Blog

PERSONAL – Mijn vriend en ik wonen 1 jaar samen!

Hoe houden we het toch vol? Wauw,wat is de tijd toch voorbij gevlogen! We herinneren ons als de dag van gisteren het spannende moment toen we daadwerkelijk ‘ja’ zeiden op het appartement en de klamme handjes die we hadden bij de sleuteloverdracht. Een jaar later wonen we nog steeds gelukkig samen én heeft nog niemand een nachtje daadwerkelijk op de bank doorgebracht haha. In dit artikel lees je onze ervaring, maar ook tips & trucs om het leuk te hebben en te houden. Let’s go!

Onze ervaring
Als je samenwonen overweegt, doe het niet! Haha grapje! We wonen niet voor niets al een jaar samen en het bevalt echt heel erg goed. Als iemand aan ons vraagt hoe het samenwonen is, dan antwoorden we ook allebei dat het beter is dan we ooit hadden verwacht. En dit klinkt een beetje gek, want natuurlijk heb je verwachtingen en dromen of eisen als je deze fase ingaat, maar wij lieten het eigenlijk allemaal een beetje over ons heen komen. Een goede voorbereiding scheelt het halve werk, want we wisten waar we aan begonnen, maar je kunt niet alles plannen. Zo ook niet of de klik blijft als je samenwoont, omdat je 24/7 bij elkaar kunt zijn en je elkaars goede momenten ziet, maar ook de mindere. Het overtreft al onze verwachtingen en samenwonen is soms echt teamwork. De een doet de boodschappen of gaat koken en de andere de was of het stofzuigen…Wij ondersteunen elkaar waar mogelijk en helpen elkaar vooruit, dat is volgens ons de sleutel tot succes (en het samenwonen).

Wat wij het leukste vinden aan het samenwonen? Dat is toch echt dat je samen de tijd kunt doorbrengen. Je staat samen op en sluit samen de dag af, hoe fijn is dat! En onze relatie is hierdoor sterker dan ooit geworden. Het was een droom om samen te wonen en nu is het realiteit. Waar ik (Dagmar) tegenaan liep toen we gingen samenwonen, is dat ik met een beperking (CVS en Fibromyalgie) zeker in het begin, moeite had om het huishouden naast mijn studie en stage vol te houden. Je moet het zeker niet onderschatten en als je het heel graag voor elkaar leuk wilt maken, zoals ik maar al te graag wil, dan gaat het toch ten koste van iets. Ik moest leren loslaten en per keer bekijken wat ik aan kon pakken. Gelukkig is Jord heel behulpzaam en pakt hij zoveel mogelijk op als hij kan, zo fijn! We woonden allebei niet eerder op kamers of op onszelf, waardoor het een leuke verrassing was om alles samen te ontdekken.

Do’s & don’ts van Dagmar
Communicatie is het magische woord waardoor je zoveel verder komt als je het goed toepast. Wees duidelijk naar elkaar toe en ga er niet zomaar vanuit dat de ander kan ruiken wat je bedoelt, hoe handig dit soms ook zou zijn… 
Help elkaar vooruit en houd het leuk voor elkaar. Tenminste, als je van plan bent om nog minstens vijftig jaar met elkaar vol te houden :)
Een echte don’t is dat je niet je frustraties of teleurstelling op de ander moet afreageren. Als iemand heel dierbaar is, dan doe je dit sneller omdat die persoon eenmaal dichtbij je staat. Maar vergis je niet, woorden die gezegd zijn draai je niet zomaar terug.
Denk met elkaar mee en neem een proactieve houding aan op de momenten dat het nodig kan zijn. Dit zorgt voor veel geluksmomentjes bij elkaar, jij voelt immers voldoening en de ander voelt zich blessed. Win-win-situatie!
Beschouw elkaar niet als vanzelfsprekend! Hoe langer je bij elkaar bent, hoe sneller de sleur om het hoekje komt kijken en je automatisch minder moeite voor elkaar gaat doen. Maar verras elkaar op z’n tijd en houd het bijzonder, wees dankbaar voor de momenten die je samen kunt delen!

Do’s & don’ts van Jord

Geef elkaar de ruimte. Je woont samen, maar leef daarnaast ook vooral je eigen leven zodat je juist weer bij elkaar kunt komen om verhalen en ervaringen te delen. Zet je hobby’s en vrienden niet aan de kant, maar geniet ervan en deel het vervolgens thuis met elkaar.
Wees eerlijk naar elkaar toe, vertel waar het opstaat en draai er niet omheen zodat de ander weet waar hij/zij aan toe bent. Vertrouwen vormt de basis en daar hoort ook dat stukje openheid in.
Je woont samen en dat is natuurlijk een droom die uitkomt, maar vergeet daarbij niet je ouders en schoonouders af en toe te bellen of (liever!) op te zoeken. Voor hen is het ook een proces dat je uit huis gaat en de volgende fase ingaat, extra leuk als je hen er bij kunt betrekken.
In een relatie is het soms geven en nemen. Je krijgt veel, maar geeft dit ook in de vorm van liefde, warmte, moeite en tijd bijvoorbeeld. Zo is Dagmar een echte aardappelliefhebber, maar eet ik liever rijst. Dus hebben we de week eerlijk verdeeld haha. 
Zeg het gewoon hardop: ik hou van je. Misschien is dit ook wel de belangrijkste tip :)

Het samenwonen was voor ons een groot avontuur om aan te gaan, maar een jaar later zijn we nog steeds gelukkig met elkaar en ons fijne huisje. Woon jij op jezelf, samen of nog bij je ouders? En hoe ziet jouw droom woonsituatie eruit?


Liefs, Dagmar 
Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.