Blog

MUST READ / ‘Spotlight’ van Joyce Spijker + Winactie

Heb je behoefte aan een heerlijk boek vol spanning, roem, glitters en een beetje erotiek? Dan is de debuutroman van Joyce Spijker een echte must read. Zij schreef namelijk het glamoureuze boek ‘Spotlight’. Ik kreeg de waanzinnige kans om Joyce te interviewen en ik mag een exemplaar van Spotlight weggeven aan de lucky winnaar! Ben je al nieuwsgierig naar deze aanrader voor jong en oud? Lees dan gauw verder en doe mee aan de winactie!


STORY
Het leven van model en glamour girl Kim de Kleijne gaat over rozen. Ze krijgt haar eerste hoofdrol in een grote Nederlandse speelfilm en niets lijkt een gedroomde carrière als actrice in de weg te staan. Toch heeft het succes een onverwachte keerzijde: hoe bekender ze wordt, hoe meer haar privéleven haar door de vingers glipt. Intussen hoopt de gearriveerde actrice Nora Binnendijck op een comeback. Haar gloriedagen zijn voorbij en ze zit werkloos en eenzaam in een Gooische villa die ze eigenlijk niet meer kan betalen. Gedreven door wanhoop zet Nora alles op alles om nog een keer te schitteren en haar carrière nieuw leven in te blazen. Maar de spotlights zijn inmiddels op Kim gericht…
MY OPINION
Als chicklit-verslindster en thriller-lover, heb ik het boek niet aan de kant kunnen leggen, totdat ik het uit had gelezen. Ik heb genoten en dankzij de vlotte schrijfstijl van Joyce vlieg je door het boek heen. Het boek is origineel en bevat een combinatie van romantiek, spanning en diepgang. Je leert de hoofdpersonages steeds beter kennen doordat de hoofdstukken worden afgewisseld met ‘Nora’ en ‘Kim’. Daardoor ontstaan er ook spannende cliffhangers waardoor ik regelmatig op het puntje van mijn stoel zat. Je kijkt als het ware met hen mee over de schouders en daardoor krijgen de personages meer diepte. De spanningen tussen Kim en Nora lopen hoog op als het gaat om jaloezie in de liefde en carrière, dat versterkt het gevoel om het boek in een ruk uit te lezen. Ook bevat het boek verrassende wendingen die ik echt niet zag aankomen. Dankzij de mix van goed beschreven details, de humor, het inlevingsvermoge

n in de personages en de vlotte schrijfstijl, heb ik sterk het vermoeden dat het niet lang zal duren voordat het filmscript klaar ligt en we Nora en Kim daadwerkelijk op het doek kunnen zien. Het boek draait om succes, maar Joyce heeft naar mijn mening de smaak ook erg goed te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat we nog veel van haar zullen lezen in de toekomst.

INTERVIEW
Ik kreeg de gelegenheid om Joyce te interviewen en ik ben heel erg blij met deze mooie kans. Ik vroeg Joyce het hemd van het lijf!:

Waarom is ‘Spotlight’ een echte aanrader volgens jou?
Ik denk dat Spotlight geschikt is voor veel mensen, omdat het belangrijke ingrediënten combineert. Wij zijn alleseters en willen het liefst alles tegelijk. Spotlight is niet alleen een chicklit, een thriller of een verhaal met een serieuze ondertoon, maar combineert deze drie. Dit boek vertelt een spannend verhaal op een laagdrempelige manier met een vleugje erotiek. Uiteindelijk is het natuurlijk aan de lezer om te beoordelen of het ook echt een aanrader is, maar die cocktail aan ingrediënten maakt Spotlight origineel en interessant.
In ‘Spotlight’ speelt het hebben van succes een grote rol, wat betekent succes voor jou?
Klopt, in Spotlight vinden de personages het belangrijk om succesvol te zijn. Voor iedereen kan succes anders zijn, maar in dit boek lijkt de succesfactor vooral in een carrière te zitten. Dat is waar de personages naar op zoek zijn. Gaandeweg komen ze erachter dat succes op het carrièrevlak er ook toe kan leiden dat je op andere gebieden (privé) minder succesvol kan zijn en dat gaat wringen. Ik denk dat het voor iedereen de uitdaging is om te beslissen wat succes voor hem/haar is en op welke vlakken hij/zij succesvol wil zijn. Zo kan de een meer gefocust zijn op werk en de ander op privé. Het ultieme succes zit hem volgens mij meer in de balans daartussen dan in het ‘alles willen’. Soms is het ene belangrijker, dan het ander.Succes betekent voor mij dat je zoveel mogelijk kunt doen wat je echt leuk vindt. Je bent succesvol als je weet waar je naartoe wilt en tegelijkertijd tevreden bent met de stappen die je zet om daar te komen. Succes is geen pot met goud aan het eind van de regenboog, het zijn ook die kleine succesjes tussendoor waarmee je laat zien dat je op de goede weg zit. 

Waar haalde je de inspiratie voor ‘Spotlight’ vandaan?
Inspiratie haal ik overal vandaan: uit mensen om me heen, uit dingen die ze zeggen, blikken, dingen die je op internet leest of op tv ziet. Als schrijver merk je dat je een ‘antenne’ hebt voor dingen. Die antenne zet je tijdens de periode dat je schrijft aan en zo neem je als een spons onbewust heel veel informatie op. Die informatie kun je later een keer gebruiken. Meestal gebruik je een situatie of zin niet letterlijk, maar verander ik dingen (onbewust) zodanig dat niemand uit mijn omgeving bang hoeft te zijn dat hij of zij zichzelf nog eens terugvindt in een roman.Voor Spotlight was ik geïnspireerd door twee dingen: de problemen waar twee generaties vrouwen in onze maatschappij tegenaan kunnen lopen. 

Het eerste was de houdbaarheidsdatum van vrouwen die vooral in de showbizz nogal kort is. Ik vroeg me af wat er met iemand gebeurt als je vanwege je leeftijd opeens aan de kant wordt geschoven. Zoiets zag je een tijdje geleden bijvoorbeeld bij Shownieuws waar de presentatrices werden vervangen door jongere vrouwen. Het lijkt me heel frustrerend als je wordt afgewezen om iets waar je totaal niets aan kunt doen.
Het andere was de generatie waarin ikzelf zit (25-35 jaar) en de problemen waar wij tegenaan lopen. Wij hebben en kunnen alles en willen dat het liefst tegelijkertijd. We willen een sociaal leven, een strak lijf, een gezin, een carrière, een stomend liefdesleven, een fijne familie, een groot huis, een leuke auto en verre vakanties. En in de tussentijd moeten we ook nog ‘in het moment leven’ en genieten. Dat lijkt voor de buitenwereld prachtig, maar het aantal burnoutgevallen groeit sterk en je kunt je afvragen of die levensstijl van ‘niet kiezen’ wel zo gezond is. Om mijn verhaal natuurlijk kracht bij te zetten heb ik wel met jonge en ook oudere actrices gesproken. Sommige waren welwillend en anderen minder ;), maar ze hebben me goed geholpen met het invullen van de details.
Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten op het gebied van schrijven?
Mijn volgende roman verschijnt ook bij Meulenhoff, waarschijnlijk eind 2014. Boek twee wordt weer een spannende roman waarin de verhoudingen tussen de hoofdpersonen centraal staan. Deze keer heb ik niet twee hoofdpersonen door wiens ogen je het verhaal volgt, maar vier. Het zijn vier compleet verschillende types: een burgemeester die gechanteerd wordt, de vrouw van de burgemeester die vreemdgaat, een studente die noodgedwongen terug moet naar haar geboortedorp en een crimineel die op het rechte pad wil. Zij komen allemaal met elkaar in aanraking in het dorp waar alles vredig lijkt, maar waar het onderhuids borrelt. Die vier verhaallijnen lopen door elkaar heen en laten allemaal stukjes van de puzzel van het verhaal zien. Ook in boek twee zijn de hoofdstukken kort en daardoor zit er een hoog tempo in. Of het allemaal zo gaat lopen als ik nu denk, is nog afwachten, want ik ben pas op ongeveer een zesde deel (15000 woorden). De grootste uitdaging zit ‘m in het in elkaar vlechten van die vier lijnen en in de mannelijke personages. Ik heb nog geen idee of dat helemaal gaat lukken, dus in de praktijk kan alles nog veranderen. Ik werk wel met een schema, maar hoe het precies gaat lopen, is voor mij ook een verrassing. Inmiddels begint er ook al een idee voor een derde boek te borrelen, dus voorlopig ben ik nog niet uitgeschreven. 

WIN WIN WIN

Zou jij graag een exemplaar van Spotlight willen winnen?
♡ Laat in de comments achter waarom je Spotlight graag wilt winnen;
♡ Volg By Dagmar Valerie op Bloglovin’ ; 
♡ Like dit bericht op Bloglovin’ ; 
♡ Like By Dagmar Valerie op Facebook ;
♡ + 2 Volg mij, @ByDagmarValerie, op Twitter en tweet het volgende bericht: “Ik maak kans op het boek #Spotlight bij @ByDagmarValerie op www.bydagmarvalerie.nl.Doe jij al mee? #winactie (klik hier om te tweeten). 

De winactie duurt tot 24 november! Spotlight is de debuutroman van Joyce Spijker en het ligt vanaf nu in de winkels. Het boek is in november 2013 verschenen en telt 360 pagina’s. Het ISBN is 9789022568095 en de uitgever is  Meulenhoff Boekerij. Kan je niet wachten om het te lezen? Bestel Spotlight dan hier. Na dit sterke debuut van Joyce wil ik dolgraag meer van haar lezen, maar gelukkig is ze bezig met haar tweede boek en deze verschijnt in 2014. We want more!

Wat vind jij van Spotlight? 

Liefs, Dagmar
     

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.