PERSONAL – Ik ben officieel afgestudeerd!

PERSONAL – Ik ben officieel afgestudeerd!

Champagne! Wat vier jaar geleden onwerkelijk leek, is nu een feit; ik heb mijn HBO-studie Bedrijfskunde Management, Economie en Recht afgerond! Ik kan wel huilen van geluk (dit heb ik natuurlijk ook gedaan, maar nu zijn mijn tranen inmiddels écht op), het is zo’n opluchting dat ik het gewoon gehaald heb! Ik kan het amper geloven, maar het is echt!

Bedrijfskunde Management, Economie & Recht
Vijf jaar geleden werd ik ontslagen uit het revalidatiecentrum en mocht ik opeens naar het examenjaar van de havo. Ik was niet vaak op school geweest (spijbelaar! Haha nee hoor, maar ik kon namelijk niet naar school vanwege mijn gezondheid. Ik lag soms weken/maanden op bed) en opeens moest ik dat jaar eindexamen doen, extra spannend natuurlijk maar het was een geweldig besluit van mijn moeder, decaan en economiedocent. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat ik dit laatste jaar kon vlammen. Ik haalde mijn examens met mooie cijfers en na het halen van mijn havo-diploma kon ik opeens studeren! Ik kreeg goed advies om breed in te zetten, omdat ik het leven nog moest ontdekken, net zoals ik mijzelf moest leren kennen en vormen. Ik was namelijk een levens-groentje na al die jaren van ziekte. Ik koos voor Bedrijfskunde Management, Economie en Recht (afkorting BKM) aan de Hogeschool van Amsterdam.

Amsterdam
Van dorpsmeisje ging ik opeens naar de grote stad! Een cultuurshock, maar ik bloeide er helemaal op. Vier jaar later kan ik snel schakelen naar een Amsterdams-accent en heb ik het vlotte loopje goed onder de knie. Ik heb ook geleerd dat je junkies beter kan groeten dan voor ze wegrennen en ik word inmiddels ook niet meer platgereden door trams, al hebben die regelmatig de noodrem moeten gebruiken. Sorry, maar waar ik vandaan kom hebben ze écht geen trams! Ik ben echt van Amsterdam gaan houden en deze liefde zal niet zomaar verdwijnen.

Passie en groei
Ik haalde in het eerste jaar mijn P, met een handjevol anderen uit dat jaar en sindsdien had ik de smaak om te leren goed te pakken. Ik absorbeerde kennis als een spons en deed extra opleidingen naast de studie, pakte grotere projecten aan en gaf de kansen die op mijn pad kwamen kleur. Ik wist toen nog niet dat alles wat ik aanpakte als een puzzel zou passen, dat blijkt vooral achteraf. Ik deed wat goed voelde en waar ik energie van kreeg. Ik genoot er intens van en leerde eindelijk mijzelf kennen. Ik kwam erachter waar ik goed in was en wat ik kon verbeteren, maar ik ontdekte ook mijn talent dankzij docenten die mij hielpen te ontwikkelen in de richting die ik graag wou. Ik was gepassioneerd en had plezier in groeien, waardoor ik sprongen kon maken.

Schrijven, Marketing en PR
In mijn derde jaar begon ik aan de minor Schrijven & Redigeren, een beslissing die mijn leven voorgoed zou veranderen. Ik zat er helemaal op mijn plek en dat semester gaf mij de bevestiging die ik al jaren zocht. Ik sloot het Cum Laude af en wist dat mijn hart bij dit vakgebied lag in combinatie met Marketing en PR. Dit werd extra bevestigd toen ik mijn meewerkstage op het hoofdkantoor van H&M Nederland op de marketingafdeling volbracht. Het was een unieke kans, omdat er zelden met stagiaires wordt gewerkt en ik maakte de waanzinnigste events en projecten mee. Zo werkte ik bijvoorbeeld achter de schermen mee aan de lancering van de Isabel Marant pour H&M collectie.

Afstuderen
Mijn afstudeerperiode wou ik heel graag bij een uitgeverij laten plaatsvinden zodat ik mijn liefde voor marketing kon combineren met het schrijversvak, so I did! Ik kreeg de kans om mijn scriptie te schrijven bij dit mooie bedrijf en ondertussen ervaring op te doen in de branche. Uitgeverij De Fontein ondersteun ik momenteel op de Marketing & PR-afdeling met ontzettend veel plezier én mijn contract is inmiddels verlengd, zodat ik er ook na mijn studie kan blijven werken. Correctie: nu dus, zo onwerkelijk!

Mijn diploma 
Het klinkt alsof ik door mijn studie gevlogen ben, vooral mentaal is dit ook zeker het geval. Lichamelijk viel het soms vies tegen, maar door de goede hulp van mijn moeder, broertje en vriend is het gelukt om de eindstreep van mijn opleiding te halen. De prestaties kwamen niet uit de lucht vallen, ik heb veel korte nachten beleefd en ben regelmatig over mijn grenzen gegaan om toch mijn droom te realiseren en naar mijn diploma toe te werken. Ook mijn docenten hebben mij altijd gesteund en gestimuleerd meer uit mijzelf te halen, dankjewel! Zij vormden regelmatig de inspiratiebronnen die ik op dat moment nodig had om te groeien, dat is onbetaalbaar. Ook wil ik mijn oma heel erg bedanken voor alle schietgebedjes voor mijn tentamens én mijn verdediging, want ze hebben allemaal geholpen.

What’s next?
Ik moet het eerst even allemaal laten bezinken, het besef is er nog niet helemaal dat ik na vier jaar knokken en doorbijten ook dit diploma in ontvangst mag nemen (in september is de officiële uitreiking, maar 26 juni was mijn laatste dag als student). Ik mag nu langer blijven werken bij Uitgeverij De Fontein en wil graag Marketing en PR gerelateerde werkzaamheden verrichten, als het mogelijk is graag bij een PR Bureau of op een marketingafdeling omdat hier mijn hart ligt. Ook wil ik heel graag meer tijd en moeite steken in mijn blog, omdat ik hier zoveel energie uithaal en plezier aan beleef. Ik word er ontzettend gelukkig van en ik ben heel dankbaar dat ik nu mijn passies kan combineren. 


Heel erg bedankt lieve allemaal voor de prachtige felicitaties en warme woorden, wat word ik door jullie verwend! Dankjewel, jullie maken mij nog gelukkiger dan ik al was <3

Liefs Dagmar
Follow me on

Dit bericht heeft 46 reacties.

 1. Rani

  Gefeliciteerd Dagmar! Ik ben ook net afgestudeerd en bij mij dringt het ook nog niet helemaal door haha!

 2. Josianne

  Lieve lieve Dagmar: YOU DID IT! Wauw, ik ben echt supertrots op je. Een half jaar geleden kwam je bij mij op kantoor en werkte je nog bij H&M, en nu ben je gewoon klaar. Echt supergoed gedaan!

 3. Klaartje.

  Heel veel respect voor jou! Ik kom uit een uitgeverij’s familie en vind je stage keuze een slimme zet;)

 4. Gefeliciteerd! Het harde werken word beloond en geniet nu van de rust die je ervaart :)

 5. Schitterend! Een superdikke proficiat Dagmar, dat heb je ongelofelijk goed gedaan! Ik was wel niet zoek maar tegen mij werd altijd gezegd dat ik hogere studies niet zo aankunnen. Wel, ondertussen heb ik 2 bachelor diploma’s op zak en heb ik een hele goede job. Zo zie je maar, alles is mogelijk als je er zelf in gelooft en er de volle 100% voor gaat!!

  Geniet van je welverdiende weekend!

  X Sara

 6. Svenja

  Van harte gefeliciteeeeerd Dagmar! Leuk om te lezen wat je allemaal hebt beleefd tijdens je studie. En het er doorheen vlieg gevoel is zo herkenbaar. Ik ga volgend jaar ook al mijn laatste jaar in, voelt zo onwerkelijk. Voor nu; lekker genieten van je geslaagdheid! Liefs Svenja.

 7. Echt supergoed! Gefeliciteerd en lekker genieten. :) PR/marketing past denk ik echt perfect bij je en ik weet zeker dat je daar een leuke functie in gaat vinden! Liefs

 8. Manon

  Nogmaals gefeliciteerd, heel goed van je, en wat fijn dat je bij de uitgeverij kan blijven, daar heb je echt heel veel geluk mee want veel van mijn afgestudeerde klasgenoten van vorig jaar hebben nu nog geen baan of werken in de supermarkt o.i.d. Geniet van je afgestudeerde leventje en een fijn weekend :)

 9. Tessa

  Jeej gefeliciteerd! Dat mag gevierd worden!
  Liefs, Tessa

 10. Jasmijn

  Wauw, wat ontzettend goed van je! Van harte gefeliciteerd <3

 11. Sophie

  Wat ben ik trots op jou lieve Dagmar <3 Je hebt er zo hard voor gewerkt, als geen ander! Een hele dikke knuffel en op een prachtige toekomst! En wat heerlijk dat je contract verlengd is, geniet ervan lieverd <3 <3

 12. Joni

  Super meid! Wat goed dat je afgestudeerd bent. Ben heel trots op je en je mag ook heel trots op jezelf zijn. Wat een prestatie. Gefeliciteerd!! En wat fijn dat je contract verlengd is, heerlijk.

 13. Justine A

  Nogmaals gefeliciteerd! ik vind het zo knap wat je allemaal bereikt hebt. Je hebt er super hard voor geknokt, dus het is je ook meer dan gegund. Je bent een topper!

 14. Sylvia

  Fantastisch!! Gefeliciteerd!

 15. EmmaThings

  Wauw, wat goed van je! Gefeliciteerd, je hebt het zo verdient! Het lijkt me een leuke studie trouwens, en de marketing ligt me ook wel, haha. Super dat je contract verlengt is!
  X Emma

 16. Gefeliciteerd Dagmar! Ontzettend goed! Ik vind het leuk om bovenstaande foto te zien, want ik deed ook MER op de Wenckebachweg. Mijn vriend studeert nu ook af aan de MER op die school, misschien ken je hem wel ;-)

 17. Cindy

  Van harte gefeliciteerd met het behalen van je diploma! Een mijlpaal!

 18. Petra

  Gefeliciteerd met het behalen van je diploma…
  Groetjes Petra

 19. aah meis ik ben echt zo ontzettend trots op jou! Ik ‘ken’ je alleen online maar je bent echt een topper. Hopelijk zien we elkaar een keer echt om gezellig af te spreken. Go for it Girl, The world is yours.

 20. Nogmaals van harte gefeliciteerd!! Echt super knap van je! Dit is echt een feestje waard en ik denk echt dat je heel erg ver gaat komen. Je bent een topper!

 21. Denise

  Wat een ontzettend vrolijk en fijn artikel om te lezen! Je hebt het verdiend en met jou instelling kom je er zeker! <3

 22. José

  Jeetje je bent echt een kanjer! Voorbeeld voor veel mensen denk ik, super!
  Respect en petje af! Geniet van je after-glow ;-)

Geef een antwoord

CommentLuv badge