Wat ik ga doen tijdens mijn zwangerschapsverlof

Wat ik ga doen tijdens mijn zwangerschapsverlof


Zwangerschapsverlof is geen vakantie. Laat ik daarmee dit artikel openen om verwarring te voorkomen en je meteen uit de droom helpen. Zwangerschapsverlof wordt onderschat, ook door mij overigens dat weet ik nu al. Ik doe alsof ik dan alle tijd heb, maar ondertussen merk ik dat het lichamelijk zwaarder begint te worden en dat je er ook echt aan toe bent om die rust te pakken tijdens het verlof. Je hebt de tijd voor de geboorte van de kleine nodig om opgeladen en vol energie de bevalling in te gaan. En daarna begint het balanceren tussen de luiers, de voedingen, de slaapjes, het huishouden en natuurlijk de sociale activiteiten die ook graag om het hoekje blijven kijken. Ik vertel je meer over de plannen tijdens mijn zwangerschapsverlof die vier maanden zal duren. 

Die zijn er niet veel kan ik je vertellen! Ik dacht dat ik mij erg zou vervelen, maar ondertussen merk ik in de laatste weken voor mijn verlof op dat ik de rust nodig heb om op te laden en lichamelijk aan te sterken. Je verbruikt meer energie, alles verloopt in een ander tempo dan ik gewend ben en ik voel dat mijn lichaam de rust juist heel goed kan gebruiken om straks ontspannen de bevalling in te kunnen gaan én het vol te kunnen houden. Want het vraagt zo’n kracht van jezelf en dat moet je echt niet onderschatten. Dan kan je maar beter tijdig gas terugnemen… Wijze woorden van deze mommy to be! Het toepassen is trouwens wel iets ingewikkelder, maar het lukt mij steeds beter om die rust te nemen.

Wat ik dan wel ga doen tijdens mijn zwangerschapsverlof is het wassen van de babykleertjes. Dat heb ik nog niet gedaan en daar heb ik straks mooi de tijd voor. Ook wacht er nog een gezellig bergje (Mount Everest) aan strijk dus ook daar vermaak ik mij de eerste dagen vast mee. De geboortekaartjes gaan in proef, er staat een bezoekje aan de kapper op de planning en ik verwacht wat meer nieuwe gerechten en recepten te proberen. Ik vind het heerlijk om lekker te schrijven en heb nog wat ideeën liggen die ik graag uit zou willen werken. Ook zijn mijn lieve collega’s mij aan het voeden met leesvoer waardoor ik mij niet hoef te vervelen en mijn to-read-stapel is lekker hoog aan het worden. Ik kan nu al niet wachten om te beginnen in deze must-reads! Alle afleiding (mits het een ontspannen houding bevordert) is erg welkom, want als workaholic houd ik van mijn werk. En ik ga mijn collega’s erg missen. Ik denk dat het loslaten nog wel ‘een dingetje’ gaat worden, maar het tegelijkertijd ook snel kan wennen. De tijd voor de geboorte van de kleine zal misschien bestaan uit wachten (in combinatie met extra slapen, lezen, schrijven en gezellige bezoekjes van familie en vrienden), de tijd na de bevalling kan voor mij niet lang genoeg duren! Ik denk dat ik dubbel en dwars ga genieten van elke minuut die ik samen met mijn gezin mag doorbrengen. De tijd vliegt vast en zeker voorbij als ik alle clichés moet geloven (en die onderschat ik zeker niet) en voor je het weet begint het loslaten en het oefenen met de opvang… Daar moet ik echt nog even niet aan denken, ik kan er ook nog geen realistische voorstelling van maken eigenlijk. Dus lekker extra genieten van het nu.

Momenteel probeer ik de laatste weken voor mijn verlof zo goed mogelijk vol te houden, maar ik merk nu wel echt op dat mijn lichaam extra veel moeite moet doen om de verlofdatum te halen. Het is echt mijn streven en ik ga ervoor, maar dat betekent wel extra rustmomenten op de tijden dat ik niet werkzaam ben en eenmaal een wat minder dynamisch leventje. En of ik dat erg vind? Helemaal niet, het is immers voor het allermooiste doel en ik ben heel blij dat ik op werk zoveel fijne projecten aan mag gaan. Dat vormt een heerlijke afleiding in deze tijden tot de kleine in onze armen ligt. En ondertussen kom ik allemaal mini klusjes tegen in en om het huis waarvan ik denk: daar kom ik nóóit aan toe, dus die schrijf ik op en wie weet krijg ik er spontaan zin in tijdens mijn verlof. Want jullie kennen mij langer dan vandaag, ik word graag door lijstjes omringd dus ook tijdens mijn verlof!

Heb jij tips/ tricks voor mijn zwangerschapsverlof om te plannen en te ondernemen? 

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Dit bericht heeft 10 reacties.

 1. chucky1012

  Ik zou zeggen geniet van de dagen die je nog werkt en heb een fijn verlof.

  Xoxo

 2. Carolien

  Ik zeg; geniet er van. Geniet van alle momenten voor de bevalling, en geniet dubbel zo hard van alle momenten na de bevalling.

 3. Tineke

  Succes en geniet van je zwangerschapsverlof! Ik heb helaas geen ervaringen en tips die ik met je kan delen. Met 36 weken ging ik met zwangerschapsverlof en de volgende dag ben ik bevallen.
  Liefs
  Tineke onlangs geplaatst…Fedde is alweer 6 maanden oudMy Profile

 4. Romy

  Ik vind het knap dat je het nog zo lang volhoudt met werken. Dat lijkt me nog best pittig. Zo te horen hoef je je ook tijdens je verlof niet te vervelen. Rust goed uit en geniet vooral van het idee dat er straks een klein mannetje is!
  Romy onlangs geplaatst…Maandelijkse dosis VakerVrolijkheid #1My Profile

 5. Kim

  Geniet van je verlof voor de bevalling. Onderschat absoluut het cliché niet: daar heb je nu nog tijd voor!
  Pak stapels boeken en maak je vooral niet te druk. Ik heb echt heel rustig aan gedaan voor de bevalling (deels ook omdat het vet koud buiten was en op sommige dagen zo glad, dat ik niet naar buiten mocht van mijn omgeving), maar als ik daar nu op terugkijk ben ik heel blij dat ik het zo heb gedaan. Ik geniet nu net zo hard met mijn kleine man, maar de tijd voor jezelf momentjes zijn zeldzaam. Dat is niet erg, maar daarom extra lekker dat ik die van te voren wel even heb gepakt!
  En natuurlijk, gewoon lekker genieten. Voor de bevalling, maar zeker ook na de bevalling 😊
  Kim onlangs geplaatst…‘Hier dump je je kinderen…’My Profile

 6. Saar

  Volgens mij zal jouw zwangerschapsverlof een grote les van loslaten worden! Veel zal je inderdaad niet moeten doen als die kleine er straks is.
  Ik wens je alvast fijne laatste werkweken toe met voldoende rust! En dat de bevalling volgens plan mag verlopen :-)
  Saar onlangs geplaatst…Zwanger | week 18: de baby voelenMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge