PERSONAL/ Hoe accepteer je een chronische beperking?

Er is geen goed of fout. Laat ik dat vooropstellen als je je afvraagt hoe je een chronische beperking gaat accepteren. Ik kan, hoe graag ik dit ook zou willen kunnen, helaas geen handleiding geven met een stappenplan hoe je een chronische beperking kunt accepteren. Wel kan ik mijn eigen ervaring delen en vertellen hoe het voor mij is om te leven met een chronische beperking (ik heb voor de kerst te horen gekregen dat ik Fibromyalgie heb en ik leef al jaren met CVS). Ik krijg namelijk regelmatig de vraag hoe ik kan leven met een beperking en hoe ik toch zo positief eronder kan blijven. Dit is eigenlijk een groot compliment, maar makkelijk is het natuurlijk niet. Het heet niet voor niets een beperking, maar tegelijkertijd kan je het ook ombuigen naar een kans!

Update
Allereerst is het handig om even te vertellen hoe het op dit moment gaat met mijn gezondheid. Rond de kerst heb ik te horen gekregen dat ik naast chronische vermoeidheid ook kamp met een vorm van reuma, hoogstwaarschijnlijk fibromyalgie. Ik heb hier eerder een artikel over geschreven, mocht je interesse hebben klik dan hier om het te lezen.  Half maart ga ik weer richting de ziekenhuizen om te kijken naar kansen en mogelijkheden, want zo zie ik dat. Ik kan leven met mijn beperkingen, maar ik weet dat ik de kwaliteit van mijn leven kan verhogen. Ik leef dagelijks met veel pijn en dat is lastig, vooral omdat ik er alles aan wil doen om af te studeren. Ik heb ups en downs met mijn lichamelijke gesteldheid en voor mijn omgeving is dit ook niet altijd gemakkelijk. Gelukkig heb ik lieve vrienden en familie die mij er doorheen helpen als het even niet gaat, maar ook waar ik extra mee kan genieten van de momenten als alles beter gaat. 

Ik merk dat ik de afgelopen tijd enorm aan het veranderen ben. Zo kwam er opeens het besef dat deze beperkingen niet voor niets chronische ziektes worden genoemd en dat ik hier misschien wel heel mijn leven ‘last’ van zou kunnen hebben. Dit kwam als een flinke klap, ook al klinkt dat gek als ik hier al jaren mee leef. Dan ontstaat ook wel even de vraag ‘waarom toch ik?’, maar het heeft mij wel gevormd tot wie ik nu ben en daar ben ik aan de andere kant ook heel dankbaar voor. Ik pluk de dag, omdat ik van een klasplantje getransformeerd ben tot een meid met een geweldige vriend waar ik nu mee samen woon én ik zit in mijn afstudeerjaar waar ik stiekem best trots op ben. Ik had geen toekomst en nu kan ik zelfs plannen maken voor over een jaar en ik heb super lieve lezers die mijn blog bezoeken en ik word echt gelukkig van deze fijne lichtpuntjes. Ik hou jullie op de hoogte hoe het gaat met mijn gezondheid en deel de tips die voor mij het leven een stukje dragelijker maken. 

✩ Wees lief voor jezelf
Nu val ik gelijk met een zware klus in huis, omdat ik dit zie als een moeilijke taak. Hoe kan je nou van je lichaam houden als het je elke keer weer teleurstelt? En toch maak je het jezelf een stuk makkelijker als je lichaam en geest in balans zijn en een team vormen. Anders ben je in je hoofd al twintig stappen verder, terwijl je lichaam nog kilometers achter je aan loopt. Verwen jezelf, stel je doelen bij als het nodig is en heb vrede met de situatie. Als je die rust kunt creëren, kan je de energie steken in het vooruit komen.

✩ Durf te zien
Als je het lef hebt om onder ogen te komen wat je niet wilt zien, dan zal dit een positief effect hebben op je herstel. Natuurlijk wil je niet accepteren dat je ziek bent, want je wilt net zo zijn als iedereen en niet anders. Ik ontkende heel erg lang voor mijzelf dat ik een beperking had, ik wist er vanaf maar weigerde zo te leven. Het zorgde ervoor dat ik veel kansen heb kunnen krijgen, maar tegelijkertijd ging ik dagelijks over mijn grenzen heen en moest ik dealen met veel teleurstellingen Nu zie ik in dat er heel andere mogelijkheden voor mij zijn weggelegd die ook te gek zijn, juist doordat ik moed heb getoond om een stapje terug te nemen en te luisteren naar mijn lichaam en dat brengt mij gelijk bij de volgende tip.

✩ Luister naar je lichaam
Als je een chronische beperking hebt, ken je misschien wel dat knopje waardoor je je gevoel kunt uitschakelen. Ik heb het regelmatig gebruikt om door te knallen waar ik dan achteraf spijt van kreeg, omdat ik te ver was gegaan. Luisteren naar je lichaam is niet altijd gemakkelijk, maar het zorgt er wel voor dat je verder komt dan waar je nu staat. Op het moment zelf is het soms een moeilijke beslissing, maar stiekem weet je dat het je meer oplevert. 

✩ Deel je gevoelens
Krop je verdriet, boosheid en teleurstellingen niet op. Hoe frustrerend is het om die uitzichtloze pijn te ervaren of kapot te zijn zonder dat je voor je gevoel ook maar íets hebt gedaan? Maar het wordt nog erger als je het allemaal opsluit in je hoofd en er maar iets hoeft te gebeuren en je ontploft als een bom. Daar maak je niemand gelukkiger mee. Je wilt je dierbaren niet kwetsen, omdat zij er wel voor je zijn, maar ze staan dichtbij je en dat maakt het soms makkelijker om je boosheid op hen af te reageren. Wees dit moment voor en praat erover, want je wilt anderen niet pijn doen en leg dit ook aan hen uit. 


✩ Denk in kansen en mogelijkheden
Misschien moet je je dromen aanpassen of moet je je doelen bijstellen, maar voor alles wat niet gaat, komt iets anders voor in de plaats. Wellicht moet je nu een andere weg inslaan, maar je krijgt er wel een ander uitzicht voor terug en die kan ook prachtig zijn! Denk in kansen en bekijk per keer wat wel lukt, alles bij elkaar zorgt dat je op die plek komt waar je misschien nooit had verwacht te kunnen komen. Ik weet zeker dat het je gaat lukken, als je maar durft te denken in lichtpuntjes en mogelijkheden.

✩ Gun jezelf tijd
Het wiel is vast niet in één minuut uitgevonden en zo kan je ook niet meteen voor jezelf uitstippelen hoe alles werkt. Gun jezelf even de momentjes en overhaast niet een acceptatieproces; het puzzelstukje heeft tijd nodig om op de juiste plek te vallen. 

✩ Je staat er niet alleen voor
Dit wil ik delen met alle lezeressen die mijn blog volgen en die ook een chronische beperking hebben. Ik vind het niet altijd gemakkelijk om te horen dat anderen ook deze lichamelijke klachten ervaren die ik ook dagelijks voel; ik gun het niemand. Maar ik zou oprecht bergen voor je verplaatsen als dat een verschil zou maken. Ik hoop er dan ook voor je te kunnen zijn en ik wil je vertellen dat je er never nooit alleen voor staat. We komen er samen doorheen en het is niet altijd makkelijk, maar moet je kijken wat je allemaal al wél hebt bereikt?! 


Heb je behoefte aan contact of heb je een vraag, stel deze in de comments of mail/tweet mij, want je staat er nooit alleen voor. En een acceptatieproces gaat ook met ups en downs, het gaat niet in één keer goed. Het is een proces en gun jezelf de tijd en middelen die je nodig hebt om stappen vooruit te maken. Je hoeft het niet alleen te doen, hou mij op de hoogte als ik iets voor je kan betekenen! Ook vormen de volgende blogs van lieve vriendinnetjes en lotgenoten aanraders:
Kimberly heeft Fibromyalgie en ME, maar is een schat van een meid en ontzettend positief;
Lisanne schrijft over een leuk leven met beperking en Fibromyalgie, voor mij is Lisanne ook een echte inspiratiebron om meer uit het leven te halen;
Marjolein laat mij hardop lachen en weet steeds een grote glimlach op mijn gezicht te toveren als ik haar artikelen lees. Een echte topper en doorzetter, maar ook chronisch positief <3
Geanne heeft de chronische beperking MS en ziet overal lichtpuntjes en geluksmomenten in. 

Heb jij tips hoe je een chronische beperking kunt accepteren of heb je er ervaring mee?
Liefs, Dagmar 
Follow me on 

Dit bericht heeft 47 reacties.

 1. Heftig, maar mega knap dat je er zo positief tegen over staat. Dat doen niet veel mensen je na. Fijne tips ook die je geeft, niet alleen voor mensen met een chronische ziekte, maar ook voor mensen die er even doorheen zitten.

 2. Willi

  Wauw, wat goed dat je dit zo opschrijft. Heb er wel wat dingen uit kunnen halen. Vooral veel herkenning, ik heb gelukkig geen pijn, maar ben altijd moe door een vitamine b12 tekort. Ik loop bijna dagelijks tegen de beperking van mijn lichaam aan.

  Bedankt dat je dit stukje hebt geschreven. Heel veel succes in maart met de arts bezoeken. Ik denk aan je.

  Liefs Esther

  1. Heel erg bedankt voor je mooie wensen <3 Ik wens je ook veel sterkte toe en hoop dat je ondanks alles je dromen kunt realiseren! Xx

 3. José

  Respect voor jou!!
  Als partner van een man met ook verschillende beperkingen (al valt hij natuurlijk in een andere leeftijdscategorie als jou ;-)) zie ik hoe hij dagelijks worstelt met pijn, de ene dag meer of minder dan de andere dag.
  Geniet van je “plus-dagen” dan kun je beter omgaan met je “min-dagen” is zijn credo.
  En zoals je zelf al aangeeft, niets maar dan ook niets opkroppen.
  Je echte vrienden en familie zullen je opvangen in hun liefdevolle vangnetje, de fakers zijn “vervangbaar” ;-)
  Luisteren naar je lijf en seize the day …..
  Sterkte/succes!
  Groetjes,

  José

 4. Gwen

  Mooi geschreven zeg! Gelukkig voor mij niet herkenbaar, maar ik wil toch even zeggen dat je onderaan zegt dat Lisanne een inspiratie van je is en je kracht geeft: ik zou ook kracht uit dit blogje van jou kunnen halen als het van toepassing is. Je bent sterker dan je denkt!

  1. Wauw ik ben er echt helemaal stil van, dankjewel voor je prachtige comment <3 Zo lief en mooi!

 5. Heel goed en mooi geschreven! Heel veel succes en sterkte, maar zoals jezelf al zei je staat er niet alleen voor! ♡ Liefs Steffi

 6. Kirsty

  Wat goed dat je ondanks alles toch nog zo positief in het leven staat! Het lijkt me echt heel naar om op zo’n jonge leeftijd hiermee te moeten leven, omdat je dan denk ik nog meer moeite hebt met het te accepteren dan wanneer je wat ouder bent. Echt heel veel respect voor jou! Denk dat je door dit artikel ook veel andere meiden die in hetzelfde schuitje zitten steunt!

 7. Wat ontzettend mooi geschreven lief en echt ik vind het zo knap dat je zo positief in het leven staat. Je bent ontzettend sterk en volgens mij ook super goed bezig. Elke week stralend vol inspiratie bij de cursus en dan de volgende ochtend gewoon weer naar je stage, you go girl! Ondanks je beperking ga je je droom achter na en geloof me, daar kom jij echt wel!

  Tot morgen lieverd!! <3

  1. De cursus geeft gelukkig ook veel energie en het doet mij zoveel plezier om jou en de andere lieve meiden weer te zien <3 Daar kan ik weer een week op vooruit hihi <3 Dankjewel voor je geweldige reactie mop, tot vanavond Xxx

 8. Petra

  Inderdaad er is geen handleiding voor hoe je dat doet, ….maar ik weet wel dat tijd ook een heel grote rol speelt in het acceptatieproces…

  Sterkte in dit proces,
  Groetjes Petra

 9. Kimberly

  En weer heb ik met tranen in m’n ogen je artikel gelezen, omdat het zo herkenbaar is en ik sommige dingen gewoon nog niet doe en wat ik wel heel graag wil maar altijd toch nog iets me tegen houd.. Vooral een knopje in je hoofd die alles uitschakelt en je het gewoon doet, maar je de gevolgen zo hard terug krijgt, daar moet ik ook mee ophouden maar soms is het de enige uitweg (in mijn ogen) Dit weekend kwam ook weer even het besef van dat ik het misschien wel mijn hele leven heb en toen ben ik wel even flink gebroken, maar gelukkig hebben we allemaal lieve mensen om ons heen die ons opvangen, en dat is iets wat écht een hele grote troost bied <3 En ik ben super blij dat ik jou ken lieve Dagmar, jij laat me inzien dat niet alles negatief hoeft te zijn en je ook positief moet blijven kijken, ook al is het even wat moeilijker <3 En daar ben ik je ontzettend dankbaar voor lieverd!! Dankjewel dat je me ook hebt gelinkt, super lief! <3

  1. Je betekent super super veel voor mij en ik geloof in je kracht lief! En we gaan samen die bergen trotseren om bovenop te kunnen genieten van het mooie uitzicht! We can do this <333

 10. Eline

  Wauw, ik vind het zo knap hoe open je hierover bent en hoe positief je hier in staat, super goed! Je bent een voorbeeld! Jouw positiviteit is echt bewonderenswaardig <3

 11. Zo heftig maar zeker mooi geschreven! Ik wens je heel veel sterkte toe voor in de toekomst en blijf positief!
  liefs, Brittany

 12. Ise

  Mooi geschreven! Heel goed dat je er zo positief in staat :)
  Ik vind zelf het accepteren altijd nog het moeilijkste, toevallig vorige week ook zo’n stuk over geschreven, maar ik merk wel dat het naarmate de jaren steeds wat makkelijker gaat. Blijf zo doorgaan meid, je staat er zeker niet alleen voor!

 13. Ik vind het echt zo gaaf dat je er zo positief mee omgaat, maar aan de andere kant je kan wel heel depressief er tegenover zijn maar dat werkt ook niet! Dus zeker positief blijven en genieten van het leven ookal is het soms wat moeilijker.

 14. Marloes

  Super hoe jij hier mee omgaat lieve Dagmar. Jij blijft altijd zo sterk en positief. Respect voor jou! X <3

 15. Cindy

  Wat kan jij trots op jezelf zijn, ondanks je beperking ben je zó positief over je kansen! Supergoed zeg! Ik heb zelf geen chronische beperking, maar momenteel wel lichamelijke klachten na een heftige operatie, die er voor zorgen dat ik soms in een dipje beland, omdat ik even niet kan doen wat ik wil doen. Maar aan de andere kant krijg ik er ook veel voor terug en zorg ik er voor dat ik liever voor mezelf probeer te zijn, meer in balans te zijn. Dank je voor je openheid, mooi dat je dit bespreekbaar maakt!

  1. Aah jeetje wat een mooie reactie en tegelijkertijd ook heftig om te horen dat je een pittige operatie achter de rug hebt. Ik hoop van harte dat je snel herstelt en gauw weer de oude zult worden, maar dan nog beter lichamelijk <3 Be the best version of yourself, veel sterkte met je herstel en denk goed aan jezelf! Heel veel liefs en dikke knuffel Xxx

 16. Jemig wat heftig! Ik heb echt respect voor je! Wat moedig en sterk ben je toch.
  Liefs,
  vanilles-x.blogspot.nl

 17. Tess Evea

  Ik vind het altijd zo geweldig om te lezen hoe jij met dit soort dingen om gaat lieverd, je bent echt een topper! Ik krijg er helemaal kippenvel van. Tegelijkertijd is een artikel als dit zo ontzettend herkenbaar, elk woord die je typt komt binnen en het is geweldig hoe je dat weet te bereiken terwijl ik ook zelf liever heb dat alles anders was geweest. Stay positive. :)

 18. Super mooi geschreven! Knap dat je het zo snel al kan accepteren!

  Vooral het luisteren naar je lichaam vind ik een goede tip. Net zoals kansen zien, bekijk wat je allemaal nog kan. Meestal is dat nog heel erg veel! En misschien is het zelfs wel hetzelfde als voorheen alleen je doet er nu langer over. Het gaat er om dat je geniet van het geen wat je doet.
  Wat ik ook geleerd heb, is meer te genieten van kleine dingen. Vroeger had ik nooit tijd voor een kopje thee op de bank. Nu is het echt een geluksmomentje. Heerlijk even niks en genieten van je lekkere thee (met koekje).

  Heel veel succes in het ziekenhuis de komende tijd! Ik ga voor je duimen!

  1. Wauw dankjewel voor je lieve wensen en mooie woorden! Echt heel lief dat je het deelt en juist die kleine momentjes zorgen voor het grote geluk <3

 19. Anouk

  Heftig. Heel heftig. het is niet niets als je op jonge leeftijd ineens merkt dat je lichaam niet meer wil wat jij WEL allemaal wil doen! Mooie tips geef je mee. Ben lief voor jezelf, deel het met anderen, je staat niet alleen. So true! Heel knap dat je zo positief in het leven staat. Ik probeer hetzelfde. Maar soms ben ik het wel beu dat ik elke dag pijn voel. Soms is het even te veel. Maar dat is ook niet erg… volgende dag weer beter en zonniger:)!

  1. Heel herkenbaar en dankjewel voor je mooie berichtje. Lief dat je het deelt! Ik hoop dat je op een dag kunt wakker worden zonder pijn en dat je alles kunt doen waar je van droomt, dat gun ik je van harte <3

 20. Biancaa

  Mooi artikel! Ik vind het zelf ook nog steeds moeilijk om het te accepteren en ik heb het zelfs al mijn hele leven (spierziekte), maar zo nu en dan een dip mag natuurlijk best! Goed van je dat je zo positief in alles staat!

  1. Het hoort erbij op z’n tijd en ik hoop dat je erna weer alle lichtpuntjes kunt zien die we om onsheen hebben verzameld <3 Denk goed aan jezelf en als ik iets voor je kan betekenen, ik sta klaar! Xx

 21. Justine A

  Ik heb bewondering voor je meid! Echt knap hoe je met je situatie omgaat en hoe je anderen toch altijd weet op te vrolijken en te helpen. Wat ben je toch een schat van een meid! Toppertje!
  Blijf zo positief!

  Liefs

  1. Aah lieverd, dankjewel voor je lieve woorden! Ik word ook helemaal blij van je lieve reacties en mooie artikelen <3

 22. Linda

  Meid, wat heb je een prachtig en eerlijk artikel geschreven. Jou nieuwe leven begint inderdaad bij acceptatie en van daaruit kun je nieuwe dromen maken, doelen stellen en nieuwe hobby’s zoeken. Dat heeft ook mij zon enorme boost gegeven om door te gaan en te blijven knokken!

  Mooi artikel, bedankt voor het delen. Ik gok dat vele, die nog aan het begin staan van hun reis, hier hele mooie handvaten uit kunnen halen!

 23. Hey Valerie,
  Wat fijn dat je dit hier allemaal neerschrijft en dat je anderen een hart onder de riem wil steken. Dag-in dag uit leven met pijn is geeen lachtertje, mensen vergeten vaak dat je hier elke dag mee moeten worstelen wat op psychologisch vlak ook niet gemakkelijk is.
  Ik heb zelf ook een beperking, geen chronische ziekte, maar een fysieke handicap. Ik praat er eigenlijk zelden over en misschien is dat wel fout van mij. Ik ben vroeger toen ik jonger was gepest geweest omwille van mijn beperking en dat heeft diepe wondes achtergelaten. Ik heb echt moeten vechten om mijn zelfvertrouwen te vinden, maar ik ben er wel in geslaagd! Ik streef ernaar mijn dromen waar te maken ondanks mijn beperking en heb alles leren aanvaarden.

  Ik ben er zeker van dat jij met je positieve ingesteldheid je door niets of niemand laat ontmoedigen.

  X Sara

  1. Aah dankjewel voor je lieve berichtje Sara! Een fysieke handicap lijkt mij ook erg lastig en ik hoop dat je blijft geloven in je kracht en talenten. Jaag je dromen na en maak er werkelijkheid van, mocht je het niet alleen kunnen dan sta je er niet alleen voor! Ik wil je er ook graag bij helpen als dat mogelijk is en ik mijn steentje kan bijdragen. Geloof in jezelf en je kunt het! Veel liefs en warme knuffel Xxx

 24. Wat knap hoe je dit artikel hebt geschreven! En lief dat je mijn blog er ook bij hebt gezet!
  Ik ben het met je eens dat je altijd moet proberen om er het beste van te maken, ook als het resultaat niet altijd hetzelfde is als een gezond iemand. Positiviteit is erg belangrijk, vooral mentaal! X

 25. Bumblebee

  Gewoon doorleven en vooral moet je ervoor zorgen dat je niet je ziekte wordt. Je bent beperkt maar laat het je leven niet overheersen, niet goed voor jezelf en ook niet voor je omgeving.

 26. Melanie S.

  Erg mooi en goed geschreven! Veel punten herkenbaar voor mij ook…ik heb al 9 jaar een chronische ziekte en beperkt mij ook, maar ik heb het geaccepteerd en ga door. Moet alleen wat vaker naar mijn lichaam luisteren, maar dat ben ik wel aan het leren…ik ging altijd maar door (ook veel te druk op werk); dat werkt dus echt niet en ben vorig jaar dus ook ingestort met een burn out. Daar ban ik nu uit aan het krabbelen. Ik werk wel weer (na ongeveer 4,5 maand thuisgezeten te hebben) en ben weer bijna helemaal terug op mijn werk. Ik merk dat ik er mentaal nog niet helemaal ben, maar het is ook nog geen eens een jaar geleden en ik weet zeker dat het weer goed komt. het is alleen jammer dat er helaas ook mensen (o.a. manager) om je heen zijn die je teveel willen pushen en al teveel van je willen. En als je dan eens NEE zegt (wat aangeraden word te doen), dan is het ook niet goed…..maar ja, dat is dan haar probleem hoor! Ik houd nu rekening met mezelf en met wat ik wel denk aan te kunnen en me goed zal doen. Ik heb altijd hard gewerkt en zal dat ook blijven doen, maar niet meer zoals van de 3 jaar voordat ik instortte; ik leer luisteren naar mijn lichaam! Het zal moeten, want ik wil ook in mijn vrije tijd leuke dingen doen en plezier hebben en kunnen genieten en niet alleen maar leven om te werken!

  Ik vind je stuk echt goed geschreven en zie er veel herkenning in en ook van de adviezen die ik gekregen heb!
  Zet hem op en ik wens jou ook heel veel succes! You go girl! Veel liefs!

 27. bletyzjer

  On Saturday, the Quartet of Middle East mediators – the US, UN, EU and Russia – urged governments to discourage Gaza-bound flotillas that could escalate tension in the region. nike free 5.0 mens In the hardest-hit province, Phu Yen, three districts that are home to 300,000 people remained inundated, said Nguyen Ba Loc, deputy chairman of the provincial People’s Committee. nfl jerseys tiffany engagement rings The obstacles to governing, including a divided parliament and internal party bickering, have raised concerns that the next premier, to be selected in a Democratic Party of Japan (DPJ) vote tomorrow, will end up being another short-lived leader. Meanwhile, NATO was expected to take over full military command of operations against Libya from the United States “in the next few days,” alliance spokeswoman Oana Lungescu said yesterday, one day after the alliance decided to enforce the UN-mandated no-fly zone over Libya.
  Former European champion Steaua Bucharest also required penalties to oust Grasshopper, while Paris Saint-Germain lost 4-3 to Maccabi Tel-Aviv but advanced 5-4 on aggregate. ugg boots The navy received a call from the Samho Dream supertanker saying three pirates had boarded early Sunday, and then there was no more contact, a ministry official said. She spoke on condition of anonymity in line with ministry policy. tiffany lamps cheap jerseys from china A series of match fixing and corruption scandals have tarnished the CFA’s credibility and led to high-level management revamp and the nationwide investigation. jordans shoes The move is an effort by the struggling American fast food chain to boost slumping sales by focusing its marketing on the freshness of its food rather than the funny-factor of its ads. It’s rolling out a new campaign sans The King to tout its fresh ingredients and new products like its California Whopper.
  The Gunners are away at Everton in Sunday’s other game while fourth-place City is at home to Birmingham a day earlier. uggs sale In East Rutherford, New Jersey, the Milwaukee Bucks got a rare road win with a comfortable 98-76 victory over the hapless New Jersey Nets. tiffany and co hogan uomo Ban said the UN force commander told him he had moved some additional troops from outside areas into the capital. jordan retro 5 A student at Westlake Boys’ High School, Wright said he was “annoyed” his parents had tried to stop him taking part in swim meets. The couple is living together in Jeffrey’s Auckland-area apartment.

Geef een antwoord

CommentLuv badge