PERSONAL – Mijn vriend en ik wonen 1 jaar samen!

PERSONAL – Mijn vriend en ik wonen 1 jaar samen!

Hoe houden we het toch vol? Wauw,wat is de tijd toch voorbij gevlogen! We herinneren ons als de dag van gisteren het spannende moment toen we daadwerkelijk ‘ja’ zeiden op het appartement en de klamme handjes die we hadden bij de sleuteloverdracht. Een jaar later wonen we nog steeds gelukkig samen én heeft nog niemand een nachtje daadwerkelijk op de bank doorgebracht haha. In dit artikel lees je onze ervaring, maar ook tips & trucs om het leuk te hebben en te houden. Let’s go!

Onze ervaring
Als je samenwonen overweegt, doe het niet! Haha grapje! We wonen niet voor niets al een jaar samen en het bevalt echt heel erg goed. Als iemand aan ons vraagt hoe het samenwonen is, dan antwoorden we ook allebei dat het beter is dan we ooit hadden verwacht. En dit klinkt een beetje gek, want natuurlijk heb je verwachtingen en dromen of eisen als je deze fase ingaat, maar wij lieten het eigenlijk allemaal een beetje over ons heen komen. Een goede voorbereiding scheelt het halve werk, want we wisten waar we aan begonnen, maar je kunt niet alles plannen. Zo ook niet of de klik blijft als je samenwoont, omdat je 24/7 bij elkaar kunt zijn en je elkaars goede momenten ziet, maar ook de mindere. Het overtreft al onze verwachtingen en samenwonen is soms echt teamwork. De een doet de boodschappen of gaat koken en de andere de was of het stofzuigen…Wij ondersteunen elkaar waar mogelijk en helpen elkaar vooruit, dat is volgens ons de sleutel tot succes (en het samenwonen).

Wat wij het leukste vinden aan het samenwonen? Dat is toch echt dat je samen de tijd kunt doorbrengen. Je staat samen op en sluit samen de dag af, hoe fijn is dat! En onze relatie is hierdoor sterker dan ooit geworden. Het was een droom om samen te wonen en nu is het realiteit. Waar ik (Dagmar) tegenaan liep toen we gingen samenwonen, is dat ik met een beperking (CVS en Fibromyalgie) zeker in het begin, moeite had om het huishouden naast mijn studie en stage vol te houden. Je moet het zeker niet onderschatten en als je het heel graag voor elkaar leuk wilt maken, zoals ik maar al te graag wil, dan gaat het toch ten koste van iets. Ik moest leren loslaten en per keer bekijken wat ik aan kon pakken. Gelukkig is Jord heel behulpzaam en pakt hij zoveel mogelijk op als hij kan, zo fijn! We woonden allebei niet eerder op kamers of op onszelf, waardoor het een leuke verrassing was om alles samen te ontdekken.

Do’s & don’ts van Dagmar
Communicatie is het magische woord waardoor je zoveel verder komt als je het goed toepast. Wees duidelijk naar elkaar toe en ga er niet zomaar vanuit dat de ander kan ruiken wat je bedoelt, hoe handig dit soms ook zou zijn… 
Help elkaar vooruit en houd het leuk voor elkaar. Tenminste, als je van plan bent om nog minstens vijftig jaar met elkaar vol te houden :)
Een echte don’t is dat je niet je frustraties of teleurstelling op de ander moet afreageren. Als iemand heel dierbaar is, dan doe je dit sneller omdat die persoon eenmaal dichtbij je staat. Maar vergis je niet, woorden die gezegd zijn draai je niet zomaar terug.
Denk met elkaar mee en neem een proactieve houding aan op de momenten dat het nodig kan zijn. Dit zorgt voor veel geluksmomentjes bij elkaar, jij voelt immers voldoening en de ander voelt zich blessed. Win-win-situatie!
Beschouw elkaar niet als vanzelfsprekend! Hoe langer je bij elkaar bent, hoe sneller de sleur om het hoekje komt kijken en je automatisch minder moeite voor elkaar gaat doen. Maar verras elkaar op z’n tijd en houd het bijzonder, wees dankbaar voor de momenten die je samen kunt delen!

Do’s & don’ts van Jord

Geef elkaar de ruimte. Je woont samen, maar leef daarnaast ook vooral je eigen leven zodat je juist weer bij elkaar kunt komen om verhalen en ervaringen te delen. Zet je hobby’s en vrienden niet aan de kant, maar geniet ervan en deel het vervolgens thuis met elkaar.
Wees eerlijk naar elkaar toe, vertel waar het opstaat en draai er niet omheen zodat de ander weet waar hij/zij aan toe bent. Vertrouwen vormt de basis en daar hoort ook dat stukje openheid in.
Je woont samen en dat is natuurlijk een droom die uitkomt, maar vergeet daarbij niet je ouders en schoonouders af en toe te bellen of (liever!) op te zoeken. Voor hen is het ook een proces dat je uit huis gaat en de volgende fase ingaat, extra leuk als je hen er bij kunt betrekken.
In een relatie is het soms geven en nemen. Je krijgt veel, maar geeft dit ook in de vorm van liefde, warmte, moeite en tijd bijvoorbeeld. Zo is Dagmar een echte aardappelliefhebber, maar eet ik liever rijst. Dus hebben we de week eerlijk verdeeld haha. 
Zeg het gewoon hardop: ik hou van je. Misschien is dit ook wel de belangrijkste tip :)

Het samenwonen was voor ons een groot avontuur om aan te gaan, maar een jaar later zijn we nog steeds gelukkig met elkaar en ons fijne huisje. Woon jij op jezelf, samen of nog bij je ouders? En hoe ziet jouw droom woonsituatie eruit?


Liefs, Dagmar 
Follow me on

Dit bericht heeft 46 reacties.

 1. Tessa

  Aah wat gaaf! Gefeliciteerd! Die foto’s van jullie tweeën met dezelfde kleren zijn echt leuk!
  Liefs, Tessa

 2. Wat leuk dat je ook de do en de don’t van je vriend heb opgeschreven. Op nog veel maar jaar samen wonen en wat leuk dat jullie het al een jaartje hebben volgehouden!

 3. Suzanne

  Ik vind jullie zo’n lief en leuk stel samen! Geen wonder dat het zo goed gaat, jullie zijn toppers!

 4. Linda

  Gefeliciteerd! :)
  Ik kan niet anders dan me aansluiten bij deze tips! Mijn vriend en ik wonen sinds september 2012 – anderhalf jaar dus ongeveer – samen en het bevalt ons ook nog steeds heel goed!

 5. Lidewij

  Haha wat lief van die aardappels :D wat een schat! Ik woon ook samen, al heel lang zelfs. Doordat we toen allebei studeerden hebben we elkaar heel goed leren kennen, want we waren heel veel samen. Nu de volgende fase eraan komt (allebei werken en ook ergens de komende tijd verhuizen) hebben we dus een supergoede basis en een hele stabiele relatie. I like! Het leukste is samen wakker worden zonder dat je een slaaptas hebt hoeven meenemen :)

 6. Sophie

  Gefeliciteerd, geniet er hartstikke van (dat komt geloof ik helemaal goed!) en jullie zijn een fantastisch en lief stel!

 7. Kim

  Super leuk om te lezen! Fijne tips :) Ik woon zelf nog thuis.

 8. Wat een mooi geschreven stuk! Jullie lijken mij een heel lief en leuk stel. :D Mijn vriend en ik wonen door onze studie 1,5 uur reizen van elkaar vandaan, en dat is soms best lastig. Over een jaartje ben ik klaar en over 1,5 jaar mijn vriend. Dus nog even bikkelen. hihi.

 9. Svenja

  Gefeliciteeeeerd <3 Zelf woon ik ook alweer een jaar en paar maandjes samen met mijn vriend, ik vind het ook super en zou niet meer ander willen:)

 10. Anneke

  Heerlijk, samenwonen! Wij wonen nog maar kort samen, maar ik wil nooit meer iets anders. Ik gok dat het jaar bij jullie ook heel snel is gegaan.

 11. Marion

  Samenwonen is geweldig! Wel even wennen in het begin, maar zoek jullie eigen weg. Ik woon samen met mijn eerste liefde. We zijn na een jaar gaan samenwonen en wonen nu al 17 jaar samen. Het is nog steeds iedere dag genieten! Dus, geniet ervan!

 12. Heel leuk om te lezen Dagmar! En wat een leuke tips ook, ben ik het helemaal mee eens hihi. Zo belangrijk om gewoon je eigen ding te blijven doen. Dat is echt de sleutel tot succes :). Ik woon alweer 3,5 jaar samen met mijn vriend. De tijd gaat zo snel!

 13. Woehoe! Gefeliciteerd! :D Leuk om jullie do’s en don’t te lezen, heel erg herkenbaar! Ik woon inmiddels alweer twee jaar samen! :D

 14. Justine A

  Wat leuk, gefeliciteerd! Jullie zijn een heel lief stel samen en ik gun het jullie dan ook van harte. Een mooie mijlpaal! Zo te zien hebben jullie veel ontdekt en super dat jullie dat met ons willen delen. Fijne tips!

 15. mooie foto’s en leuk dat jullie allbei tips geven. ik woon alweer meer dan 4 jaar samen met mijn vriend en kan me niet meer voorstellen hoe het is om zonder hem te wonen.

 16. Wat een leuke, positieve post, ik word er helemaal blij van. Proficiat dat alles zo goed loopt bij jullie. Mijn vriend en ik plannen om tegen het einde van 2014 te gaan samenwonen, best spannend allemaal. Maar met jullie tips in het achterhoofd kan het niet mislukken ;)

 17. Denise

  Wat een super handig en inspirerend artikel! Ik woon nog thuis, maar ben al wel 2 jaar samen met m’n vriend. Zelf zijn we op een leeftijd gekomen dat we er toch wel aan het denken zijn om iets voor ons zelf te zoeken. Met deze tips gaan we zeker wat doen, topper! <3

 18. Laura

  Leuk artikel! Goede tips ook, al wil ik nog niet denken aan samenwonen haha ;) En gefeliciteerd met de mijlpaal!

 19. Joyce

  Jeetje alweer een jaar? Leuk! Ik woon komend jaar alweer 4 jaar samen en geniet er nog elke dag van! :)

 20. Kirsty

  Gefeliciteerd!! :D Mijn vriend en ik wonen nu een jaar en een paar maand samen en dat bevalt ook nog steeds top! Ik weet nog goed hoe weinig vertrouwen onze vrienden erin hadden toen we zeiden dat we gingen samenwonen; we hadden nog geen half jaar haha, maar het voelde zo goed en dat doet het nog steeds! <3 Ik denk dat communicatie inderdaad erg belangrijk is om het leuk te houden en eerlijkheid; je moet elkaar 100% kunnen vertrouwen. Ook denk ik dat het belangrijk is om elkaar te blijven laten zien dat je de ander niet als vanzelfsprekend beschouwt.

 21. leruaa

  Zo leuk dat jullie al een jaar samenwonen! Ik wil ook heel graag samenwonen met mijn vriend, we zijn al 5 jaar samen, maar door onze studies is dat momenteel nog niet mogelijk.

 22. Jasmijn

  Wat fijn dat het na een jaar nog goed gaat en ook dat jullie er sterker door zijn geworden <3 Als ik jou artikel zo lees, zou ik ook graag met m’n vriend gaan samenwonen, maar helaas is dat financieel gezien nog niet haalbaar. Gefeliciteerd en blijf lekker genieten samen <3

 23. Wat super leuk! Op elke foto stralen jullie zoveel liefde uit, geweldig. Nog vele mooie jaren samen

 24. Cindy

  Erg leuk om te lezen! Ik woon nu 2,5 jaar samen met mijn vriend, voor ons is the “magic word” echt communicatie. Vragen wat de één leuk vindt en de ander niet en waar er eventuele problemen zitten. Wij praten echt ongelofelijk veel met elkaar en dat is alleen maar goed. Daarnaast hebben we allebei onze eigen hobby’s en dingetjes en dat is ook goed. Elke avond, voordat we gaan slapen, bedanken we elkaar voor de dag en de momenten die we samen hebben door gebracht, ook al was het alleen maar het avondeten samen. Gefeliciteerd en nog vele jaren samenwonen voor jullie gewenst!

 25. Zina

  Gefeliciteerd! Vind jullie zo’n leuk stel hè! Grappig dat je op het einde een lijstje met do’s & dont’s geeft, zo’n soort blogpost heb ik ook nog in mijn concepten staan :’)

 26. Gefeliciteerd! Ik vind jullie echt zo schattig als koppel, al die lieve woorden en foto’s. Jullie liefde voor elkaar spat eraf. Mooi om te zien! Ik vind communicatie en elkaar ruimte geven erg belangrijk.

 27. Robin

  Gefeliciteerd! Wat een prachtige foto’s van jullie <3 En wat een lieve woorden, wat ’n liefde voor elkaar. Heel handig artikel ook.
  Ik woon zelf nog bij m’n ouders, en daar blijf ik met m’n 15 jaartjes nu ook nog wel even.
  Geniet van elkaar <3

 28. Ah die artikel is echt heel erg lief, en wat een leuke foto’s .daarnaast van harte gefeliciteerd!

 29. Joni

  Aaah, wat een super leuk artikel! En fijn om te horen dat het nog steeds goed gaan met samenwonen. De tips zijn ook heel handig, hoop dat ik ze in de toekomst een keertje kan gebruiken, want voor nu woon ik nog saai bij mijn ouders.. (ach ook niet zo verkeerd af en toe haha)

 30. Joyce

  Wat leuk om te lezen! Fijn dat het zo goed gaat samen! M’n vriend en ik willen ook graag samen wonen, maar moeten toch nog even wachten totdat we wat meer geld hebben haha.

 31. Angela

  Leuk die foto dat jullie beiden hetzelfde dragen! Wij willen ook graag samenwonen, maar dan moet ik ook naar een andere school, dat is even lastig!

 32. Heleen

  Gefeliciteerd met jullie 1 jaar samenwonen! Jullie zijn zo leuk samen! :) En wat een ontzettend leuk artikel heb je er weer van gemaakt.

 33. Vanessa

  Leuk! Mijn vriend en ik wonen nu 1 jaar en een maand samen, scheelt niet veel met jullie :)

 34. Ines

  Wat geweldig :) Ik woon nog thuis en neem waarschijnlijk volgend jaar een kot. Vind het best spannend!

 35. Sas

  Wat een leuk artikel en congratz met jullie 1 jarig samenwonen :)

  De tijd vliegt, ik zit alweer op ruim 5.5 jaar…

 36. Wat een leuk artikel! :) Ik woon nog thuis maar kan ook echt niet wachten om met mijn vriend te gaan samenwonen! Anderzijds vind ik het ook wel heel spannend en ben ik een beetje bang dat het misschien niet zou werken, maar dan wil ik er maar liever zo snel mogelijk achter komen, haha! :) en zoals jullie schrijven, als je goed met elkaar kan praten en eerlijk over alles kan zijn en elkaar helpt en de taken verdeelt moet dat wel lukken! :)

Geef een antwoord

CommentLuv badge