Poolse gerechten, specialiteiten en de traditionele keuken zijn een feest voor liefhebbers van eten. Polen maken van elke eetgelegenheid een gezellige beleving en je gaat nooit hongerig naar huis. De tafel is goed gevuld en de Poolse keuken bevat lekkere recepten en traditionele gerechten die wij als Nederlanders niet kennen. De Poolse keuken is in grote lijnen wel te vergelijken met de Nederlandse en Duitse keuken, al zijn wij het meer gewend om veel internationale gerechten te eten. In Polen eet je voornamelijk veel aardappelproducten met kool en vlees. Ik vertel je meer over de Poolse keuken en specialiteiten en deel typische Poolse gerechten die je wellicht nog niet kent! Lees je mee?
De Poolse keuken & Poolse eetgewoonten
Polen staan erom bekend om veel, vaak en lekker te eten. De eettafel is de plek waar niet alleen uitgebreid wordt gegeten, maar vooral ook de tijd wordt genomen om in gesprek te gaan met elkaar. Er wordt met aandacht, zorg en warmte omgegaan met elkaar. Misschien wist je het al, maar familie staat bij Polen op de eerste plek en er wordt veel waarde gehecht aan relaties met dierbaren. Polen zijn erg gastvrij en de deur staat altijd voor iedereen open, bovendien is de koelkast meestal erg vol zodat ook tijdens spontane ontmoetingen de tafel gevuld kan worden met lekkere gerechten en hapjes. Polen eten tussen de middag graag een warme maaltijd, bestaande uit soep vooraf en een hoofdgerecht. In de avond wordt er vaak ook nog een klein hapje geserveerd, deze is dan wat lichter. Maaltijden zijn over het algemeen wat steviger en zitten vol energie. Polen zijn dol op zoetigheid (koekjes, taartjes, gebakjes, toetjes, zoet beleg en veel suikers) en eten over het algemeen relatief veel aardappels, kool, vlees en vis.
Poolse gerechten en specialiteiten
De hoogste tijd om enkele Poolse gerechten uit te lichten en er meer over te vertellen! Wie weet liggen deze gerechten binnenkort wel op jouw bord, eet smakelijk! Of zoals de Polen zeggen: Smacznego!
Pierogi – De Chinezen hebben wontons, Japanners hebben gyoza, de Italianen doen het met ravioli en de Polen hebben pierogi. Zeg maar de Poolse versie van de dumpling. Pierogi zijn een soort deegkussentjes die gevuld kunnen zijn met iets hartigs of iets zoets. Hartige vullingen kunnen zijn; kaas, vlees, kool of paddenstoelen. Als zoete vulling gebruiken ze kwark of fruit. Dit gerecht behoort absoluut tot de favorieten van veel Polen, mocht je in de gelegenheid om het te eten dan kan ik het je zeker aanraden!
Barszcz – Dit is een rode bietensoep, deze soep wordt veel gegeten in Slavische landen. De basis Poolse borsjt (je schrijft barszcz) bevat rode bieten, uien, knoflook en andere groenten, zoals wortelen en selderij of wortel peterselie. Deze soep is erg gezond!
Bigos – Bigos is een Pools zuurkoolgerecht en het wordt in families al vele generaties lang bereid en gegeten. Dit is het nationale gerecht van Polen en het bestaat uit varkensvlees, witte kool en uien. Dit Poolse koolgerecht wordt gegeten met o.a. aardappelen, aardappelpuree of bij het brood. Het gerecht moet uren pruttelen om de smaken/kruiden op te nemen. Misschien leuk om te weten: vroeger werd Bigos vaak van wild en bospaddenstoelen gemaakt door de jagers die onderweg waren in de uitgestrekte Poolse bossen. De Bigos wordt daarom ook wel ‘
Zurek – Zure roggesoep (Pools: żur of żurek) is een soep van gezuurd roggemeel met vlees. Het vlees bestaat meestal uit gekookte varkensworst, stukjes gerookte worst, bacon of ham. Het is een echt Pools gerecht en mateloos populair. In elk restaurant tref je het gerecht wel op de kaart, het is eenmaal zeer geliefd én een soep om je vingers bij af te likken!
Kotlet Schabowy – Kotlet is een Poolse variant op de Weense schnitzel en meestal geserveerd met gekookte aardappels en kool. Eenmaal in Polen geniet ik altijd met volle teugen van deze heerlijke (en goed vullende) maaltijd.
Placek ziemniaczane -Een aardappelpannenkoekje of rijfkoek is een vegetarisch gerecht gemaakt van aardappelen. Het heeft enige gelijkenis met röstikoeken, maar ook met kleine pannenkoekjes. De aardappelpannenkoeken worden geserveerd in een specifieke saus, deze kan variëren.
Zapiekanka -Zapiekanka is een Pools fastfood-gerecht. Het heeft enige gelijkenis met pizza. Zapiekanka is een met champignons, uien en kaas belegde baguette uit de oven en wordt geserveerd met ketchup. Je vindt het gerecht bij veel eetkraampjes en het wordt tussendoor genuttigd.
Golabki – Golabki zijn koolrolletjes. Je schrijft het oorspronkelijk ‘Gołąbki’ en het is een traditioneel Pools gerecht. De porties vulling worden strak omwikkeld met koolbladeren in de vorm van licht geplette rolletjes. In de meest bekende versie betreft het de vulling van witte rijst en gemalen varkensvlees omwikkeld met wittekoolbladeren, gekookt op een klein vuur, overgoten met tomatensaus en geserveerd met apart gekookte aardappels.
Kabanos – Kabanos is een traditionele Poolse worst, bekend om zijn unieke smaak en geur. De kersenrode worst is zeer dun en lang, gedroogd en gerookt, pikant van smaak.
Rosol – Rosol is een simpele kippensoep met noodles en groenten.
Sernik – Een Poolse cheesecake; heerlijk!
Precelek – Een pretzel of zoute krakeling is een snack of zoutje. Het deeg met grove zoutkorrels erop wordt gewoonlijk in de vorm van een knoop gebakken. Pretzels bestaan in verschillende soorten en maten, zacht of hard, groot of klein. In de stad Kraków kan je deze krakelingen bijvoorbeeld kopen bij kraampjes op straat, dan zijn de ‘Precelki’ ook in de vorm van een knoop gebakken en bevat het bijvoorbeeld zout, maanzaad of sezamzaad. Het zijn heerlijke tussendoortjes voor jong en oud!
Piernik – Piernik is een typisch Poolse gembercake met honing en kruiden als kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.
Ik hoop dat je het leuk vond om meer over Polen en de Poolse gerechten te kunnen leren en lezen. Wie weet eet jij op een dag ook een specialiteit uit de Poolse keuken. Smacznego! Eet smakelijk!
Veel liefs, Dagmar
Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter