Blog

Vliegen met een peuter – Relaxte vlucht en zorgeloze reis

Vliegen met een peuter

Vliegen met een peuter ging ontzettend goed! Door de juiste voorbereiding kan je er als ouder en relaxte vlucht van maken met jouw kind. Geniet van deze zorgeloze reis en elkaar, want hoe bijzonder dat je kunt vliegen met een peuter! Lucas heeft inmiddels al heel wat vliegervaring in zijn jonge leven opgedaan naar schitterende bestemmingen en tot nu toe ging dat elke keer vlekkeloos. Lucas is nu 2 jaar en kan goed benoemen wat er gaat gebeuren tijdens de vlucht. Ook verheugt hij zich op het vliegen en dat maakt de reis voor ons ook extra prettig en ontspannen. Hoe wij dit hebben aangepakt en waar wij rekening mee houden als we vliegen met onze peuter, vertel ik je graag in dit artikel. Op naar een goede vlucht en zorgeloze vakantie! 

De juiste voorbereiding om te vliegen met een peuter

Ga je op vliegvakantie met een peuter dan is het handig om je extra goed voor te bereiden. Je maakt het door de juiste voorbereiding extra prettig voor elkaar. Peuters hebben  hun eigen ritme, structuur, buien (en handleiding af en toe) waardoor het goed is om hier bewust op in te spelen. Denk na waar hij/zij blij van wordt, zorg voor de juiste handbagage en tel samen af naar deze mooie vliegreis. Vertel waar de reis naartoe gaat, lees boekjes over vliegen en leg uit wat je gaat doen. Zo kan de peuter zich op deze reis voorbereiden op zijn eigen manier. Niet alles wordt misschien helemaal opgeslagen, maar je zult versteld staan hoeveel de kleine meekrijgt en oppikt. Juist door deze nieuwe avonturen, maakt jouw peuter enorme ontwikkelingen door. Door zelf op een ontspannen manier met deze vliegreis om te gaan, pikt de kleine ook deze energie op en ga je er samen een stuk rustiger in. Het komt meer dan goed, vertrouw op jouw kunnen als ouder en op jouw trotse zoon of dochter. Samen gaan jullie dit vliegavontuur aan en maken jullie met elkaar deze mooie herinneringen. Maak er een feestje van met elkaar! Samen de lucht in en op naar een mooie bestemming!

Paklijst voor peuter handbagage voor in het vliegtuig

In het vliegtuig moet handbagage beschikken over de juiste afmetingen en gewicht. Niet alles mag bovendien zomaar mee, bepaalde vloeistoffen en hoeveelheid kan niet aan boord van het vliegtuig als je het in de handbagage wil vervoeren. Let daarom op dat je handige producten en items meeneemt die het vliegen makkelijker zullen maken. Zorg voor een goede balans, te veel spullen kunnen vaak alleen maar in de weg zitten. Handige producten om mee te nemen voor jouw peuter zijn:

  • Luiers en billendoekjes
  • Extra setje kleding (vergeet de sokken niet)
  • Favoriete knuffel, speelgoed en boekje
  • Iets te eten en te drinken (vaak maken ze voor kids een uitzondering)
  • Wij stoppen vaak wat kleine cadeautjes in de handbagage van Lucas zodat hij deze kan openen in het vliegtuig.

Speel in op het wachten en hou rekening met het ritme van jouw peuter

Het wachten is een standaard onderdeel wanneer je gaat vliegen, daar kan je je ook op voorbereiden als ouder. Zorg ervoor dat de peuter lekker even kan bewegen en zijn of haar energie kwijt kan. Samen spelen en plezier maken kan ook een goed onderdeel zijn van deze wachttijd. Misschien moet er gewacht worden bij het inchecken van de bagage, bij de gate of bij het ophalen van de bagage. Ook duurt het even voordat iedereen in het vliegtuig zit. Allemaal momenten waar je alvast rekening mee kunt houden, ook in verband met het ritme van jouw peuter.

Ontspannen houding van ouders heeft veel invloed op de peuter

Kinderen voelen heel goed aan wat de ouders ervaren en beleven, daar hebben ze geen woorden bij nodig. Hoe relaxter jij in het vliegtuig stapt, hoe fijner dat zal zijn voor jouw kind. Neem bovendien ook de tijd en moeite om uit te leggen wat er gebeurt en welke stappen er plaatsvinden om te kunnen vliegen. Zo creëer je meer begrip bij de peuter; jij zou ook graag willen weten wat er gaat gebeuren. Je neemt op deze manier een stukje onzekerheid weg, zodat hij/zij kan inspelen op deze verwachtingen. Jouw peuter hoeft niet meer op schoot te zitten, maar heeft zijn eigen stoel in het vliegtuig. En daar is hij/zij maar al te trots op. Leg rustig uit waarom het belangrijk is om goed op je plek te zitten, laat zien hoe de riemen werken en vertel meer over wat je samen zit op uit het vliegtuigraampje. Geef elkaar de rust en tijd om even op adem te komen en deze nieuwe omgeving op te nemen.

Een huilbui of een ‘achter-het-behang-plak-moment’

En gaat het toch even mis? Jammer dan, soms krijgt een peuter een driftbui of is hij/zij gewoon even heel verdrietig. Misschien kan de kleine niet goed slapen en slaat de vermoeidheid toe. Soms zit het even tegen en dat levert stress op bij de ouders, je wilt het graag goed hebben voor elkaar en andere passagiers. Gooi de regels even overboord en doe wat goed is voor jou en de kleine om weer op adem te komen. Is dat even spelen via de app op de telefoon op Ipad? Dan is dat maar zo. Wil de peuter even snoepen van een koekje of lolly? Zorg dat je het mee hebt in geval van deze ‘noodgevallen’. Maak er een relaxte vlucht van voor elkaar, dat is even het enige wat telt. Je doet het geweldig en wat mag je trots zijn op jezelf en jouw peuter. Duizenden kilometers in de lucht samen in het vliegtuig, hoe bijzonder is dat?!

Leuke beloningen om het vliegen tot een feestje te maken

Samen liedje zingen over vliegen en wat lekkers meenemen voor onderweg om ervan te kunnen smullen. Ook is het goed voor de oortjes om wat te eten of te drinken tijdens het opstijgen en landen. Ik schilde een appeltje in kleine stukjes zodat Lucas het kon eten vanuit zijn bakje en had er ook wat rozijntjes bij gedaan. Zo heeft hij wat te doen en eet hij rustig wat hij lekker vindt. Kleine cadeautjes inpakken voor de vlucht vinden we ook leuk om te doen. Deze zijn budgetproof en compact, zodat het niet veel ruimte in hoeft te nemen van de handbagage. Ook zijn het cadeautjes waar hij op de plaats van bestemming ook mee kan spelen. In het geval van Lucas gaven we hem een graafmachine, kleurboekje en potloodjes. Ook het stickervel was een succes. Geen kostbare investeringen zoals je leest, toch heb je er veel plezier van tijdens de vlucht en vakantie. Klaar voor de ‘vliegende’ start?

Heel veel succes en plezier toegewenst tijdens deze mooie reis. Maak mooie herinneringen met elkaar en goede vlucht!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.