Blog

HAPPINESS – 11 x onthaasten en rustiger leven

We moeten steeds meer in minder tijd. Eisen en verwachtingen kijken vaker om het hoekje en social media gaat 24/7 door. Kortom: als je niet elke seconde kijkt, dan mis je dus iets. Het gevoel dat we iets moeten missen proberen we met man en macht te beperken, maar dat zorgt voor teleurstellingen en frustratie omdat de dag er simpelweg te kort voor is om alles aan te pakken, hoe graag we alles ook zouden willen. We hebben continu haast, ervaren de dagen als een race tegen de klok en voelen de druk op onze schouders. Een gemiddelde conversatie bij een spontane ontmoeting: ‘Wauw lang niet meer gezien, hoe gaat het?’ ‘Ja góed, maar je-weet-wel druk druk druk en bij jou?’ ‘Ja ook, druk druk’. We willen wel minderen met de uitpuilende agenda’s, maar hoe dan? Ik zet elf tips op een rij om te onthaasten, zodat we minder moeten en meer mogen.

✩ De uit-knop van de telefoon
Wait what? Zo’n gezicht trok ik toen mijn docent vertelde dat mijn telefoon ook over een uit-knop beschikt. Ehh ja waar zit die knop bij mijn telefoon dan? Sinds de aankoop van mijn Iphone is de telefoon niet meer uit geweest en misschien is dat herkenbaar? Ik zat veel op mijn telefoon en dat vind ik écht jammer, want je mist daardoor real life. Daarom heb ik besloten om deze vaker links te laten liggen, laat die ontwenningsverschijnselen maar komen want het echte leven is mij te kostbaar om het continu via een schermpje te moeten (be)leven. Ik ga niet meer twaalf keer per minuut mijn telefoon checken en zet de meest voorkomende meldingen even uit. Ik merkte het vooral toen ik even geen internet had (limiet méga overtreden oeps!) op mijn telefoon en van wifi-hotspot naar hotspot leefde, zo wil ik dit echt niet! Dan maar even laten trillen, maar ondertussen wel echt rondkijken en ervaren. Laat de belangrijkste meldingen aan (de belstand bijvoorbeeld) en zorg dat je telefoon niet elke keer oplicht voor Instagram, Whatsapp, Twitter, Facebook en meer want dat vormt de reden dat je elke keer blijft kijken en je je automatische rondje langs de kanalen weer maakt. Tel voor de grap eens hoe vaak je gemiddeld per uur op je telefoon kijkt en je krijgt een shock, believe me. 

✩ Slow, slower & slowst!
Waarom overal haasten en jezelf opjagen? Doe wat je aanpakt langzamer zodat je het echt kunt ervaren. Heb je niet ook regelmatig het gevoel dingen te hebben gemist? Juist, dat komt door de snelheid van je leven, want vliegensvlug alles altijd maar blijven opnemen werkt eenmaal minder goed op de langere termijn. Eet langzamer, loop langzamer, lees langzamer en neem alles rustig in je op. Vertraag je pas en ontspan!

✩ Een stap naar achteren om voorwaarts te gaan
Dat je een stapje achteruit neemt, wil nog niet zeggen dat je niet vooruit kunt gaan! Soms is het nodig om weer goed zicht te kunnen krijgen en daarna sprongen te kunnen maken in de juiste richting. Neem er de tijd voor en je hoeft dit proces niet te overhaasten, dan kom je juist verder!

✩ 24/7 online
Deze tip heeft betrekking op het ál-tijd online zijn. Hoe vaak je ook online bent, je zult altijd content missen. Au, deze informatie deed pijn! Als je even op Facebook zit, dan zijn er weer tweets gepost en voordat je op je Twitter-timeline naar beneden hebt gescrold, zijn er weer tien nieuwe tweets geplaatst en mis je de fotografiekunsten van je vrienden op Instagram, crazy! Zelfs als je 24/7 online bent, mis je dus nog steeds content én niet onbelangrijk; het echte leven. Dus kies voor de juiste balans en leef!

✩ Verplichtingen en kritisch kijken
Ooh kritisch kijken naar je to-do-list is een hel. Althans, ik vind veel belangrijk en doe het liefst alles tegelijkertijd, door elkaar en niét een dag later ook al is dat soms handiger. Maar of het nodig is om mijzelf zo op te jagen? Als ik eerlijk ben: nee, zeker niet. Een taak kan echt wel wachten tot morgen en dat scheelt het opgejaagde gevoel. Wees kritisch en realistisch, kijk wat mogelijk is voor wat je hebt en neem niet alles op je, maar verdeel het in behapbare stappen. 

✩ Wees lief voor jezelf
Of ik een vriendin van het stemmetje in mijn hoofd zou willen zijn? NO WAY! Dat is echt een bitchy  en dat is nog zacht uitgedrukt. En waarom ik dan niet liever ben tegen mijzelf? Goede vraag. Ik push mijzelf steeds verder en moet nog even dit en dan nog even dat, maar lief zijn voor mijzelf? Dat zou ik vaker mogen doen. Je doet zo hard je best, dan is het wel zo fijn als je ook even aardig doet toch? Mentaal en lichamelijk is teamwork, dus maak jezelf gelukkiger en be nice!     

✩ Bewust (be)leven
Door de snelheid van ons leven, vliegen we overal langs en doorheen. Dat zorgt ervoor dat je juist de kleine wonderen van het leven minder gaat zien. Durf soms langzamer te gaan en zelfs stil te staan en neem de omgeving in je op; de mensen, het lekkere eten, de geuren en de geluiden… Geniet nooit met mate!

✩ Ontspan
Waar kan jij helemaal door tot rust komen? Is dit een activiteit of juist een plek of geluid? Misschien is het een geur of het zien van een bepaald beeld? Bekijk voor jezelf waardoor je ontspant en gun jezelf dit momentje op de dag. Voor sommigen bestaat ontspannen uit een ademhalingsoefening of even een luchtje scheppen, maar je kunt ook mediteren of een boek lezen, net wat bij je past.Hoe weinig tijd je ook hebt, je kunt juist door dit moment in te plannen fitter en energieker blijven.  Win-win-situatie! 

✩ Be prepared!
Wees voorbereid op een volgende dag rustiger leven, want dat verdienen we allemaal. Hoe je dat direct kunt toepassen? Pak je agenda erbij en bepaal drie activiteiten die prioriteit hebben en belangrijk voor je zijn. Dit zorgt voor structuur en overzicht en je kunt je nu gaan focussen op wat je echt wilt oppakken. Heb je het gedaan? Je bent nu toch klaar? Geniet van de tijd en rust, kies voor jezelf!

✩ Zorg voor jezelf
Dat klinkt makkelijker dan het is, want lief zijn voor jezelf hoort ook onder het zorgen voor je lichaam en je mentale gesteldheid. Neem de tijd om sterker te worden door bijvoorbeeld regelmatig te bewegen en goed te eten. Voed jezelf in plaats van je lichaam alleen maar te vullen. 

✩ Have fun!
Lach, geniet, ervaar en beleef! Maak lol, doe gek en stap af en toe eens uit je comfortzone. Ga ervoor en vul je leven in met datgene wat je gelukkig maakt. Volg je hart en maak plezier! Dat is de beste tip die ik je kan geven voor een rustiger leven. Leg de focus op wat je daadwerkelijk gelukkig maakt en concentreer je minder op alles wat je continu moet doen. Jij bent immers de enige die deze druk op je schouders bepaalt.

Heb jij tips voor een rustiger leven?

Liefs, Dagmar 
Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.