Blog

Wat hij zegt – Ik ga bijna naar IJsland (beste Valentijnscadeau ooit!)

Ik geef vandaag de pen door aan mijn man, Jordy. Geniet van zijn artikel, veel leesplezier! 2 jaar geleden, 9  juni 2016 om precies te zijn, schreef ik – Jordy – voor het laatst een blog op By Dagmar Valerie. In de tussentijd zijn er zoveel dingen gebeurd en zijn er grote dromen inmiddels werkelijkheid geworden. Samen reizen, trouwen en de geboorte van onze zoon Lucas om maar even wat voorbeelden te noemen. Dromen zijn er om na te jagen, maar ik had er eentje in het bijzonder die ik maar niet op mijn bucketlist kon afstrepen. Een reis naar IJsland. Deze droom deelde ik met een goede vriend van mij, maar we maakten er nooit werk van. Zonde want als je even de koppen bij elkaar steekt en er een plan voor maakt, ben je dichterbij dan je denkt! Hé, waar ken ik die uitspraak van? 

De verrassing: ik ga naar IJsland!

Op een avond ging plotseling de deurbel en stond daar mijn vriend en zijn vriendin aan de deur. Wat is dit nou? Was ik soms een afspraak vergeten? Het kwartje viel pas toen ik iets later van Dagmar een rebus kreeg die ik moest oplossen. In de rebus stond dat ik samen met mijn vriend een reis naar IJsland ging maken. Wauw, wát een verrassing voor Valentijnsdag! Probeer dit cadeau maar eens te overtreffen… Dagmar gaf me een duwtje in de juiste richting zodat eindelijk mijn droom in vervulling kon gaan. Tijd om een reisplan te maken!

Deze route gaan wij afleggen

Mijn vriend en ik delen samen veel interesses waaronder onze passie voor natuur en fotografie. Een combinatie die perfect in het plaatje van IJsland past. Daarnaast hoefden we weinig concessies te maken wat we wel en niet wilden bezoeken. De route was dan ook snel uitgestippeld en we konden ons verblijf in hotels en hostels makkelijk boeken. Tip: zorg ervoor dat je op tijd jouw verblijf boekt. Zeker op de wat meer afgelegen plekken zijn de hotels schaars en kunnen de prijzen fors oplopen als je te lang wacht. Ook je huurauto moet je goed afstemmen met de reis die je wilt maken. IJsland heeft een grote ringweg die heel het eiland rond gaat. Echter kunnen de weersomstandigheden (vooral in de winter) behoorlijk invloed hebben op de weg. Daarnaast zijn de binnenwegen op IJsland in de winter slecht tot nauwelijks begaanbaar en wordt dan een vierwiel aangedreven (‘’4×4’’) auto verplicht.

Waarom ik zo graag naar IJsland wil

IJsland staat vooral bekend om haar veelzijdige maar ook ruige landschap. Op IJsland zijn veel vulkanen wat het landschap zo uniek en divers maakt. Van grote uitgestrekte vlaktes tot ruige bergen en vulkanische landschappen. Ook de kustlijn is erg bijzonder, zo heb je in het noord-westen van IJsland hoge fjorden en in het zuid-oosten ijzige stranden en gletsjers. IJsland staat ook bekend om het prachtige noorderlicht. Helaas krijg je absoluut geen zekerheid of je het kan zien. De grootste kans om het noorderlicht te zien is op een donkere afgelegen plek met een heldere lucht. We hebben zelfs op onze route de maanstand berekend om op een paar plekken de beste kans te krijgen om het noorderlicht te kunnen zien. Een beetje nerdie, maar je moet er wat voor over hebben toch? Overigens bieden veel hotels een wake-up service aan wanneer het noorderlicht te zien is. Natuurlijk mogen zij mij daarvoor wakker maken!

Wij gaan naar IJsland en bezoeken deze plekken…

Wij zijn van plan het hele eiland rond te reizen en zullen de onderstaande plekken gaan bezoeken. Ik heb al een paar keer geprobeerd het vloeiend uit te spreken maar ik moet nog even verder met oefenen….

Zuid:

 • Thingfellir National Park (nabij Reykjavik)
 • Skogafoss (Waterval)
 • Kerio Kratermeer
 • Kirkjufjara (Ruig strand)
 • Dyrholaey (Berg aan de kustlijn)

Oost:

 • Jokulsarlon en Fjallsarlon (Gletsjergebied)
 • Vatnjajokull (IJsland’s grootste gletsjer)
 • Seyoisfjorour (Dorpje)
 • Storuro (Mooi hike gebied)

Noord:

 • Jokulsargljufur (Kloof in een Nationaal park)
 • Hvitserkur (Rotsformatie in de zee)
 • Trollaskagi (Panorama route)

West:

 • Westfjorden (Fjorden)
 • Snarfellsnes (Schiereiland)

Alle herinneringen in een mooie rugzak

Heb je niet zoveel tijd of zin om het hele eiland te doorkruisen, ga dan voor de meest bekende toeristische route The Golden Circle. Deze route bevindt zich in het zuidelijke gedeelte van IJsland en bevat eigenlijk alle bekende bezienswaardigheden (watervallen, geisers, gletsjers en gebergtes). Om de reis nog leuker te maken, werd de verrassing compleet gemaakt met een prachtige rugtas van het merk Herschel die ik heel goed kan gebruiken tijdens onze hikes. Dagmar shopte de tas bij deze outdoor winkel, net als de fijne handschoenen en het shirt van Jack Wolfskin dat ik van haar mocht ontvangen. Ook werd ik naast de vliegtickets verrast op Valentijnsdag met een prachtige gids van IJsland, dat maakt de reis helemaal af.  Ik tel de dagen af en kan niet wachten om IJsland te mogen bewonderen!

Hopelijk kan ik jullie binnenkort meer vertellen over de reis en mijn ervaringen. Alle tips zijn welkom! Welke plekken op IJsland mag ik echt niet missen?

Veel liefs, Jordy

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.