Blog

Wanneer ben je klaar voor een tweede kind?

Wij wisten niet of we op een dag een tweede kindje zouden kunnen verwelkomen. Op dit moment ben ik over de helft van mijn zwangerschap en zijn we in verwachting van onze tweede zoon. We zijn dolgelukkig met zijn komst, maar wanneer ben je klaar voor een tweede kind? Hoe voelde deze kinderwens voor ons gezien mijn gezondheidssituatie en de kans op (weer) langdurig herstel? Ik vertel je meer over onze kinderwens en het gevoel wanneer we klaar waren voor een tweede kind.

Hoe weet je dat je klaar bent voor een tweede kind?

Ik wil graag dit artikel beginnen met het feit dat het voor ons allesbehalve vanzelfsprekend was om een tweede zwangerschap te kunnen ervaren. Door mijn gezondheid leek het eerder niet eens mogelijk, waardoor de wens wel ergens op de achtergrond aanwezig was maar niet de kans kreeg om te groeien. We focusten ons daarom volledig op onze rijkdom in de puurste vorm: lieve Lucas die ons dagelijkse leven zoveel mooier maakt. Dat doen we nog steeds, maar nu ook vanuit extra veel liefde voor zijn broertje die we eind maart mogen verwelkomen. Een wonder en prachtig cadeau waar we diep van binnen zo op hoopten, maar wat eerder niet realistisch bleek te zijn. We zagen aan onszelf en Lucas dat we ruimte in elke vorm (liefde, warmte, aandacht, tijd, ruimte in huis, maar ook financieel) over hadden om nog een kindje op te laten groeien in ons gezin. Dat betekende nog niet dat we zomaar voor een tweede kindje konden gaan. Sterker nog; voor veel mensen is het niet vanzelfsprekend en ook wij gingen door een spannende tijd.

Onze kinderwens: een broertje of zusje voor Lucas

We voelden aan alles dat we de kinderwens hadden om een broertje of zusje te schenken aan Lucas. Lichamelijk had ik alle energie om er voor Lucas te zijn en was ik goed hersteld van de eerste zwangerschap. Mentaal had ik alle liefde, warmte en aandacht om misschien wel voor nog een kindje te kunnen zorgen. Vanwege mijn medische achtergrond, moesten we wel in gesprek met deskundigen om vast te stellen of dit eigenlijk wel kan en ‘handig’ is. Ten koste van alles, iedereen en mijzelf met alle risico’s wou ik liever niet nog een tweede kind, omdat ik er dan nooit met de liefde, energie en aandacht voor de kinderen zou kunnen zijn. Dat idee vond ik hartverscheurend en aangezien ik elk kindje een warm en veilig thuis gun, vond ik het ook erg belangrijk dat we dit als ouders onze kinderen kunnen meegeven. Natuurlijk krijg je nooit 100% garantie op een goede afloop, maar zoveel grote en onnodige risico’s nemen ten koste van iedereen kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Zeker niet omdat we al zo dankbaar zijn met in ons leven een prachtige zoon. Toen we te horen kregen dat de kans op een voorspoedige zwangerschap net zo groot is als bij andere vrouwen, was dat het allermooiste nieuws dat we ons konden wensen. Dat nam nog steeds niet weg dat we geen idee hadden of het haalbaar was om nog een tweede zwangerschap te mogen ervaren, want alsnog is het niet vanzelfsprekend om in verwachting te zijn. Onze blijdschap zorgde ervoor dat we het zeker wisten; we zijn klaar voor een tweede kindje. Onze kinderwens kreeg de kans om te groeien.

Vol verwachting kijken we uit naar zijn komst

We kunnen ons bijna niet meer voorstellen dat we geen twee zoontjes mogen zien opgroeien en kijken dan ook ontzettend uit naar de komst van ons tweede kindje. Het voelt zo vertrouwd en hij is nu al erg geliefd. We zijn heel dankbaar dat we nog een zoontje mogen verwelkomen, een vriendje voor Lucas voor het leven. Ook Lucas is ontzettend enthousiast en kijkt uit naar zijn broertje, dat maakt deze periode voor ons extra speciaal. Hij geniet bewust met ons mee en is extra zorgzaam voor mij en de baby in de buik. Heel lief en mooi om van dichtbij mee te maken dat hij zo betrokken is en zo positief omgaat met de zwangerschap. Dat is iets wat je als ouder heel erg hoopt mee te maken, maar wat je niet kunt verwachten van een 2-jarige. We koesteren dan ook heel erg deze zwangerschap en zijn blij dat we nog een zoon in de armen mogen sluiten. Hij is zo welkom! We zijn er helemaal klaar voor, voor zover je er klaar voor kunt zijn natuurlijk. In het leven kan elke dag anders lopen dan je graag zou willen, maar we hopen dit prachtige kindje met veel liefde te kunnen verwelkomen en hem een veilig en warm thuis te geven. Hij heeft nu al onze harten gestolen.

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.