DIY / 8 keer meer geluksmomentjes ervaren

Durf verder, dieper en breder te kijken dan gebruikelijk. Stap van je automatische piloot af en duik het leven in! In het vorige Do it yourself-artikel gaf ik tien tips hoe je positiever in het leven kan staan die ik dagelijks toepas (lees het artikel hier terug). We beseffen pas wat we hebben als het er niet meer is. Waarom pas op zo’n moment? Als het lichamelijk bijvoorbeeld niet goed met mij gaat, dan baal ik dat ik niet extra heb genoten van toen het wel naar behoren functioneerde. In dit artikel lees je tien tips om meer geluksmomentjes te ervaren, want we worden er allemaal door omringd. Count your blessings!

✩ It’s all about energy
Yin en Yang, geven en nemen; het draait allemaal om balans. Haal je voldoening uit je dagelijkse activiteiten? Schenk je aandacht aan datgene waar je energie van krijgt? Of leef je het leven dat anderen van jou verwachten? Focus je op wat je kracht geeft, zodat je sprongen vooruit kunt maken op het pad dat jij wilt bewandelen. 

✩ Open houding

Wil je het echt? Stel jezelf dan open voor alle kleinere wonderen die het leven te bieden heeft. Heb geen verwachtingen en laat je niet belemmeren door negatieve gedachten als ‘ik kan het toch niet’. Laat je gevoel toe (hoe confronterend dit ook kan zijn) en neem datgene wat op je afkomt zoals het is. Sta open om te leren, want dan ga je groeien. Laat het alsmaar denken los, maar zet je zintuigen in! Kijk, ruik, voel, proef en luister! 

✩ Spoil yourself

Vul jezelf niet met verplichtingen en activiteiten die moeten. Als je op deze manier blijft vullen, dan loop je juist leeg. Je moet jezelf niet vergeten! Het is eigenlijk net als met eten. Vul jezelf niet, maar voed jezelf. Wat is goed voor je? Zorg dat je hier een balans in hebt (ooh dit puntje is lastiger dan het opschrijven, dat geef ik toe!). Verrijk jezelf met ervaringen, mooie momenten, dierbaren… Work hard, play hard! 

✩ Haast en spoed is zelden goed

Racen, rennen, vliegen; we hebben het vooral druk, druk druk. Op elk moment van de dag als je iemand vraagt naar hoe het gaat, dan krijg je voor 99,9% het antwoord ‘Goed, maar druk! Maar dat is nu even en over een week of drie hopelijk minder’. En dan vraag je het drie weken later en dan krijg je hetzelfde antwoord. Maar wat levert deze continue druk op? Ik vind het heel moeilijk om nee te zeggen, maar zo fijn om een avondje rust te ervaren. En eens in de zoveel tijd is dit ook nodig om op te laden. Gun jezelf ook dit soort momentjes! 

✩ Zoomen

Zoomen? Ja, zoals bij een camera: in en uit. Zoom uit op problemen en zoom in op wat je gelukkig maakt. Durf het geluk te versterken door het meer aandacht en ruimte te geven. 

✩ Lijstjes en reflecteren
Ik vind het heerlijk om elke avond in bed te schrijven in het ‘One line a day’ boekje. Elke avond vat ik de dag samen in een zin en zo filter je de belangrijkste momenten eruit. Ook ben je je bewust van de fijne momenten die je zijn overkomen en zo val je een stuk gelukkiger in slaap. Als je elke dag een zinnetje opschrijft of een lijstje maakt van je geluksmomentjes, dan bouw je in een korte tijd een schat aan belevenissen en onvergetelijke ervaringen op. Hoe fijn is het om dan even terug te bladeren? Ik vind het voor mijzelf ook een fijne reminder om te lezen waar ik eerst stond en waar ik nu mag zijn. 

✩ Stop!

Efficiënt, efficiënter, efficiëntst… We moeten elke dag méér met minder en waar is de grens? Je moet tussendoor ook stil kunnen staan om te bekijken welk punt je hebt bereikt terwijl we blijven racen tegen de klok, maar zal dat ooit anders zijn? Gun jezelf de tijd om te genieten van waar je nu staat en wat je om je heen hebt opgebouwd.  

✩ Kijk als een toerist

Ik ben dol op reizen en het ontdekken van magische plekken en hotspots. Waarom? Omdat je opnieuw leert kijken. Je ziet de details van architectuur, de stijl en persoonlijkheid van de mensen. Maar ook vallen juist de kleine, mooie plekjes je op. Je gaat meer zien. En als je dan terugkomt naar je vertrouwde omgeving, dan houd je nog even die blik vast en vallen je dingen op die je eerder niet meer zag. Je liep er in haast aan voorbij, maar het is én was er wel. Kijk als een toerist naar je huidige omgeving en laat je verrassen door datgene wat er altijd al was! 

Wat helpt jou om meer geluksmomentjes en lichtpuntjes te zien en te ervaren? 
Liefs Dagmar
Follow me on

Dit bericht heeft 29 reacties.

 1. Inge

  Helemaal waar Dagmar! Wij mensen leven vaak op de automatische piloot en dat is zonde. Er is zoveel moois te zien en te beleven. Mij helpt mindfulness hiermee, even de drukte van alle dag vergeten en je hoofd leeg krijgen.

 2. Svenja

  Leuke tips. Ik vergeet soms op een dagelijkse manier ook wat minder te genieten als ik op de automatische piloot met met mijn studie o.id. bezig ga. Daarnaast ben ik ook wat perfectionistisch waardoor ik altijd naar beter streef, wat ook erg vermoeiend is. Ik houd jouw tips zeker in gedachten, thanks for sharing <3

 3. Leuk artikel Dagmar! Ik ben elke dag van 05:45u ’s ochtends to 22:00u ’s avonds als een sneltrein bezig met 2 jobs en een huishouden en ik vind het altijd zo jammer dat m’n dagen omvliegen in routinezaken. De dag is alweer om eer ik tijd heb om iets anders te doen dan de dingen die moeten, maar toch probeer ik elke dag een klein zen momentje in te schakelen. Ik zet een kopje thee en neem er even een boekje bij, gewoon 10 minuutjes intens genieten. Mijn weekends zijn voor mij echt heilig, dan probeer ik zoveel mogelijk te genieten!

  X Sara

 4. Karlijn

  Goed stuk Dagmar! Wat mij helpt is het opschrijven van mijn geluksmomenten. Bij mij is het glas eigenlijk altijd halfleeg en ik zie ontzettend veel negatief (vooral mezelf) en als ik mooie en leuke momenten opschrijf helpt het me om alles positiever te zien :)

 5. Sophie

  Heel mooi artikel lieve Dagmar! Ik ben de laatste paar weken zó druk geweest en heb echt op de automatische piloot geleefd. Afgelopen week heb ik vakantie gehad en heb ik eindelijk kunnen rusten; mijn boek uit kunnen lezen (waar ik al sinds januari mee bezig was, haha!) en kunnen genieten. Tijd voor jezelf is zo belangrijk!

 6. Justine A

  Helemaal waar! Mooi geschreven Dagmar! Ik herken het maar probeer ook altijd te genieten van de kleine dingen. Dit doe ik door gewoon tijd voor mezelf te nemen. al zijn het maar 5 minuten, tijd voor jezelf is belangrijk!

 7. Marloes

  Wauw wat een mooi en inspirerend artikel lieve Dagmar! Ik geniet de laatste tijd ook veel minder van de kleine dingen, die me juist zo gelukkig maken. Tijd voor jezelf is zo belangrijk! Ik kijk ook echt uit naar eind mei. Een weekje vrij en tijd om dubbel te genieten en te rusten!

 8. Wat een mooi geschreven artikel. Je hebt er helemaal gelijk in! Je moet er wel voor open staan en het zelf ook willen.

 9. Charlotte

  Mooi artikel lieverd! inzoomen op leuke dingen en uitzoomen op mindere dingen is zo goed om te doen. Die lijstjes heeft me geinspireerd om dat te gaan doen! Een soort happy list

 10. Cindy

  Wat een mooi artikel weer. Het helpt mij om dankbaarheidslijstjes te maken, zo ben ik mijzelf ook bewuster van mijn geluk. Zoals vandaag: Lunchen en winkelen met een vriendin én een nieuwe voorruit van mijn auto, waarbij ik wel 2 uur moest wachten, maar eens lekker de tijd had om tijdschriften te lezen.

 11. Kimberly

  Wat een prachtig DIY lijstje lieverd! Ik moet wat vaker gaan zoomen denk ik, dat vind ik een hele mooie <3 En toerist zijn, daar hou ik echt van! Je ontdekt en ziet dan zoveel meer om je heen

 12. Joyce

  Wat een fijn artikel! Je hebt helemaal gelijk. Af en toe gaat alles gewoon zo snel dat we niet meer stil staan bij dit soort dingen. Dan leef je eigenlijk een beetje op de automatische piloot om maar zo te zeggen. Dat van dat af en toe stoppen is inderdaad wel heel belangrijk, even stil staan bij de fijne momenten!

 13. Robin

  Wat een heerlijk Dagmar-artikel. Prachtig lijstje & je hebt helemaal gelijk!

 14. Heel mooi artikel Dagmar, erg leuk om te lezen! Ik ben dit jaar ook begonnen aan een ‘memory jar’ en zo gauw ik iets leuks heb meegemaakt schrijf ik het op een briefje en stop ik het daar in, dus ik ben erg benieuwd om aan het einde van het jaar terug te kijken op wat ik allemaal heb gedaan/wat mijn leuke momenten waren :) xx

 15. Wat een goede tips weer! Je moet in je eigen omgeving inderdaad ook kijken als een toerist, je ziet dan ineens zoveel meer mooie dingen = meer geluksmomentjes!

 16. Petra

  Ik probeer heel dicht bij mijzelf te blijven…Dat klinkt best vreemd maar ik probeer dus om zelden of nooit dingen te doen omdat een ander dat graag van mij wil..Ik stel mijzelf kritische vragen daarover…en dat helpt mij echt om positief te blijven en hierdoor is iets wat ik niet zo graag wil doen ook niet meer zo erg…

 17. Ines

  Fijne tips! Altijd leuk om nog beter te leren hoe je meer geluksmomentjes in je leven kan krijgen!

Geef een antwoord

CommentLuv badge