Hardlopen, tennissen, fietsen, dansen… Hoe lekker is het om onbevangen te sporten en te werken aan je lichaam? Om je lijf fitter te maken en sterker dan ooit? Voor iemand met een chronische beperkingen klinkt dit ook als muziek in de oren, maar zo vanzelfsprekend is het dan niet meer. Een chronische beperking vind ik persoonlijk ook een negatieve ondertoon meedragen, maar feit blijft feit dat je langdurig niet alles kunt doen ook al zou je dat nog zo graag willen. Chronische aandoeningen en ziektes zijn er in ontzettend veel varianten, in dit artikel lees je mijn ervaring over sporten met het Chronisch Vermoeidheid Syndroom en Fibromyalgie. Ook deel ik zes tips voor als je ook deze uitdaging wilt aangaan. Als je gezond bent dan heb je duizend wensen, als je ziek bent, heb je er maar één.
Mijn ervaring
Sommigen weten het al en anderen niet, maar ik kamp met klachten waarbij ik op sommige dagen enorme vermoeidheid en pijn in mijn lichaam kan ervaren waardoor ik tot niets meer in staat ben (zie mijn artikel van kasplantje naar vrouw in vijf jaar). Deze terugvallen worden steeds minder en ik word lichamelijk steeds sterker, maar dat komt niet uit de lucht vallen. Ik heb namelijk gemerkt dat wanneer mijn conditie beter is, ik ook sneller herstel van een terugval en dat is zo’n opluchting. Alleen is het extra zwaar om bij pijnaanvallen toch door te zetten en over te gaan in beweging en sporten om ergere terugval te voorkomen. Maar zo gewoon is het bewegen voor mij niet, want ik kan het pas echt met plezier oppakken sinds januari, hiervoor was het dagelijkse leven voor mij al een sport op zichzelf.Ik loop op dit moment drie keer in de week hard met Evy, elke maandag ga ik naar de sportschool voor een groepsles Body Balance en ik doe mee met de #JuneJumpRope Challenge en de Squat- en Plank challenges. Vijf jaar geleden kon niet eens zelfstandig uit bed komen of mijzelf aankleden, bizar.
Mijn leven is heel erg veranderd en mijn lichaam verandert mee, daar moet ik ook erg aan wennen. Mijn coördinatie was vooral erg grappig (ik kon soms niet helemaal inschatten welke lichaamsdelen ik bewoog en welke ik vergat) en daar werk ik nu aan, maar ik word dankzij de oefeningen ook sterker. Zo hoef ik bijvoorbeeld niet meer te vragen of iemand mijn tas kan tillen, want dat kan ik eindelijk zelf (ook na een lange werkdag!). Het sporten kost mij kracht, maar ik krijg er ook veel energie voor terug en zo werkt de boost als ik een Evy les heb gehaald verslavend. Ik houd mij braaf aan de schema’s, maar als het een dagje niet gaat dan accepteer ik dit ook. Ik moet rekening houden dat ik niet over mijn eigen grenzen heen ga, want dat kost mij extra hersteldagen en daar schiet niemand iets mee op. Ik geniet volop van de momenten dat ik lichamelijk iets heb bereikt en ik ben erg gedisciplineerd, omdat ik zie dat mijn lichaam in een vlot tempo fitter wordt nu ik dagelijks sport. Dat is het immers nooit geweest, hoe fijn dat het nu wel lukt! Mijn doel? Ik heb half juni mijn eerste hardloopwedstrijd van 5 kilometer (Run for Kika in Utrecht) en ik zie het moment dat ik die finish passeer al helemaal voor mij. Nu moet ik het nog even waarmaken. maar ik heb er onwijs veel zin in!
Soms is het voor mij ook onwerkelijk dat ik nu het sporten langzamerhand kan oppakken. Het kan weken goed gaan, maar ik moet wel altijd rekening houden met terugvallen, maar dat het verbeteren van mijn conditie loont dat heeft zich al bewezen. Het sporten is voor mij nog elke dag erg speciaal, ook al kom ik soms maar halverwege een challenge of moet ik toch even de les van Evy over doen zodat ik de volgende keer niet achter de feiten loop. Ik besef mij ook dat het sporten met een chronische beperking veel met zich meeneemt, ook al doe ik er soms luchter over. Ik kon jarenlang niet sporten vanwege de vermoeidheid en pijn, maar ik ervaar nu een opening die ik graag met jullie deel. Ik ben niet van de klachten af, want ook als ik hardloop voel ik de extra pijn en dat maakt het niet minder makkelijk, maar het wordt dragelijk en een sterker lichaam neemt veel kansen met zich mee.
Tips & Trucs
Er zijn veel personen die een chronische beperking hebben en die het sporten ook graag willen oppakken. Mij heeft ‘het leuk’ maken van sporten erg geholpen (bijvoorbeeld challenges aangaan en geïnspireerd worden door lieve vriendinnen), want de focus lag op deze manier minder op pijn en meer op de fijne kant van sporten. Onderstaande tips pas ik met sporten toe en of je nu een chronische beperking hebt of niet, het is altijd handig om deze te betrekken als je sport:
✩ Luister naar je lichaam – Weet waar je grenzen liggen en bewaak deze! Je hebt maar één lichaam en daar moet je het mee doen. Koester het!
✩ Overhaast niets – Sporten kan je zien als een wedstrijd tegen anderen, maar het is er vooral eentje tegen jezelf. Overhaast niets, neem de tijd die jij nodig hebt.
✩ Begin op je eigen niveau – Kijk niet naar wat je omgeving kan, maar naar wat jouw lichaam aan kan en wat je mentaal wilt bereiken. Stel je eigen doelen op basis van je kunnen.
✩ Houd rekening met hersteltijd – We willen allemaal graag sterk en fit zijn, maar met een race tegen de klok kom je alleen jezelf tegen. Denk goed aan de tijd die je lichaam nodig heeft om te herstellen en houd rekening met net wat meer rust tussendoor zodat het geen teleurstelling is als je lichaam even wat langer nodig heeft.
✩ Wees niet te streng voor jezelf – Eigenlijk spreekt deze tip voor zich, maar het toepassen is een ander verhaal. Hup, wees eens aardig tegen jezelf en trots op wat je bereikt! Een beloning op zijn tijd mag echt en dat schouderklopje ook!
✩ Geniet van de momenten dat het lukt – Jij gaat er komen, als je dat graag genoeg wilt! Geniet van de hoogtepunten die het sporten je gaat brengen, maar wees niet verdrietig als het even wat minder gaat. Je toont juist karakter als je doorzet of als je even rust neemt op het juiste moment, voel aan wat nodig is en ik weet zeker dat je dan je sportdoelen gaat bereiken!
Welke sport beoefen jij of wil jij gaan doen? En heb je een chronische beperking waar je rekening mee moet houden?
Liefs Dagmar
Follow me on