PERSONAL / Mijn verhaal in het boek ‘Dubbellevens’

Of ik tijd had voor een interview voor in een boek over excellente en ambitieuze studenten. Een jaar geleden stelde Nico Keuning, schrijver en docent aan de Hogeschool van Amsterdam, mij deze vraag. Ik voelde mij vereerd en toen ik vorige week het boek in handen kreeg, kon ik het nog steeds amper geloven. Hoofdstuk twee gaat namelijk over mij, excelleren in het HBO en hoe ik transformeerde van kasplantje tot de ambitieuze dame die ik nu ben geworden. 

Dagmar Valerie Boer Dubbellevens Excellentie Nico Keuning
Hoe te gek is het om in een boek te staan met foto en een heel hoofdstuk? Ik moet mijzelf nog regelmatig knijpen, maar ik ben heel trots op het eindresultaat. Over het boek ‘Dubbellevens”: 
Dubbellevens’ zoomt in op de parallelle levens van acht excellentiestudenten. Niet alleen volgen zij een studieprogramma naast de reguliere opleiding, zij zijn ondernemend op tal van gebieden. Met hun openhartige verhalen tekent Nico Keuning een achttal sprekende portretten van eigentijdse studenten met een sprankelend social network die zich uitspreken over hun passie, ambitie en excellentie.’
IMG_2327
Ik ben gevraagd voor het interview omdat, als ik in juli afstudeer (dat is nog steeds mijn plan), ik acht diploma’s / certificaten in vier jaar heb gehaald en ik deelnam aan activiteiten naast mijn opleiding (Opleidingscommissie, gezicht van de opleiding, redactie van de kwartaalglossy van de opleiding). Ook werd ik uit 40.000 studenten met 24 anderen geselecteerd voor de Masterclass van de Hogeschool van Amsterdam. Dit klinkt nu allemaal erg onwerkelijk, vooral als je je bedenkt dat ik CVS en Fibromyalgie hebt. Maar het wordt haalbaar als je elke dag plukt alsof het je laatste is en je alle ervaringen, inspiratie en informatie absorbeert als een spons na jaren onder een steen te hebben geleefd (of in bed, zoals in mijn geval). Ik wilde niets anders dan het leven beleven. Ik wilde het begrijpen door kennis en inzichten te verkrijgen en te ontdekken wie ik was. 

Het interview voor dit boek is een jaar geleden afgenomen en in deze tijd is er zo ongelooflijk veel gebeurd! Dat besefte ik mij eigenlijk pas toen ik mijn hoofdstuk terug las. Een jaar geleden stond ik op het punt om te gaan samenwonen (ik woon nu in een heel leuk appartement met mijn vriend, Poes, Vissie én schildpad Dino), ik zou gaan stagelopen bij H&M op de marketingafdeling (deze stage is inmiddels succesvol afgerond en ik heb er meer geleerd dan ik ooit had verwacht) én mijn blog www.bydagmarvalerie.nl bestond toen nog helemaal niet! Heel onwerkelijk eigenlijk allemaal. Een jaar geleden zou ik nooit hebben gedacht dat ik op het punt zou komen te staan waar ik nu ben gekomen, heel bijzonder om terug te lezen.
IMG_2335
Een citaat uit het boek: Haar huidige, energie leven staat haaks op het verleden. ‘Eerst kon ik niks, daarna werd het alleen maar mooier. Af en toe val je terug, maar dat is veel minder ernstig geworden. Ik wilde onafhankelijk zijn, dat is de drijfveer geworden in alles wat ik doe’ 

En nog een citaat, over mijn passie voor schrijven: Schrijven heeft ze nooit bewust voor haar CV gedaan, maar omdat het haar voldoening gaf. ‘Ik merkte dat ik iets voor anderen kon betekenen. Voor anderen het verschil maken. Dat heeft me altijd aangesproken. Toen ik ziek werd, kon dat niet meer, ik moest zelf geholpen worden. Ik kon alleen maar slapen en op bed mijn dagen doorbrengen. Dansen, mijn passie was ook afgelopen. Voor mijn ziekte danste ik zes keer per week op hoog niveau; streetdance. Ik gaf ook les aan kinderen. Ik wilde dansdocente worden en een eigen dansschool oprichten. Dat was mijn droom. Maar met schrijven is dat weer goed gekomen. Nu dans ik met woorden.’
IMG_2329
Wat vormt jouw drijfveer om te doen wat je doet en te leven zoals je nu leeft?
Liefs, Dagmar 
Follow me on

Dit bericht heeft 42 reacties.

 1. Sophie

  Wat een prachtig zin die laatste, ik dans met woorden. Je hebt zo ontzettend veel bereikt en ook prachtige kansen gekregen die je hebt waargemaakt! Ontzettend gaaf dat je hiermee in een boek staat; dat is echt heel erg gaaf <3

 2. Linda

  ‘ik dans met woorden’, wat prachtig gezegd! Wat gaaf dat je in een boek staat! Je hebt erg hard voor gewerkt en alles eruit gehaald wat erin zit, je kan met recht zeggen dat je LEEFT! Je hebt het verdiend!

 3. Gwen

  WAUWWWW!!! Hele inspirerend en vooral reden om trots te zijn!!! Mooie citaten ook zeg!

 4. Myrthe

  Ik volg je nog niet heel lang, tot mijn spijt nu. Want waaw, wat een bijzonder krachtig en positief mens ben jij!

 5. Kirsty

  Wauw wat tof dat je hierin staat! Wat ben je ook een topper! “Nu dans ik met woorden” vind ik ook wel erg mooi gezegd! :D

 6. Linda

  Topper! Wat onwijs gaaf dat er een heel hoofdstuk over jou en met jou geschreven is. Zo zie je maar weer hoe bijzonder jij bent en je verhaal is! Terecht een inspiratiebron voor velen :)

 7. Geanne S

  Wat ontzettend gaaf zeg! Je verdient je plekje in dit boek absoluut!

 8. Wauw dit is echt ongelofelijk leuk, hier kan je ontzettend trots op zijn! Je bent zo’n inspirerende jonge vrouw, ik vind echt dat dat een pluim verdient.
  Je zou echt zo’n goed persoon zijn om mensen met een negatieve instellen of met problemen verder te helpen naar een positievere kijk op het leven!
  Er zijn zoveel mensen die dagelijks klagen, ik word daar niet goed van. Pluk de dag en geniet van elk moment, net zoals jij dat zo goed doet.
  You go girl! <3

  X Sara

  1. Oké nu rollen de tranen echt over mijn wangen <3 Wat een hartverwarmende woorden lieve Sara, dankjewel <3 Je bent echt een schat!

 9. Jeetje Dagmar. Ik volg je sinds ik in het tijdschrift van school over je blog las. Jammer genoeg nog niet zolang, maar in die korte tijd ben ik ondanks dat ik je alleen online ken, zo trots op je geworden. Want wat ben jij een doorzetter, supermeid én vrolijkerd. Je schrijfstijl is super, je bent altijd zo enthousiast en nou ja, ik vind je gewoon lief! XXXX

  1. Aah wauw dankjewel Karlijn, zo denk ik ook over jou! Hoop je gauw te ontmoeten, lijkt mij zo gezellig! Heel erg bedankt voor je prachtige woorden <333

 10. Cindy

  Wat schrijf je dit toch weer prachtig! Ik heb het al een keer gezegd volgens mij, maar ik zeg het nog maar eens: Jij bent een inspiratie voor heel veel personen. Hoe jij omgaat met je ziekte, hoe jij zo positief in het leven staat. Prachtig!

 11. Wow, echt heel erg gaaf! Het is ook echt heel knap van je; 8 diploma’s in vier jaar. Ik vind het onwijs goed van je en je verdient het ook om op zo’n manier even in de spotlight te staan en gehoord te worden. Top!

 12. Marloes

  Wauw lieverd! Prachtig geschreven. Wat mag jij ontzettend trots zijn! Zo positief als jij bent, en hoe jij in het leven staat<3 Dansen met woorden doe je zeker, en dat doe je super!

 13. Red Sonja

  Wouw, wat supergaaf zeg! En wat een mooie quotes! “Ik dans nu met woorden.” Heel leuk! Mag je zeker trots op zijn!

 14. Kim B

  Wow wat onwijs tof meid. Je hebt dit zo verdiend! Geniet ervan ^^.

  Liefs,
  Kim

 15. Nu dans ik met woorden, wat een prachtige zin Dagmar!!!! Wat ontzettend leuk dat jij daar in het boek staat, dat neemt niemand meer van je af en je hebt het allemaal zelf bereikt. Je kan echt trots zijn op jezelf!!! XOXO

 16. Justine A

  Wauw, ik begrijp helemaal waarom jij hiervoor bent gekozen. Super inspirerend ben je en altijd positief. Als ik pluk de dag hoor, dan denk ik aan jou. Een ontzettend bezig bijtje, maar ook zo goed en knap! 8 diploma’s/certificaten in 4 jaar. Wauw, dat is bewonderenswaardig!!

 17. Kimberly

  Wat ontzettend gaaf lieverd!! Zo zo leuk dat Nico je heeft geïnterviewd en dat je met dit prachtige interview in het boek staat :D Ik ben heel erg trots op je <3 Echt geweldig! En wat een prachtige quote ‘Ik dans met woorden’ wauw <3

 18. Wat super tof dat jouw verhaal er zo uitgebreid in staat. En dansen met woorden is echt een mooie uitspraak! Ik dans met foto’s zeg maar :)

 19. Heleen

  Wauw wat tof lieverd dat je verhaal in dat boek staat. Wat een prachtige uitspraak over dansen met woorden! <3 Ik ben heel erg trots op je! Dikke kus!

 20. Alexa Land

  wauw echt super gaaf en wat een mooi gebaar dat hij jouw heeft gevraagd! En 8 diploma’s in 4 jaar, wat een top prestatie en je gaat het zeker halen. Ondanks dat je vermoeid bent haal je alles uit het leven wat erin zit, echt heel mooi om dat nu zo terug te lezen!

 21. E.

  Ik vind het bijzonder om te lezen! Heel tof voor jezelf, maar ook helpend voor vele anderen denk ik. Herkenbaar ook. Ik danste vroeger (‘vroegahh’) ook op hoog niveau, 6 uur in de week. Modern, klassiek, jazz, showballet, musical; you name it. Toen ik op jonge leeftijd ziek werd (toen de diagnose ME/CVS en Fibromyalgie, bleek chronische Lyme). Zodoende begonnen met o.a. schrijven, fotografie en piano spelen. Dansen met woorden, beeld en muziek. Hoewel ik het dansen nog steeds erg mis, haar ik hier nu wel mijn voldoening uit. Heb ik hierin een manier kunnen vinden om me op een andere manier te leren uiten, zoals ik vroeger deed met dans. Hiervoor hoef ik niet te kunnen lopen en doet een rolstoel er niet toe. Met mij is het helaas niet goed gekomen qua gezondheid, maar ik kan er inmiddels wel goed mee omgaan.

Geef een antwoord

CommentLuv badge