Blog

TRAVEL / Highlights van Antwerpen

Avonturen beleven in Antwerpen, dat hebben Anne en ik een weekendje gedaan en het voelde als een heerlijke vriendinnenvakantie. Van de modetentoonstelling Birds of Paradise in MoMu tot shoppen op De Meir, eten op terrasjes en kunst bekijken in het Rubenshuis; het was magisch. In dit artikel zet ik de highlights van Antwerpen voor je op een rij, want er is zoveel moois te beleven als je de juiste plekjes maar weet te vinden. Of je nu een dag gaat, een weekendje of een weekje, er is genoeg te doen. En bijkomend voordeel: Antwerpen ligt op 125 km afstand van Utrecht af. Je bent er zo!

Nice to know
Wij reisden met de Hispeed naar Antwerpen vanaf Rotterdam en binnen een uurtje (het voelde als drie minuten vanwege het bijkletsen en lachen) stonden we op het prachtige station van Antwerpen. En ik krijg hier dan ook spontaan zin om te dansen op Do Re Mi , maar daarvoor moet je de flashmob die gemaakt is op Antwerpen Centraal gezien hebben. Antwerpen telt 470.000 inwoners en is de grootste stad van Vlaanderen. Wij verbleven in het hotel Les Nuits in het centrum van Antwerpen (en op kruipafstand van de Modewijk en place to be De Meir). Voor mij was dit ook ideaal, omdat ik hierdoor geen enorm grote afstanden hoefde te lopen en de bezienswaardigheden in Antwerpen liggen ook fijn bij elkaar waardoor wij veel konden bewonderen. De kamers waren heel sfeervol en het ontbijt vormde een verrukkelijke basis voor onze gezellige dagen. 

IMG_3872

Bespaartip: Antwerp City Card
Anne en ik kregen allebei een Antwerp City Card mee waarbij we gratis toegang kregen tot alle Antwerpse musea, zowel de permanente als de tijdelijke exposities. Echt een aanrader om deze kaart aan te schaffen, omdat je het er echt uitkrijgt als je wilt genieten van de mooie cultuur in Antwerpen. 

IMG_2184

Het historisch centrum
Neem een kijkje op de Grote Markt met in het midden de prachtige Brabofontein en op de achtergrond de gekleurde vlaggen wapperend aan het Stadhuis. De gildehuizen staan er heel mooi bij en ik genoot volop van de architectuur en bijzondere details. Je kunt vanaf hier ook de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met haar toren van 123 meter hoog aanschouwen. De kathedraal is zeker een bezoekje waard met haar magnifieke altaarstuk en haar gigantische orgel. Voor de gezelligheid moet je beslist even een kijkje nemen op de Groenplaats met een standbeeld van Rubens, maar vooral veel leuke terrasjes en toeristen die genieten van het zonnetje en de warme omgeving. 

IMG_1732 
Modewijk
Jaarlijks organiseert MoMu twee grote tentoonstellingen op het gebied van mode en design. Het gebouw (Modenatie) wordt ook gebruikt voor de Modeacademie en enkele ontwerpers. Anne en ik keken onze ogen uit bij de tentoonstelling Birds of Paradise- Pluimen & Veren in de mode (lees hier mijn artikel erover) waar werk te zien is van o.a. Chanel, Cristóbal Balenciaga, Givenchy, Alexander McQueen, Christian Dior, Nina Ricci, Luis Vuitton, Thierry Mugler, Giambatista Valli, Yves Saint Laurent en Ann Demeulemeester.
IMG_3842 

Het Eilandje
Wij begonnen met een gezellige wandeling langs de Schelde en een bezoekje aan de burcht Het Steen. Hier is ook het vertrekpunt voor Schelderondvaarten mocht je hier interesse in hebben. 

IMG_1818

Vervolgens gingen wij naar MAS (Museum aan de Stroom) waar je uitkijk hebt over heel Antwerpen. Ook kan je er mooie tentoonstellingen in bezoeken. 

IMG_1911
Vervolgens bezochten wij Red Star Line, omdat er tussen 1873 en 1935 bijna 3 miljoen mensen tussen Antwerpen en de VS / Canada werden verscheept. Je leert in het museum meer over de wijze waarop dit is gegaan en je kunt je daardoor een beter beeld vormen, heel interessant.
IMG_2179 

De Meir
Naast een waar shopwalhalla waarvoor regelmatig tripjes vanuit Nederland naar Antwerpen worden gemaakt, is er ook veel moois te bewonderen op De Meir. Zo kan je een bezoekje brengen aan het Rubenshuis met de tentoongestelde werken van Rubens en een authentiek tuinpaviljoen. Daarnaast tref je halverwege De Meir het Koninklijke Paleis, Napoleon kocht het en na de Belgische onafhankelijkheid maakte het koningshuis er zijn Antwerpse residentie van. Maar natuurlijk is deze winkelslagader van Antwerpen beroemd vanwege haar winkels als Forever 21, Berschka, H&M’s, Lush en meer beauties; een perfecte ontspanningstherapie (of juist work-out) voor elke shopaholic. 

Forever 21 Antwerp

Museum Plantin-Moretus
Last but not least wil ik nog heel graag het museum Plantin-Moretus met jullie delen. Het aan de boekdrukkunst gewijde museum is namelijk echt een hemel voor boekenliefhebbers. We keken onze ogen uit tussen de prachtige ontwikkelingen die de boekdrukkunst heeft doorgemaakt en het museum rook naar de mooiste verhalen. Christoffel Pantin kwam in Antwerpen wonen als boekbinder en in 1555 werd hij drukker en vestigde hij zich in het pand waar nu een indrukwekkende collectie drukapparatuur is ondergebracht. Deze woning met archief en bibliotheek uit de 16e eeuw is erkend als UNESCO-werelderfgoed. Het bevat zelfs in het archief manuscripten uit de 9e eeuw. Daar gaat mijn hartje als boekenliefhebber onwijs harder van slaan!

IMG_2134

Ontzettend bedankt voor jullie lieve reacties (op Instagram en de plog)en het meeleven naar dit heerlijke weekend toe. Ik vond het een te gekke ervaring en zo lief hoe jullie eigenlijk met Anne en mij meegingen op deze te gekke citytrip, want zo voelde het echt voor mij. Anne je bent een geweldige vriendin en goud waard, heerlijk hoeveel wij hebben gelachen en deze mooie ervaring samen konden delen. Anne maakte ook deze leuke collage <3

Ook wil ik Toerisme Vlaanderen hartelijk danken voor deze geweldige kans. We zijn opgeladen teruggekomen van deze fijne dagen en kijken met veel plezier terug op #DagmarAnneInAntwerpen!

Wat vind jij van Antwerpen? Ben je er al een keer geweest?
Liefs, Dagmar 
Follow me on 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.