9 X Wat ik niet mis aan de zwangerschap

9 X Wat ik niet mis aan de zwangerschap

14504881_1220872567951844_3951251856553934848_n
Een zwangerschap is niet vanzelfsprekend, hoe groot de kinderwens soms ook is. En als je dan zwanger bent geworden dan gun je iedereen een zwangerschap die voorspoedig mag verlopen. Je wenst iedereen een zwangerschap zonder zorgen, kwaaltjes en klachten die deze fase bemoeilijken, maar eentje om voor de 100% van te kunnen genieten. Maar ondanks het feit dat een zwangerschap nog zo mooi en liefdevol kan zijn, zijn er ook genoeg feitjes op te noemen die je misschien iets minder zou missen aan deze tijd. Hoe mooi ik de zwangerschap ook vond, dit ga ik in ieder geval niet missen!

Ongerustheid – De zwangerschap is een prachtige tijd, maar zorgeloos deze periode doorlopen zou echt een uitzondering zijn. Ook ik kon mij ongerust maken, vooral in het eerste trimester waarin er veel met je lichaam gebeurt maar je dit amper meekrijgt. De klachten zijn er (misschien) wel, maar je vraagt je toch steeds af of het hartje goed klopt, of hij goed beweegt en zijn lichaam goed functioneert. Opeens is het woordje ‘gemiddeld’ heel magisch en kan je het als mommy to be niet vaak genoeg horen tijdens de controles! Bij mijn kwamen de moedergevoelens al opspelen toen ik de positieve test in handen had. Ook de daarbij behorende zorgen en gedachtes kwamen om het hoekje kijken, je hebt immers het allerbeste voor je kindje over.

Niet alles kunnen eten – Als sushiliefhebber was het af en toe best even jammer dat ik niet die zeer gewilde California Maki kon eten. Ook het smeren van broodjes met filet americain deed ik met liefde voor Jord, maar ik had er af en toe behoorlijk veel moeite mee om niet toch even een grote hap te nemen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de visjes, brie en andere lekkernijen die ik toch even moest laten staan. Fijn om nu weer alles te mogen eten, delicious!

Misselijkheid en kokhalzen – Ik heb het niet veel hoeven te ervaren, maar ook bij mij waren er periodes waarin ik mij met vlagen opeens erg misselijk voelde. Echt overgeven daar deed ik niet aan, maar het kokhalzen en die neiging hebben… Het werd er niet prettiger op en ik mis dit totaal niet. Natuurlijk niet.

Onrustige nachten – In de laatste fase van de zwangerschap wordt het je niet gemakkelijk gemaakt om een fijne houding te vinden en lekker te gaan slapen. Bovendien komt daar maagzuur om het hoekje kijken, moet je steeds vaker naar de wc en schopt de kleine steeds harder en harder. Die onrustige nachten kunnen handig zijn om alvast te wennen – zo werd regelmatig door andere mama’s gezegd – maar veel prettiger zou zijn om nog even alle energie op te kunnen doen om die bevalling te rocken. Bovendien heb je in het laatste trimester meer slaap nodig en kan je deze amper vatten, lastig lastig! Al zijn de nachten hier nu ook iets anders: nu heeft het een speciaal doel om wakker te worden op vreemde tijdstippen en gaat de knop om voor hem op te staan zo om.

Amper kunnen tillen en bukken – Als je iemand bent die graag zelfstandig alles doet, onderneemt en lekker actief is, dan is het extra gewicht dat je bij je draagt tijdens de zwangerschap soms best een issue. Alles kost eenmaal meer kracht en energie heb je niet meer in overvloed. Ook het amper kunnen tillen en het bukken dat steeds minder soepel verloopt is niet iets waar ik spontaan heimwee naar krijg…

Comfy kleding – Hoe fashionable je je ook had voorgenomen om er als zwangere bij te lopen, zo comfy kleed je je op sommige dagen (zeker tijdens je verlof!). Dan heb je geen behoefte aan strakkere, nauwsluitende kleding, maar zit die wijde trui en legging ook heerlijk. Echt fijn om nu weer alles aan te kunnen en niet de tegenvallers te ontdekken van spontaan ontstane crop tops en broeken die opeens niet meer zo soepel dicht kunnen. Nee hoor, dat mis ik niet!

Wanneer komt de kleine? – Wat ik vooral in het laatste trimester heb ervaren is de vraag wanneer de kleine nu eindelijk komt. Ik vond het afwachten tijdens mijn verlof best wel een dingetje en gedurende de periode heb ik het steeds beter leren loslaten. Maar zeker in het begin vond ik het spannend dat hij elk moment kon komen en werd ik dagelijks wakker met het gevoel ‘Zou het vandaag dan echt gebeuren? Of moeten we toch nog even geduld hebben?’. Je weet het niet, het overkomt je en het is de kunst om er niet de hele tijd mee bezig te zijn, maar dat is stiekem iets makkelijker gezegd dan gedaan…

Geen buik die in de weg zit – De buik is tijdens de zwangerschap echt prachtig en het is ook iets heel bijzonders als je in een relatief korte periode zo mag groeien omdat de kleine er vrolijk in beweegt, maar tegelijkertijd is de grote buik ook zó onhandig. En zwaar. En zit hij ook wel in de weg, zeker in het laatste trimester. Ik vond het daarom een leuke verrassing toen ik na de zwangerschap opeens mijn voeten weer kon zien: hoi, waren jullie er ook nog!

VergeetachtigheidLast but not least een puntje waarbij ik mijn vraagtekens kan zetten of dit op een dag wordt hersteld. De vergeetachtigheid is sinds de zwangerschap enorm bij mij toegenomen en ik zou heel graag willen dat het anders was, maar ik kan dit niet ontkennen. In het begin had ik er veel moeite mee, juist omdat ik altijd zo scherp was en alles helder op een rij had. Dit vormde mijn kracht en ik kon daardoor snel schakelen. Inmiddels heb ik zo mijn manieren gevonden om de vergeetachtigheid enigszins te trotseren, maar praktisch is het niet.

We hebben er een heel knap en lief kereltje voor terug gekregen die het allemaal waard is. En dan valt al het bovenstaande écht echt echt in het niet, hij is ons allermooiste cadeautje ☆

Wat mis jij niet aan de zwangerschap?

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Dit bericht heeft 8 reacties.

 1. Romy

  Ik kan me goed voorstellen dat je om deze redenen blij bent dat je zwangerschap achter de rug is. Ik duim hard met je mee dat die vergeetachtigheid weer wat afneemt ;)
  Romy onlangs geplaatst…Terugblik: 2016 was het jaar van…My Profile

 2. Merel

  Wat gek zeg, als ik dit lees, dat een zwangerschap dit allemaal met je doet. Maar je krijgt er zo ongelooflijk veel voor terug dat het het allemaal waard is.

 3. Kim

  Leuk om te lezen! En heel herkenbaar. Ik was ook heel blij dat ik zelf weer bij mijn voeten kon! En die vergeetachtigheid. Manlief grapt nog weleens dat hij altijd op mij kon vertrouwen en nu moet hij zelf een agenda aanschaffen. sinds m’n zwangerschap moet ik alles op schrijven.
  Kim onlangs geplaatst…Lief dagboek 2.0 – Week 50 & 51My Profile

 4. Lilian

  Erg herkenbare puntjes! Ik zit vaak met m’n knieën omhoog en ik was zo blij dat ik dat weer kon! Die vergeetachtigheid wordt nog frustrerender als je ziet hoeveel (details) kids kunnen onthouden. Die koppies zijn echt gemaakt om dingen te leren. 😏
  Lilian onlangs geplaatst…Waarom ik (voorlopig) stop met bloggenMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge