Stedentrip – Tips voor een weekend Krakau

Stedentrip – Tips voor een weekend Krakau

Krakow_Dagmar
Ben je van plan om een stedentrip naar Krakau te maken? Een weekend naar de Poolse stad Krakau zorgt ervoor dat je vol indrukken, inspiratie en adembenemende verhalen weer terugkeert. Als je aan het Oostblok denkt, denk je waarschijnlijk niet direct aan moderne steden met kleurrijke huizen, hartverwarmende en gastvrije mensen en sfeervolle architectuur. Toch vind je dit allemaal in de Poolse stad Krakau. Krakau (Kraków) wordt ook wel de parel in de Poolse kroon genoemd. De binnenstad van Krakau, ooit de hoofdstad van het land, staat al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Speciaal voor een A-special in HP/De Tijd werd ik geïnterviewd door Lotte Bogaerts over mijn tweede thuis: Krakau. Deze prachtige publicatie viel deze week bij ons op de mat, daarom kan ik niet wachten om te vertellen wat erin staat. Ik vertel je graag meer over kleurrijk Krakau!

Over Krakau / Kraków
Krakau biedt een enorme verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Het centrale punt is de Grote Markt (in het Pools Rynek Glówny) waar je versteld staat van de prachtige gebouwen, gezellige terrassen en winkeltjes. Op het terras geniet je van Poolse soep met uitzicht op de witte paardenkoetsen, duiven, vrolijke kraampjes en gelukkige toeristen. En eet ook zeker een pretzel (in het Pools Obwarzanek) als je op de markt bent! De Mariakerk en Kathedraal Wawel mogen hier niet op je lijstje ontbreken. Evenals de lakenhal (Sukiennice). Hier worden souvenirs, sieraden en lokale producten verkocht en op de verdieping zijn musea gevestigd.

Winkelliefhebbers kunnen hun slag slaan in de Galeria Krakowska waar wel 170 winkels te vinden zijn. Niet alleen liggen de prijzen lager dan in Nederland, buiten de grote ketens zijn er allerlei leuke boetiekjes. Voor natuurliefhebbers is Jordana Park een aanrader. En langs de rivier de Wisla kun je heerlijk rustig wandelen. Zowel voor de lokale bewoners als voor toeristen is de stad Zakopane een geliefde plek. Het ligt aan de voet van het Tatra gebergte waar je in de zomer kunt wandelen en in de winter is het een populair skigebied. De meeste mensen die naar Krakau gaan, zullen ook concentratiekamp Auschwitz bezoeken. Vanuit de stad rijd je er in ongeveer anderhalf uur naartoe, maar er zijn ook georganiseerde dagtrips. Een bezoek is erg indrukwekkend.

Handig om te weten

  • Krakau heeft een landklimaat, waardoor de winters extra koud en de zomers extra warm zijn. Mei en september zijn fijne maanden om Krakau te bezoeken.
  • In Polen betaal je met de Zloty. 4 Zloty is ongeveer 1 Euro, uiteraard varieert deze koers.
  • Polen is een katholiek land. Feestdagen zoals Allerheiligen worden er uitbundig gevierd.
  • Het is niet voor niets dat Krakau drie jaar achter elkaar door Zoover.nl is uitgeroepen tot beste stedentrip! Krakau heeft al vier keer de Zoover Award voor Beste Europese Stedentrip gewonnen.

Persoonlijke tip
Zelf ga ik graag naar de ondergrondse Wieliczka zoutmijn. De gangen van de mijn zijn in totaal 300 kilometer lang en bereiken een diepte van 327 meter. Je bent er omringd door zout en dat geeft een gezond gevoel, omdat de zoute lucht heel schoon is. Trek alleen niet je nieuwste jeans aan, want die is meteen een stuk lichter als je uit de zoutmijnen komt. Kapellen die geheel uit zout zijn gesneden, een ondergronds meer en een museum maken deel uit van deze internationaal beschermde zoutmijn.  De Wieliczka zoutmijn kwam als een van de eerste onderwerpen ter wereld voor op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ben jij al een keer in Krakau geweest? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Dit bericht heeft 5 reacties.

  1. Romy

    Wat ontzettend leuk datje bent geïnterviewd voor HP De Tijd en dat je artikel is gepubliceerd. Volgens mij ben jij na heel wat reisjes naar Krakau de Krakaukenner bij uitstek :) Je maakt mij in ieder geval erg enthousiast om deze stad ook eens met eigen ogen te gaan zien.
    Romy onlangs geplaatst…Januari 2018 | De maand van…My Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge