IN THE BLOGLIGHTS – 10 x blog do’s & don’ts

IN THE BLOGLIGHTS – 10 x blog do’s & don’ts

Schrijven, fotograferen, de interactie met lieve lezeressen, geweldige comments, leuke events… Wat is er niet leuk aan bloggen? Het is niet voor niets dat ik er zoveel van ben gaan houden, ik kan ook stiekem echt niet meer zonder. Elke dag voelt weer als een feestje om content te creëren, te delen en elkaar vooruit te helpen. Ook ik ben met één volger begonnen (liefste Anne, jij was de aller allereerste! Alle eer gaat naar jou!). Bloggen heb ik vooral geleerd door het te doen, maar je hoeft natuurlijk niet twee keer het wiel uit te vinden. Daarom deel ik in dit artikel mijn do’s & don’ts. Veel leesplezier!

Don’ts


Kwaliteit versus kwantiteit – Twijfel je over een artikel of sta je er niet helemaal achter, terwijl je wel graag de volgende dag een artikel wilt plaatsen? Kies voor kwaliteit en niet voor hoe vaak jij content publiceert. Het is beter om het dan niet te plaatsen dan half werk te leveren en je lezers teleur te stellen inclusief jezelf, toch?

Spammen –  Niets vervelender dan reacties ontvangen die alleen maar gaan om de links, dat vind je zelf ook niet fijn. Hoe leuk is het om juist een reactie te ontvangen die ingaat op je artikel? Gun dit een ander ook, je weet hoe blij je er immers zelf van wordt.

Online versus offline – Online is supergezelllig vanwege Instagram, Facebook, Twitter en dan heb je ook nog zoveel leuke blogs om te lezen en YouTube filmpjes om te zien… Vergeet niet ook je offline leven te (be)leven!

Gratis spullen – Bloggen met de intentie om gratis spullen te ontvangen houdt (denk ik) niemand vol, want bij bloggen komt veel meer kijken dan je denkt en dat compenseert die gratis spullen niet. En je moet ook geen gratis spullen verwachten, want niet elke blogger kan dit zomaar ontvangen. Zoals Thijs Willekes heel grappig zij tijdens de Grazia Beautybloggers Masterclass: Alle gratis tassen vullen mijn koelkast niet en daar kan je niet van leven. True! 

Onderschat bloggen niet – Je moet echt van bloggen houden wil je het volhouden. Bloggen is niet alleen even schrijven achter je laptop en dat er een kwartier later een stralend artikel online staat, er is meer. Je moet fotograferen, foto’s laten aansluiten op het artikel, maar ook inspiratie opdoen, teksten schrijven en deze controleren. Daarnaast bekijk je of alles wel goed staat, plan je artikelen in, reageer je op comments, vul je de socialmediakanalen en houd je je mailbox in de gaten. De mailtjes moeten ook beantwoord worden en misschien ga je wel naar events of shop je producten die je wilt gebruiken voor je blog. Je stopt relatief veel energie in je blog en dit is ook energie die je maar één keer uit kunt geven. Bloggen doe je niet ‘even’. 

✩ Kopiëren – Don’t be a copycat! Je maakt er mensen verdrietig door, je deelt iets wat niet van jou is en bent alles behalve origineel. En dat wil je niet op je geweten hebben, wees oprecht en als je vanuit jezelf schrijft weet je dat het altijd uniek is!

Taalgebruik – Iedereen maakt foutjes, want bloggers zijn mensen en gelukkig geen robots. Anders was het bloggers be like *bliep*blog*bliep*blog. Controleer altijd even extra je teksten voordat je ze publiceert om de spellingfouten eruit te vissen en probeer spreektaal te vermijden.  

Vage foto’s – Het oog wilt ook wat! Mooie teksten zijn fijn, maar als de foto’s er niet bij passen of de kwaliteit belabberd is, dan blijft deze indruk toch hangen bij je lezers en misschien komen ze daardoor niet snel meer terug. Dat willen we voorkomen en vergeet daarom niet dat de foto’s ook veel invloed hebben op de uitstraling van je blog. 

Stoppen met leren – Je bent nooit te oud om te leren, als je er maar open voor staat. Stoppen is daarom geen optie, vooral niet als je het bloggen goed wilt oppakken, want dat leer je vooral door te doen. 

Bloggen als een verplichting – Als je echt moet bloggen en je het ziet als een verplichting, dan gaat het minder spontaan en beleef je er hoogstwaarschijnlijk ook minder plezier aan. Tenzij je je brood verdient met bloggen, maar daar zijn er in Nederland nog niet zoveel van. Niets moet en het is juist extra fijn als je kunt genieten van het creëren van content en de interactie in plaats van het te zien als een must en last.

Do’s

Deel je passie! – Yes, bloggen is je eigen feestje waar je helemaal je eigen draai aan kunt geven! Enjoy en deel het plezier met je lezeres!

Beeld versus tekst – Prachtige beelden versterken mooie woorden en zo is het ook andersom. Denk je aan de verhouding foto’s en tekst op je blog? 

Wees dankbaar – Hoe gaaf is het als anderen moeite en tijd nemen om een kijkje te nemen op je blog? En dat ze misschien ook wel de energie willen stoppen in het delen van een leuke reactie op je artikel? Geniet van deze momenten, want zo vanzelfsprekend is het niet!

Doel – Wat wil je graag bereiken met je blog? Zou je het leuk vinden om anderen vooruit te helpen en te inspireren? Of wil je hen juist informeren over bepaalde thema’s of eerder amuseren? En blog je voor jezelf of voor een ander? Denk goed na over het waarom achter je blog! 

Visitekaartjes – Je blog is eigenlijk een online visitekaartje, maar heb je ze offline ook? Maak kaartjes die passen bij je lay-out voor de herkenbaarheid en geef deze aan je kennissen of vrienden. Of als je naar een borrel gaat of event! Je weet maar nooit wie je tegenkomt!

Uitstraling – Hoe zou je willen dat anderen de eerste indruk van je blog ervaren? En welke indruk krijgen ze van jou als persoon? Bedenk wat je op je lezers wilt overbrengen en bekijk of je huidige lay-out overeenkomt met je verwachtingen. Of vraag eens aan vrienden of familie hoe zij erover denken, dat kan soms heel verhelderend werken! 

What’s in it for the reader Natuurlijk is het superleuk om te schrijven wat jij leuk vindt, want dan straalt het artikel enthousiasme uit. Maar hou je wel in je achterhoofd dat je ook kunt schrijven voor je lezers? Waarom zouden zij je artikel moeten lezen? Als je bijvoorbeeld tips deelt (inderdaad, zoals dit artikel) dan kan je anderen vooruit helpen en beleef je er allebei plezier aan!

Wees jezelf  – Doe jezelf niet anders voor dan je bent, je bent mooi en wees trots op jezelf! Wees eerlijk en oprecht, want ook lezers prikken zo door een blogger heen als het nodig is. En als je je anders voordoet, dan kan je in real life ook alleen maar tegenvallen toch? Je bent goed genoeg topper! 

Maak je content deelbaar – Vergeet je je buttons om je artikelen te delen niet? Dit kan bijvoorbeeld op social media, superhandig want dan heeft het een groter bereik! En kijk bijvoorbeeld of onderwerpen die anderen ook weer met hun lezers zouden willen delen je aanspreken, zodat lezers je link verspreiden. Sharing is caring!

Gebruik je social media – Yes, we hebben niet voor niets Facebook, Twitter, Instagram, YouTube… Stem de content die je erop deelt op elkaar af en kies er bijvoorbeeld voor om foto’s die je achter de schermen maakt, alleen te delen op Instagram en leuke nieuwtjes op Facebook. Zo ontstaat er meer variatie waardoor het voor je lezers interessanter is om je op alle kanalen te volgen.

Wat is jouw ultieme blog do & don’t?
Liefs, Dagmar
Follow me on

Dit bericht heeft 34 reacties.

 1. Justine A

  Je slaat de spijker op z’n kop Dagmar! Het klopt precies. Ik kan me hier helemaal in vinden! Goed dat je dit op een rijtje zet. Ik merk dat ik vaak blogs tegen kom die alleen maar spammen en zelfs vragen om spullen-uitnodigingen-etc. Verkeerde intentie! Je moet bloggen omdat je het super leuk vind, niet bloggen om leuk te zijn of spullen te krijgen.

 2. Jess

  Goed artikel!!! Heel waar allemaal. Bloggen moet idd iets zijn waar je volledig achter staat anders is het niet te doen.

 3. Cindy

  Zo helemaal waar! Grappig, die quote over die koelkast. Je moet er wel plezier in hebben en er 100% achter staan, anders is het niet goed. Hele goede tips! Fijn weekend alvast!

 4. Kirsty

  Goed geschreven! Ik snap het echt niet als mensen puur voor de spullen willen bloggen, denk ook niet dat het vol te houden is en daarnaast gaat het ook om het plezier dat je hebt met bloggen lijkt me ;) Die visitekaartjes moet ik trouwens echt eens gaan laten maken!

 5. Kimberly

  Ik heb het helemaal eens met alles wat je opnoemt! <3 Vooral het bloggen niet als verplichting zien is heel belangrijk, als je dan doorgaat is het helemaal niet leuk meer. Dan kun je beter even stoppen en wachten tot je er weer heel veel energie en plezier in wilt stoppen!

 6. Haha de blog bliep, erg grappig. Ik moet mezelf er soms aan herinneren dat ik niet alleen moet bloggen, er bestaat ook nog een wereld buiten het bloggen.

 7. Eline

  Heerlijk en super inspirerend artikel! Echt een feestje om te lezen :)

 8. Ceetje

  Ik combineer een do met een don’t. Mezelf zijn, maar ook vaak in spreektaal bloggen. Maar als mensen die mij kennen mijn blog lezen vinden ze het echt Ceetje. En dat wil ik graag ;)

 9. Helemaal waar. Wat heb je het weer goed verwoord. Vooral kwaliteit over kwantiteit vind ik belangrijk.

 10. Zo’n leuk artikel! Vind dat jij altijd artikelen maakt die heel inspirerend kunnen zijn voor bloggers!! Ben het helemaal eens met je do en dont’s! Ik ben nog maar net begonnen maar ik heb er nu in iedergeval super veel plezier in, ik hoop dat het zo door blijft gaan :D

 11. Natasja

  Oops, ik gebruik dus ook weleens spreektaal in mijn artikelen, zolang het leesbaar blijft tenminste :) Maar spelfouten en bedelen zijn wel een no go voor mij ja. Onleesbare blogs trouwens ook: soms is het lettertype zo klein of licht dat ik het gewoon niet kan lezen. Dan houdt het ook snel op. Ultieme do is dan wel weer zo enthousiast zijn dat je je lezer mee krijgt: ik word erg blij van bloggers die me laten glimlachen met hun schrijfsels.

 12. Geanne S

  Wat een mooi lijstje! Nu ik klaar ben met studeren, hoop ik ook weer meer tijd en energie in mijn blog te kunnen steken :)

 13. Dat is een meer dan nuttig lijstje.
  Dank je wel dat je dit allemaal deelt.
  Ik ben een beginnende blogger en kan hier veel van opsteken.

 14. Denise

  Dit is helemaal waar! Ik heb gewoon besloten om vandaag geen artikel online te laten komen, simpelweg omdat ik in een onwijs drukke tentamenperiode zit. Ik had wel een artikel af kunnen raffelen maar daar maak ik helemaal niemand blij mee!

 15. Lesley

  Leuk stukje ! Handig voor beginnende bloggers ! kreeg net een bericht van wordpress, je bezoekers schieten door het dak, mijn site is nu net een week online, alleen een blogger snap dan hoe gelukkig je ben ‘ ik blijf jou blog in ieder geval lezen ! X

 16. Esmée

  Wat een mooi artikel, dit geeft me weer wat meer kracht. De laatste tijd heb ik het nogal druk, maar het bloggen zie ik als ontspanning. Ik vind jezelf blijven enorm belangrijk! x

 17. Ik zag je artikel via ‘Wat zij zegt’. Leuke stukje en so true. Ik moet trouwens ook erg uitkijken voor spreektaal :D

 18. Sas

  Ik had ook zo’n soort blogje gepland te maken.
  Altijd fijn een lijstje met do’s & dont’s

 19. DramaQueen

  Goeie tips! Ik ben ook heel erg voor kwaliteit ipv kwantiteit, vandaar dat ik niet elke dag een artikel plaats. Ben echt bang dat dat mijn inspiratie niet ten goede zou doen. X

 20. Stephanie

  Heel erg fijn artikel om te lzen, dat van die kwaliteit vs kwantiteit kan ik me wel in vinden! Soms wil je inderdaad toch een artikel plaatsen, maar weet je eigenlijk dat ie niet super is! Moeilijk om dan toch te besluiten om niks te posten :)

Geef een antwoord

CommentLuv badge