Zwanger – Help mijn kleding past niet meer!
Sneak preview van de kledingkamer ❤️ Een kamer waar ik als klein meisje alleen van durfde te dromen ✨ #interior #love #fashion #home #white #nude

Zwanger – Help mijn kleding past niet meer!

Dan breekt opeens het moment aan: je kleding past niet (goed) meer! De zwangerschap is een bijzondere tijd waarin je lichaam ontzettend hard moet werken voor twee, je elke dag een beetje verandert en de kleine flink gaat groeien gedurende verschillende fases. Hoe ik hiermee om ben gegaan? Dat lees je in dit artikel! 

Vind ik het erg dat ik dikker aan het worden ben? Nee, dat zeker niet. Mijn lichaam doet er alles aan om de kleine groot te mogen brengen en daar ben ik juist heel erg trots op. Het is elke dag ontzettend fijn om die bevestiging te mogen krijgen dat de kleine bij ons is en daar hoort een groeiend buikje eenmaal bij. Zo vanzelfsprekend is een zwangerschap helemaal niet en dat je lichaam zich met de kleine voorbereid op zijn komst is dan ook een heel speciaal idee. Toch moest ook ik flink wennen aan mijn veranderende lichaam. Opeens zit bij het aandoen van je schoenen een buik aardig in de weg! Het opstaan gaat wat moeilijker – want extra gewicht – en de jasjes kunnen opeens niet meer dicht… Het hoort bij deze bijzondere tijd en het is voor het allermooiste doel.

Zo’n groeiende buik is dus even wennen, want ook mijn kleding begon heel anders te vallen. Waren shirtjes en tops eerder favoriete items, vallen deze nu een stuk korter. En wat de broeken betreft, die zou ik in theorie nog wel aan kunnen trekken, maar dat knoopje maakt het toch minder prettig. De zwangerschapscollecties vind ik om eerlijk te zijn vaak (niet altijd!) nog steeds een beetje tegenvallen, zeker ten opzichte van de huidige trends. Ook vind ik het toch ergens zonde om voor een zwangerschapsitem veel meer geld neer te leggen dan voor een item uit de ‘gewone’ collectie die ik ook nog eens langer kan dragen. De zwangerschapscollecties zijn wat prijziger, maar ook voor een kortere periode in te zetten. Hoe ik dat dan heb gedaan met mijn kleding? Ik heb een half dagje uitgetrokken om mijn hele kledingkast uit te pluizen. Wat kan ik nu nog wel en wat niet aan? Wat viel al ruimer en kan ik met een riempje juist anders laten vallen waardoor mijn buik er beter uitkomt? En wat kan – tijdelijk – echt niet meer? Dat vond ik een hele prettige ervaring, zo word je niet elke ochtend geconfronteerd met kleding die echt niet meer zit. Ook heb ik twee zwangerschapsbroeken aangeschaft in de sale (van de H&M), omdat ik in de winter ben uitgerekend en ik dan eenmaal niet alleen maar jurkjes en rokjes kan dragen als koukleum. Bovendien zitten ze gelukkig erg fijn en waren deze dankzij de sale uiteindelijk heel betaalbaar. Dus als ik je een tip mag geven, benut die sale goed want het vormt een ideaal moment om zulke tijdelijke items aan te schaffen voor een toegankelijke prijs. Toen ik weer wist welke kleding goed genoeg viel en waar ik echt een te kort aan had, ben ik naar de winkel gegaan en heb ik enkele fijne items in een maatje groter gekocht die ik goed kan combineren en afwisselen. Ook heb ik gelet op de flexibiliteit van de stoffen en heb ik wat makkelijke tinten meegenomen die ik altijd wel kan matchen met andere items die ik al heb.

Zo kocht ik voornamelijk enkele basics, iets ruimer vallende truitjes en jurkjes uit de ‘gewone’ collecties die na de zwangerschap ook nog prima te dragen zijn. Ik heb veel blazers en vestjes die ik gelukkig nog goed kan dragen (alleen kunnen deze minder makkelijk dicht) waardoor ik die erg fijn kan combineren met de basics die ik heb gekocht. Ook vind ik het belangrijk dat kleding niet knelt, je lichaam heeft juist in deze fase de ruimte en het comfort nodig om tot rust te komen en goed te groeien. Ook wissel ik vaker af met accessoires: een fijne tas, mooie sieraden, een sjaaltje, schoenen of een hoed. Op deze manier kan je toch nog deze periode leuk voor de dag komen en een beetje blijven variëren op een toegankelijke manier! Als je lekker in je vel zit dan straal je dit ook uit!

Hoe doe/deed jij dat in de zwangerschap met kleding? Of hoe zou jij dit aanpakken?

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Dit bericht heeft 11 reacties.

 1. Frauke

  Leuke tips! Het lijkt me best lastig als je ineens niks meer past, maar goed dat jij alsnog veel dingen kan blijven dragen (zij het dan op een wat andere manier)! Ik snap je redenering ook wel rond zwangerschapskleding, er veel in investeren voor maar een paar maanden is ook zo zonde. Wel goed dat je betaalbare zwangerschapsbroeken hebt gescoord, lijkt me wel fijn in de winter inderdaad! X
  Frauke onlangs geplaatst…Van elektriciteitskast naar zachte muurMy Profile

 2. Dita

  Ik was zo’n 9 kg aangekomen met de zwangerschap. Ik had niet een super dikke buik en kon lang mijn eigen kleding aan. Wel kocht ik 2 jurkjes die lekker mee groeiden en wat basics. Ideaal op een broek. Verder niet speciale kleding gekocht.
  Dita onlangs geplaatst…Lichtpuntjes #23My Profile

 3. Femke

  Ik zou dit denk ik op dezelfde manier aanpakken. Ik weet van vrouwen uit mijn omgeving dat zwangerschapskleding vaak of niet heel erg modieus is (niet dat het daar allemaal om draait hoor) en ook nog best prijzig kan worden. Een nicht van mij, die heeft op één of twee zwangerschapsbroeken na, helemaal geen zwangerschapskleding gekocht.. maar ook kleding wat groter gekocht. Na haar zwangerschap kon ze die kleren nog aan en met riempjes en noem het maar op staat het nu ook allemaal nog super :-).
  Femke onlangs geplaatst…Blogmutsen & Co #32: F*ck it listMy Profile

 4. Marjolein

  Herkenbaar!! Ik wil er ook niet teveel geld aan uitgeven en kon gelukkig aardig wat kleding lenen van vriendinnen.
  Ik heb wel een paar dingen gekocht en inderdaad wat shirts een maatje groter die lekker mee rekken. En ik heb een paar bloesjes gekocht die ik nu los met een shirtje eronder draag en die straks na de bevalling ook handig zijn ivm het geven van borstvoeding.
  Maar leuke en betaalbare zwangerschapskleding vinden is best een uitdaging :)
  Marjolein onlangs geplaatst…Tomatensoep met ras-el-hanoutMy Profile

 5. Denise

  Lijkt me heel lastig, vooral omdat het tijdelijk is. Fijn dat je nog 2 broeken in de sale hebt kunnen scoren, scheelt vaak veel geld :-)
  Denise onlangs geplaatst…Hier gebruik ik blogs voorMy Profile

 6. Nicole

  Ik wilde ook geen geld uitgeven aan zwangerschapskleding en achteraf baal ik er wel van. Want ik liep toch in minder comfortabele kleding rond en had veelal het zelfde aan. Ik denk dat ik bij een volgende zwangerschap dit toch anders aanpak. Wellicht anders via marktplaats kopen ofzo.
  Nicole onlangs geplaatst…Organic babykleding & accessoires voor elk budgetMy Profile

 7. Amy

  Het lijkt me heel bijzonder je lichaam zo te zien veranderen, omdat je weet dat het ervoor zorgt dat je kleine mannetje kan groeien. Maar ook lastig, want veel kleding kopen terwijl het maar tijdelijk is? Ik denk dat je een creatieve manier gevonden hebt om te kunnen blijven dragen wat jij wilt.. Super leuk!
  Amy onlangs geplaatst…Video | Roadtrip 2016 AftermovieMy Profile

 8. Kirsten

  Ik vond shoppen van zwangerschapskledij ook helemaal niet leuk. Vond dat er zo weinig keuze was. Gelukkig kon ik ook heel wat items shoppen in de solden, waardoor het best wel meeviel wat ik hier aan uitgaf.
  Kirsten onlangs geplaatst…10 things I hate(d) about being pregnantMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge