Blog

PERSONAL – Hoe kom je uit een gezondheidsdip?

Een gezondheidsdip. Toen ik het googelde kreeg ik de vraag of ik niet gezondheidstip bedoelde, fijn dat Google er ook een positieve draai aangeeft. Want de tip die ik overal lees (en probeer toe te passen) is het denken in kansen en niet in beperkingen. Ik kreeg bij het artikel waar jullie vragen aan mij konden stellen (Q&A) veel lieve en mooie vragen. Deze ben ik aan het beantwoorden dus jullie lezen het snel online! Maar er zat ook een vraag bij die een apart artikel verdient. Of ik wel eens langer in een dipje heb gezeten wat mijn gezondheid betreft. De reactie is achtergelaten zonder naam, maar bij deze wil ik je graag bedanken. De vraag luidde hoe je uit een gezondheidsdip komt als je ook CVS en Fibromyalgie hebt, net als ik heb. Nu ik in één week drie terugvallen heb gehad en ik er elke keer weer uit probeer te krabbelen, kan ik deze vraag extra goed beantwoorden. Daarnaast heb ik op mijn zestiende een half jaar in een flinke gezondheidsdip gezeten en vlak erna werd besloten dat ik het revalidatiecentrum in ging. Ik deel mijn ervaring en tips. Let’s go!

Klinkt het stom als ik wil beginnen met het feit dat ik hoop dat dit artikel slecht gelezen wordt? Ik blijf het lastig vinden als anderen ook de pijn en vermoeidheid ervaren die ik dagelijks voel. Ik gun het niemand en al helemaal niet mijn lieve lezers van mijn blog! Ik zou het liefste willen dat niemand ervaring heeft met een gezondheidsdip, maar dat is jammer genoeg niet realistisch. 

CVS & Fibromyalgie
Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) en Fibromyalgie zijn chronische ziektes waarvan de oorzaak nog niet goed bekend is. Daarnaast heeft het ook een onvoorspelbaar verloop, terwijl de ziektes een grote invloed hebben op het functioneren. Bij CVS kan je soms zo uitgeput zijn dat je tot niets meer in staat bent, zelfs opstaan uit bed kan teveel zijn of het optillen van je arm. Bij Fibromyalgie ervaar je veel pijn die dagelijkse activiteiten ondragelijk kunnen maken. En een combinatie ervan kan je leven soms flink op z’n kop zetten. Soms gaat het beter en soms minder. En sinds ik vijf jaar geleden naar het revalidatiecentrum ging en er met veel tips en trucs weer uitgegaan ben, gaat het ook met mij de goede kant op. Ik heb nog wel terugvallen, maar kan wel het leven enigszins beleven als mijn leeftijdsgenootjes. En met enigszins doel ik op de momenten dat het meestal gaat, maar er ook genoeg momenten zijn die ik jammer genoeg nog moet missen. Maar jullie kennen mij ondertussen: ik werk nog elke dag aan mijzelf om mijn lichaam naar een hoger niveau te tillen wat conditie en kracht betreft. Ik wil benadrukken dat bij iedereen deze beperkingen op een andere manier invloed kunnen hebben op het dagelijkse leven, maar ook op het lichaam. 

Een gezondheidsdip of terugval (net hoe je het wilt noemen) zorgt voor lichamelijke klappen, maar mentaal krijg je er ook flink van langs. Blijf je omringen door geluksmomenten en lichtpuntjes, zodat deze je energie kunnen geven om door te blijven gaan. Niemand kan je pijn of vermoeidheid wegnemen, maar we kunnen het samen wel dragelijker maken. Ik kan heel boos en gefrustreerd reageren als mijn lichaam niet functioneert zoals ik wil uit teleurstelling en verdriet, maar daar tref ik vooral de dierbaren om mij heen mee die juist voor mij klaar staan. Zo maak ik het mijzelf én anderen niet makkelijker op de situatie beter te maken. Laat de lichtpuntjes niet door een terugval van je wegnemen, die zijn veel te kostbaar. Geniet juist van die kleine wonderen en fijne momenten die je wel kunt zien. 

Door een terugval wordt je weer even met beide benen op de grond gezet. Je lichaam en/of mentale gesteldheid functioneert niet meer naar behoren en dan wordt je gedwongen om weer even terug te gaan naar de basis. Je kunt dit ontkennen of liever zo snel mogelijk doen zodat je eerder herstelt. De basis bestaat onder andere uit goed eten en drinken, maar ook voldoende slapen en hygiëne. 

✩ Denk in kansen en niet in beperkingen. Ik begon er dit artikel mee, maar het maakt zo’n wezenlijk verschil of je je focust op mogelijkheden of dat je alleen de hobbels ziet die je moet nemen. Leven met een beperking, het zit al in de naam, maar concentreer je per situatie wat wel mogelijk is want daar kom je zeker een stapje verder door. Misschien lukt het ene niet helemaal zoals gepland, maar het andere wel? Go for it!

Een terugval? Daar heb ik helemaal geen tijd voor! Oeps, dat zeg ik écht vaak. Maar ik bedoel meer dat ik wel wat beters te doen heb dan te herstellen van een stomme gezondheidsdip. En ik geloof dat iedereen liever activiteiten onderneemt en vooruit gaat, dan herstellend achterblijft. Maar zo zwart-wit is het eigenlijk niet. Iedereen neemt tussendoor tijd voor zichzelf en voor de ene is dit een rustmomentje en de ander moet echt opladen. De ene persoon heeft aan een uurtje extra slaap voldoende en de ander heeft een half weekje nodig om bij te komen. En dit puntje geldt niet alleen voor mensen met een chronische beperkingen, want niet-zieken kampen met hetzelfde. Haast en hersteltijd vormen geen goede match, die ervaring kan ik ook delen :) 

Nee, anderen kunnen nog steeds niet ruiken wat je denkt of voelt. Daarom is communicatie heel erg belangrijk. Bij CVS en Fibromyalgie kan je eenmaal niet altijd zien wat er zich bij iemand afspeelt, de pijn en/of vermoeidheid is niet zichtbaar en dat maakt het moeilijk voor de ander om in te schatten in welke staat je bent. Geef daarom goed aan waar je behoefte aan hebt en hoe iemand anders je bij kan staan of je vooruit kan helpen. Praat, deel en overleg; je hoeft dit niet alleen te doen. 

Aah een heel moeilijk puntje: krop het niet op. Ik vind het ongelooflijk moeilijk om daadwerkelijk uit te spreken dat het niet goed gaat, maar als ik het doe dan is het hek van de dam ;) Grapje, maar ik vind het erg lastig om het te delen, want je wilt anderen niet verdriet doen met het nieuws dat het minder gaat. Toch is het niet goed om je verdriet op te kroppen, want binnen kan het alleen maar groeien. Als je het deelt kan je samen naar een oplossing zoeken en sta je er niet alleen voor. 

Heb je iets leuks gepland? Moet je een deadline halen? Een terugval vervloeken we op zulke momenten en er is niets stommers dan dat een belangrijk moment niet haalbaar is. Maar is het daadwerkelijk niet haalbaar of hoef je maar een deel te missen? Stel je verwachtingen bij en bekijk wat nog wel kan per situatie. Duw zo snel mogelijk die teleurstelling weg en pak aan wat mogelijk is, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kan je meer als je je verdriet het juiste plekje geeft en doorgaat met wat wel lukt. 

Niet opgeven! Soms kan het echt ongelooflijk tegenzitten en lijkt het alsof er geen einde komt aan die vervelende tegenvallers. Maar dit geldt niet alleen voor als je CVS en Fibromyalgie hebt, maar voor iedereen. Zet door, juist als het minder gaat. Toon karakter en laat zien dat je je glimlach niet door een stom moment, een nare situatie of een gezondheidsdip laat afpakken! We can do this! Het leven zit vol met fijne momenten, kijk omhoog en sta boven de vervelende gebeurtenis of dip. Kijk een grappig filmpje, doe gek met familie of vrienden en lach de tranen uit je ogen totdat ze op zijn. Lachen is niet voor niets gezond! 

✩ Accepteren
Het aller- allermoeilijkste is het accepteren van je situatie. Ik heb de afgelopen jaren vooral geleerd dat het accepteren niet altijd hetzelfde is als je je erbij neerleggen, waar ik eerst heel bang voor was. Je legt je niet neer bij het idee als een slachtoffer, maar creëert rust in je lichaam zodat je beter kunt herstellen. Je neemt de situatie zoals het is en hebt vrede met je lijf, maar ook mentaal. Juist op het moment van een gezondheidsdip of terugval is het ongelooflijk moeilijk om van jezelf te houden. Want waarom werkt het niet en kan ik niet? Maar juist dan is acceptatie van belang om er sneller boven op te komen. Blijf jezelf verwennen en verzorgen, voedt jezelf in plaats van alleen maar te vullen en ga beschermend met je lichaam om, je hebt er immers maar één. Er zijn zoveel momenten dat we er wel van kunnen genieten en door te accepteren dat het even minder gaat, heb je meer inzicht in wat wel lukt. Wees niet bang om even stil te staan om vervolgens stappen voorwaarts te gaan <3 

Als je gezond bent, dan heb je duizend wensen. Als je ziek bent, dan heb je er maar één. Samen kunnen we elkaar vooruit helpen door tips en/of ervaringen te delen. Samen knokken we door een moeilijke gezondheid of een lastige situatie. En vergeet niet dat je er nooit alleen voor staat! 
Wat helpt jou om uit een gezondheidsdip te komen?
Liefs, Dagmar
Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.