Blog

Terug uit Polen – kerst vieren met familie in Kraków

kerst Krakow

We zijn net terug van onze vakantie die we vierden in Polen bij mijn familie in Kraków. Ik vond het heel speciaal en fijn om de kerstdagen met mijn opa en oma door te brengen. We hebben dit de afgelopen jaren niet meer kunnen doen en daarom ben ik extra dankbaar dat het nu nog wel mogelijk was. Ook gezien ik bijna hoogzwanger ben, vind ik het een fijn idee dat ik hen toch nog even kon knuffelen. We hebben veel gepraat, genoten, gelachen en gezellige momenten kunnen beleven. Ook vond ik het heerlijk om met kerst in Polen te zijn, omdat daar de tradities en gewoontes net wat anders zijn dan in Nederland. We hebben dan ook uitgebreid kerst gevierd en mijn oma heeft fantastisch gekookt. We zijn dankbaar en blij dat we het jaar met hen op deze mooie manier mochten afsluiten.

Een koude kerst in Kraków

Nu ik bijna hoogzwanger ben, heb ik de reis als iets intensiever ervaren. Gelukkig is alles voorspoedig verlopen en duurde de vlucht niet lang, maar de druk op mijn buik vond ik minder comfortabel. Lucas heeft het fantastisch gedaan en genoot van het vliegen. Je kunt hem zo blij maken met en vliegreis, dat maakt het ook makkelijker om naar Polen toe te gaan. Lucas was enthousiast, maar erg relaxt en heeft zich goed kunnen vermaken. Jord en ik konden zelfs een boek lezen! Het is ook heel prettig dat Lucas zo goed kan communiceren, waardoor we als ouders beter op zijn behoeftes in kunnen spelen. Eenmaal in Kraków genoten we van echte winterse feestdagen; de Grote Markt was prachtig versiert met een kerstmarkt en het straatbeeld was erg gezellig.

Poolse kersttradities en gezelligheid met familie

We hadden onze koffers gevuld met cadeautjes en in Polen is het een traditie om uitgebreid te tafelen met kerst. Daarna brengen engeltjes cadeautjes onder de kerstboom. Meer Poolse kersttradities deel ik in dit artikel, dan heb je een beetje een beeld wat je kunt verwachten van Poolse feestdagen. Ook de karper mocht natuurlijk niet ontbreken met kerst. Heel gezellig om de kerst weer met mijn opa en oma te kunnen vieren. We zijn daar heel dankbaar voor gezien hun leeftijd en Lucas vond het erg gezellig om met zijn overgrootoma in de keuken te bakken. We hebben spelletjes gespeeld, Kraków in deze winterse setting kunnen bewonderen en vooral genoten van elkaar. Mijn opa en oma zien we de volgende keer weer als we een gezin van vier zijn, een hele bijzondere gedachte. We hopen hen in de zomer weer te kunnen bezoeken, al hangt dat even van mijn herstel af. Ook heeft oma de kleine gevoeld toen hij enthousiast trappelde in de buik en dat moment zal ik nooit vergeten.

We hebben genoten van deze vakantie in Kraków met familie en zijn heel blij dat we met elkaar kerst mochten vieren. We hebben geproost op 2020 en we hopen ook in het nieuwe jaar veel en vaak van mijn lieve familie in Polen te kunnen genieten.

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.