Blog

MUST READ / De mythes van geluk

In de rubriek MUST READ behandel ik boeken waar ik erg enthousiast over ben. Qua genre is er geen touw aan vast te knopen, want ik moet gewoon de klik ervaren met een boek, dan zit het al snel goed. Wel gaat mijn voorkeur uit naar romans, thrillers en boeken die te maken hebben met mind & geluk. Ik ben wel kritischer gaan kijken naar de schrijfstijl sinds ik de minor Schrijven & Redigeren heb afgerond. Het boek ‘De mythes van geluk’ stond op mijn favorietenlijst en het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het boek is geschreven door Sonja Lyubomirsky en het maakt je bewust van je gedrag en je gedachtenpatroon. Lees je mee waarom ik het een absolute aanrader vind? 

In het boek‘ De mythes van geluk’ deelt Sonja Lyubomirsky wetenschappelijke inzichten in wat ons echt gelukkig maakt. Sonja is hoogleraar Psychologie aan de universiteit van Californië en doet al ruim twintig jaar onderzoek naar geluk. Ze wordt wereldwijd beschouwd als een van de grootste autoriteiten op haar vakgebied en haar boeken worden in meer dan twintig landen uitgegeven. Ze ontrafelt aan de hand van talloze, herkenbare voorbeelden de mythes van geluk en nodigt ons uit om er op een andere manier naar te kijken: het is tijd voor actie!

Door de Volkskrant wordt Sonja Lyubomirsky niet voor niets ‘de productiefste en meest gedegen onderzoeker op het gebied van geluk’ genoemd. Zoals Sonja in haar boek beschrijft: ‘Het is niet zozeer dat we niet gelukkig worden als dromen uitkomen. Want dat zal zeker gebeuren. Het probleem is dat als je die hebt bereikt – ook al geven ze aanvankelijk nog zoveel voldoening – ze ons niet zo intens gelukkig maken (of niet zo langdurig) als we denken.’  In het boek komen tien verschillende crisismomenten in het volwassen leven aan bod – te beginnen met relaties (gehuwd, single, kinderen), vervolgens geld en werk (problemen op werk, geld hebben en het weer kwijtraken) – en het eindigt met problemen die op middelbare leeftijd en later de kop opsteken (gezondheidskwesties, ouder worden en spijt). De beschreven fragmenten zijn erg herkenbaar, omdat sommige iets weerspiegelen van wie we vroeger waren, vandaag zijn of morgen worden. Je crisismomenten hoeven niet beangstigend of deprimerend te zijn; het kunnen juist kansen zijn op vernieuwing, groei of een betekenisvolle verandering. Wat er echter pas echt toe doet, is hoe je ertegenover staat: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het toeval diegenen begunstigt die erop voorbereid zijn.

Sonja Lyubomirsky deelt in haar boek  niet alleen hele herkenbare situaties, maar zij laat dankzij haar toegankelijke schrijfstijl de lezer makkelijk identificeren met de tekst en de beschreven voorbeelden. Dit is ook nodig als zulke pittige onderwerpen worden aangesneden in het boek, want het maakt je bewust van je eigen handelen en dat werkt soms confronterend. Uiteindelijk maakt het ons tot sterkere personen. Het boek zal leiden tot een beter begrip van onze eigen, unieke weg. Dat is riskant en er staat veel op het spel, want welk pad we ook kiezen, het zal in de komende jaren op een heleboel manieren doorwerken, en overdoen is er niet bij. De boodschap van De mythes van geluk is dat eenieder van ons uiteindelijk die stappen kan herkennen die we moeten zetten op weg naar een vervuld leven waarmee we onze mogelijkheden om gelukkig te worden kunnen bereiken en overschrijden.

Het boek ‘De mythes van geluk’ geschreven door Sonja Lyubomirsky is te koop voor 19,95. Het boek telt 336 pagina’s en heeft als ISBN nummer 9789400502901. Uitgeverij A.W. Bruna.

Wat maakt jou gelukkig? 
Liefs, Dagmar

      

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.