Blog

9 X Typisch Poolse gewoontes en tradities

We zijn net terug uit Kraków, de stad in Polen waar mijn familie woont. Ik ben geboren en opgegroeid in Nederland, maar we gaan regelmatig terug naar Polen om mijn familie te bezoeken en tijd met elkaar door te brengen. Ik kijk hier altijd ontzettend naar uit, de afstand went – net als het nemen van afscheid – eigenlijk nooit. Het gemis is groot, maar de dankbaarheid om samen te zijn is nog veel groter. Het is een feestje om samen mooie herinneringen te kunnen creëren, dat doen we dan ook graag. Maar wat is nu eigenlijk typisch Pools? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld, tijd om daar antwoord op te geven!

Eten. Heel veel eten – Het eerste wat je gaat opvallen als je in Polen bent, is de hoeveelheid borden op tafel met véél eten. Niemand wilt dat je iets te kort komt, alles wordt uit de kast getrokken om het naar wens te maken voor elkaar. Tafelen is dan ook echt een gewoonte, je wordt in Polen met eten verwelkomd. En laat ik nu net dol zijn op de Poolse keuken. Vooral bigos, zurek, rosol en pierogi zijn echt de moeite waard om te eten. Tevens kan ik eenmaal bij mijn opa en oma nooit genoeg aardappels eten, die smaken er extra lekker.

Gastvrijheid – De bewoners van Polen zijn erg gastvrij, het zit in de harten van de mensen om elkaar altijd binnen te laten (je wordt zo aan tafel gezet met een bord vol eten voor je neus). Het is nooit ergens te vol, je kunt zo aansluiten en mensen delen zoveel zij kunnen met elkaar. Delen maakt immers gelukkiger!

Family first – Familie staat absoluut op de eerste plek, het is gebruikelijk om elkaar regelmatig te spreken en te zien. Je helpt elkaar waar mogelijk en staat klaar, al is het midden in de nacht. Familie staat boven alles en er komt niks tussen, zo wordt je opgevoed en deze traditie geef je door.

Zorgeloos leven – Als ik in Polen ben geweest, kom ik heel rustig en geordend weer terug. Waarom? Omdat de Poolse mensen een andere mentaliteit hebben lijkt het wel. De zorgeloze manier van leven probeer ik in het dagelijkse te verweven, maar gaat mij lang niet altijd even gemakkelijk af. Ben ik in Polen geweest, dan werkt het aanstekelijk. Ze maken zich minder zorgen om kleine obstakels, nemen het leven aan zoals het komt en maken van elke dag het beste. Zo bijzonder om te voelen, ik hoop het op een dag ook zo goed te kunnen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, het is echt typisch Pools om zo zorgeloos te kunnen leven. Heerlijk lijkt mij dat!

Doorzetten en doorbijten – Hard werken, daar staan Polen inmiddels om bekend. Maar je ziet het in alle lagen van de maatschappij terug, het zijn echte doorzetters en opgeven komt niet voor in hun vocabulaire. Zo heb ik geweldige familieleden waar ik veel bewondering voor heb; zit het even tegen dan bijten zij door en beklimmen zij de obstakel in plaats van het te vermijden of te verplaatsen. Heel knap!

Daar moet op gedronken worden – Yes, natuurlijk mag dit niet ontbreken in dit lijstje. Polen kunnen erg goed drinken. Nu liggen mijn roots in Polen, maar dit heb ik niet helemaal meegekregen: zelf drink ik namelijk geen druppel alcohol. Althans, af en toe op feestjes een glaasje maar daar blijft het ook bij. Er wordt altijd wel een gelegenheid gezocht om te proosten en het leven te vieren.

Kleurrijk – Of je het hebt over de kledingstijl, de cultuur of architectuur: Polen houden van kleur en je ziet dit veel terug in het straatbeeld. Het straalt warmte en vrolijkheid uit, ik hou ervan!

Trots – Of het nu gaat om oude ruïnes van kastelen, literatuur, de muziek, verhalen of legendes of feestdagen; Polen zijn trots op hun tradities en gewoontes. Zij nemen deze dan ook erg serieus en vertellen met passie en plezier hierover of brengen gewoontes rondom feestdagen in de praktijk. Een Pool staat dan ook volledig achter zijn roots en draagt het trots uit.

Alles brengt geluk – En om met een leuk ’typisch Pools’ feitje te eindigen: werkelijk alles brengt er geluk en Polen geloven hier ook heel erg in. Van geluksboompjes tot geluksmuntjes, gelukspoppetjes, steentjes en meer. Ontwijk vooral die zwarte kat, loop écht nooit onder de ladder door en vergeet je hoefijzer niet!

Ben jij al een keer in Polen geweest?

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.