PERSONAL / Ik kreeg levenslang…

Een zonnige ochtend met strak blauwe lucht. Ik stapte vorige week het ziekenhuis uit en de woorden gonsden nog na in mijn hoofd. De. Pijn. Is. Voor. Altijd. ‘Echt voor altijd?’, vroeg ik nog verbaasd aan de reumatoloog die mij zojuist met haar woorden harder had geraakt dan welke pijn dan ook die ik eerder had gevoeld. Er volgde een knik. 

Chronische pijn
Eerder schreef ik het artikel dat ik CVS (chronische vermoeidheid) heb en dat er bij mij ook Fibromyalgie geconstateerd was door de huisarts. Dit vond net voor de kerst plaats en je kunt het artikel hier teruglezen. Maar vorige week kon ik bij de reumatoloog terecht, voor de juiste diagnose van de pijn. Er zijn immers veel soorten reuma en er moest ook uitgesloten worden of het wellicht geen andere variant zou kunnen zijn. In de tussentijd had ik al het een en ander uitgezocht over hoe je om kunt gaan met de pijn en welke mogelijkheden er zijn. Maar nadat de verpleegster allemaal vragen op mij had afgevuurd met betrekking tot mijn klachten en de reumatoloog haar onderzoek had verricht, kwam de ontknoping. Fibromyalgie was een feit. De pijn zou voor altijd zijn. 

Ik heb nooit geleefd alsof ik daadwerkelijk chronisch beperkt ben, ik noem het niet eens een beperking. Ik zie het liever als een ervaring die mij heeft gevormd tot de persoon wie ik nu ben. Natuurlijk wist ik wel dat het niet voor niets chronisch wordt genoemd, maar als het hardop wordt uitgesproken door een deskundige; bij mij kwam het hard aan. Ik ging zonder verwachtingen naar het gesprek en het duurde lang voordat ik dit nieuws een plekje kon geven. 

Accepteren of vechten?
Of een beetje van allebei? Ik ben niet een persoon die zich gauw neerlegt bij de situatie. Ik knok tot ik het punt heb bereikt waar ik zo graag wil komen en dat lukt tot nu toe aardig. Lang niet altijd zonder slag of stoot en ik val regelmatig, maar de kunst is om elke keer weer op te staan. Ik heb altijd gezegd dat ik honderd zou worden en eigenlijk is dat nog steeds mijn plan. Maar nog 78 jaar lang pijn, dan is het opeens wel een heel lange periode. Maar weetje door hoeveel moois ik word omringd? Dat is echt soms magisch te noemen. Ik geniet intens van alle mooie mensen om mij heen en de geweldige ervaringen; ik moet mijzelf dan ook regelmatig knijpen om te realiseren dat het echt geen droom is, maar dat ik mijn dromen leef. En dan klinkt 78 weer veel te kort <3 

Ik heb tips gekregen die ik nog niet eerder heb ingezet en waar ik ook niet vanaf wist. Zo ga ik binnenkort aan de slag met ontspanningstherapie (klinkt aangenaam, hopelijk is de werkelijkheid ook zo :) ) en moet ik blijven werken aan mijn conditie zodat mijn lichaam sterk blijft. Ook moest ik een spiegel opbouwen met pijnstillers, maar dat werkte helaas niet voor mijn lichaam. Ik voelde mijzelf amper meer, kreeg hartkloppingen en een trillend lichaam. Ik was half verdoofd en de pijn werd er niet minder door. Dus redenen genoeg om er gauw mee te stoppen, maar misschien werkt het wel voor iemand anders. Fibromyalgie heeft op elke persoon weer een andere werking en daarom is het passen en meten wat aanslaat. Ik ben benieuwd naar de ontspanningstherapie en ga de komende tijd weer aan de slag om mijn lichaam sterker te maken. 

Nobody’s perfect
Ken jij een persoon die een perfect leven heeft gehad zonder moeilijke momenten? Ik geloof dat ik deze personen op één hand kan tellen en dat ik ze onder een steen vandaan moet trekken, omdat ze dan vrij weinig écht geleefd hebben. Iedereen kent wel een moment in zijn of haar leven dat lastiger was of waar doorheen gebeten moest worden. Allemaal hebben we een rugzakje gevuld met ervaringen en situaties waar we trots en blij mee zijn of die we liever willen vergeten. We dragen het mee op onze schouders en het ene rugzakje is lichter dan de andere, maar het wordt dagelijks gevuld door het leven dat jij kleur geeft. 

Rijker dan ooit
Ik kreeg levenslang, maar ik voel mij rijker dan ooit. Ik heb flink geworsteld om de woorden een plekje te geven, maar het is de werkelijkheid en die kom ik dagelijks tegen. En de worsteling is nog niet voorbij, elke dag ervaar ik de pijn en de vermoeidheid, maar mijn leven is te mooi om door pijn van mij af te laten pakken. Toen ik moest strijden om mijn leven met het Chronisch Vermoeidheid Syndroom weer op de rails te krijgen, heb ik ingezien dat het te kostbaar is en nu leef ik mijn leven waar ik altijd al van heb gedroomd. Soms met veel moeite, maar altijd met een lach. 

Het komt niet uit de lucht vallen, er zijn dagen dat de pijn en vermoeidheid erg moeilijk om te dragen zijn. Gelukkig sta ik er niet alleen voor en dat maakt de momenten van terugval net iets lichter. Maar van elke dag valt iets te maken en wat lukt is dan mooi meegenomen, alles is winst! En als het minder gaat, dan is het zo fijn dat er een volgende dag komt waar je het nog een keertje kunt proberen! 

Ik ben bezig met afstuderen, ik heb een te gekke stageplek, ik woon samen én ik mag dagelijks schrijven voor mijn mooie blogs waar ik ontzettend blij mee ben. Ik ben ontzettend dankbaar voor de lieve berichtjes en mooie reacties die jullie dagelijks achterlaten en dan heb ik het nog niet eens gehad over mijn lieve familie, de liefde van mijn leven en mijn vrienden. Ik word omringd door kracht, plezier en lichtpuntjes. Dat verzacht de pijn, ook al is het voor altijd <3 

Dankjewel voor alle warmte, liefde en kracht die jullie mij dagelijks geven.

Liefs,
Dagmar 
Follow me on

Dit bericht heeft 60 reacties.

 1. Tineke

  Ik vind het erg mooi om te lezen dat je zo positief bent! Ontzettend mooi geschreven!
  Liefs

 2. Inge

  Dat heb je mooi verwoord! Dagelijks pijn daar kan ik gelukkig niet over mee praten, al moet ik wel zeggen dat wanneer ik vermoeider ben (zoals deze week) dat mijn spieren ook niet echt willen mee werken. Maar goed, ik ervaar dit niet elke dag. Echter de vermoeidheid waar je over praat dat ken ik dan wel helaas en dat sloopt je soms ook. We blijven echter positief en proberen er met deze “beperkingen” toch te genieten van het leven. Zoals je al zelf zegt, de mooie dingen mogen niet lijden onder de minder mooie dingen. Take care meid!

 3. Josianne

  Lieve schat, ik vind het zó onwijs knap hoe je hiermee omgaat. Ik zou zelf allang in een zwart gat zijn gevallen en er niet meer uit zijn gekomen, maar hoe jij bezig bent: ik ben trots op je. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om iedere dag pijn te hebben (ok, met m’n knie misschien inmiddels wel haha), dus ik weet ook niet hoe dat is, maar hoe jij je hier doorheen slaat: wauw.

 4. Carlijn

  Lieverd toch wat heftig om te lezen :(. Je bent zo sterk, ook hier sla je je doorheen dat weet ik zeker <3 Superknap hoe je hier mee omgaat, you go girl!!

 5. Naomi

  Wat heftig om te lezen maar wel heel fijn dat je er zo positief over denkt!

 6. Daphne

  Aw, wat heftig! Ik ben er voor je, en ik weet dat er met mij nog vele anderen zijn! <3

 7. Kim B

  Mooi om te lezen hoe jij iets negatiefs kan omdraaien in iets wat erbij hoort. Wat je los kan laten. Ik denk dat dit veel mensen steun kan geven! Succes met het najagen van je dromen! Liefs,
  Kim

 8. Lieve lieve Dagmar. Jij komt er wel. Je bent zo positief en je bent een onwijs mooi persoon. Ik ben trots op je dat je dit schrijft, dit laat je doorzettingsvermogen zien. Hou vast aan die 78 prachtige jaren die je nog voor je hebt, ook al is dat met vreselijke pijn.. vasthouden aan het positieve is bijna het enige wat je kunt doen, maar geef jezelf de ruimte om het te leren accepterenml. Jij bent geen opgever, maar een doorzetter. Ik weet zeker dat jij, linksom of rechtsom, je dromen kunt gaan najagen!

  ♥ liefs!!

 9. Svenja

  Wauw, wat een prachtig verhaal heb je geschreven. Mega inspirerend ook! Ik vind het heel knap van je, dat je zo positief bent. Er zijn ook veel mensen die in het negatieve blijven hangen, en dat doe jij niet. Daar heb ik bewondering en respect voor! Voor mij is het natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, omdat ik de pijn niet heb en ken. Maar ik kan me wel een voorstelling maken. Ik hoop dat je voor altijd zo positief kan blijven en de positiviteit je pijn wat kan verzachten. Liefs Svenja.

 10. Wauw, heel erg heftig maar wel echr prachtig geschreven! Ik wens je heel veel sterkte en succes voor in de toekomst en blijf gewoon vechten!
  Liefs, Brittany

 11. Wauw meis, wat een inspiratie ben jij ! Echt prachtig om te lezen hoe sterk je hier in staat. Keep up the fight <3 liefs xx

 12. Wat mooie geschreven meid! Volgens mij het ook geen keuze tussen accepteren of vechten, maar is het iedere dag weer een afweging. Op een slechte dag accepteren, maar op een andere vechten om alles uit de dag te halen en mooie herinneringen te maken! Heel veel sterkte maar ook veel succes!!

 13. Sophie

  Hoi lieverd, wat schrijf je dat toch weer prachtig. Ik wilde je ook nog eventjes bedanken voor je lieve woorden vol wijsheid die jij mij schreef toen ik het eventjes niet zo makkelijk had <3 Je bent zo’n sterke vrouw en dat bewonder ik zo! Je ziet het goede en positieve zo snel in en kunt zo genieten van alles en iedereen om je heen. Dat is moeilijk om te beseffen, 78 jaar lang nog in pijn leven, je neemt het echt heel goed op. Ik weet niet hoe ik daar zelf op zou reageren…
  Ik hoop voor je dat die ontspanningstherapie goed gaat werken, wanneer ga je daarmee beginnen? Keep on fighting <3

 14. Suzanne

  Mooi geschreven meid. Ik vind het super dapper hoe je er mee om gaat en je bent een grote inspiratie ook voor mij.

 15. Ceetje

  Zit stiekem met tranen in mijn ogen…. Ik ken je natuurlijk niet, alleen van je blog. Maar je omschrijft het zo goed en mooi hoe je de positiviteit behoud! Een vriendin van mij heeft het ook, maar zij is ook sterk en soms vergeet je dan dat ze het heeft. Ik hoop dat de onstpanningstherapie gaat werken voor je. Blijf het zonnetje van je eigen leven <3

  1. Gauw je traantjes drogen lieverd, dat was niet mijn bedoeling <3 Die glimlach van je staat je zo goed! Heel erg bedankt voor je mooie woorden, dat geeft een enorme boost en ik weet zeker dat jij goud waard bent voor je vriendin <3

 16. Sophie

  Wauw, heel mooi geschreven. Ik hoop dat we je heel veel steun kunnen geven als bloggers samen! Liefs, Sophie

 17. *Slik* even ben ik stil, onder de indruk van je woorden, zo mooi omschreven, zo goed verwoord… en helaas ook zo herkenbaar. zelf ook chronisch ziek waarbij ik mijn dagen vnl in bed doorbreng, zeg ik toch al jaren; mijn ziek zijn heeft me zoveel gebracht, zoveel rijkdom gegeven. geen rijkdom in de zin van geld en materie, maar rijkdom gewoon in die alledaagse, kleine dingen om je heen en in jezelf, als je er maar naar kunt en durft te kijken. en ja, er zijn dagen dat ik graag zou willen dat ik die *piep* ziekte uit kon schakelen, even zijn zoals ieder ander, zonder tegen mijn grenzen aan te lopen of erger er overheen te gaan, even een dag, een uur, geen pijn en die allesverterende vermoeidheid en gewoon alles kunnen doen. maar op zo’n dag weet ik ook; er komt weer een nieuwe dag met nieuwe kansen! ik wil je veel sterkte en kracht toewensen!!
  Gr. Thea

  1. Lieve Thea, heel erg bedankt voor je prachtige comment! Ik hoop dat er gauw een dag komt dat de pijn voor je wegvalt en je alles kunt doen zonder de belemmering te voelen. Je bent een topper en ik wens je het aller allerbeste toe! En als ik iets voor je kan betekenen; je weet mij te vinden! Veel liefs Dagmar

 18. Eline

  Zo mooi geschreven, je bent echt zo sterk en positief! Ik wilde dat je even kon knuffelen nu! <3 Virtuele knuffel dan maar!

 19. Justine A

  Wauw.. mooi geschreven. Je bent echt een topper weet je dat? Hoe je er mee om gaat en hoe je dan toch nog altijd anderen weet te inspireren, ik vind het knap. Zoals jij omgaat met het leven en hoe je ervan geniet, weet ik zeker dat die 78 jaar gaan lukken; dansend door het leven! XX

 20. Maaike

  Poeh wat een heftig verhaal en moeilijke tijd ga je door lieve Dagmar. Ik blijf het zo knap vinden hoe je ondanks dit nieuws toch zo positief en blij in het leven staat. Je bent echt een voorbeeld voor mij en ik denk voor nog vele andere!
  X

 21. Kimberly

  Lieverd wat heb je dit toch ontzettend mooi geschreven zeg.. wauw.. Je bent echt een voorbeeld voor me en een grote inspiratiebron! Je hebt een prachtig stuk geschreven die ik denk nog vaak na zal lezen.. En 78 jaar is eigenlijk veel te kort met alle mooie en prachtige mensen om je heen <33 Je bent echt een topper lieverd!!

 22. Biancaa

  Heel mooi geschreven! Ik vind het altijd zo knap dat je altijd zo positief over komt, ik denk dat je voor velen wel een inspiratie bent!

 23. Angela

  Wauw, ik wist dit niet! Wat knap dat je er zo goed en positief mee om hebt leren gaan!

 24. Fleur

  Wauw Dagmar, mijn mond viel spontaan open bij het lezen!
  Wat heb je dit ontzettend mooi en sterk neergezet!
  Een hele dikke knuffel voor jouw<3!

 25. Jeetje ik krijg gewoon tranen in mijn ogen bij het lezen van jouw artikel. Ik vind je zoooooo ontzettend moedig en vol met kracht zitten!! Je bent een doorzetter die al het moois van de wereld verdient. Je bent echt een topper en ga zo door met bloggen want ik geniet van je blogposten Liefs!

 26. Bo

  Wauw wat heftig. Wat onwijs goed dat je er zo positief over denkt! Heel mooi geschreven :)

 27. Kiki

  Lieve Dagmar, wauw wat een heftig maar mooi verhaal. Ik denk dat ik voor heel veel mensen spreek als ik zeg dat ik jouw positiviteit bewonder. Ik heb er alle vertrouwen in dat jij ondanks dit er voor gaat zorgen dat je gewoon een prachtleven hebt en dat vind ik zo knap want er zouden zo veel mensen zijn die van dit nieuws alleen maar negatiever zouden worden (logisch ook). Het lijkt voor mij alsof jij met de ervaring alleen maar positiever wordt, en als dit niet zo is is dat natuurlijk ook prima. Ik heb in ieder geval ontzettend veel bewondering voor jouw instelling en ik hoop dat het goed met je zal gaan. Een hele dikke knuffel! XXX

  1. Wauw dankjewel lieve Kiki voor je prachtige woorden en dat geeft ook een enorme boost <3 En ook heel erg bedankt voor je mooie artikelen die deelt op je blog, ik geniet er dagelijks volop van topper <3 Je hebt echt je hart op de juiste plek; super lief!

 28. Isabel

  Wat heftig, maar supergoed hoe je er tegenaan kijkt! You can do it!!

 29. Petra

  Vaak is het zo dat mensen die chronisch ziek zijn geworden anders naar het leven gaan kijken en dat is vaak maar goed ook, anders zouden ze zwaar depressief worden en dat is ook niet iets om vrolijk van te worden….en maakt hun leven vaak niet dragelijker…Blijf je zegeningen tellen, zegt men wel eens….het helpt echt om dingen die zwaar zijn beter te kunnen dragen..

  Knuffel,
  Petra

  1. Je hebt helemaal gelijk <3 En focussen op alles wat wel lukt geeft zoveel meer energie en daardoor kan je verder groeien :) Dankjewel lieve Petra!

 30. Alexa Land

  Wauw echt super mooi geschreven en knap dat je er zo goed mee om kan gaan. Geniet van de mooie momenten! Veel meer mensen zouden zo in het leven moeten staan als jij!

 31. Cindy

  Wat een heftig verhaal, maar wat heb jij het zo ontzettend mooi en waardevol geschreven. Wat ben jij een positief mens, wauw! Hou die kracht, plezier en lichtpuntjes dicht bij je!

 32. Ines

  Wat mooi geschreven :) Fijn dat je zo positief blijft!

 33. Tess Evea

  Je kan me altijd zo ontzettend goed raken. Je bent ook zo’n kanjer! <3

 34. Gwen

  Wauw meid, ontroerend en onwijs mooi geschreven!!!! :) Jij komt er wel (lees: bent er al!)

 35. Echt respect voor jou hoe je dit artikel zo mooi en goed hebt kunnen schrijven!

 36. Echt prachtig geschreven lieverd. Fijn en open. Je bent sterk!

  Ik leef ook al jaren en de rest van mijn leven met een aantal chronische ziektes waaronder ook reuma (bechterew). Veel mensen weten niet dat ik ook ziek ben en altijd pijn heb, maar wel dat ik altijd geniet en dingen doe die eigenlijk ‘niet kunnen’. Maar ik leef en dat vind ik belangrijker om uit te stralen. Mooi dat jij dat ook doet! Tot gauw?

  1. Tot heel erg snel lieverd, maar eerst genieten van je mooie vakantie <3 Ik hoop dat je een heerlijke tijd hebt en dat we elkaar daarna gauw spreken om bij te praten. Ben zo benieuwd naar je waanzinnige trip! En we gaan het leven beleven <3

 37. Jeetje Dagmar. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik hier op moet zeggen. Je hebt het ontzettend mooi geschreven, hoe je schrijft dat je door zoveel moois bent omringt. En inderdaad er zijn weinig mensen die zonder moeilijke momenten leven. Maar ik hoop dat je er ook van jezelf bij stil mag staan, dat het gewoon hartstikke k*t is en dat het zwaar is. Een ander kan het moeilijk hebben, maar jij kan dat ook. Ik hoop dat je dat niet vergeet. Maar ik hoop nog meer dat je kunt blijven doorgaan zoals je dat nu doet, want wat ben jij Sterk! Liefs

 38. Heftig Dagmar! Ik weet niet precies de klachten van Fybromyalgie, maar pijn hebben is gewoonweg strontvervelend en heel belemmerend in het dagelijks leven. Ik hoop dat je het door eventuele therapieën toch zo pijnloos mogelijk kunt krijgen. Sterkte meid! Liefs Liset

 39. Mathilde

  Mooi geschreven en erg herkenbaar. Heb zelf CVS en daarna schildklierkanker gehad. Heb weinig energie en veel spierpijn, maar doe de dingen die ik leuk vind met heel veel plezier. Is ook de reden dat ik met mijn website Ikvindlezenleuk ben begonnen. Sterkte, want ondanks positief denken zijn er af en toe momenten dat je ontzettend kunt balen.

Geef een antwoord

CommentLuv badge