Blog

IN THE BLOGLIGHTS / De Blog Bijbel + interview Carlijn

Wil je een blog beginnen of kun je tips gebruiken om je blog naar een hoger niveau te tillen? Dan is De Blog Bijbel écht een musthave voor naast je laptop: een handige boekje vol met tips & trucs hoe je het bloggen tot een succes kunt maken. Mijn lieve vriendinnetje Carlijn schreef het boek én ik ben super trots op haar. Als ik midden in de nacht voor de winkel moest slapen om het boek te halen, dan had ik dat gedaan. Gelukkig leven we in het tijdperk van internet (anders was De Blog Bijbel ook vrij lastig om te schrijven…) en kon ik het online bestellen. Natuurlijk vroeg ik Carlijn het hemd van het lijf over bloggen, inspiratie, schrijven én haar boek!

Carlijn Bekker (22) is freelance journalist voor jongeren- en vrouwenbladen. Ze begon drie jaar geleden met bloggen op Lifestyleletter.nl en miste een klein handboek gericht op bloggen over mode, beauty en lifestyle. De Blog Bijbel is het allereerste blogboek voor jonge meiden die hun eerste stappen zetten in blogland met tips van Topbloggers als Anouk (Creatorsofdesire.com), Annemerel (Annemerel.com), Mascha (Beautygloss.nl) & Teske (Teskuh.nl). In het boek deelt Carlijn tips hoe je een blog nu eigenlijk opzet, maar ook hoe je mooie foto’s kunt maken én hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw blog opvalt. Het boek zit vol met handige stappenplannen, do’s & don’ts en vrolijke mode-illustraties. En mocht je willen weten hoe je meer lezers trekt naar je blog? Dat staat dus ook in De Blog Bijbel. Ook voor meiden met ervaring is het een handige tool om je blogskills te verbeteren. 

Je boek is zojuist verschenen, was het altijd al je droom om een boek te schrijven? 

Absoluut! Ik hield schriftjes bij waarin ik mijn eigen verhaaltjes schreef en als je vroeger aan me vroeg wat ik wilde worden, dan was het soapie of schrijfster ;). Vandaar dat ik koos voor een studie journalistiek, dan kon ik van mijn passie mijn werk maken. Het schrijven van een boekje is denk ik voor iedere journalist ook wel een droom, maar ik had nooit verwacht dat het zo snel al uit zou komen!

Hoe kwam je op het idee om De Blog Bijbel te schrijven?

Na mijn havo ging ik twee maanden naar Amerika om daar een talencursus te volgen als voorbereiding op mijn vervolgstudie (en voor de fun natuurlijk). Om het thuisfront op de hoogte te houden van mijn avonturen hield ik een reisblog bij. Ik schreef wat ik meemaakte en bloggen vond ik zo leuk, dat ik er niet meer mee ben gestopt. Heel vrijblijvend schreef ik op verschillende door mij gemaakte websites, de lay-out veranderde ik iedere dag en ik vond het super om met bloggen bezig te zijn. Maar vaak als ik een nieuwe hobby of interesse heb ontdekt, wil ik erover lezen. Hoe kan ik dat het beste aanpakken? Ik wilde een gids met tips. Niet gericht op zakelijk bloggen, maar gewoon over onderwerpen als mode, beauty en lifestyle. Die was er niet. Bloggen werd steeds populairder en door mijn werk als journalist kreeg ik de kans grote bloggers te interviewen, naar blogevents te gaan en te schrijven over de online wereld. En dus werd het eindelijk tijd voor hetgeen dat er nog steeds niet was: een blogboek voor meiden. Een leuke gids voor meiden die net als ik destijds meer over bloggen willen weten.

Wat vond je het moeilijkste aan het schrijfproces van je boek? 

Een punt dat ik erg lastig vond was dat er heel veel meningen zijn over hoe je bloggen het best kunt aanpakken. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, niet een vaste weg die je moet volgen. Dat heb ik in mijn boekje ook echt benadrukt: het is geen handleiding die zegt hoe het moet – dat is het leuke van bloggen,want jij bepaalt hoe je het aanpakt. Het is meer een houvast met tips en tricks die je ook weer op jouw manier kunt invullen.

Je geeft heel veel blogtips in je boek. Welke tip staat bij jou op nummer 1? 

Ik vind het moeilijk om één tip te noemen, want wat jij belangrijk vindt is voor een ander weer minder belangrijk. Dat is ook precies wat belangrijk is aan je blog; pak het op jouw manier aan en onderscheid je van de rest. Niet alleen daar geef ik tips voor in De Blog Bijbel, ook onderwerpen als het gebruik van social media en het krijgen van bezoekers komen aan bod.
Ik ben supertrots dat er ook interviews in mijn boek staan met grote bloggers die tips geven over hun ‘specialisatie’. Zoals Annemerel (www.annemerel.com) die vertelt over persoonlijk bloggen, Mascha (www.beautygloss.nl), Anouk (www.creatorsofdesire.com) over modebloggen en Teske (www.teskuh.nl) over vloggen.


Je hebt zelf een blog, wat betekent bloggen voor jou en wat doet het met je?

Bloggen is eigenlijk hetgene wat ik mijn hele leven al zo leuk vind om te toen: schrijven, fotograferen en andere daarmee andere informeren of inspireren. Het schrijven is natuurlijk iets wat ik al mijn hele leven leuk vind om te doen, maar dat ik er nu ook reacties op krijg van anderen maakt het nog leuker. Ik vind het te gek dat je via een blog iets op kunt zetten dat helemaal van jou is. Jij bent eigenlijk redacteur, vormgever en marketeer in één!

Welke blogs vind je zelf het leukst om te lezen? 

Deze blog natuurlijk! Maar ook de blog van mijn vriendinnetje en collega Femke (Youniqueblog.nl). Soms heb je minder tijd om vriendinnen te zien of te spreken, maar zie je toch wat er in iemand anders leven gebeurt dat is fijn. Verder de bovengenoemde blogs lees ik iedere dag trouw (vaak check ik ze meerdere keren per dag terwijl ik weet dat er nog geen blog online staat). Daarom heb ik ervoor gekozen deze meiden te interviewen. Er zijn nog véél meer blogs die ik volg en ze hebben allemaal iets wat me aantrekt. De ene volg ik voor de prachtige outfits (www.comeovertothedarkside.com), de ander omdat ik de persoonlijkheid achter de blog juist heel leuk vind of omdat ze me informeren over nieuwe producten.

Waar haal jij de inspiratie vandaan voor je eigen blog? 

Uit alles. Dat benader ik ook in De Blog Bijbel. Soms denk je dat iets niet interessant is voor de lezers van je blog, maar wanneer je een leuke, nieuwe invalshoek bedenkt, kan bijna alles bij je blog passen.

Je eerste boek is verschenen, wat zijn je ambities op het gebied van schrijven? 
Ik werk als freelance journalist voor bladen als Fashionista en Beau Monde. Voor dit jaar is het mijn ambitie om voor nog meer leuke tijdschriften te gaan schrijven. Ook online wil ik me ontwikkelen dus freelancen bij een mooi mode, beauty of lifestyle-site lijkt me gaaf. Daarnaast wil ik nog fanatieker gaan bloggen op Lifestyleletter.nl. Dit jaar heb ik hele leuke dingen mogen doen voor mijn blog en ik hoop dat voort te kunnen zetten. Genoeg te doen dus!

Ik ben super super trots op mijn lieve vriendinnetje en echt te gek wat ze in zo’n korte tijd heeft bereikt. Ook vind ik De Blog Bijbel een echte musthave voor iedereen die graag een blog zou willen opzetten en het is heerlijk leesvoer over onze grootste passie: bloggen. 

Heb jij De Blog Bijbel al in huis gehaald?

Liefs,

Dagmar

Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.