Blog

Highlights en reistips voor een weekend naar Gent

Heb je zin in een citytrip waarbij je niet ver weg hoeft, maar toch het gevoel hebt er helemaal tussenuit te zijn? En houd je van lekker eten, veelzijdigheid, cultuur en indrukwekkende bezienswaardigheden? Of je je stedentrip budgetproof wilt houden of flink uit wilt pakken, het kan allemaal in Gent. Je kunt het er namelijk zo duur maken als je zelf wilt, maar het kan ook een goedkope én onvergetelijke tijd zijn. Gent ligt in het mooie Vlaanderen op steenworp afstand van Nederland en mijn vriend en ik hebben er een prachtig weekend beleefd zoals je kon zien in de plog van Gent dag 1. In dit artikel deel ik de highlights en must sees voor een onvergetelijk weekend in Gent. Enjoy!

Nice to know
Binnen een uur en drie kwartier reden mijn vriend en ik van Utrecht naar Gent, je bent er zo! En toch voelde het alsof we er helemaal tussenuit waren. We keken letterlijk onze ogen uit, we ontdekten historische plekken, bezochten musea, zagen prachtige architectuur, proefden culinaire specialiteiten en zelfs de shopliefhebber zal zich in Gent helemaal thuis voelen. Voor meer informatie over Gent raad ik je aan om een kijkje te nemen op VisitGent.be, omdat ik je over veel mooie plekken ga vertellen maar deze stad zoals vertelt wordt op de site te veel is voor één nacht. En mijn vriend en ik spreken inmiddels uit ervaring: Gent is echt waanzinnig mooi en twee dagen zijn simpelweg te kort om volledig van Gent te kunnen genieten. Gent is heel veelzijdig en je komt er ogen te kort, maar neem wel platte schoenen mee zodat je geen hinder ondervindt van de kinderkopjes terwijl je van hotspot naar hotspot loopt. Enjoy!
IMG_7093
Tip 1 – CityCard Gent
Heb je zin om Gent te ontdekken? Overweeg dan om een CityCard aan te schaffen voor Gent, omdat je op deze manier zowel de musea als de monumenten en topattracties kunt bezoeken. Ook kun je gebruik maken van de boot, tram en de bus met deze speciale pas.

Tip 2 – Boottocht 
Met de CityCard Gent kun je gratis een boottocht maken over de Gentse binnenwateren. Zonder kaart is het ook geen dure activiteit, terwijl je juist op een ontspannende manier de stad ontdekt en de gids je meer vertelt over de indrukwekkende bezienswaardigheden vanaf het water. Echt een aanrader om met de boottocht te beginnen, zodat je al met kennis die je van de gids ontvangt de stad kunt ontdekken. Je kijkt dan nét met andere ogen, omdat je simpelweg ogen te kort komt dankzij de veelzijdigheid van deze indrukwekkende stad.

Graslei & Korenlei
Deze middeleeuwse haven met z’n unieke rij historische gebouwen die zich spiegelen in de lange rivier, is de ontmoetingsplaats bij uitstek. Dit is het kloppende hart van de Gentse binnenstad. Het Korenmetershuis, het Gildehuis van de Vrije Schippers, de Spijker… elk huis aan de Graslei heeft z”n eigen geschiedenis. Samen vormen ze het verhaal van de ongelooflijke bloei van de Gentse economie tijdens de middeleeuwen. Aan de overkant van het water ligt de Korenlei. Van een aantal oorspronkelijke gebouwen resten alleen nog de (authentieke!) gevels. Bekijk Gent vervolgens ook vanaf de Sint-Michielsbrug, je krijgt er een schitterend uitzicht op de oude haven en torenrij voor terug. Veel plezier!

Burcht Gravensteen
In het centrum van Gent staat het beroemde Gravensteen, dit is het 800 jaar oude kasteel van waaruit de graven van Vlaanderen hebben geregeerd. De burcht ademt geschiedenis en van bovenaf heb je een waanzinnig uitzicht over de stad. Dankzij de movieguide komt de geschiedenis echt tot leven.

Het Belfort
Het Belfort is het trotse symbool van de onafhankelijkheid van de stad. Het Belfort is de middelste toren van de beroemde torenrij, die het samen met de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk vormt. De toren is 95 meter hoog, maar er zit ook een lift in waardoor het geen intensieve activiteit hoeft te zijn. Vanaf de toren kijk je uit op het prachtige Gent.

Het Lam Gods
Dit het meest begeerde kunstwerk ter wereld. Het is een twaalfluik. De gebroeders Van Eyck schilderden dit unieke altaarstuk in 1432. Het is een hoogtepunt van de Vlaamse Primitieven en een mijlpaal in de kunstgeschiedenis. Het Lam Gods hangt in de Sint-Baafskathedraal die uit zichzelf ook erg indrukwekkend is en de moeite waard is om te bezoeken. 

Design Museum Gent
Achter een prachtige 18de-eeuwse gevel schuilt een modern, open gebouw. Centrale blikvanger is de metershoge vaas van de Italiaanse ontwerper Andrea Branzi. Tijdelijke exposities vormen een aanvulling op de prachtige permanente collectie. Bekijk ook eens de opvallende toiletvleugel, zelfs als je niet nodig moet.

Belgische wafels
Het recept van Belgische wafels is gelukkig geen geheim, maar nergens smaken ze zó verrukkelijk als in België zelf. Dus als je er bent, geniet van dit heerlijke tussendoortje, je gaat er zeker geen spijt van krijgen! Ook kan je in Gent Cuberdons (ook wel Gentse neuzen genoemd) eten, dit zijn óntzettend zoete snoepjes met frambozensmaak. De vorm is kegelachtig en oh wat zijn ze zoet!
Augustus 201414
Hotel Gravensteen
Ik wil nog heel graag even benadrukken dat mijn vriend en ik een onvergetelijke ervaring beleefden in Hotel Gravensteen. Ik heb het al een beetje in mijn plog beschreven, maar ik vond het zo’n mooi hotel en de kamer voelde echt magisch. Het plafond was ongelooflijk hoog, net als de ramen en de lichtinval was daardoor prachtig. Het bed sliep heerlijk en ik werd zo uitgerust wakker, echt heel erg fijn. Ook de badkamer was ruim en de inrichting van de kamer was helemaal mijn smaak, ah ik kan mijn enthousiasme erover amper uitdrukken, want het was echt perfect. Ik voelde mij er echt een prinses in en het was pure verwennerij, heel erg bedankt voor de geweldige service en deze kans!

Heb jij Gent al een keer bezocht?

Liefs Dagmar
Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.