Blog

Ik neem je mee naar Kraków (Polen)

Kraków, de stad waar ik al 23 jaar ( nee geen prehistorische leeftijd!), ongeveer vier keer per jaar kom. Yes, vanaf het moment dat ik door de ooievaar was gebracht. Kraków ligt in het zuiden van Polen en deze stad wordt regelmatig als must visit bestempeld. Door Zoover is het ook niet voor niets tot citytrip van het jaar 2014 én 2015 uitgekozen. Ik krijg regelmatig de vraag wat je echt moet zien als je in Kraków bent. Mijn familie komt er vandaan, al ben ik zelf geboren en opgegroeid in Nederland, en ik kom er vaak genoeg om je er met veel plezier meer over te vertellen. Ga je mee op reis?

Kraków en ik 
In Polen ziet men niet dat ik Nederlandse ben en in Nederland heeft niemand door dat ik ook half Poolse ben, ideale combi als je het mij vraagt. Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid, spreek zowel Pools als Nederlands en in Polen en Nederland voel ik mij thuis. Het lastigste vind ik het missen van mijn familie die daar woont, dat went na al die jaren nog steeds niet. Wat ik het allerleukste vind aan Kraków, dat is de kleurrijke binnenstad en de vriendelijkheid en warmte van haar inwoners. Ook bevat het ontzettend veel cultuur en historie. Het shoppen gaat mij er erg goed af (het is er heel betaalbaar, totdat je met extra veel bagage het vliegtuig weer in gaat…) en je kunt er heerlijk eten. De Poolse keuken is dan ook zeker favoriet, ik kan de hele reis verlangen naar de warme maaltijden die mijn oma op tafel tovert. Als je vliegt, ben je al in 1,5 uur in Kraków. Ga je met de auto dan moet je rekenen op ongeveer 12 á 14 uur reistijd, je zit immers 1200 kilometer verderop.

Nice to know
Kraków is een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. Het wordt daarom wel het “Florence van Polen” genoemd en het stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In Polen wordt voornamelijk Pools gesproken, maar ook met Engels (+ handen en voeten) kom je er goed uit.

De Grote Markt ( Rynek Glowny)
De Grote Markt is het centrale plein in Kraków, het is tevens één van de grootste pleinen van Europa. Het plein wordt omgeven door paleizen, kerken en historische gebouwen. Je ziet bijvoorbeeld al van heel ver de gotische Maria kerk staan.  Extra speciaal: hier ben ik gedoopt. Centraal op het plein bevindt zich de Lakenhal (Sukiennice) met bovenin een kunstgalerij. Aan de ene kant van de hal staat de Raadhuistoren en aan de andere zijde vind je het standbeeld van dichter Adam Mickiewicz. De paardenkoesten (meisjesdroom om erin te zitten) en de hoeveelheid duiven zullen je er vast opvallen. Ook staan er mini-kraampjes waar ze ‘precelki’ verkopen. Dit is echt heel erg lekker! Bonuspunt voor het centrum van Kraków: er is gratis WiFi. En mocht je heerlijke pizza willen eten, ga dan langs pizzeria Cyclop waar je goedkoop en méga lekker kunt eten vlakbij de Grote Markt.

wawel

Wawel
Wawel is een heuvel in Kraków; het heeft een hoogte van 228 meter en het ligt aan de oever van de rivier Wisla. Je vindt hier prachtige gebouwen met een ongekende historische waarde. De belangrijkste zijn de kathedraal en het koninklijk paleis. Onder de heuvel bevindt zich de Drakengrot waar een standbeeld van een draak te vinden is die vuur spuwt.

Galeria Krakowska
Ik ben een held in shoppen, vooral als ik in Kraków ben. Ik ken de gigantische shopping mall Galeria Krakowska uit mijn hoofd, weet elke winkel zo te vinden en geniet van de mooie merken onder één dak. Van Sephore, tot Inglot, een M.A.C. Store, Zara inclusief Home winkel, Bershka, H&M, Pimkie… Moet ik nog even doorgaan? Je treft het allemaal overzichtelijk en fijn bij elkaar in deze heerlijke (en gigantische) shopping centre. Shop till your feet hurt!

Wieliczka
Je bent een half dagje zoet als je naar de zoutmijn in Wieliczka gaat. Het is ontzettend indrukwekkend om zo diep onder de grond te lopen door gangen en paden waarin je wordt omringd door zout. Jaarlijks bezoeken nog veel toeristen de zoutmijn en de mijn is al meer dan 700 jaar actief. Een labyrint van kilometerslange gangen verbindt diverse ondergrondse zalen waar onder andere nog steeds kerkdiensten worden gehouden. Tip: trek geen donkere denim broek aan, want deze zal door het zout verbleken. Adem goed in en uit, want de lucht is heel zuiver en zit vol met mineralen die goed zijn voor de luchtwegen.

Auschwitz
Veel mensen die Kraków bezichtigen, kiezen ervoor om het te combineren met een bezoek aan het indrukwekkende concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. De naam Auschwitz is symbolisch geworden voor de kampen van de nazi’s die op vele plaatsen in Europa verschenen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Miljoenen mensen, voornamelijk Joden en personen die tot andere etnische minderheden behoorden, zijn in deze kampen om het leven gebracht.  Bezoek Auschwitz alleen als je er zelf achterstaat en er sterk genoeg voor bent. Het is een indrukwekkende en rakende excursie die heel veel met iedereen doet die er is geweest. De gedachte alleen al dat er zoveel mensen zijn vermoord, terwijl je er staat en de plek voor je ziet waar het allemaal heeft plaatsgevonden… Het blijft onwerkelijk en gruwelijk. Het doet je ook beseffen en het maakt bewust hoe we nu leven, dat we het zo ontzettend goed hebben en dat we onze zegeningen mogen tellen.

Zakopane
In Kraków is er genoeg te ondernemen op cultureel gebied, maar ook als je voor groen kiest ben je er helemaal op je plek. Kraków wordt omringd door bossen en prachtige natuur. En rij je een uurtje buiten de stad dan lacht het Tatra gebergte je tegemoet waar je mooie bergwandelingen kunt maken en kunt skiën.

Kraków volgens Jord
Kraków is inmiddels mijn tweede thuis geworden. Een geweldig mooie binnenstad en er is alles wat je van een toeristische stad verwacht. Wat mij als eerste opviel was de warmte en behulpzaamheid van de mensen, alles gaat hier in een heel ander tempo, ik noem het rustgevend. Ik kan echt genieten van een biertje op de grote markt in het zonnetje en een mooie wandeling maken maar Wawel. Ook ’s avonds is de stad levendig en erg gezellig.

Mocht je nog vragen hebben of iets willen weten over Kraków, let me know! Ben jij al een keer in Polen op vakantie geweest? 
Liefs Dagmar 
Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.