9 X Typisch Poolse gewoontes en tradities

9 X Typisch Poolse gewoontes en tradities

We zijn net terug uit Kraków, de stad in Polen waar mijn familie woont. Ik ben geboren en opgegroeid in Nederland, maar we gaan regelmatig terug naar Polen om mijn familie te bezoeken en tijd met elkaar door te brengen. Ik kijk hier altijd ontzettend naar uit, de afstand went – net als het nemen van afscheid – eigenlijk nooit. Het gemis is groot, maar de dankbaarheid om samen te zijn is nog veel groter. Het is een feestje om samen mooie herinneringen te kunnen creëren, dat doen we dan ook graag. Maar wat is nu eigenlijk typisch Pools? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld, tijd om daar antwoord op te geven!

Eten. Heel veel eten – Het eerste wat je gaat opvallen als je in Polen bent, is de hoeveelheid borden op tafel met véél eten. Niemand wilt dat je iets te kort komt, alles wordt uit de kast getrokken om het naar wens te maken voor elkaar. Tafelen is dan ook echt een gewoonte, je wordt in Polen met eten verwelkomd. En laat ik nu net dol zijn op de Poolse keuken. Vooral bigos, zurek, rosol en pierogi zijn echt de moeite waard om te eten. Tevens kan ik eenmaal bij mijn opa en oma nooit genoeg aardappels eten, die smaken er extra lekker.

Gastvrijheid – De bewoners van Polen zijn erg gastvrij, het zit in de harten van de mensen om elkaar altijd binnen te laten (je wordt zo aan tafel gezet met een bord vol eten voor je neus). Het is nooit ergens te vol, je kunt zo aansluiten en mensen delen zoveel zij kunnen met elkaar. Delen maakt immers gelukkiger!

Family first – Familie staat absoluut op de eerste plek, het is gebruikelijk om elkaar regelmatig te spreken en te zien. Je helpt elkaar waar mogelijk en staat klaar, al is het midden in de nacht. Familie staat boven alles en er komt niks tussen, zo wordt je opgevoed en deze traditie geef je door.

Zorgeloos leven – Als ik in Polen ben geweest, kom ik heel rustig en geordend weer terug. Waarom? Omdat de Poolse mensen een andere mentaliteit hebben lijkt het wel. De zorgeloze manier van leven probeer ik in het dagelijkse te verweven, maar gaat mij lang niet altijd even gemakkelijk af. Ben ik in Polen geweest, dan werkt het aanstekelijk. Ze maken zich minder zorgen om kleine obstakels, nemen het leven aan zoals het komt en maken van elke dag het beste. Zo bijzonder om te voelen, ik hoop het op een dag ook zo goed te kunnen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, het is echt typisch Pools om zo zorgeloos te kunnen leven. Heerlijk lijkt mij dat!

Doorzetten en doorbijten – Hard werken, daar staan Polen inmiddels om bekend. Maar je ziet het in alle lagen van de maatschappij terug, het zijn echte doorzetters en opgeven komt niet voor in hun vocabulaire. Zo heb ik geweldige familieleden waar ik veel bewondering voor heb; zit het even tegen dan bijten zij door en beklimmen zij de obstakel in plaats van het te vermijden of te verplaatsen. Heel knap!

Daar moet op gedronken worden – Yes, natuurlijk mag dit niet ontbreken in dit lijstje. Polen kunnen erg goed drinken. Nu liggen mijn roots in Polen, maar dit heb ik niet helemaal meegekregen: zelf drink ik namelijk geen druppel alcohol. Althans, af en toe op feestjes een glaasje maar daar blijft het ook bij. Er wordt altijd wel een gelegenheid gezocht om te proosten en het leven te vieren.

Kleurrijk – Of je het hebt over de kledingstijl, de cultuur of architectuur: Polen houden van kleur en je ziet dit veel terug in het straatbeeld. Het straalt warmte en vrolijkheid uit, ik hou ervan!

Trots – Of het nu gaat om oude ruïnes van kastelen, literatuur, de muziek, verhalen of legendes of feestdagen; Polen zijn trots op hun tradities en gewoontes. Zij nemen deze dan ook erg serieus en vertellen met passie en plezier hierover of brengen gewoontes rondom feestdagen in de praktijk. Een Pool staat dan ook volledig achter zijn roots en draagt het trots uit.

Alles brengt geluk – En om met een leuk ‘typisch Pools’ feitje te eindigen: werkelijk alles brengt er geluk en Polen geloven hier ook heel erg in. Van geluksboompjes tot geluksmuntjes, gelukspoppetjes, steentjes en meer. Ontwijk vooral die zwarte kat, loop écht nooit onder de ladder door en vergeet je hoefijzer niet!

Ben jij al een keer in Polen geweest?

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Dit bericht heeft 29 reacties.

 1. Rosanne

  Wat een prachtige blogpost!
  Mensen begrijpen mijn liefde voor Polen vaak niet zo goed maar voortaan ga ik ze dit artikel laten lezen :) Ik heb zelf ook een artikel geschreven waarom ik zoveel van Polen houd: https://lifeisasweetdream.wordpress.com/2016/01/02/waarom-ik-gek-ben-op-polen/#more-1521.
  Wij hebben Poolse vrienden en echt alles is herkenbaar. Als ik een berichtje stuur of ik langs mag komen is het antwoord ‘Graag! KOM!!’ en ik mag altijd blijven eten. Pierogie, lodi,frietki alles komt voorbij! En een Pools taartje sla ik ook niet af. Skype staat daar zo ongeveer de halve dag aan en ik voer ondertussen hele gesprekken met hun moeder. Super leuk! En ja doorzetters zijn het ook. In Polen voel je echt een bepaalde kracht, warmte en geluk die het uitstraalt! Onbeschrijfelijk<3
  Wat zijn, op Krakow na, jouw favoriete plekken in Polen? Ik vind Szczyrk prachtig en in Bielsko-Biała kan je super goed shoppen (erg belangrijk haha)
  Rosanne onlangs geplaatst…Zou je mij willen helpen?My Profile

 2. Sophie

  Wat leuk dat je dit allemaal met ons deelt! Ik heb jaren lang in de kassen gewerkt met polen. Knap hoor dat ze dat al zo lang doen! (En dat dat werk beter verdiend als blijven werken in Polen daar kan ik nog steeds niet overuit!)
  Sophie onlangs geplaatst…Plog | Het journaal presenteren, HEMA en uiteten!My Profile

 3. Kelly

  Krakau/ Kraków staat heel erg hoog op ons lijstje en wij hopen er in mei heen te kunnen! Heel erg leuk om hier iets meer over te lezen en sowieso als ik daar heen ga, ga ik je artikelen even teruglezen over Polen <3
  Kelly onlangs geplaatst…Liefde voor de H&MMy Profile

 4. Alyssa

  Wat leuk om te lezen dit! Ik ben nog nooit in Polen geweest. Sommige dingen komen me wel bekend voor in Italië Voor het gedeelte over eten ;-)
  Alyssa onlangs geplaatst…DIY | a HAPPY faceMy Profile

 5. anna

  Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik ben geloof ik maar een keer in Polen geweest, heel lang geleden. Maar wat je hier omschrijft herken ik ook wel in andere Oostblok landen (mijn roots liggen in Oostenrijk en Hongarije). Het is gewoon een andere manier van leven en mensen zijn daar zo relaxt. Ik kan daar enorm van genieten!
  anna onlangs geplaatst…BLOG ANNIVERSARY WINACTIE | MET O.A. CATRICE, KIKO EN RITUALSMy Profile

 6. Charelle

  Haha wat grappig, sommige punten zijn heel herkenbaar! Ik heb een Russische oma en mijn moeder heeft ook echt wat Russische karaktereigenschappen daardoor. Vooral héél veel eten. Als er mensen op visite krijgen dan heeft ze altijd voor een compleet weeshuis eten in huis.
  Charelle onlangs geplaatst…WIN een The Scent of Cinnamon pakketje!My Profile

 7. Lisa

  Ik heb op Erasmus twee Poolse vriendinnen leren kennen en ik die bevestigen idd puntje 1&2. Telkens als wij door hen uitgenodigd waren (wat echt vaak gebeurde), stond de hele tafel vol met eten en drinken. Er was veel te veel voor de genodigden, dus riepen ze gewoon iedereen binnen die in de gang passeerde. Dat resulteerde wel altijd in supergezellige feestjes ;) De spreuk “Mój dom jest twoim domu” (mijn huis is jouw huis) staat in mijn geheugen gegrift!
  Lisa onlangs geplaatst…Zoektocht naar ons huis, deel 1: huren of kopen?My Profile

 8. Super leuk dit te lezen, ben altijd erg geïnteresseerd geweest in Polen (niet eens het ‘oosten’ maar echt Polen). Heel gaaf :)

 9. Denise

  Ik ben nog nooit in Polen geweest, maar met dit rijtje klinkt het wel als een heel mooi land! Lijkt me trouwens heerlijk om zo zorgeloos te kunnen leven. Piekeren lijkt wel mijn 2e naam haha!
  Denise onlangs geplaatst…Make-up look of the dayMy Profile

 10. Els

  De meeste tradities klinken me heerlijk in de oren :-). Ik ben nog nooit in Polen geweest. Ik denk ook niet dat ik er snel naar toe gaan, andere landen staan hoger op mijn wishlist. Al kun je er wel mooie urbex foto’s maken heb ik gehoord… Maar ja, dan moet ik eerst meer lef hebben.
  Els onlangs geplaatst…DIY #19: Vlaggetjes stempels makenMy Profile

 11. Judith

  Superleuk om op deze manier een kijkje te krijgen in een andere cultuur! Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar zo te horen klinkt het echt als een prachtig land met bijzondere mensen. :)
  Judith onlangs geplaatst…Valentine Book TagMy Profile

 12. Elsie

  Oh zo leuk om te lezen! Wij vertrekken morgen voor een lang weekendje naar Krakow! Deze stad staat al zo’n 4 jaar op ons lijstje. En eindelijk is het zo ver! Ik heb direct even al je Poolse dishes opgeschreven om te gaan proeven dit weekend!!
  Elsie onlangs geplaatst…Review 3 stappenplan CliniqueMy Profile

 13. Julia

  Wat leuk om te lezen!! Ik ben zelf half Pools en herken echt alles wat je zegt haha. Zegt jouw familie ook altijd dat je meer moet opscheppen bij het eten? En heb je tłusty czwartek gevierd? ;p
  Julia onlangs geplaatst…#2 Kiera Cass – De OneMy Profile

 14. Carolien

  Liefde voor Pierogie, en Bigos! Heerlijk, kan het elke week wel eten :) Ben zelf ook helemaal weg van zrazy, ook echt nog veel meer liefde daarvoor, haha. Om nog maar te zwijgen over alle lekkere dingen die je kan bakken, Rogaliki of Faworki bijvoorbeeld haha. Mijn moeder is Pools, heb niet veel meegekregen van de Poolse roots, alleen het eten dan. Vind dat ook helemaal niet erg :)

 15. Liza

  Ik heb je artikel gevonden via ‘de meest bezochte blogpost van 2016’ en ik moest er wel op klikken. Mijn roots liggen ook in Polen en kom er dan ook 2 keer per jaar. Ik herken me in de stukken die je schrijft. Zo anders dan in Nederland en inderdaad afscheid nemen went niet! De poolse aardappelen en rosol maken het dan wel weer een klein beetje goed ;).
  Liza onlangs geplaatst…Wat staat er allemaal in de douche?My Profile

 16. Denise

  Leuk om te lezen! Wat ik wel grappig vind is dat ze inderdaad erg bijgelovig zijn, maar toen ik mijn Poolse stiefmoeder als kind een hoefijzer gaf voor geluk hing ze m op de kop op de schutting en wist ze niets van dat “bijgeloof” haha

 17. Denise

  Polen is een zeer mooi land! Ik ben in Krakau, Częstochowa (bedevaartsstad), Wieliczka (zoutmijn) en Auschwitz in Oswiencin geweest. Allemaal prachtig en indrukwekkend op hun eigen manier. In augustus naar Poznan en Torún, die laatste staat ook op de lijst van Unesco.

 18. Linda

  Hoi! Wat een leuk stukje! Ik was op zoek naar Poolse gebruiken bij aanschaf van een nieuwe woning. Ik wil graag een leuk pakketje achterlaten in ons oude huis als welkomstpresentje voor de nieuwe Poolse eigenaren. Heb je een tip?
  Het grappige is dat mijn oma Poolse is. Zij is echter gestorven toen mijn vader zelf heel jong was. Daarna is mijn opa hertrouwd. Dus wij zijn helemaal niet met iets Pools opgevoed.

 19. Rob Rutkowski

  absolutnie się zgadzam. Ik ben in Nederland geboren en ben net zo trots op mijn afkomst als je schrijft dat de Pool dat is. Ik kan er net zo over spreken tegen familie en collega’s en laat het ook graag zien. Heb net kleding uit Gorale gekocht om te dragen tijdens mijn 40 jarig huwelijk. Zelfs mijn vrouw van Molukse afkomst voelt zich thuis in Polen en draagt de sjaals en tassen die daar gekocht zijn. Met trots laat ze haar verzameling kristal zien die we al verzamelen sinds de jaren 70. Mijn vader heeft ons de gastvrijheid bijgebracht en heeft de geschiedenis van Polen bijgebracht door er over te vertellen en ons het te laten zien. Mijn moeder was na haar eerste bezoek aan polen in 1964 direct verknocht geraakt en heeft Polen in hart gesloten, In Juli gaan we weer naar Polen. Eerst Zakopane voor onze Hiking trips daarna naar Warsawa voor een bezoek aan de overgebleven familie.

 20. Angela

  Leuk stukje! Wij zijn net terug van 4 dagen Warschau. Beide nog nooit eerder in Polen geweest, wel in andere voormalige Oostbloklanden. Warschau vonden we prachtig, erg verrassend en veelzijdig. Ook veel groen, gezien het grote aantal parken.
  De mensen keken wel over het algemeen een beetje met melancholische blik. We werden ook niet altijd vriendelijk te woord gestaan. Soms werd er wat in het Pools terug gemompeld, waar we natuurlijk geen bal van verstonden. Over het algemeen werd er in de restaurants goed Engels gesproken, maar ook lang niet overal.
  Wat ook opviel is dat veel mensen zelfs met temperaturen boven de 15 graden C nog met wollen mutsen op liepen, vooral kinderen. Dat zie je bij ons in NL (bijna) niet.
  Verder een prima verblijf, met lekker eten en niet duur. Entree voor de dierentuin omgerekend ook maar € 5,00. We gaan zeker nog wel een keer terug naar Polen.

 21. Karin

  Ik vond Polen heel verrassend! Hippe steden en mooie gebouwen. En mooie natuur, maar dat hadden we al ingeschat.
  Oa. Krakau was erg mooi.
  Er wordt buiten de steden nog nauwelijks een andere taal gesproken dan Pools, zelfs niet in toeristenoorden. Daar komen bijna alleen Poolse toeristen. Dat heeft wel zijn charme.

  Ik vroeg mij af wat hun tradities zijn rond geboorte. In Nederland worden de kindjes door de ooievaar gebracht. In Polen zijn ze blijkbaar gehecht aan de ooievaar, die er veel voorkomt. En in Nederland heb je beschuit met muisjes. Is er zo ook iets in Polen?

 22. Andrzej

  Nou, zeer interessant om te lezen als een in Nederland wonende Pool. En vooral dat er toch zoveel belangstelling en interesse bestaat voor Polen in Nederland, dat is voor mij toch nog altijd best verrassend. Ook al heb ik mijn eigen mening heb en misschien niet met elk put volledig eens ben, ik vind het zeer mooi geschreven. Top!

 23. Kan er mij iemand zeggen hoe het ritueel heet waarbij men in Polen op Paasmaandag water gooit over voorbijgangers?

Geef een antwoord

CommentLuv badge