Blog

Ik vertel je meer over Poolse normen en waarden

Ik verheug mij erop om je meer te vertellen over Poolse normen en waarden. Omdat mijn familie in Kraków woont, komen we regelmatig in deze kleurrijke stad in Polen. Ik weet veel af van de cultuur, de tradities, gewoontes en ook de normen en waarden in Polen. Ga je er binnenkort naartoe voor een citytrip, autovakantie of werkreis, dan is het fijn om alvast meer informatie te lezen over deze Poolse normen en waarden. In dit artikel vertel ik je er graag meer over, lees je mee?

Familie staat centraal in het leven van Polen

Familie is erg belangrijk voor Polen. Je helpt elkaar door dik en dun, je staat voor elkaar klaar en bent er. Je ondersteunt waar mogelijk en helpt elkaar door goede en minder goede tijden heen. De deur staat dan ook altijd voor anderen open, ook vrienden behandel je als familie. Je zorgt voor elkaar waar dat kan en maakt het voor elkaar makkelijker. Polen staan erom bekend goedgevulde koelkasten te hebben en altijd lekker eten op tafel te zetten, ook als je spontaan komt aanwaaien schuif je gezellig aan. Polen zijn zeer gastvrij, zelfs als je weinig hebt dan deel je wat er is met elkaar. Deze warmte en oog voor elkaar is typerend in Polen.

Oprechte aandacht voor elkaar

Tot de Poolse normen en waarden behoort ook dat je oprechte aandacht hebt voor elkaar. Ongeacht de agenda maak je tijd voor elkaar. Je legt alles aan de kant om er te zijn; om te luisteren, te kijken en met oprechte aandacht te handelen. Bewust omgaan met het schenken van aandacht zijn Polen niet, het is een vanzelfsprekendheid dat je elkaar ziet staan en vanuit oprechte interesse luistert, kijkt en aanvoelt wat er nodig is om er voor elkaar te zijn.

Respectvol in de omgang

Van jongs af aan leer je met respect om te gaan met anderen. In de klas staan leerlingen op voor de docent, je eet zachtjes met mes en vork en maakt geen lawaai met het bestek, je staat op voor ouderen in het openbaar vervoer, je houdt de deur open en laat vrouwen altijd voor. Mannen nemen de jas aan van de vrouw, nemen bloemen mee op Internationale Vrouwendag en je gedraagt je niet luidruchtig. Deze beleefdheid wordt al op jonge leeftijd aangeleerd. Polen zijn erg behulpzaam, dankbaar en trouw. Je gaat respectvol om met elkaar en je zult merken dat deze gedragingen je op zullen vallen als je in Polen bent.

Blij met wat je hebt

Polen focussen zich niet op tekorten, maar op wat ze wél hebben. Ze zijn ontzettend blij en dankbaar met wat er is, waardoor ze worden omringd en met wat je hen geeft. Hoe klein of groot een geschenk bijvoorbeeld is; ze zijn je ongelooflijk dankbaar met wat je geeft. Alleen al dat je aandacht, tijd en moeite schenkt wordt gezien als een waardevol cadeau. Dat is niet alleen uit beleefdheid en vriendelijkheid, maar omdat hun hele mindset zo is.

Polen voelen zich erg verantwoordelijk

Of het nu gaat over het uitvoeren van een taak, het onderhouden van het gezin, het ondersteunen van familie en vrienden of het realiseren van een project; Polen voelen zich sterk verantwoordelijk. Deze verantwoordelijkheid nemen zij erg serieus, Polen zijn dan ook over het algemeen zowel privé als op werk erg trouw, betrokken en loyaal. Als zij een verplichting aangaan, dan zullen zij doorzetten (ook in moeilijke tijden) om te komen tot het gewenste resultaat.

Moedig, doorzetters en onbaatzuchtig

Deze drie woorden zijn zeer typerend voor Polen. Als je er eenmaal bent voor een vakantie of werkbezoek, dan vallen deze termen je vast op. Polen zijn echte doorzetters en zullen niet snel opgeven. Waar nodig tonen zij moed en hun instelling is zeer onbaatzuchtig. Familie en vrienden, daar heeft een Pool werkelijk alles voor over. De kogel voor een ander wordt gevangen, je gaat voor elkaar door het vuur.

Mocht je meer willen lezen over Poolse tradities en gewoontes, ik vertel je er graag meer over op mijn blog. En mocht je (voor het eerst) naar Polen op vakantie gaan, dan zijn deze Poolse woorden en zinnen erg handig om achter de hand te hebben. Ik hoop dat je het interessant vond om meer te lezen over de Poolse normen en waarden. Goede reis en maak er een onvergetelijke tijd van!

Ben jij al een keer in Polen geweest? Zo ja, kwamen deze Poolse normen en waarden je bekend voor?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.