Blog

Op deze manier betrekken we Lucas bij de zwangerschap

Lucas zwangerschap bydagmarvalerie tweede kindje grote broer

Ik ben bijna op de helft van de zwangerschap, ongelooflijk hoe snel het opeens gaat. Binnenkort hebben we de 20-weken echo en kunnen we ons kleine mannetje weer bewonderen. Daar kijken we erg naar uit en tot die tijd genieten we van de gezellige bewegingen en zijn aanwezigheid in de buik. Hij trappelt al vrolijk in het rond, wat altijd weer een geruststellend feestje is. Ook Lucas is zich bewust van de zwangerschap, door het leeftijdsverschil vinden we het extra bijzonder om echt samen deze zwangerschap te kunnen beleven. Hij zegt tegen iedereen die het maar horen wil dat hij grote broer wordt. Ook is hij ontzettend trots en blij, ik denk dat hij zich oprecht verheugt al heeft hij hoogstwaarschijnlijk niet helemaal door welke impact dit zal hebben op onze levens. Ik vertel je graag op welke manier we Lucas betrekken bij de zwangerschap en hoe we uitkijken naar de komst van zijn lieve broertje en onze tweede zoon.

Lucas betrekken bij de zwangerschap

Lucas wist al in een vroeg stadium van de zwangerschap af, zonder dat we dit bij of met hem hadden besproken. Zijn juf van de opvang was ook zwanger en toen we dachten dat ik net zwanger was, wees hij al naar mijn buik dat er een baby in zat. Toeval of niet, we vonden het heel bijzonder en lief. Zelf praten we niet veel en vaak over de baby waar Lucas bij is, omdat we er ook niet continu de focus op willen leggen voor hem. Het is zo’n lange periode om af te tellen en hij is ongelooflijk enthousiast; probeer dan maar uit te leggen dat er nog maanden gewacht moet worden totdat de baby er echt is. Toch beseft hij het ontzettend goed.

Lucas wordt grote broer!

Toen we het dierbaren vertelden, droeg Lucas een shirt met daarop ‘Ik ben stoer, want ik word grote broer’ en ‘Best brother’. Hij was erg trots op dit shirt en vertelde heel blij over de komst van de baby die in mijn groeiende buik zit. Dat maakte het tot een extra feestelijk moment. Als we worden verwend met een cadeautje weet hij meteen dat het voor hem of voor de baby is, ook geeft hij ’s avonds mijn buik kusjes en wenst hij de baby welterusten. Te zoet! Hij is erg zorgzaam, lief en behulpzaam. Er gaat natuurlijk een hoop veranderen, vooral op het gebied van aandacht verdeling. We maken ons daar niet druk om en willen vooral inspelen op wat er per moment nodig is, maar we zijn heel blij met het leeftijdsverschil en de steeds bewustere fase waarin Lucas zich mag bevinden. Hij is 3 jaar en 4 maanden als de kleine ons gezin compleet mag maken, een extra leuk leeftijdsverschil vinden wij om het leven te vieren met z’n vieren.

Mee naar het ziekenhuis voor controles

Toen de verloskundige het hartje van de kleine niet kon horen tijdens een controle, werd er een extra echo ingepland op het moment dat ik een dagje met Lucas zou zijn. Ik had mij voorbereid op alle scenario’s, maar niet op deze. Ik vertelde tegen Lucas dat we samen met de tram naar het ziekenhuis zouden gaan, om daar met de dokter naar de baby te kijken op een televisie. Ik vertel graag zoveel mogelijk wat we gaan doen, zodat hij weet waar hij aan toe is en niet voor verrassingen hoeft te staan. Meteen pakte hij zijn knuffelhaasjes, gaf er eentje aan mij en zei dat ik niet bang hoefde te zijn en alles goed komt?! Alleen al deze houding verraste mij enorm. Ik nam allerlei speelgoed, een hapje en drankje en de kinderwagen mee. Lucas vertelde meteen aan de trambestuurder over dat hij naar het ziekenhuis gaat om naar de baby te kijken, omdat hij grote broer wordt. Vervolgens zei hij het ook enthousiast tegen medepassagiers. Ik moest opletten dat ik niet in lachen uitbarstte, maar het was zo lief en leuk om te zien! Zijn enthousiasme werkt echt aanstekelijk.

Eenmaal in het ziekenhuis pakte hij mijn hand en liepen we samen naar de echoscopiste. Daar is een leuke speelhoek en nam hij een loopkar mee waar hij een pop in had gelegd. Eenmaal bij de echoscopiste had ik verwacht dat hij het erg spannend zou vinden, vooral als hij allerlei apparatuur zou zien. De echoscopiste was echt fantastisch en betrok Lucas meteen bij de echo. Ze vertelde over de gel op mijn buik wat Lucas maar gek vond, hij zei dat gel in de haren moest en dat dit shampoo was. Prima schatje! Toen de baby op het scherm kwam, zwaaide Lucas ernaar en was hij erg onder de indruk. De echoscopiste vertelde op zo’n hartverwarmende manier dat ik mij geen enkele seconde druk of zorgen maakte. Lucas was heerlijk rustig en blij dat hij de baby mocht zien. Ook ontdekten we tijdens deze echo dat Lucas een broertje krijgt! Zo’n echo duurt niet zo lang, maar Lucas wilde niet meer weg! Dat dit een uitdaging zou worden, had ik natuurlijk nooit verwacht haha. Na een extra half uurtje in de speelhoek gingen we samen een mooie knuffel uitzoeken voor zijn babybroertje. We maakten er samen een gezellig feestje van.

Blauwe confetti uit de ballon

We hebben met een ballon vol blauwe confetti aan sommige vrienden en familieleden vertelt dat we een jongetje verwachten. Lucas mocht heel stoer de ballon doorprikken en dat deed hij hartstikke goed.  Dit zijn hoogtepunten voor ons geweest waarbij we het heel fijn vonden dat Lucas al zoveel weet en betrokken is bij de zwangerschap. Dat we deze fase echt met z’n drieën mogen doormaken om straks een gezin van vier te worden vinden we geweldig. Voor nu genieten we volop van deze tijd met elkaar.

Ik hoop dat je het fijn vond om dit artikel te lezen, we kijken erg uit naar de komst van de tweede en vinden het heel bijzonder om je mee te kunnen nemen in deze fase door middel van deze updates.

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.