Blog

HAPPINESS – 5 tips bij piekeren

Een overstromend hoofd vol van gedachtes en het gevoel dat er weinig bij kan, herken je dat? Piekeren kan soms erg vermoeiend zijn, vooral als het langer aanhoudt. Misschien maak je je wel zorgen over geld, gezondheid, school, werk, liefde, een vriend(in) of familielid. Het is niet makkelijk om dan die continue stroom van gedachtes erover stil te leggen. Ik combineerde het schrijven van mijn scriptie met een fulltime baan, het bloggen, samenwonen, het huishouden en een sociaal leven, maar maakte mij ondertussen ook regelmatig druk over geld, werk en mijn gezondheid. Niet bepaald een rustige tijd als ik het achteraf bekijk en ik had dan ook regelmatig hoofdpijn van het piekeren. In dit artikel deel ik tips die mij hebben geholpen om het piekeren te minderen. Let’s go!

✩ Waar pieker je over?
Het is belangrijk om eerst te bepalen waar de stroom van je gedachtes precies vandaan komt. Waar maak je je zorgen over? Waarom houdt dit je zo bezig? Ik moest flink graven voordat ik erachter kwam waar ik mij daadwerkelijk druk om maakte, terwijl het eigenlijk voor de hand lag. Piekeren is een gevolg, maar om het te kunnen minderen moeten we eerst de oorzaak achterhalen. Dit kan best confronterend zijn, maar als je er doorheen komt dan kan je er concreet iets aan doen. Go for it!

✩ Schrijf het op en/of praat erover
Als je continu in je hoofd aan het malen bent over een bepaalde situatie, dan wordt het probleem vaak groter en groter. Je blijft er immers in hangen waardoor je er aandacht aan blijft schenken en het de kans krijgt om te groeien. De oplossing kan zijn om op te schrijven waar je je zorgen over maakt en waar je over piekert. Dit zorgt ervoor dat het niet meer alleen in je hoofd kan blijven malen, maar dat het zichtbaar wordt. Opeens worden gedachtes concreet en het schept duidelijkheid. Zo ligt er standaard een boekje naast mijn bed of zit er een notitieblokje in mijn tas. Ook kan het helpen om er met iemand over te praten, omdat je het dan kunt delen en je de visie van de ander hoort. Misschien ligt de oplossing voor het probleem wel voor de hand! Weet dat je er nooit alleen voor staat!

✩ Focus je op de oplossing, niet op het probleem
Laat je niet afleiden door negatieve gedachtes, maar focus je liever op de lichtpuntjes anders blijf je hangen in de zorgen. Dit kost veel energie die je beter kunt steken in het kijken naar mogelijkheden. Het is flink doorbijten en niemand zegt dat deze fase makkelijk is, maar door te kijken naar kansen in plaats van belemmeringen kom je vooruit. Wees wel realistisch, want soms wil je heel graag voor een oplossing zorgen, maar heb je dit niet in de hand. Loslaten en accepteren kunnen in dit geval ook een oplossing zijn. Grenzen worden zichtbaar als je deze benadrukt, terwijl grenzen vervagen als je je focust op het doel. En soms kan een stapje achteruit ervoor zorgen dat je weer sprongen vooruit kunt maken. Je kunt het!

✩ Van denken naar doen
Stilstaan bij wat je overkomt en bij de zorgen die je maakt is belangrijk, omdat je bewust wordt van het probleem en kunt beoordelen waar de oorzaak ligt. Belangrijk is hierbij wel dat je niet te lang wacht met het ondernemen van actie als dit mogelijk is, want juist door het doen kom je vooruit (tenzij je afhankelijk bent van anderen, in dit geval is het leren loslaten een actiepunt). Je kunt wachten op betere dagen of zelf de schouders eronder zetten om ervoor te gaan. Je hebt zelf in de hand om de afwachtende houding aan te nemen of om aan de slag te gaan. Hard werken wordt beloond en hoe fijn is het als het is gelukt? Just do it!

✩ Never give up on things that make you smile
Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Geef niet op waar je voldoening uithaalt, wat je energie oplevert, waar je gelukkig van wordt… Laat je glimlach niet afpakken door de zorgen die je maakt, jouw glimlach is goud waard.

Wat helpt jou om rust te creëren en minder te piekeren?
Liefs Dagmar
Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.