Blog

MUST READ / Tem je geest – Ruby Wax

Velen van ons lijden onder de druk in de wereld van vandaag die ons via een burn-out naar een depressie drijft. We zijn slaven van het druk zijn met onze onstilbare honger naar geld, roem, meer Twitterberichten en dat terwijl we de afgelopen vijftig tot honderd jaar in zo’n overvloed leven. We zijn van schaarsheid naar de onbegrensde verlangens die we tegenwoordig hebben gegaan en multitasking heeft ons flink gek gemaakt. Ruby Wax legt ons in haar boek ‘Tem je geest’ aan de hand van haar ervaring, kennis, openheid en een flinke dosis humor uit hoe je de negatieve cirkel van angst,stress en depressiviteit kunt doorbreken en rust kunt vinden in deze hectische wereld. Tem je geest is een echte must read!


Ruby Wax’ eigen ervaringen met depressiviteit deden haar besluiten om haar tv-carriere op een laag pitje te zetten en de menselijke geest te bestuderen. Door het boek heen vertelt Wax haar verhaal op ontroerende én hilarische wijze, maar ook deelt ze waarom en hoe mindfulness haar op de been houdt. Ze behaalde namelijk haar master in mindfulness gebaseerd op cognitieve therapie aan de Universiteit van Oxford en in Tem je geest komen handige oefeningen terug en deelt ze alternatieven voor rust in je hoofd. Ook leer je op vrolijke wijze hoe je hersenen werken en hoe onze gedachtes ons gedrag beïnvloeden. 
Ik heb zo moeten lachen om de bovenstaande schrijfstijl en humor, dat moest ik natuurlijk ook even met jullie delen. En Ruby Wax slaat elke keer de spijker op de kop met haar rake uitspraken. Ik heb er enkele (en het zijn er nog veel meer) op een rij gezet uit Tem je geest die mij steeds iets bewuster maakten van mijn houding en gedachtes:

✩ Als je geest verandert, veranderen je hersenen en omdat onze hersenen zo elastisch zijn, zijn de mogelijkheden onbeperkt. 
Geen ander wezen is zo wreed als wij voor onszelf zijn. 
We rennen omdat we niet aan de binnenkant willen kijken en vaststellen dat er misschien niets zit en dat het zoeken naar betekenis een verspilling van zendtijd is. 
✩ Het probleem is dat we ál-tijd meer willen. De meeste dieren eten zich vol en lopen dan weg, maar wij niet. Hoe meer je hebt (schoonheid, geld, beroemdheid), hoe meer je lijdt als je verliest.
 Op de wc is niemand een ster. Onthoud dat en je zult ver komen in het leven.
 Miljoenen jaren van natuurlijke selectie, en dit is wat we hebben bereikt. We willen de beroemdste, slankste en rijkste worden. Darwin zou het ervan in zijn broek doen. 
✩ We zien de wereld nooit zoals hij werkelijk is, maar slechts zoals wij hem zien. 
✩ Veel mensen willen de wereld veranderen, maar ze willen niet zichzelf veranderen. 
Het boek is op een hartverwarmende manier geschreven en het zet je aan het denken. Het maakt je bewust en je leert over je eigen handelen en gedragingen. Het is niet alleen heel leerzaam, maar ook ontzettend inspirerend én daarom de moeite waard om er even goed voor te gaan zitten. Want jij bent de moeite waard en daarom is het helemaal niet erg om vanaf vandaag ook een stukje liever voor jezelf te zijn. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar in Tem je geest leer je het belang ervan en hoe je dit in de praktijk kunt brengen. Het boek telt 288 pagina’s en het is te bestellen voor 19,95 (ISBN: 9789000334629).
Hoe creëer jij meer rust in je hoofd?

Liefs, Dagmar

Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.