Blog

Handige woorden Pools leren voor op vakantie naar Polen

Een zorgeloze vakantie naar Polen begint bij het kennen van enkele basis woordjes Pools. De Poolse taal is niet makkelijk om te leren, maar het maakt de reis een stuk leuker als je het probeert. De interactie met Polen verloopt soepeler en het is prettig, maar ook handig om jezelf verstaanbaar te maken in Polen. Als je naar het buitenland gaat, dan komen basiswoorden van de taal die er wordt gesproken altijd goed van pas. Omdat mijn familie in Polen woont, komen we regelmatig in Kraków en kan ik de taal ook spreken en verstaan. De mailtjes met mijn grootouders hebben geholpen om Pools te leren schrijven. Ik ben dankbaar en blij dat ik deze tweetalige opvoeding heb mogen ervaren, want ik hoor dat Pools voor Nederlanders soms erg ingewikkeld kan zijn. Als ik mijn vrienden moet geloven, dan is er echt geen touw aan deze taal vast te knopen en is het ook lastig om de Poolse woorden en zinnen te onthouden. Daarom een rijtje met handige zinnen en woorden om jouw reis naar Polen een stukje makkelijker te maken. Goede reis en maak er een onvergetelijke vakantie van.

De Poolse taal voor Nederlanders 

De Poolse taal is een Slavische taal die door ongeveer 50 miljoen mensen gesproken wordt. Wist je dat het Poolse alfabet meer letters kent dan het Nederlandse alfabet? In Polen worden er 32 letters gebruikt, omdat sommige letters net wat anders worden uitgesproken zetten ze hier een tekentje bij de letter. Op deze manier creëer je een andere klank die het woord andere betekenissen geeft. De Poolse taal kent geen lidwoorden, net als de meeste andere Slavische talen geen lidwoorden kennen. Je zult merken dat de woorden en zinnen soms echte tongbrekers zijn, maar oefening baart kunst. Door het leren van basiswoorden Pools als je op reis gaat, maak je de stedentrip of langere vakantie nog leuker. De interactie met Polen verloopt dan soepeler en zo kan je de hartelijkheid van de inwoners van Polen nog beter voelen.

Basiswoorden Pools leren

Goedendag – Dzien dobry (spreekt uit als Dzjenj dobry)

Alsjeblieft – Proszę (spreekt uit als prosjee)

Bedankt – Dziękuję (spreekt uit als Dzjen koeie)

Graag gedaan – Nie ma za co (spreekt uit als nje ma za tso)

Welterusten / slaap lekker – Dobranoc (spreekt uit als dobranots)

Sorry – Przepraszam (spreekt uit als psjeprasjam)

Tot morgen – Do jutra (spreekt uit als do jutra)

Proost – Na zdrowie (spreekt uit als nazdrowje)

Handige zinnen Pools voor op reis

Ik hou van je – Kocham cię (spreekt uit als ko ham tsje)

Ik begrijp het niet – Nie rozumiem (spreekt uit als nje rozumjem)

Hoe heet je? – Jak masz na imię? (spreekt uit als yak mash na iemje)

Wat is dat? – Co to jest? (spreekt uit als tso to jest)

Hoe gaat het? – Co słychać (spreekt uit als tso swychatsj?)

Hoeveel kost het? – Ile to kosztuje (spreekt uit als iele toh kostoeje)

Gefeliciteerd! – Wszystkiego najlepszego! (spreekt uit als wsystkjegooo najlepsjegoo)

Extra tips als je naar Polen op vakantie gaat

Vind je het leuk om meer over het land te weten voordat je op vakantie gaat naar Polen? Ik heb een artikel geschreven over de tradities en gewoontes in Polen, misschien vind je het ook leuk om het te lezen voordat je op reis gaat. Ga je een stedentrip maken naar bijvoorbeeld Kraków, dan deel ik hier de bezienswaardigheden en hotspots van Kraków die echt de moeite waard zijn. En ga je op reis met de feestdagen? Dan kan je mijn artikel over de kersttradities in Polen bekijken. Natuurlijk zijn je aanvullende vragen meer dan welkom, laat het mij weten wat je graag van Kraków of Polen zou willen weten zodat ik er een artikel over kan schrijven ter inspiratie. Geniet van de reis en een fijne tijd toegewenst!

Ben jij al een keer in Polen geweest voor een stedentrip of langer? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.