Blog

De zwangerschap in combinatie met mijn onderneming

zwangerschap ondernemen eigen baas zzp

Ik combineer momenteel mijn zwangerschap met het runnen van mijn eigen bedrijf. Ik ben erg blij dat ik het ondernemen nog steeds elke werkdag met zoveel plezier en passie mag doen. Het geeft mij rust en ruimte om werkzaamheden uit te voeren waar ik blij van word, te werken met ambitieuze ondernemers en ondertussen ook goed voor mijzelf te zorgen. Juist dankzij mijn onderneming kan ik deze zwangerschap veel beter aan voor mijn gevoel. Ik vertel je meer over de combinatie van zwanger zijn en ondernemen.

Mijn zwangerschap toen en nu: een gezonde balans

Tijdens de zwangerschap van Lucas was ik in loondienst, waardoor ik maandelijks precies wist waar ik qua inkomen op kon rekenen. Dat is een fijne zekerheid, maar de keerzijde ervan in mijn werksituatie toentertijd was dat ik ongelooflijk hard werkte en veel overuren maakte. Tot aan de laatste dag voor mijn verlof werkte ik over en was ik de laatste die het licht uitdeed, zelfs tijdens mijn verlof heb ik nog werkzaamheden opgepakt. Ik had hier vrede mee op dat moment, omdat ik mijn werk erg belangrijk vond. Nu vind ik mijn werk en mijn onderneming ook ontzettend belangrijk, maar heb ik beter dan ooit een gezonde balans tussen werk en privé. Ik zorg goed voor mijzelf en ervaar geen stress of spanning rondom werkzaamheden, ik mag namelijk de opdrachten invulling geven waar ik mij goed bij voel! Ook heb ik een goede werkomgeving en werkritme voor mijzelf gecreëerd die aansluiten bij waar ik behoefte aan heb. Daar pluk ik nu tijdens mijn zwangerschap de vruchten van.

Een goede werkomgeving en werkritme

Ik run met veel plezier mijn onderneming, maar ik heb er ook bewust voor gekozen om tijdens mijn zwangerschap extra te letten op mijzelf. Ik pak voldoende rust op een werkdag, probeer genoeg te bewegen en ook goed te eten. Ik werk vaker in een comfortabele outfit vanaf de bank met warme thee erbij en heb iets minder afspraken buiten de deur in de agenda staan. Op deze manier zorg ik dat ik het juiste werkritme aan kan houden, maar ik ook voldoende aandacht en tijd heb voor mijzelf en de zwangerschap tijdens een werkdag. Zo kan ik midden op de dag besluiten om een rondje te wandelen als opeens de zon begint te schijnen of kan ik oefeningen doen die goed zijn voor mijn onderrug. Ik kan met marketingwerkzaamheden en teksten bezig zijn terwijl ik een maskertje op mijn gezicht heb en besluiten om een vers sapje te persen als ik daar zin in heb. Juist die vrijheid, rust en ruimte zorgen ervoor dat ik mij veel beter voel tijdens de zwangerschap en dat ik er ook op de andere dagen met alle aandacht en energie voor mijn gezin kan zijn.

Ondernemen geeft mij de rust en ruimte die ik nu nodig heb

De vrijheid en ruimte die mijn onderneming mij in deze fase geeft, kwamen niet uit de lucht vallen. Ik heb er heel bewust hard naartoe gewerkt voor mijn zwangerschap om hier nu te kunnen staan. Natuurlijk wist ik niet van te voren hoe het uit zou pakken en hoe alles zou verlopen, maar ik ben erg blij met de keuzes die ik heb gemaakt waardoor ik deze tijd soepeler en met meer aandacht voor het hier en nu mag doorlopen. Ook heeft het ondernemerschap mij geholpen toen ik net zwanger was. Die eerste weken voelde ik mij niet fit en ook behoorlijk misselijk, vooral de ochtenden waren pittig. Dat ik dan rustig op kon starten, relaxt kon ontbijten en daarna pas opdrachten oppakte voelde als een cadeautje. Elke onderneming is anders en elke ondernemer werkt anders. Ik ben blij dat ik als marketeer, tekstschrijver en businesscoach veel online actief ben en dat ik overal kan werken zolang ik maar verbonden ben met het internet. Voor mij werkt het erg prettig om een thuiskantoor te hebben en regelmatig te sparren met andere creatievelingen. Ik werk nauw samen met ambitieuze ondernemers en dit contact en de betrokkenheid onderling vind ik heel fijn.

Ondernemen een goede combinatie met de zwangerschap?

Ik hoop nog lang plezier te mogen ervaren met mijn onderneming, tijdens en na mijn zwangerschap. Ik ben erg blij dat ik juist tijdens deze fase nog beter voor mijzelf kan zorgen en de rust en ruimte heb om te doen wat goed is voor mij als zwangere én als ondernemer. Dankzij mijn werk beleef ik veel plezier, kan ik mijzelf blijven uitdagen en mag ik werken voor toonaangevende merken en inspirerende ondernemers. De combinatie van zwanger zijn en het ondernemen ‘bevalt’ goed. Met deze slechte woordkeuze sluit ik heel graag dit artikel af haha.

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.