Blog

Fibromyalgie (chronische pijn) en de tweede zwangerschap

Zwangerschapsaankondiging Dagmar Valerie

Inmiddels ben ik ruim een half jaar zwanger van ons tweede zoontje, voor de zwangerschappen had ik al Fibromyalgie. Fibromyalgie betekent dat je chronische pijnklachten ervaart. Het is erg persoonlijk waar deze klachten zich kunnen bevinden en in welke mate je pijn hebt (en hoe jouw pijngrens is). Pijn wordt namelijk door iedereen vaak op een verschillende manier ervaren. Leven met Fibromyalgie is niet altijd gemakkelijk, al heb ik de chronische pijnklachten geaccepteerd. Nu ik zwanger ben van ons tweede zoontje, krijg ik vragen hoe ik de pijn in deze periode ervaar. Ik vertel je graag meer over mijn ervaring tijdens deze tweede zwangerschap. Lees je mee?

Mijn tweede zwangerschap en klachten van Fibromyalgie

Mijn tweede zwangerschap ervaar ik op veel manieren als vergelijkbaar met de zwangerschap van Lucas, ons eerste zoontje. Terwijl ik van veel vrouwen hoor dat zij hun zwangerschappen heel anders hebben ervaren, voel ik juist de overeenkomsten en gelijkenissen tussen onze twee jongens. Natuurlijk weet ik nog niet hoe ik de zwangerschap in deze laatste fase mag beleven, maar tot nu toe voel en ervaar ik veel overeenkomsten. Zo ook met de chronische pijnklachten van Fibromyalgie die ik dagelijks trotseer. Voor de zwangerschappen kampte ik vooral in de winter met veel kwaaltjes en pijn die bij Fibromyalgie ‘horen’. Denk aan stijve en pijnlijke spieren en gewrichten. Soms is de pijn ondraaglijk, maar meestal speelt de pijn geen hoofdrol in mijn leven en haal ik energie en kracht uit wat ik elke dag mag ondernemen en doen. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, voel ik dat bijvoorbeeld ook meteen in mijn lichaam en dan heb ik extra veel pijn. Ik hoor vaker van anderen met Fibromyalgie dat zij dit herkennen, maar ik weet niet of het is bewezen dat er officieel een verband is gevonden tussen deze twee situaties.

Leven met dagelijkse pijn

Over het algemeen kan ik alles doen wat ik graag zou willen en wat leeftijdsgenoten ook doen. Soms met een praktische aanpassing, maar meestal met vooral veel plezier en enthousiasme. Pijnklachten zijn dagelijks aanwezig, maar ik leg liever de focus op wat er allemaal mogelijk is. Gelukkig is dat ongelooflijk veel! Tijdens mijn eerste zwangerschap met Lucas en nu ik zwanger ben van mijn tweede zoontje, voel ik minder ‘gebruikelijke’ pijnklachten. De pijn die ik dagelijks zou voelen tijdens de koudere maanden is aanzienlijk afgenomen. Het schijnt door de hormonen te komen dat de pijn minder aanwezig is en dat voelde ook het afgelopen half jaar als een verademing. Leven zonder of in ieder geval met minder pijn geeft veel rust en ontspanning. Daarom genoot ik intens van elke goede dag en dat waren er ongelooflijk veel! Ondanks hier en daar een zwangerschapskwaaltje sprong ik uit bed en voelde ik mij over het algemeen vooral erg fit en goed.

Het laatste trimester van de zwangerschap

In dit laatste trimester ervaar ik het wel als een stuk intenser en zwaarder. Ook met de zwangerschap van Lucas waren de laatste loodjes pittig, maar nu nemen ook snel mijn bekkenklachten meer toe. Mijn bekken is sowieso altijd een kwetsbaar gebied geweest waar ik veel pijnklachten door Fibromyalgie ervaar en tijdens de zwangerschap verandert er veel in deze regio. Logisch ook, het lichaam maakt zich klaar voor de bevalling en draagt steeds meer gewicht met zich mee. Het grote verschil? Ik heb nu al een ondernemende peuter rondlopen die ik ook alle aandacht, liefde en warmte gun. Dan heb je toch de neiging wat minder rust te pakken dan je misschien nodig hebt, maar het is wel een must om het allemaal goed vol te kunnen houden.

De impact van gezinsuitbreiding

Over het algemeen kan ik tot nu toe zeggen dat de tweede zwangerschap zeer voorspoedig verloopt en het beter gaat dan we allemaal hadden verwacht. Ik vond het spannend hoe ik voor de tweede keer de zwangerschap zou ervaren, omdat Lucas het ons erg makkelijk heeft gemaakt toentertijd. Voordat ik zwanger werd, hebben we met deskundigen overleg gehad welke impact gezinsuitbreiding zou kunnen hebben. Het huidige verloop was het droomscenario en ik ben heel blij dat het ons is gegund om ook deze zwangerschap zo te mogen beleven. Toch speelt Fibromyalgie nu wel een rol, zeker tijdens dit laatste trimester waarbij ik wel wat extra klachten ervaar. Gelukkig kan ik nu al terugblikken op een hele speciale zwangerschap met vooral veel energie en de mogelijkheid om te doen wat goed is voor mijn gezin. Daar zijn we erg dankbaar voor en nu is het tijd om meer rust te pakken zodat we ons kunnen voorbereiden op de komst van de kleine.

Ik hoop dat je het fijn vond om meer te lezen over Fibromyalgie en de zwangerschap. Mocht je er meer over willen weten dan hoor ik het graag!

Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.