Blog

FASHION / Modejournalistiek bij Sanoma

Happy weekend! En nou en of dat ik er lekker van ga genieten, want er staat veel leuks op de planning. Afgelopen donderdag had ik namelijk mijn eerste les Modejournalistiek bij Sanoma. Deze opleiding vormt een samenwerking tussen Grazia & Fontys en wauw wat was het een inspirerende avond. Omdat ik veel vragen krijg over wat de cursus precies inhoudt en wat ik er leer, deel ik dat vandaag.

Toen ik donderdag bij Sanoma kwam en met de lieve meiden stond te praten die ook Modejournalistiek zouden volgen, voelde je het aan alles: we hadden een gezamenlijke passie. De liefde voor schrijven en fashion stroomt door onze aderen en ons hartje begint sneller te slaan van nieuwe trends, het perfecte paar hakken en tijdschriften (vers van de pers S’il vous plaît ). Hilmar Mulder, hoofdredactrice van Grazia, vertelde prachtige verhalen over de geschiedenis van zowel mode als de tijdschriftenwereld en ik voelde mij binnen no time thuis. Hilmar vertelde over doelgericht schrijven en dat je altijd voor ogen moet hebben voor wie je nu eigenlijk schrijft. Ook legde ze ons uit welke gevolgen de democratisering had voor modejournalistiek en wie je écht moet kennen binnen deze branche, zowel internationaal als nationaal. Ook deelde Hilmar tips als je wilt schrijven voor magazines. Van het pitchen en scherpe invalshoeken verzinnen tot redactieplanningen en netwerken. Last but not least kregen we een mooie lijst met boekentips mee; de ene titel nog indrukwekkender dan de ander. Een heel waardevolle presentatie voor iedereen die ooit in de modejournalistiek aan de slag wilt. Daarnaast vond ik het prachtig hoe Hilmar zo enthousiast en vol warmte sprak over haar vakgebied. 
Vervolgens deelde Harriet Calo, Beauty & Fashion director bij Sanoma, 12 learnings en nam ons mee door haar carrière. Ik hing aan haar lippen, zo mooi hoe Harriet kon vertellen over haar liefde voor tekenen en magazines. Als eerste vertelde Harriet dat het zoeken en vinden van je icoon een must is. Je moet weten wat je wil en hier naartoe willen werken. Je bent immers de baas van je eigen talenten. Ook een gouden tip: ‘Klaag niet, zeur niet’. Daar geloof ik ook in, want ik weet zeker dat het harde werken op een dag wordt beloond. Learning 5 bestond uit het kiezen van je eigen stijl en het creëren van een signature look. Learning 6,7, en 8 bestaat uit het galant zijn. Vervolgens moet je het gewoon doen. Go with the flow en wees nooit bang. Iedere ervaring is immers winst. Kijk naar morgen en blink uit in alles wat je doet. Wees je eigen feestje! 
Ik heb gekozen om aan deze opleiding deel te nemen, omdat ik dol ben op fashion en ik niet meer niét kan schrijven. Ik heb als achtergrond de opleiding Bedrijfskunde Management, Economie en Recht en dit vormt een geweldige basis (naast de extra curriculaire opleidingen die ik heb gedaan). Mijn stage bij H&M (op de marketing afdeling) zit er bijna op en ik kan fashion niet loslaten. Nu kan ik mijn grote passies combineren én mij blijven ontwikkelen. Op deze foto zie je mijn gesigneerde exemplaar van de Vogue editie
Ik ben een echte tijdschriftenjunkie; mijn huis ligt er vol mee en ik kan niet zonder! 
Mijn schrijfhoogtepuntje? Dat ik live verslag mocht doen tijdens de finale van HNTM!
Maar mijn fashion hoogtepunt was het bijwonen en behind the scenes helpen aan het Pre-shopping event van Isabel Marant. De volgende dag moest ik gelijk door voor de lancering van deze mooie collectie in de winkels en het waren de beste 24 uur van mijn leven. En natuurlijk vielen de Isabel Marant laarsjes met franjes die Hilmar droeg tijdens de les mij meteen op…

De eerste les Modejournalistiek vond ik heel indrukwekkend en ik vond de powervrouwen Hilmar & Harriet erg inspirerend. Op naar de volgende bijeenkomsten! 

Liefs, Dagmar

Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.