Blog

Hoe gaat het nu met mijn vliegangst?

overwin je vliegangst

Voordat Jord en ik naar Thailand gingen, durfde ik amper het vliegtuig in te stappen. Vliegangst werkte belemmerend en heeft mij veel reisplezier ontnomen. Gelukkig kan ik inmiddels zeggen dat – sinds de komst van Lucas – mijn vliegangst geen rol meer speelt in mijn leven. Ik geniet door de ogen van Lucas van de vliegbeleving en ik ben dankbaar dat we daardoor bijvoorbeeld vaker bij familie (in Polen) kunnen zijn. Het reizen werd weer toegankelijker, net als prachtige plekken die we inmiddels hebben ontdekt. Afgelopen zondag bezocht ik samen met mijn lieve vriendinnetje het vliegangstfestival waar je informatie en inspiratie kreeg om daadwerkelijk aan de slag te gaan met vliegangst. Het boek Overwin je vliegangst geschreven door Kelly Otte stond centraal, net als de handige eendaagse cursus die je kunt volgen met als doel: onbezorgd vliegen. Ik vertel je meer over mijn vliegangst, hoe ik er vanaf ben gekomen én het vliegangstfestival. Lees je mee?

Hoe gaat het met mijn vliegangst?

Hoewel een vliegtuig het meest veilige vervoersmiddel ter wereld is, heeft toch ruim 30% van de westerse bevolking last van vliegangst. In Nederland zijn er 4 miljoen bange luchtreizigers en in België ruim 3 miljoen. Vliegangst speelde enkele jaren geleden nog een grote rol in mijn leven, waardoor ik weken onrustig kon slapen voordat we daadwerkelijk het vliegtuig in zouden stappen. En dat deden we regelmatig; naar familie in het buitenland en om meer van de wereld te kunnen bewonderen. Toen mijn vliegangst een piek kende, hebben we vooral veel andere vervoersmiddelen benut. Ik vermeed het vliegen wanneer dat mogelijk was, maar na de komst van Lucas veranderde er veel. Aangezien Lucas erg goed ons, anderen en situaties aanvoelt, vond ik het extra belangrijk om niet mijn angst door te geven. Hem onbezorgd laten vliegen was dan ook mijn intentie, maar dat is best lastig als je zelf zoveel spanning en stress ervaart tijdens de vlucht. Gelukkig was hij tegelijkertijd ook de beste afleiding die er maar kan zijn; de vrolijkheid zelf en een gezellige entertainer tijdens het vliegen die al snel alles prima bleek te vinden. Mijn ‘ik móet ontspannen’- gedachtes veranderden snel in een ontspannen gevoel, omdat ik kon meegenieten door zijn ogen van deze vliegtuigervaring. Hij vond het prachtig om boven de wolken te zijn, zo kwam het vertrouwen ook langzaamaan weer bij mij terug. Nog steeds vliegt Lucas meteen grote glimlach op zijn gezicht en daardoor zit ik ook ontspannen naast hem. We zijn samen, genieten van het moment en maken plezier. Ik had niet verwacht op een dag zoveel vliegplezier te kunnen ervaren waardoor ik tegenwoordig zelfs kan genieten van een vlucht.

Het vliegangstfestival

Afgelopen zondag bezochten we het vliegangstfestival. Het festival werd georganiseerd door vliegangstinstituut Onbezorgd Vliegen in samenwerking met piloten, psychologen en ervaringsdeskundigen. Heb je als goede voornemen om de wereld te ontdekken, maar houdt vliegangst je letterlijk aan de grond? Daarover kon je in gesprek tijdens het festival met experts en lotgenoten tijdens speeddates en workshops. Ik vond de presentatie van de psycholoog en piloot erg inspirerend, omdat je veel leerde over de manier waarop angsten ontstaan en wat je ermee kunt doen. De piloot deelde interessante feitjes waardoor ik mij nog veiliger voelde bij het idee om te gaan vliegen. Ik heb al veel en vaak gevlogen, maar toch was het ook een mooie beleving om na de workshop een rondleiding te krijgen in de Boeing 747. Ik mocht zelfs in de cockpit zitten en het was ook erg fijn om in alle rust deze vliegtuigervaring mee te kunnen maken. We kregen bovendien het boek Overwin je vliegangst mee, waar nog meer handige tips en weetjes staan. Dit maakte het event interessant en bovendien laagdrempelig om daadwerkelijk iets met vliegangst te doen. Het erkennen van de angst speelt natuurlijk al een grote rol, door naar het festival te gaan zet je al een goede stap voorwaarts. Het event vormde niet alleen een leerzame ervaring, maar ook een gezellig dagje uit!

Vind jij het spannend om te vliegen? Of vlieg je graag?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.