Hoe ik hoop als moeder te mogen worden

Hoe ik hoop als moeder te mogen worden

Wat een spannende ontwikkelingen spelen er toch tijdens een zwangerschap. De wens om een kindje te krijgen was bij ons sterk aanwezig en we konden ons geluk niet op bij het zien van de positieve test. Ik had niet verwacht de moedergevoelens zo snel te mogen ervaren, het voelde gelijk zo vertrouwd, en we genieten ontzettend van deze periode waarin we groeien naar het moment om ouders te mogen worden naast het feit dat natuurlijk ook mijn buik flink groeit. Ook sta ik regelmatig stil bij de vraag hoe ik eigenlijk graag zou willen zijn als moeder. Of de praktijk ook zo wordt, is natuurlijk nog maar de vraag, maar het is goed om wel alvast stil te staan bij het idee hoe je als moeder hoopt te worden. 

Er komt veel op je af aan nieuwe ervaringen wanneer je zwanger wordt, zeker als het de eerste zwangerschap is. Je springt samen in het diepe en geniet van elke dag dat het goed gaat, ook fantaseren we er regelmatig op los hoe het zal zijn als we straks de kleine in onze armen mogen sluiten. We proberen het ons te verbeelden, maar de praktijk zal vast en zeker toch anders lopen omdat je nog in de rol van ouders moet groeien en dat tijd nodig heeft én omdat elk kindje anders is. En dat is een prachtig proces waar we ook echt de tijd en ruimte voor zullen moeten nemen. Je wordt namelijk wel bij de geboorte al ouders, maar iedereen kan een vader en moeder worden. Daadwerkelijk papa en mama zijn voor de kleine, daar komt veel meer bij kijken.

Zo kunnen we echt niet wachten om de kleine te omringen met warmte, liefde en willen we niets liever dan een veilig thuis voor hem creëren. Ook hoop ik een betrokken moeder te worden die samen met Jord een sterke basis zal vormen waardoor de kleine zich verbonden met ons voelt. Dat we samen van de lichtpuntjes mogen genieten die ons overkomen, dat we hem mogen leren om positief te kijken naar het leven. Dat we samen als afsluiter van de dag de fijnste momenten kunnen doornemen en hoogtepunten met elkaar mogen delen en vieren. Maar ook dat we onze kleine kunnen ondersteunen tijdens het proces van vallen en opstaan, van doorzetten, groei en ontwikkeling. Dat we een stimulans kunnen vormen en hem mogen motiveren om van zijn dromen werkelijkheid te maken. En dat hij ook de vrijheid ervaart om zijn hart te volgen. Dat we kunnen genieten van het dagelijkse, van de grootste en kleine geluksmomenten die op ons pad komen. Van het voorlezen voordat hij gaat slapen, van het buiten spelen en lekker gek dansen door de woonkamer. Samen schaterlachen en het leven niet zo serieus nemen, dat hij bij ons echt kind mag zijn en kan opgroeien. En dat we mooie plekken ontdekken, onze grenzen samen verleggen en onze horizon kunnen verbreden. Maar dat we ondertussen niet vergeten waar we vandaan komen; waar thuis is, omringd door lieve familie en vrienden.

Wat zou jij graag je kleine mee willen geven? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Dit bericht heeft 21 reacties.

 1. Nicole

  Wat heb je dat prachtig geschreven Dagmar. Zelf had en heb ik die wensen ook al is het in de eerste twee jaar heel anders gelopen dan ik had gedacht en gehoopt door mijn ziekte. Daar voel ik me nu nog schuldig over maar ik probeer dat nu goed te maken..
  Nicole onlangs geplaatst…Echt liefde bestaat!My Profile

 2. Frauke

  Wat ontzettend mooi omschreven zeg! En ook echt heel erg mooi hoe je hoopt als moeder en als ouders te mogen worden. Ik ben ervan overtuigd dat dat helemaal goedkomt, met zo’n geweldige mentaliteit en positiviteit. Jullie kindje zal vast met een overdosis liefde opgroeien! X
  Frauke onlangs geplaatst…The reveal: mijn vernieuwde kamer!My Profile

 3. Amy

  Wat heb je dit mooi beschreven Dagmar! Ben ervan overtuigd dat jullie kleine man straks opgroeit in de warme en liefdevolle omgeving die jij hem hoopt te geven, dat kan haast niet missen als je ziet met hoeveel positiviteit en liefde je nu al spreekt :)
  Amy onlangs geplaatst…Roadtrip Zweden, Oostenrijk, Polen en SloveniëMy Profile

 4. Joyce

  Dat klinkt erg mooi! Ik had die wens ook wel en heb dat wel moeten bijstellen. Ik kan het niet opbrengen altijd maar positief te zijn, het moederschap is zwaar ;) Wat ik hoop is dat ik aan mijn kinderen kan meegeven, dat ik er altijd voor ze zal zijn. Wanneer het goed gaat, maar ook als het even minder gaat.
  Joyce onlangs geplaatst…Fotodagboek: Laatste vakantieweekMy Profile

 5. Anne

  Super mooi omschreven.
  Naast geluk en plezier vind ik het zelf ook belangrijk om een kind te leren waar de grenzen liggen, wat belangrijke normen & waarden zijn, dat hij/zij z’n hart moet volgen, en dat niet alles gaat zoals je het graag zou willen, maar dat je daar wel mee moet leren leven, en er altijd het beste van kunt maken :)
  Ik denk ook dat er voor jezelf altijd een uitdaging in ligt. Van kinderen zelf kun je je misschien een voorstelling maken, maar kinderen worden ook opstandige pubers, en dat lijkt me een lastige, maar hele leerzame omslag!
  Anne onlangs geplaatst…Alles over diabetes type 1My Profile

 6. Femke

  Mooi. Hoewel ik nog helemaal niet bezig ben met het moederschap, heb ik wel een bepaald beeld hoe ik mijn kind op zou willen voeden. Vooral omdat ik veel naasten heb met kinderen en daar ook zie wat ik echt niet zou willen. Nu maar hopen dat het ook zo gaat uitpakken later ;-). Ik wil ze in ieder geval meegeven om proberen zo veel mogelijk voor alles en iedereen open te staan en dat hij/zij dicht bij zichzelf kan blijven. Altijd en bij iedereen.
  Femke onlangs geplaatst…Blogmutsen & Co #31: De laatste 10 foto’s op mijn telefoonMy Profile

 7. Evelyne

  Al heel lang weet ‘k wat ‘k mijn kind wil bijbrengen, mocht ’t er ooit komen. Alles wat ik gemist heb tijdens mijn jeugd. Ik mag nochtans niet klagen, maar ik voel mij vaak onbegrepen. Daar wil ‘k ’t dan beter doen als ouder.
  Evelyne onlangs geplaatst…ღFotografie mijn levenღ #30My Profile

 8. Nienke

  Wauw wat mooi geschreven Dagmar! ik denk dat je echt de moeder word zoals je in deze blog verteld.

 9. Leah

  Wauw wat prachtig verwoord allemaal. Geniet nog van deze zwangerschap en die kleine zal zich absoluut hartstikke welkom bij jullie voelen, dat kan niet anders!!

 10. Cindy

  Wat wij mee willen geven aan onze zoon is: heel veel liefde, dat hij gelukkig mag zijn met alles wat hij doet, ongeacht het wel of niet “in ons straatje” ligt en ik hoop dat hij altijd terug kijkt, als hij groter is, op een warm liefdevol gezinsleven die we hem willen en proberen te bieden. Heel mooi geschreven dit. Veel geluk!
  Cindy onlangs geplaatst…TAG: Zomerse dilemma’sMy Profile

 11. Nadia

  Ik zou graag hetzelfde willen als dat jij omschrijft. Mijn ouders waren altijd heel open, over alles was te praten en er was weinig ‘moeten’ bij. Zelf wil ik ook graag dat mijn toekomstige kind alles met mij zou kunnen bespreken zonder bang te zijn dat ik hem of haar zal veroordelen etc. Samen keuzes maken in plaats van keuzes maken voor je kind. In the end ben jij de ouder en neem je in het eind ook de beslissing, maar het is fijn als een kind ook weet waarom die beslissing wordt genomen en dat er ook aan haar/zijn wensen zijn gedacht. :)
  Nadia onlangs geplaatst…EOS Pomegranate RaspberryMy Profile

 12. Vanessa

  Mooi om te lezen! Ik ben er zeker van dat jullie een goede mama en papa zullen zijn. Als ik ooit een kindje heb, dan zou ik het veel aandacht, liefde en warmte willen geven. Dat is iets wat ik in mijn eigen kindertijd heb gemist.
  Vanessa onlangs geplaatst…Persoonlijk: Gescheiden oudersMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge