Blog

IN THE BLOGLIGHTS / Suus over suikervrij leven

Sinds begin januari ben ik begonnen met Suikervrij leven (lees hier over mijn avontuur). Althans, ik doe ontzettend mijn best om te minderen met het eten van suikers maar het is natuurlijk erg lastig. Vooral in het begin is het even een schok voor je lichaam, omdat het niet gewend is om suikers niet te eten. Zo viel mij op toen ik in de supermarkt rondliep, dat praktisch in negen van de tien producten relatief veel suiker zit. Ook in producten waarin je het helemaal niet verwacht, bleek suiker te zitten. Ik vroeg mijn vriendinnetje Suus om raad, want zij gooide het roer in één keer om en besloot om Suikervrij te leven! Daarnaast inspireert zij mij ook elke keer weer met haar prachtige ontbijtjes, de ene is nog mooier (én lekkerder) dan de andere. Tijd om Suus om raad te vragen!

Sinds wanneer eet je geen suikers meer en waarom ben je gestopt?
Ik ben op 1 juni 2013 de uitdaging aangegaan om suikervrij te gaan leven. In eerste instantie 40 dagen, uiteindelijk heb ik het 4 maanden volgehouden om volledig suikervrij te eten. Ik ben hier mee begonnen omdat ik hoorde dat (geraffineerde) suiker een energievreter is en wanneer je geraffineerde suikers laat staan het je meer energie zou opleveren. Met mijn ziektebeeld Fibromyalgie/CVS is elk beetje extra energie mooi meegenomen. 
Je gooide je eetpatroon radicaal om, wat vormde je motivatie/inspiratiebron?
De energie die het zou opleveren. Als het waar zou zijn wat iedereen zei dan moest ik er zo’n boost van krijgen en me stukken beter gaan voelen. Dat moest ik proberen. 

Wat heeft het suikervrij eten je nu opgeleverd?
Een heleboel energie en een gezonder lijf. Naast dat het meer energie geeft voel ik mij ook veel fitter. 

Hoe reageerde je omgeving op deze verandering?
Sommigen waren enthousiast en moedigden het aan, anderen vonden het een belachelijk idee. Hoe zou je dat kunnen volhouden? Overal zit suiker in. Maar uiteindelijk is het je eigen keuze natuurlijk. 
Wat vormde een tegenvaller toen je ermee bezig was?
In deze maatschappij is het bijna onmogelijk om 100% suikervrij te leven. In de producten wat tegenwoordig in de supermarkt ligt zit bijna overal wel een vorm van geraffineerde suiker. Het was een hele opgave om dan ook de juiste producten te vinden. 

Hoe vervang jij tussendoortjes?
Tussendoortjes moet je niet vervangen. Je moet gewoon kiezen voor de gezonde tussendoortjes zoals fruit, noten en zaden. Ik denk dat het eten van tussendoortjes net zo belangrijk is. Zorg gewoon voor een goed eetpatroon. 
Veel mensen denken dat je nu niet meer lekker kunt eten. Eet je minder lekker nu je gestopt bent met het eten van suikers en waar haal jij je inspiratie vandaan voor recepten?
Er zijn zo veel verschillende boeken met recepten. Ik heb een kast vol! En kook gewoon met verse producten dan is er niets aan de hand. Laat die pakjes staan. Saus voor bijvoorbeeld de pasta kan je prima maken van tomaten. Waarom zou je het in een pakje kopen?

Vond je de feestdagen niet ontzettend lastig en hoe ben je hiermee omgegaan?
Je moet wel blijven genieten van het leven. Dus ook ik neem heus nog wel eens suikers. Zo ook met de feestdagen. Een oliebol met poedersuiker sla ik niet over! Haha
Heb je tips om te beginnen met suikervrij leven?
Minderen is het begin. Laat alsjeblieft frisdrank staan en gebruik vooral GEEN light producten. Mensen denken altijd dat light producten beter zijn maar je lichaam moet zo veel meer moeite doen om dat af te breken.

Wat is je levensmotto?
Geniet! 

Dankjewel voor je mooie antwoorden en ben je nieuwsgierig naar Suikervrij leven? Kijk dan op de blog van Suus voor meer informatie of laat het achter in de comments! Je kunt ook mijn artikel over de No Sugar Challenge lezen voor meer informatie. En iedereen die een poging waagt om te minderen met suiker: wij hebben geen suiker nodig, want we zijn al zoet genoeg uit onszelf <3 

Liefs, Dagmar

Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.