MUST READ / De mythes van geluk

In de rubriek MUST READ behandel ik boeken waar ik erg enthousiast over ben. Qua genre is er geen touw aan vast te knopen, want ik moet gewoon de klik ervaren met een boek, dan zit het al snel goed. Wel gaat mijn voorkeur uit naar romans, thrillers en boeken die te maken hebben met mind & geluk. Ik ben wel kritischer gaan kijken naar de schrijfstijl sinds ik de minor Schrijven & Redigeren heb afgerond. Het boek ‘De mythes van geluk’ stond op mijn favorietenlijst en het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het boek is geschreven door Sonja Lyubomirsky en het maakt je bewust van je gedrag en je gedachtenpatroon. Lees je mee waarom ik het een absolute aanrader vind? 

In het boek‘ De mythes van geluk’ deelt Sonja Lyubomirsky wetenschappelijke inzichten in wat ons echt gelukkig maakt. Sonja is hoogleraar Psychologie aan de universiteit van Californië en doet al ruim twintig jaar onderzoek naar geluk. Ze wordt wereldwijd beschouwd als een van de grootste autoriteiten op haar vakgebied en haar boeken worden in meer dan twintig landen uitgegeven. Ze ontrafelt aan de hand van talloze, herkenbare voorbeelden de mythes van geluk en nodigt ons uit om er op een andere manier naar te kijken: het is tijd voor actie!

Door de Volkskrant wordt Sonja Lyubomirsky niet voor niets ‘de productiefste en meest gedegen onderzoeker op het gebied van geluk’ genoemd. Zoals Sonja in haar boek beschrijft: ‘Het is niet zozeer dat we niet gelukkig worden als dromen uitkomen. Want dat zal zeker gebeuren. Het probleem is dat als je die hebt bereikt – ook al geven ze aanvankelijk nog zoveel voldoening – ze ons niet zo intens gelukkig maken (of niet zo langdurig) als we denken.’  In het boek komen tien verschillende crisismomenten in het volwassen leven aan bod – te beginnen met relaties (gehuwd, single, kinderen), vervolgens geld en werk (problemen op werk, geld hebben en het weer kwijtraken) – en het eindigt met problemen die op middelbare leeftijd en later de kop opsteken (gezondheidskwesties, ouder worden en spijt). De beschreven fragmenten zijn erg herkenbaar, omdat sommige iets weerspiegelen van wie we vroeger waren, vandaag zijn of morgen worden. Je crisismomenten hoeven niet beangstigend of deprimerend te zijn; het kunnen juist kansen zijn op vernieuwing, groei of een betekenisvolle verandering. Wat er echter pas echt toe doet, is hoe je ertegenover staat: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het toeval diegenen begunstigt die erop voorbereid zijn.

Sonja Lyubomirsky deelt in haar boek  niet alleen hele herkenbare situaties, maar zij laat dankzij haar toegankelijke schrijfstijl de lezer makkelijk identificeren met de tekst en de beschreven voorbeelden. Dit is ook nodig als zulke pittige onderwerpen worden aangesneden in het boek, want het maakt je bewust van je eigen handelen en dat werkt soms confronterend. Uiteindelijk maakt het ons tot sterkere personen. Het boek zal leiden tot een beter begrip van onze eigen, unieke weg. Dat is riskant en er staat veel op het spel, want welk pad we ook kiezen, het zal in de komende jaren op een heleboel manieren doorwerken, en overdoen is er niet bij. De boodschap van De mythes van geluk is dat eenieder van ons uiteindelijk die stappen kan herkennen die we moeten zetten op weg naar een vervuld leven waarmee we onze mogelijkheden om gelukkig te worden kunnen bereiken en overschrijden.

Het boek ‘De mythes van geluk’ geschreven door Sonja Lyubomirsky is te koop voor 19,95. Het boek telt 336 pagina’s en heeft als ISBN nummer 9789400502901. Uitgeverij A.W. Bruna.

Wat maakt jou gelukkig? 
Liefs, Dagmar

      

Dit bericht heeft 12 reacties.

 1. Tess Evea

  Ik vind het zo bijzonder dat er tegenwoordig ook al dit soort dingen bestaan. Klinkt heel erg goed. Ik word gelukkig van mijn hond en katten en jij?

 2. Sophie

  Dit klinkt erg leuk en interessant. Wie weet kom ik dit ook nog tegen in mijn opleiding :-) Mij maakt een gezellige avond met lieve vriendjes en vriendinnetjes heel gelukkig!

 3. Suzanne

  Ah leuk boek lijkt me! Wat mij gelukkig maakt? Het leven! Ik probeer te genieten van ieder moment.

 4. Rianca

  Klinkt als een interessant boek. Wat mij gelukkig maakt? Alle kleine lichtpuntjes die ik bewust noteer om zo stil te staan bij de kleine fijne gebeurtenissen in het leven.

 5. Robin

  Lijkt me interessant! Ik word gelukkig van kleine dingetjes, een gezellige autorit met familie bijvoorbeeld geeft mij al het gevoel “wat is het leven mooi”. Zo probeer ik van alles te genieten, al lukt dat niet altijd natuurlijk.

 6. Oh dat klinkt echt als een gaaf en interessant boek! Ik probeer uit iedere dag, hoe goed of slecht deze ook is toch 1 positief punt te halen. Meestal denk ik daar over in bed :)

 7. Alette

  Goh, wat een interessant boek, met interessante onderwerpen er in. Er staat beschreven dat het beste en het slechtste wat je is overkomen weleens hetzelfde zou kunnen zijn. Dat vind ik zeker toepasselijk; het slechtste wat me is overkomen is mijn vader die is overleden, maar daardoor heb ik wel een (nog) betere band gekregen met mijn moeder, broertje en twee zussen. Ik weet ook weer wat wel en niet belangrijk is in het leven… (en een mooie Mac lipstick is dus duidelijk wel belangrijk… ;) )

 8. Wat een bijzonder boek lijkt me dit, helemaal wat voor mij. Ik houd van dieper gaande boeken over psychologie en filosofie. Ik vind je recensie ook erg goed geschreven!

Geef een antwoord

CommentLuv badge