Blog

Bezienswaardigheden en tips Wenen in één dag

Op de langste dag van het jaar vertrokken we vanaf ons honeymoon adres in het schattige bergplaatsje St. Koloman heel vroeg om 320 kilometer verderop het prachtige Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk gelegen aan de Donau, te mogen bewonderen. En dat het er prachtig is, kunnen we inmiddels beamen. We genoten volop van de zomerse temperaturen die perfect waren voor deze citytrip, in het zonnetje zag de stad er nog stralender uit. We hebben onze ervaringen, tips en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken voor je op een rij gezet! Reis je mee?

We hadden van te voren al ongeveer bedacht wat we graag wilden zien. Handig om te doen als je maar voor een relatief korte tijd in Wenen bent, de stad staat immers vol kunstwerken en architectuur die je niet wilt missen. Zo ontdekte Jord een goedkope parkeerplaats aan de rand van de stad, in Hūtteldorf, waar je voor 24 uur parkeren slechts 3,40 Euro betaalt. De metro en bus zitten ernaast en je betaalt per persoon voor een dagkaart waarmee je met al het openbaar vervoer kunt reizen rond de zes Euro,  ideaal natuurlijk! We weten inmiddels dat de bus en metro er zeer frequent rijden en het systeem erg toegankelijk is. Wat ons betreft dus echt een aanrader om het op deze manier aan te pakken: lekker budgetproof de hele stad door.

Onze eerste stop bestond uit het indrukwekkende Schloß Schõnbrunn met de waanzinnig mooie tuinen die overigens gratis te bewonderen zijn. Voor het kasteel, de verschillende tentoonstellingen en de dierentuin die hier ook gevestigd zijn moet je voor toegang betalen. Omdat de tuinen al zo gigantisch  groot (en mooi!) waren, besloten we hier lekker doorheen te wandelen en te genieten. Achterin was bijvoorbeeld een hoge heuvel waar je je ogen uitkeek dankzij het uitzicht over de stad. Pretty perfect! Wil je alsnog graag de dierentuin of het paleis bekijken? Koop dan je tickets online, dat scheelt lange wachtrijen! Na het bezichtigen van de tuinen, pakten we de metro richting het centrum waar we heerlijk lunchten. De kaart pakten we er nog even goed bij, we ontdekten dat Wenen eigenlijk perfect is om doorheen te wandelen. Alle highlights en bezienswaardigheden zitten op loopafstand van elkaar en dat is prima te doen. Dus vergeet zeker je comfortabele schoenen niet aan te trekken, want voor je het weet loop je heel wat kilometers af!

Na de lunch namen we een kijkje op het plein waar de grootste kathedraal van Wenen staat: de Stephansdom. Deze kathedraal heeft een prachtig dak en elke keer zie je weer nieuwe elementen en mooie details als je ernaar kijkt. Echt indrukwekkende architectuur. En voor de shopliefhebbers: Kärtner Strasse is echt een must visit en ligt aan de Stephansdom. Daar vind je alle winkels die je aanspreken; van kleding tot souvenirs, parfumeries en restaurantjes. Het kan hier wat drukker zijn, maar hier lopen vrijwel alle toeristen ook doorheen om naar andere bezienswaardigheden te gaan. Kortom: het ligt ook nog eens op de route. Veel shopplezier!

Ook raden we je aan om langs de Weense Staatsopera te gaan, dit wereldberoemde gebouw staat symbool voor de vrijheid van Oostenrijk. De grote zaal heeft plaats voor bijna 2300 mensen! Ook het Hofburg Paleis is echt een plaatje en geweldige bezienswaardigheid als je in Wenen bent. We zijn hier niet naar binnen geweest, maar de keizerlijke appartementen van keizer Frans Jozef en keizerin Elisabeth (Sissi) zijn hier tevens te vinden en de inrichting is nog volledig in tact gebleven. Vervolgens gingen we naar het museumQuartier waar meerdere musea te vinden zijn. Hier vinden bijvoorbeeld concerten, shows, exposities en tentoonstellingen plaats. Alleen al toen wij er langs liepen maakte het op ons veel indruk, de architectuur is prachtig en de gebouwen zijn eigenlijk al kunstwerken op zich. We hebben tussendoor nog lekker in parken gezeten, gedronken en lekkers gegeten. Op deze manier hebben we onverwachts meer dan 20 kilometer gelopen op een zeer warme dag. Het was zo’n relaxte en ontspannen sfeer dat we het niet door hadden, ondanks mijn zwangerschap was het ook heel goed te ondernemen.

Wij zijn nog met de metro ter afsluiting van de dag naar Prater gegaan. Hier ligt een groot pretpark en staat o.a. het bekende reuzenrad uit 1897. En toen was het toch echt tijd om weer huiswaarts te gaan. Althans, naar ons vakantieadres natuurlijk. Meer dan 300 kilometer reizen (één kant) was eigenlijk goed te doen en Wenen in één dag was een fantastische ervaring op deze manier. Het viel ons op hoe betaalbaar deze stad eigenlijk is, ook het openbaar vervoer was echt een fijne ervaring waardoor je overal gemakkelijk kon komen. Maar eenmaal in het centrum hebben we vrijwel alles lopend bezocht, omdat het zo toegankelijk en een gunstige ligging heeft. We zijn heel blij dat we het besluit hebben genomen om naar Wenen te gaan, al moeten we er wel bij vermelden dat we het gewend zijn om lang en veel met de auto te reizen waardoor we dit ‘even’ konden doen. Heb je deze ervaring nog niet, dan raad ik je graag aan om toch in de omgeving van Wenen te overnachten. Zo kan je niet alleen meer bewonderen, maar rust je ook goed uit. We hadden veel geluk met deze stralende dag en genoten volop van deze indrukwekkende hoofdstad.

Ben jij al een keer in Wenen geweest? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.