de ander, maar ik hoor bij de laatste categorie. Nu helpt een kruikje, een massage of bewegen waardoor de pijn enigszins zachter wordt. Ook speelt het af en toe wat meer op dan op andere momenten; gelukkig is het tijdelijk!

Veranderende smaken – Je kent de beroemde vreemde cravings tijdens de zwangerschap vast wel. Je hebt opeens zo’n behoefte aan snack X! Maar ik kreeg ondertussen ook een gekke afkeer waardoor ik groen en geel zag; de smaak of geur van menthol. Het zit in tandpasta en kauwgom en werkt juist verfrissend, maar daar reageer ik al sinds het begin van de zwangerschap slecht op. Ook was ik echt fan van de muntgeur en moet ik er nu niks meer van hebben. Grappig dat het zo kan veranderen!

Onrustige huid – Zocht je de bergen? Die kon ik dus tijdelijk vinden op mijn voorhoofd en rug. Niet eerder werd mijn huid zo onrustig als tijdens de zwangerschap, al heb ik het nu weer wat meer onder controle gelukkig. Door de hoeveelheid hormonen was het echt een achtbaan en daar voelde ik mij alles behalve comfy onder. Heb je ook opeens een onrustige huid tijdens de zwangerschap? Treur niet, het gaat écht voorbij.

Verstoorde nachtrust – Op de gekste tijdstippen word ik wakker als ik ’s nachts in bed lig. Niet eens omdat ik naar de wc moet – zoals gebruikelijk zou kunnen zijn, want het is een bekende zwangerschapskwaal – maar ik kan opeens klaar wakker zijn. Ik wist er in het begin echt geen raad mee, want ik val meestal bij het zien van mijn bed al als een blok in slaap om vervolgens door zeven wekkers te worden gewekt. Uiteindelijk werkt de optie om even mijn e-reader te pakken, wat pagina’s te lezen en wat te drinken het beste om weer in slaap te vallen. Het is geen drama, maar ook niet heel prettig om steeds midden in de nacht extra schaapjes te moeten tellen.

Op mijn lijstje met kwaaltjes en klachten tref je niet de beroemde misselijkheid of eetlust voor twee. Daar ben ik héél erg blij mee – dat is nogal zacht uitgedrukt – want het lijkt mij ontzettend heftig als je dat wél ervaart tijdens de zwangerschap. Dan wordt elke dag opeens een stuk intenser en zwaarder denk ik, waardoor het genieten ook wat belemmerd kan worden. Ook tref je bij mij geen volle haarbos tijdens de zwangerschap (was toch erg welkom geweest, al was het maar voor onze trouwdag), maar daar staat tegenover dat ik ook de beruchte plasneigingen elke vijf minuten over mag slaan. En die mis ik dan weer totaal niet op deze zwangerschapskwaaltjesparty. Al met al gaat het ontzettend goed en hoop ik deze flow vast te kunnen houden. Mij hoor je ook niet klagen, want dat gaat simpelweg niet terwijl ik weet dat er zo’n lief wondertje in mij mag groeien. Tot nu toe heb ik de zwangerschap als zeer positief ervaren en vliegt de tijd voorbij dus we gaan dubbel en dwars genieten van mijn bewegende-en-groeiende-buik-show en de schopjes van ons kleine mannetje. En die kwaaltjes? Die nemen we daarom graag voor lief.

Heb/had jij last van zwangerschapskwaaltjes en klachten? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.