Blog

EVENT / Blogclass door This Chick’s got style

Wohoo ik werd geselecteerd voor de tweede offline Blogclass van Yara (This Chick’s got style). Zij inspireert mij dagelijks met mooie foto’s en rakende teksten waar ik volop van geniet. Ik vond het dan ook een unieke kans om de Blogclass van Yara bij te wonen en het was een dagje om niet snel te vergeten. We kregen waardevolle tips om onze blogs een boost aan kwaliteit te geven én we gingen niet met lege handen naar huis. Kijk je mee?

Samen met de lieve Britt & Mariët gingen we naar het event toe waar Yara ons tips gaf over The keys to success. De focus lag op het vinden van de juiste niche, het inlezen in materie, het creëren van kwaliteit in beeld & tekst en het binden van je lezers. 

✩ 1 – Vind je niche
Mensen gaan online altijd opzoek naar nieuwe, betrouwbare en vermakelijke informatie. Als je gaat zoeken naar je niche, moet je goed nadenken wat jij nu eigenlijk aan je lezers te bieden hebt. Op deze manier creëer je een rode draad voor jezelf, maar je kadert ook je doelgroep in. Daarom is het interessant om na te denken wat jou anders maakt. Zoals Yara zo mooi vertelde naar aanleiding van haar eigen blog ‘Fashion is voor mij als een maan en alle niches omtrent dit onderwerp zijn de planeten er omheen’. Om te ontdekken wat je niche is, is het belangrijk om research te doen en te bekijken wat de leiders doen in deze niche. Denk vanuit je expertise; wat weet je meer dan de anderen en stop je passie in de artikelen die je maakt. Authenticiteit is heel belangrijk in blogland. Persoonlijkheid, passie en expertise vormen de basis voor een authentieke uitstraling en feeling van je blog. 

✩ 2 – Editorial Calender
Een editorial calender komt eigenlijk uit de tijdschriftenbranche. Het is voor jezelf een handig middel om na te denken over je rubrieken en onderwerpen, maar ook wat je wanneer gaat publiceren. Consistentie is belangrijk, zodat er geen gaten vallen voor je lezers én jezelf. Je noteert op de wijze die voor jou aansluit wat je maakt, hoe vaak je iets publiceert, hoe je het verpakt en je ontwikkelt op deze manier een contentformule. Zo organiseer je je creatieve ideeën, vergroot je de herkenbaarheid en kun je inspelen op de actualiteit. 

✩ 3 – Beeld
Beeld maakt de boodschap en blogs worden vaak tussendoor ‘gelezen’, maar de focus ligt al gauw op beeld. Je creëert een strakkere look door hetzelfde formaat aan te houden met het tonen van foto’s. Hanteer een signature style die bij je past en varieer met locatie/ hoeken/ licht. Zo houd je het visuele aantrekkelijk. 

✩ 4- Tekst
Met bloggen vertel je een verhaal, je schrijft informeel en speelt vaak in op de emotie. Een leuke vraag die je hierbij kunt stellen is ‘Hoe zou ik dit aan een vriendin vertellen?’ Zo schrijf je het stuk in het ritme van een gesprek. Schrijfskills kun je trainen. Een handige tip van Yara vond ik ook dat je zinnen en woorden noteert in een blokje of boekje die je aanspreken. Je kunt deze dan inzetten als je even geen inspiratie hebt of je tekst wilt opleuken. Gebruik ook synoniemen, zodat er minder herhaling voorkomt in je zinnen en vraag een keer om feedback. Ook kun je je teksten hardop voorlezen, zodat je hoort hoe iemand het kan lezen. 

✩ 5 – Lezers binden
Wat ik een mooie tip van Yara vond, is dat veel bloggers denken vanuit het schrijven van een artikel wat hen aanspreekt. Maar wat wil de doelgroep eigenlijk lezen of zien? Als je daarop inspeelt wordt het ook toegankelijker en sneller gedeeld. Wees origineel, dankbaar en zorg dat je contact houdt met je lezers; je doet het immers samen. Hoe je aan lezers komt, daar is geen concrete handleiding voor. Wel kun je veel meten en hierop inspelen. Zo is Google Analytics een handig programma om toe te passen, zodat je bijvoorbeeld weet waar je lezers vandaan komen. Wees daarnaast ook zichtbaar buiten het web, door bijvoorbeeld events te bezoeken of meetings bij te wonen. 

✩ 6 – Social Media
Je blog is als het ware een moederschip en daar omheen staan je social media kanalen. Samen vertellen ze je verhaal. Daarnaast zorgt social media ook voor extra verkeer naar je blog toe. Leuk om te weten: op dinsdag en donderdag zijn mensen gemiddeld meer actief op social media en op maandag worden er veel blogs gelezen. 

En we kregen ook een te gekke goodiebag mee vol favorieten van Yara. Ik vind de canvastas écht geweldig; wat een leuke tekst! Dankjewel lieve Yara dat we van je mochten leren en je je lessen met ons wou delen. Het was een heel inspirerende dag die ik niet snel zal vergeten. Yara sloot af met magische woorden: BLOG ON! 

Heb jij je niche met bloggen al gevonden?
Liefs, Dagmar 
Follow me on 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.