Checklist – Dit gaat mee in de vluchtkoffer als ik ga bevallen

Checklist – Dit gaat mee in de vluchtkoffer als ik ga bevallen

vluchtkoffer
Het is tijd om de vluchtkoffer in te pakken, want het einde van de zwangerschap is in zicht! De bevalling kan elk moment plaatsvinden en daarom is het raadzaam om de juiste spullen mee te hebben als je net als ik de intentie hebt om in het ziekenhuis te bevallen. Maar ook als je thuis zou willen bevallen, is het aan te raden om een vluchtkoffertje klaar te hebben staan ‘voor het geval dat’. Ik heb tijdschriften, blogs en platforms bekeken en ik ben tot een checklist gekomen die ik graag met je deel. Dit gaat mee in mijn vluchtkoffer als ik ga bevallen…

Allereerst wil ik toch even delen dat ik het moment van inpakken echt onwennig vond. Het idee dat de bevalling al zo dichtbij is voelt erg onwerkelijk, maar het is natuurlijk wel realistisch om het alvast allemaal klaar te zetten. Last minute inpakken is in deze situatie niet aan te raden, zo’n bevalling kan al erg stressvol zijn en daarom is het ideaal als je vluchtkoffer alvast klaar kan staan. Ook ben je dan net wat beter voorbereid en heb je er geen omkijken naar. De verloskundige raadde ons daarom aan om de vluchttas/vluchtkoffer maar vast van het to-do lijstje af te vinken en Jord nam het initiatief om eenmaal thuis er gelijk mee aan de slag te gaan. Deze koffer samen inpakken werd op deze manier nog leuker! Hoe bijzonder is het om samen het eerste pakje van de kleine uit te zoeken…

Wij hebben een handbagage koffer ingepakt, maar een tas kan natuurlijk net zo goed gebruikt worden. Net wat je prettig vindt en waar je je goed bij voelt zodat je alle spulletjes in kunt pakken die niet bij jouw bevalling mogen ontbreken. De items die jij graag mee zou willen nemen kunnen trouwens erg verschillen van mijn checklist, kijk vooral wat jij prettig vindt om mee te nemen voor tijdens de bevalling. Onze vluchtkoffer is vrij compact,  we willen ook geen overload aan spullen meenemen. Het noodzakelijke is goed genoeg, wij wonen echt om de hoek van het ziekenhuis waardoor er in geval van een langer verblijf iemand makkelijk heen en weer zou kunnen om de benodigdheden aan te vullen. Ik heb de spullen onderverdeeld in categorieën, mocht je nog een tip hebben dan is deze heel erg welkom aangezien ik geen ervaring heb met bevallen en ik uit ben gegaan van wat mij praktisch lijkt. Of het dus ook praktisch is, that’s the question!

Extra belangrijk
– Het geboorteplan
– Lijstje met telefoonnummers van personen die je als eerste op de hoogte wilt brengen
– Gegevens van de kraamzorg
– Paspoorten
– Kleingeld (voor bijvoorbeeld een rolstoel, het parkeren of eten/drinken)

Praktisch
– Een schriftje met pen
– Koekjes/snack/ flesje drinken en Dextro
– Kraamverband
– Boek, tijdschrift en Ipad (waarschijnlijk overbodig, maar misschien toch handig)
– Plastic tasje (voor vieze spulletjes)

Voor de baby
– Kleding in tasje met maat 50
– Kleding in tasje met maat 56
– Mutsje (in verschillende maten) en sokjes
– Hydrofiele doeken
– Newborn luiers
– Knuffeltje
– Omslagdoek

Voor de partner
– Extra kleding (shirt, ondergoed, vest)
– Deo

Voor mij
– XXL Pyjama (en twee andere wijdvallende shirts)
– 2 paar dikke sokken
– Voedingsbh
– Ondergoed
– Vest
– Comfy broek
– Extra set met schone kleding
– Slippers
– Toilettas (tandenborstel, tandpasta, shampoo, haarelastiekje, douchegel, lippenbalsem en deo)
– Kruik

Bij de ingepakte vluchtkoffer hebben we ook de Maxi Cosi gezet met het prachtige Koeka deken. Ook hebben we een lijst erbij gelegd met items die last minute meegenomen worden. Bovendien staat er in grote letters op dezelfde last minute lijst dat we Poes van extra eten moeten voorzien. Genoeg familie en vrienden die de sleutel hebben en even langs haar kunnen, maar toch even handig om zelf ook een extra bakje met eten neer te zetten voor tante Poes…

Last minute
– Verzekeringspasje en patiëntennummer/pas van ziekenhuis (zitten bij ons in de portemonnee)
– Telefoons en oplader
– Camera en oplader
– Portemonnee
– Sleutels
– EXTRA BAKJE VOER VOOR POES

Een vluchttas inpakken is heel persoonlijk en kan daarom voor iedereen net een andere inhoud bevatten. Voor ons is bovenstaande heel prettig om mee te nemen, maar wie weet gebruiken we de helft niet. Dat zou zomaar kunnen, want we hebben geen ervaring met bevallen en we gaan uit van ‘een normale bevalling in het ziekenhuis’. Omdat bevallingen altijd anders verlopen en deze van te voren niet te voorspellen zijn, houden we rekening met alle scenario’s. Bovendien wonen we in de buurt van het ziekenhuis waardoor in het ergste geval iemand even op en neer moet rijden. En bij dit laatste puntje kan ik je in ieder geval verzekeren: ik ben het niet :) Een bijzondere tijd nu de vluchtkoffer is ingepakt en de Maxi Cosi klaarstaat. De laatste loodjes zijn een feit en ik geniet nog even van de gezellige bewegingen die in mijn buik te voelen zijn. Ik hoop dat je iets aan deze checklist van onze vluchtkoffer hebt gehad en mocht je ook binnenkort bevallen: veel succes, warmte en kracht toegewenst! Ik hoop dat je bevalling voorspoedig mag verlopen en dat je gauw mag genieten van de kleine ♥

Mist er nog een handig item op mijn checklist voor de vluchtkoffer als je gaat bevallen? Wat zou jij meenemen?

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Dit bericht heeft 11 reacties.

 1. Manon

  Conditioner! Mijn haar was eeeeen grote klittenbende en na het douchen (met alleen shampoo) kwam ik er niet doorheen. En ik weet niet of dat bij jullie ziekenhuis zo is, maar bij ons ziekenhuis kon je de baby meteen aangeven dus misschien het trouwboekje/erkenningspapieren? En heel veel onderbroeken!
  Manon onlangs geplaatst…Heart to heart: stoppen met bloggen…My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wat een briljante tips, dankjewel voor het sturen! Echt heel slim inderdaad, die gaan gelijk mee, want klinkt heel logisch maar had ik nog niet aan gedacht :D Heldin van de dag <3 Thank you Xx

 2. Inge

  Ik beval in januari dus jouw artikel komt als geroepen. Ik heb als tip van een collega gehoord dat je ook best een klein lichtje / lampje meeneemt zodat je snachts als de kleine honger heeft geen groot licht hoeft aan te steken. Maar die tip ga ik persoonlijk niet opvolgen, het licht boven het bed zal ok moeten zijn.

 3. Romy

  Wat spannend zeg! Mijn ervaring met bevallen is nul komma nul, dus helaas kan ik je geen tips geven ;) Maar het klinkt alsof je helemaal goed voorbereid bent. Geniet nog even van de laatste loodjes en van het fantaseren over jullie kindje dat er nu toch echt bijna aankomt.
  Romy onlangs geplaatst…Een brief aan mijn vijfjarige ikMy Profile

 4. Joyce

  Goed lijstje hoor! Dit waren ook de items die ik bij me had. Kraamverband hoef je niet mee te nemen trouwens, dat is aanwezig in het ziekenhuis :)
  Joyce onlangs geplaatst…Drie kleine woordjesMy Profile

 5. Marjolein

  Goede lijst, ik had al die dingen ook bij me.
  Ik had ook handcreme en bodylotion bij me, ik had zo’n droge huid in het ziekenhuis!
  En ik had het eerste pakje voor na de geboorte in een apart zakje gedaan met een labeltje erop, zodat duidelijk was dat ze dat als eerste aan zou krijgen.
  Succes met de laatste loodjes!
  Marjolein onlangs geplaatst…Daging rendangMy Profile

 6. Kim

  Goed lijstje! De meeste van die dingen had ik ook mee idd. Een tip die niet zozeer over de vluchttas gaat, maar wel over de maxi-cosi; als je de autogordel gebruikt voor het vastzetten, probeer voor de bevalling dit even een keer uit.
  Kim onlangs geplaatst…WintertijdMy Profile

 7. Lenneke

  Ik heb het lijstje 1-op-1 overgenomen. Super handig! Ben zelf ook graag georganiseerd en goed voorbereid dus dit was een fijn hulpmiddel.

  Heel veel succes met de laatste loodjes!

Geef een antwoord

CommentLuv badge