TRAVEL / Romance in Rome

Charmante, Italiaanse mannen op Vespa’s, heerlijke pasta’s en pizza’s, kunst op elke hoek van de straat en dan hebben we het nog niet eens over het verrukkelijke ijs gehad. Rome is the place to be!  Een grote droom kwam uit toen wij in het najaar van 2012 een paar dagen naar Rome gingen in de herfst. Mijn liefde voor Italië kent dan ook geen grenzen. Overdag scheen de zon en was het nog heerlijk warm, terwijl de temperaturen sterk begonnen te dalen tegen de avond. Rome was groots en bruisend, vol cultuur en vriendelijke mensen. Als het kon, zou ik er zo weer naartoe gaan om alle details van deze mooie stad in mij op te nemen. En dan heb ik het nog niet eens over de architectuur gehad… Ik ben verliefd en liep dan ook met een roze bril op door deze prachtige stad in de armen van mijn vriend. In dit artikel neem ik je mee naar Rome.

Vastleggen in volledig scherm 14-4-2014 233321.bmp 
Nice to know

Rome is meer dan de hoofdstad van Italië, het is een belangrijke plaats in de internationale film- en modewereld en hoofdzetel van de katholieke kerk. Rome has it all: een heerlijk klimaat met voldoende zongarantie, een lekkere keuken vol verse gerechten  en kunst die over de hele wereld wordt geprezen. Het contrast tussen klassiek en modern is sterk aanwezig in de architectuur, maar ook het modebeeld. Volgens de legende is Rome 2700 jaar oud en de afstanden tussen de historische en unieke plekken zijn goed te belopen, vooral in het oude centrum waar de geschiedenis terug te zien is op elke hoek van de straat.

IMG_9999 
Het Vaticaan (www.vatican.va)
In Vaticaanstad, de kleinste onafhankelijke staat van de wereld, liggen twee hoogtepunten van Rome: de Sint-Pieterskerk en de Vaticaanse musea. 
Vastleggen in volledig scherm 14-4-2014 233330.bmp

De grootste kerk van de wereld, Sint-Pieterskerk, heeft veel indruk op mij gemaakt. Keizer Constantijn bouwde en kerk boven het graf van Petrus, niet ver van het Circus van Nero waar de apostel was gekruisigd. Bij binnenkomst van de Sint-Pieter staat rechts de Pieta, Michelangelo’s meesterwerk uit 1499. Ook Bernini’s 20 meter hoge baldakijn boven het altaar is niet te missen en maakte erg veel indruk.Het Vaticaan is reusachtig, maar als je er bent, dan is een bezoekje aan de Sixtijnse Kapel (Capella Sistina) echt een must. Michelangelo werkte van 1508 tot 1512 aan de plafondfresco’s waar het Scheppingsverhaal getoond wordt. Hier mag je trouwens geen foto’s van maken, maar uiteraard schoot mijn vinger uit op het juiste moment…

Vastleggen in volledig scherm 14-4-2014 233337.bmp
IMG_9998 
Colosseum 

Je kent het Colosseum waarschijnlijk als het symbool van Rome. Maar wist je ook dat dit monument in de 1e eeuw gebouwd is als geschenk aan de bevolking van Rome? Keizer Vespasianus (It’s all in the name, liefde voor Vespa’s!) liet het Colosseo bouwen en het theater bood plats aan ruim 55.000 mensen. Vooral bloederige evenementen vonden er plaats, waaronder de gladiatorenspelen. Tip: koop een combinatiekaartje voor het Colosseum, het Palatino en het Forum.

Vastleggen in volledig scherm 14-4-2014 233323.bmp

Het Forum
Meer dan duizend jaar was het Forum Romanum het sociale, politieke en economische hart van het oude Rome. Nu staan er voornamelijk romantische ruïnes waar je doorheen kunt wandelen. 
Vastleggen in volledig scherm 14-4-2014 233311.bmp

Vastleggen in volledig scherm 14-4-2014 233334.bmp 
Het Pantheon (www.pantheonroma.com)

Als ik ergens blij van werd, dan was het wel het Pantheon. Jord moest mij er echt wegtrekken toen ik aan de grond genageld stond van de indrukken. Het is de best bewaarde tempel uit de Romeinse oudheid en het licht door een gat in het plafond vormt een magisch tafereel. De koepel is een halve bol met een diameter van 43,5 meter. De enorme bronzen deuren maakten mij tot een kabouter.

IMG_9997
Trevifontein

De fontein is in 1762 ontworpen door Nicolo Salvi en je ziet Neptunus en twee paarden die van een klif naar beneden storten. Iedereen die naar Rome wil terugkomen, moet een muntje in de fontein gooien. De volgende keer neem ik mijn spaarpot mee en gooi ik alle muntjes erin, want hier horen zij thuis toch?

Piazza Navona
Het prachtige plein bevat een spectaculaire Fontana dei Fiumi uit 1651 van Bernini. Aan de noordzijde liggen de restanten van de toegang tot de renbaan die keizer Domitianus aan het einde van de 1e eeuw liet bouwen.  Je ziet er veel straatmuzikanten, artiesten, kunstenaars en toeristen.

Spaanse Trappen
De Spaanse Trappen worden vaak gebruikt voor mode- en bloemenshows. Het plein met de trappen vormt een van de belangrijkste attracties van Rome. De straat tegenover de trap, de Via dei Condotti, is dé winkelstraat van Rome. Je treft hier MaxMara, Prada, Valentino, Versace… Noem het op en het merk heeft een plekje in dit kloppende hart van Rome.  Insider tip: Beklim de trappen aan het eind van de dag voor een spectaculaire zonsondergang.

Vastleggen in volledig scherm 14-4-2014 233318.bmp

Monumento A Vittorio Emanule II
Dit monument is eind 19e eeuw gebouwd ter ere van de eerste koning van het verenigde Italië. Je kunt het niet missen en vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je treft dit monument op Piazza Venezia.

IMG_9994

Extra Romance in Rome tips
De Wat & Hoe select Rome gids biedt je alle informatie voor een korte vakantie of stedentrip met o.a. De top 10-selectie van hoogtepunten, de beste hotspots, mooie stadswandelingen en insider tips (ISBN 9789021556413 Kosmos Uitgevers) en de National Geographic Reisgids Rome nam ons mee op reis met prachtige kleurenfoto’s en gedetailleerde kaarten, waardoor de voorpret om de reis te plannen extra wordt vergroot. Je krijgt insidertips en je vindt er niet te missen hotspots en unieke ervaringen om je reis gemakkelijk af te stemmen naar eigen wensen en interesses (ISBN 9789021550046 Kosmos Uitgevers). Voor een overzicht van hotels en overnachtingen is Trivago een erg overzichtelijke en handige site. Om Italië te bekijken vanaf twee wielen (fietsend of op een Vespa), kun je een bezoekje brengen aan de site www.bicibaci.it. Voor het Italiaanse Verkeersbureau check je www.enit.it

La Dolca Vita ervaarden wij in Rome. Ben jij al een keertje in Rome geweest? 
Liefs, Dagmar 
Follow me on

Dit bericht heeft 26 reacties.

 1. Ik ben er ooit met mijn kunstgeschiedenis opleiding geweest. Ik vond het zo bijzonder dat je dan in die gebouwen staat en je opeens realiseert dat daar dus heel lang gelden Romeinen aan het vechten waren. Bijzondere stad om bij het verleden stil te staan.

 2. Sophie

  Ik kom al zo’n 8 jaar in Italië (of was het nou 9? haha!) waarvan ik denk ik 3 keer in Rome ben geweest en 2 keer in Florence. En Italië is zó prachtig mooi! Al jaren gaan wij naar de zelfde plaats (op de grens van Umbrië en Toscane) en ik ben vorig jaar voor het eerst niet geweest. En ik mis het zó erg, Italië is een prachtland <3

 3. Tessa

  Wat een gezellige foto’s ! Ik wil ook zo graag een keertje naar Rome, het lijkt mij zo’n mooie stad :)
  X

 4. Svenja

  Wat een prachtige stad! Ik ben er nog nooit geweest, maar zou er heel graag eens naartoe willen! Vooral de mooie geschiedenis van de stad spreekt mij erg aan!

 5. Wat ontzettend gaaf. Rome lijkt me prachtig. Ik zou hier dan ook graag nog eens heen gaan!

 6. Suzanne

  prachtige foto’s, ik ben er nog nooit geweest. Maar ik wil er nog wel eens heen!

 7. Puck

  Wat super leuk! Ik wil nog zó graag naar Rome, het is echt een prachtige stad!

 8. Super leuk, je verslag! Ik ben net begonnen met het inlezen van de do’s in Rome dus je artikel komt als geroepen! Je straalt zo mooi op al je foto’s <3

 9. Cindy

  Prachtig verslag. Ik ben nog nooit in Rome geweest, maar daar wil ik toch wel heel graag heen!

 10. Wat een leuke foto’s! Gek genoeg ben ik nog nooit in Rome geweest, maar ben ik wel van plan die stad dit- of volgend jaar te gaan bezoeken!

 11. Van alle stedentrips die ik tot nu toe gemaakt heb, was Rome zeker weten de mooiste! je komt daar echt ogen tekort.. Vandaag hou ik een link party op mijn blog waar je je artikelen kunt spammen, doe je mee? x

 12. Ines

  Ik ben er echt nog nooit geweest maar wil er ZO graag eens naartoe!

 13. Lauriëtte

  Wat een goede tips! Ik ben twee keer in Rome geweest en blijf het een geweldige stad vinden!

 14. Alexa Land

  ik vind italie echt een fantastisch land! en rome is een fantastische stad

 15. Wat een fijn artikel! Ik zit er aan te denken om na de zomer een talencursus te gaan doen in Italië en twijfel tussen Rome, Florence & Milaan hihi. Hoe dan ook ga ik dan natuurlijk sowieso Rome bezoeken dus altijd handig deze tips! <3

  xxx

 16. PS by Dila

  Prachtige foto’s! Dacht even dat je een ander vriendje had hier, maar hij heeft alleen een ander kapsel, haha.

 17. Justine A

  Wat een fijn verslag! Ik zou ook graag nog een keer naar Rome gaan. Wie weet binnenkort. Als ik ga, dan neem ik deze blog weer voor me. Super handig!

Geef een antwoord

CommentLuv badge