Blog

HEALTHY LIFESTYLE / Suikervrij leven #NoSugarChallenge

Snoepjes, lekkere snacks, frisdrank; hoe zoeter hoe beter! Maar voor je gezondheid blijkt dat helemaal niet goed te zijn. Sterker nog, als suiker nu zou worden uitgevonden, dan zou het verboden worden en dat terwijl suiker verslavend is! Suiker vormt een van de oorzaken van verschillende ziektes, waaronder diabetes, obesitas en ook ontstaat vermoeidheid door suiker. Dit laatste vormt voor mij de reden om het roer om te gooien onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Ik ga minderen met het eten van suiker. Ik blijf dat zoete meisje, maar nu zonder een suikerverslaving! Doe je mee?

Waarom wil je minderen met het eten van suikers?
Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, heb ik CVS (het Chronisch Vermoeidheid Syndroom) en Fibromyalgie. Ik hoor regelmatig tips over dat je je eetpatroon kunt aanpassen om je beter te voelen, maar ik wou never nooit op een dieet gezet worden omdat ik simpelweg eten heel lekker vind. Maar als ditzelfde lekkere eten schadelijk voor je lichaam blijkt te zijn, dan vind ik dit eigenlijk wel een heel zorgelijk punt. Je hebt immers maar één lichaam en daar moet je zuinig op zijn. Als je last hebt van vermoeidheid (zoals ik) en je daarnaast veel suikers binnen krijgt, dan loopt je lichaam continu te pieken en houd je geen reserves meer over. Je voelt je dan heel even wel goed, maar het duurt langer om over je vermoeidheidsdip heen te komen. Je kunt ook als doel hebben om af te vallen, maar dit hoeft voor mij niet omdat ik op goed gewicht zit. Als het vermijden van suiker mij helpt om mij fitter te voelen dan wil ik hier graag mee doorgaan.

Maar ons lichaam heeft toch suikers nodig?
Onze mama’s hebben ons er niet voor niets voor gewaarschuwd: ‘Eet die pot met snoep nou toch niet gelijk leeg!’. We weten allemaal dat het geen gezonde werking heeft. Ik las het stuk in de Cosmopolitan (December 2013) met als titel ‘Is suiker de nieuwe vijand?’ en dat zette mij behoorlijk aan het denken. Ik ben een echte snoepkont, maar dit zorgt er tegelijkertijd wel voor dat mijn lichaam steeds blijft pieken na het omzetten van suikers in vetten. Sommige suikers zijn goed, omdat glucose bijvoorbeeld een suikervorm is die energie geeft. Koolhydraten worden tijdens de vertering omgezet in glucose en je bloed neemt dit op zodat het doorgestuurd kan worden naar weefsels die dit kunnen verbranden, waaronder spieren. Maar je hebt ook fructose, dit is een fruitsuiker die verantwoordelijk is voor de zoete smaak in bijvoorbeeld appels. Ook zit fructose verwerkt in ontzettend veel supermarktproducten waaronder koekjes, snoep, ijs en zelfs pastasausen en cornflakes! Als Fructose gepaard gaat met vitamines, mineralen en vezels, dan heeft je lever minder problemen om dit af te breken. Anders wordt Fructose niet omgezet door het lijf, maar gaat het direct naar je lever om daar afgebroken te worden. Weg met die afvalstoffen! 

Hoe kan je minderen met suikers?
Of het mij gaat lukken om helemaal geen suikers meer te eten, dat is een kwestie van tijd en ervaren hoe het loopt. Maar ik heb al wel een plan hoe ik het ga aanpakken, want ik wil graag een punt zetten achter het eten van suikers, de slechte variant dan. Momenteel ben ik flink aan het afbouwen, omdat mijn lichaam anders last kan krijgen van afkickverschijnselen en ik deze graag wil voorkomen. Ik heb de volgende tips & trucs op een rij gezet:
✩ ‘Don’t eat what your great-great-grandmother wouldn’t recognize as food’ een prachtige uitspraak waarbij je teruggaat naar de oorsprong van eten. 
✩ Let op de verpakkingen en vermijdt geraffineerde suikers (suikers die geen concrete toegevoegde waarde hebben voor je lichaam). Eet bijvoorbeeld vers fruit en vezels als ontbijt. 
✩ Jennie twitterde dat het eten van ananas ideaal is, zo krijg je je vitamines binnen en is het ook een lekker én gezond tussendoortje. Ook vormt het afbouwen een goede tip, omdat het anders een heel groot verschil is voor je lichaam en je vreetbuien kunt krijgen.  
✩ Kook zelf met verse producten, dan weet je ook wat je eet! 


Download de ‘Spuikerspiekpas’ hier en stop deze in je portemonnee. Zo kan je tijdens het doen van boodschappen altijd even checken of het wel bij je challenge past!
✩ Wist je dat er ontzettend veel verkeerde suikers zitten in sappen en frisdranken van de supermarkt? Niet drinken dus, neem als alternatief liever water of groene thee of pers zelf de sapjes.
✩ Hoe minder suiker je binnen krijgt, hoe minder je verlangen naar suiker zal worden.
✩ Heb je als doen om af te vallen? Skip dan de tussendoortjes. Als dit niet je doel is, dan moet je de tussendoortjes vervangen voor nosugarsnacks. Blijf tussen de maaltijden eten, anders is de kans dat je afvalt erg aanwezig.
✩ Kies voor volkoren varianten en veggies zijn je nieuwe BFF’s! Volkoren brood, zilvervliesrijst en bergen groentes zorgen ervoor dat je voldoende voedingsstoffen krijgt en je zult merken dat je je stukken beter voelt. 
✩ En een mooie tip die ik via Twitter kreeg: zet door! Ook al krijg je last van afkickverschijnselen (zeker de eerste 2 weken), het is het waard en je moet er even doorheen. 

Go for it!
Ik dacht dat ik een van de weinigen zou zijn die hiermee aan de slag gaat, maar het blijkt een echte trend te zijn in bloggerland. Ook de bladen staan er vol mee en als je even googled dan kom je ook op hele fijne tips en inspiratierecepten uit. Ik zal dan ook regelmatig delen hoe het gaat met mijn ‘No Sugar Challenge’ en ik hoop dat het mij gaat lukken om het daadwerkelijk bij geen suikers eten te houden. Ik ben benieuwd en alle tips & trucs zijn van harte welkom. Ik ben heel nieuwsgierig hoe je het aanpakt als jij hier ook mee bezig bent en wat je helpt om het vol te houden. De supermarkten liggen er immers vol mee en de verleidingen zijn groot, maar het gaat ons lukken! 

#NoSugarChallenge & #Suikervrij
Ik zal tweeten & Instagrammen onder de hashtag #NoSugarChallenge & #suikervrij met tips & trucs en recepten die op mijn pad komen. Doe jij ook mee met de Challenge? Laat het mij weten zodat we elkaar vooruit kunnen helpen!

 Eat less sugar, because you’re already sweet enough!

Liefs, Dagmar

Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.