IN THE BLOGLIGHTS / Suus over suikervrij leven

Sinds begin januari ben ik begonnen met Suikervrij leven (lees hier over mijn avontuur). Althans, ik doe ontzettend mijn best om te minderen met het eten van suikers maar het is natuurlijk erg lastig. Vooral in het begin is het even een schok voor je lichaam, omdat het niet gewend is om suikers niet te eten. Zo viel mij op toen ik in de supermarkt rondliep, dat praktisch in negen van de tien producten relatief veel suiker zit. Ook in producten waarin je het helemaal niet verwacht, bleek suiker te zitten. Ik vroeg mijn vriendinnetje Suus om raad, want zij gooide het roer in één keer om en besloot om Suikervrij te leven! Daarnaast inspireert zij mij ook elke keer weer met haar prachtige ontbijtjes, de ene is nog mooier (én lekkerder) dan de andere. Tijd om Suus om raad te vragen!

Sinds wanneer eet je geen suikers meer en waarom ben je gestopt?
Ik ben op 1 juni 2013 de uitdaging aangegaan om suikervrij te gaan leven. In eerste instantie 40 dagen, uiteindelijk heb ik het 4 maanden volgehouden om volledig suikervrij te eten. Ik ben hier mee begonnen omdat ik hoorde dat (geraffineerde) suiker een energievreter is en wanneer je geraffineerde suikers laat staan het je meer energie zou opleveren. Met mijn ziektebeeld Fibromyalgie/CVS is elk beetje extra energie mooi meegenomen. 
Je gooide je eetpatroon radicaal om, wat vormde je motivatie/inspiratiebron?
De energie die het zou opleveren. Als het waar zou zijn wat iedereen zei dan moest ik er zo’n boost van krijgen en me stukken beter gaan voelen. Dat moest ik proberen. 

Wat heeft het suikervrij eten je nu opgeleverd?
Een heleboel energie en een gezonder lijf. Naast dat het meer energie geeft voel ik mij ook veel fitter. 

Hoe reageerde je omgeving op deze verandering?
Sommigen waren enthousiast en moedigden het aan, anderen vonden het een belachelijk idee. Hoe zou je dat kunnen volhouden? Overal zit suiker in. Maar uiteindelijk is het je eigen keuze natuurlijk. 
Wat vormde een tegenvaller toen je ermee bezig was?
In deze maatschappij is het bijna onmogelijk om 100% suikervrij te leven. In de producten wat tegenwoordig in de supermarkt ligt zit bijna overal wel een vorm van geraffineerde suiker. Het was een hele opgave om dan ook de juiste producten te vinden. 

Hoe vervang jij tussendoortjes?
Tussendoortjes moet je niet vervangen. Je moet gewoon kiezen voor de gezonde tussendoortjes zoals fruit, noten en zaden. Ik denk dat het eten van tussendoortjes net zo belangrijk is. Zorg gewoon voor een goed eetpatroon. 
Veel mensen denken dat je nu niet meer lekker kunt eten. Eet je minder lekker nu je gestopt bent met het eten van suikers en waar haal jij je inspiratie vandaan voor recepten?
Er zijn zo veel verschillende boeken met recepten. Ik heb een kast vol! En kook gewoon met verse producten dan is er niets aan de hand. Laat die pakjes staan. Saus voor bijvoorbeeld de pasta kan je prima maken van tomaten. Waarom zou je het in een pakje kopen?

Vond je de feestdagen niet ontzettend lastig en hoe ben je hiermee omgegaan?
Je moet wel blijven genieten van het leven. Dus ook ik neem heus nog wel eens suikers. Zo ook met de feestdagen. Een oliebol met poedersuiker sla ik niet over! Haha
Heb je tips om te beginnen met suikervrij leven?
Minderen is het begin. Laat alsjeblieft frisdrank staan en gebruik vooral GEEN light producten. Mensen denken altijd dat light producten beter zijn maar je lichaam moet zo veel meer moeite doen om dat af te breken.

Wat is je levensmotto?
Geniet! 

Dankjewel voor je mooie antwoorden en ben je nieuwsgierig naar Suikervrij leven? Kijk dan op de blog van Suus voor meer informatie of laat het achter in de comments! Je kunt ook mijn artikel over de No Sugar Challenge lezen voor meer informatie. En iedereen die een poging waagt om te minderen met suiker: wij hebben geen suiker nodig, want we zijn al zoet genoeg uit onszelf <3 

Liefs, Dagmar

Follow me on

Dit bericht heeft 11 reacties.

 1. Sophie

  Wat bikkel van je (jullie, ik schreef dus ook juel, haha!). Dit ga ik ook zeker een keer doen, maar pas als ik op mijzelf woon (hopelijk van de zomer!!) omdat het dan qua koken ook makkelijker is. Ik eet ook best wat suikers, maar zonder of met minder moet het ook prima kunnen.

 2. Anniek

  Heel interessant! Echt goed dat je zo’n stap maakt, om minder suiker te gaan eten. Ik vind het ook heel leuk om er over te lezen, goed geschreven ook!

 3. Ise

  Erg interessant om te lezen! Ik probeer suiker ook zoveel mogelijk te vermijden, zoetstoffen nog meer, en denk dat het zeker effect heeft. Knap dat jullie het helemaal zonder doen.

 4. Alexjuhhh

  Wow interessant, het lijkt me inderdaad wel moeilijk omdat eigenlijk overal suiker inzit.. Vind het knap dat ze het kan en goed dat jij eraan begonnen ben. Vroeger dronk ik altijd water tegenwoordig drink ik ook cola, ice-tea. Ik ga weer proberen om gewoon lekker water te drinken :) Veel gezonder en schelen weer wat suikers!

 5. Wat een goed artikel! Ik heb op Suzanne haar blog hier al vaker over gelezen. Echt zo knap dat ze dit zo goed doet en zo lang heeft volgehouden. Ik zou het niet kunnen, bij het idee krijg ik al afkick verschijnselen.
  Heel veel succes, ben wel erg benieuwd hoe het bevalt.

 6. Robin

  Wat goed zeg! Ik zou het niet kunnen. Toppie, dames!

 7. Dit is voor mij ook al heel lang een twijfelpunt! Ik wil het heel graag, met als motivatie meer energie en fit gevoel.. Maar lastig om te beginnen. Leuk om dit interview te lezen.. Misschien toch ook voor mezelf maar een plan van aanpak maken!

 8. Heel erg interessant om te lezen! Een periode suikervrij leven zou ik niet kunnen denk ik, daar word ik ongelukkig van. Ik minder gewoon en daardoor kan ik de momenten waarop ik wel suiker eet meer waarderen!

 9. Justine A

  Wat goed, ga zo door! Ik zou het niet kunnen. Minderen vind ik al lastig, laat staan helemaal suikervrij, pfoe! Interessant artikel!

 10. Heel leuk om te lezen, ik ben ook geintresseerd in suiker vrij leven en suiker vrij koken, op mijn blog schrijf ik ook suikervrije recepten :)

Geef een antwoord

CommentLuv badge