Wonder! Mijn snelste 5km ooit…
Yes, mijn snelste 5km ooit in 30:30! Party party party #happy #proud #strong #fit #body #run #workout #running #Nike #nikewomen #justdoit #dream #pr #record #blue #girl #pink #training #motivation

Wonder! Mijn snelste 5km ooit…

It always seems impossible until it’s done! Als je mij enkele jaren terug had verteld dat ik zou gaan hardlopen, dan zou ik net zo hard lachen totdat ik aan het zuurstof zou moeten en de tranen over mijn wangen rolden. Maar nu is het eigenlijk geen grap meer. Sterker nog: 16 mei doe ik mee aan de Nike Women’s 10km Run door Amsterdam en het ziet eruit alsof de finish dichterbij is dan ooit! 

Mijn bucket list
2015 zou mijn jaar worden. Een jaar waarin dromen werkelijkheid zouden worden. Niet allemaal natuurlijk, je moet altijd iets overhouden om over te kunnen fantaseren, maar ik zou niet meer uitstellen naar later. Het was tijd om van mijn dromen realiteit te maken. En zo pakte ik mijn bucket list erbij aan het einde van 2014 en ging ik deze concreet maken. Een puntje (maak er gerust een punt van), was het lopen van de Nike Women’s 10km Run door Amsterdam met duizenden vrouwen. Begin januari maakte ik deze keuze (lees hier meer over mijn beslissing), maar als ik ergens voor ga dan gaat dit nooit 100%. Nee, dan sta ik er 120% achter en dan kan er weinig meer tussen mij en het doel komen. Met duizenden vrouwen lopen door Amsterdam, dat kan niet anders dan een gigantische kick geven. Ik begon te dromen over de finish, kreeg kippenvel op mijn armen als ik dacht aan het idee dat ik deze zou kunnen halen en maakte een sterk, strak en vooral vrolijk schema. Het moest natuurlijk wel leuk blijven!

Het schema
Wat ik versta onder een sterk, strak en vooral vrolijk schema? Het moest 1. heel concreet en overzichtelijk zijn, 2. er was geen ruimte voor smoesjes en 3. je moest flink kunnen afvinken en strepen: dit verhoogt het wohoooikhebhetgehaald-gehalte. 10 kilometer is niet niks, dit had een serieus plan nodig waarbij ik eindelijk écht moest luisteren naar mijn lichaam, want over grenzen gaan zou mij wellicht de finish kosten. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ging aan de slag met Evy, ze was behoorlijk vaak fier op mij, party! En nu ben ik op de helft van mijn schema en heb ik mijn snelste 5 kilometer ooit gelopen.

CVS & Fibromyalgie
Voor de nieuwe lezers, ik heb Fibromyalgie (chronische pijn) en CVS (chronische vermoeidheid), waardoor elke dag anders kan zijn qua gesteldheid van mijn lichaam. Dit maakt het inschatten hoe een dag kan verlopen lastiger, maar nu zie ik het meer als verrassing. Ja, ik ervaar dagelijks veel pijn en heb momenten dat ik ontzettend moe ben, maar mijn lichaam heeft geweldige sprongen vooruit gemaakt en met hardlopen hoop ik die voorsprong te kunnen vergroten. Ik heb gemerkt dat het bewegen een positieve invloed heeft op mijn lichaam, als ik een tijdje meer beweeg dan ervaar ik ook minder pijn. Ook het ontspannen van mijn spieren gaat makkelijker en ik voel mij dan ook sterker en minder kwetsbaar. Hardlopen voelt voor mij ideaal;  ik kan mijn eigen ritme bepalen, vang de warme zonnestralen en geniet van de extra zuurstof en fluitende vogeltjes. Ook vormt het voor mij nu de ultieme ontspanning om mijn gedachten op een rij te zetten. Wie had dat ooit gedacht…

Mijn snelste 5km
Wat een bijzondere ervaring, ik werd namelijk wakker met ontzettend veel pijn. In mijn gewrichten en spieren; ik zat he-le-maal vast. Mijn rug voelde aan alsof er een tram overheen was gereden en ik kon me amper bewegen. Mijn vriend hielp mij vooruit en langzaamaan kwam ik op gang. Alles deed pijn en niks hielp. Ik probeerde thuis wat op te ruimen in mijn eigen tempo en was blij met alles wat lukte, dat ging steeds beter. In de middag was de pijn nog niet weg, maar had ik mijn vrolijke instelling helemaal terug. Muziekje ging aan en ons huisje was lekker schoon. Ik vroeg of Jord met mij meeging lopen en we zouden kijken hoe ver we zouden komen. Toen we eenmaal begonnen, voelde ik de pijn met elke stap vooruit wegvallen. Ik voelde mij lichter en lichter worden, het was zo ontspannend en fijn! Mijn gedachten gingen op nul en voor ik het wist had Evy mij naar de 5km gepraat. Het was wel pittig net over de helft, maar op het einde had ik zelfs nog kracht over voor het laatste sprintje! Dit zorgde ervoor dat ik mijn snelste 5km ooit heb gelopen met een tijd van 30:30. Zo bijzonder en verrassend, vooral als je weet hoe mijn dag begon… Echt een wonder!

Op naar de 10km en de finish
Het is heel bijzonder om de 5km te mogen halen, vooral nu het zo goed gaat (haha letterlijk goed loopt) en dan is het natuurlijk de kunst om deze lijn vol te kunnen houden. Ik ga lekker aan de slag om de afstanden te vergroten en ik blijf dapper 3 keer per week trainen, die finish komt in zicht en ik kan echt niet wachten om van mijn droom werkelijkheid te gaan maken. Ook al lijkt 10 kilometer aan de andere kant ook nog zo ver weg. Dat was 5 kilometer immers ook… Zou ik het droog houden de 16e? Ik gok op een nee inclusief Caps Lock. Ik krijg nu al kippenvel als ik aan de finish denk, laat staan over twee maanden! Elke stap vooruit is winst, maar deze finish halen zou wel de ultieme bekroning zijn van het harde werken en trainen door weer en wind. Ik blijf nog even dromen, wie weet wordt het realiteit! En waar een wil is…

Als ik het kan, dan kan jij het ook! Wat vind jij van hardlopen? Doe je het graag?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 55 reacties.

 1. Manon

  Wauw wat goed, echt een lekkere tijd heb je neergezet. Fijn ook, dat het hardlopen je helpt met de pijn. Succes met de verdere training! :)
  Manon onlangs geplaatst…Happy Monday!My Profile

 2. Kelly

  Wauw wauw wat een prachtige tijd! Ik ben net weer begonnen met hardlopen en m’n tijden zijn niet wat ze ooit geweest zijn. Ik liep laatst weer voor het eerst na een jaar en liep 3,8 km in 27 minuten. Niet de beste tijd, maar ik ben weer gaan hardlopen én het voelde heerlijk! Nu lekker doorzetten en weer op naar een betere conditie én vooral heel veel plezier erin! Ik weet zeker dat je een prachtige 10 km zal lopen, je kan het!!
  Kelly onlangs geplaatst…Budget woonaccessoires bij Big BazarMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Aah zo lief je mooie reactie dankjewel! En het gaat niet om de tijd, maar juist dat je weer lekker aan de slag bent gegaan. Wat super! Heerlijk gevoel, zet hem op en heel veel succes! Enjoy <3

 3. Renske

  Super gedaan! :) Knap dat je doorzet en niet bij de pakken neerzit. Op naar de 10 kilometer!
  Renske onlangs geplaatst…TreinlevenMy Profile

 4. Als ik dit zo lees dan wil ik ook zo graag hardlopen, maar ik kan het helaas niet (broze botten door ontstekingen die ik in mijn voeten heb gehad). Ik houd het dus maar bij fietsen. Vind het wel super om te lezen dat het zo goed gaat en dat je door zet ondanks de pijn en vermoeidheid. Je bent echt goed bezig! xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…Even Zonder Make-Up, Ook Wel Eens FijnMy Profile

 5. Els

  Wat fijn dat het zo goed gaat! Daar kun je trots op zijn. Ik ben meer van het wandelen :-).
  Els onlangs geplaatst…Tag #4: EvawardMy Profile

 6. Esther

  Wat goed! Zooo knap van je. Je bent een ontzettende doorzetter en ik denk dat veel mensen daar iets van kunnen leren (waaronder ik)! Ik ben zo benieuwd naar 16 mei, het liefst kom ik naast te kant staan roepen om je aan te moedigen hihi. Maar nog liever zou ik zelf meelopen. Ik ben nu ook bezig met Evy, eind april zou ik 5km moeten kunnen lopen. Ik vind het spannend!!
  Esther onlangs geplaatst…Plannen: blog, studie en sportMy Profile

 7. Rosanne

  Echt respect hoor! Ik heb het zo vaak geprobeerd en een paar keer die 5 km gelopen, dat gaf zo’n kick… Maar vervolgens laat je het even links liggen en zakt je conditie als een zak aardappelen drastisch naar beneden. Hou vol dus ;)
  Rosanne onlangs geplaatst…Reisinspiratie: 5x doen in BretagneMy Profile

 8. Anniek

  Wat spannend, ik hoop zo voor je dat je het haalt! En zo niet, dan is dat nog niet erg, want je hebt echt ontzettend hard gewerkt en alleen aan de weg naar het doel al heel veel gehad, zo te horen. Zelf loop ik inmiddels niet meer hard, maar wie weet dat ik het in de zomer weer op ga pakken! Liefs!
  Anniek onlangs geplaatst…MUA Eyebrow Kit & Tinted Brow MascaraMy Profile

 9. Marike

  Ontzettend knap! Ik ben in september begonnen met hardlopen (jaar na diagnose borstkanker) en ik had echt niet verwacht dat ik het vol zou houden maar vooral had ik niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden! Ik heb afgelopen zondag mijn eerste 5 km wedstrijd gelopen in een persoonlijk record van 31:03. Ik houd het nu wel even bij de 5 km want ik liep wat te hard van stapel. Maar 10 km staat ook op mijn bucket list :-) Zet ‘m op en wees vooral hee33el
  Marike onlangs geplaatst…Re-integreren bij Winnock: dag 6My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Waaaaaauw wat te gek van je! Aah ge-wel-dig, wat mag je trots zijn op deze prestatie! En die 5 kilometer is al waanzinnig ver, moet je kijken welke sprongen je hebt gemaakt. En op een dag weet ik zeker dat die 10km ook realiteit voor je zal worden, dat weet ik zeker. Echt heel trots op je!

 10. Shirley

  wauw wat ga je lekker! Ren je dat dan ook in een stuk? Ik was even uitgeschakeld maar ben weer begonnen en ren nu 3x 10 minuten, met wandelen tussendoor. Drie minuutjes. Uiteindelijk bijna 4,5km dus het gaat de goede kant op met ons!
  Shirley onlangs geplaatst…OUTFIT: shoppen in eigen kastMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw dat doe je echt al super, wat ga je met sprongen vooruit! Ik ren nu 5 kilometer achterelkaar, maar was wel flink ploeteren de weg er naartoe haha. Kwam niet zomaar uit de lucht vallen, maar het geeft zo’n kick en energie als het eenmaal lukt. Je doet het echt super, je gaat die finish zeker halen!

 11. Esther

  Wauw wat goed Dagmar! Ik heb laatst ook een keer de 5km gehaald, maar kort daarna moest ik stoppen vanwege een blessure… Nu ben ik de draad weer aan het oppakken en hoop ik snel dezelfde tijd als jou neer te zetten! Zijn de schema’s van Evy trouwens in een app te vinden? Of hoe zet je die op je mobiel?
  Esther onlangs geplaatst…My week in pictures – week 12My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw superlief je reactie, maar wat ontzettend balen van de blessure. Niets forceren want dan ben je verder van huis en lekker trainen in je eigen tempo, je kunt het! Je kunt Evy inderdaad downloaden als app, maar je kunt de lessen ook als ‘muziek’ op je telefoon zetten in een afspeellijst. Net wat je aanspreekt :)

 12. Sophie

  Good job Dagmar! Hardlopen wordt steeds meer gedaan voor de leuk in plaats van voor de moet. Ik als ex atletieker (bestaat dat woord?) vind rennen ook echt ontspannen en daarbij krijg je ook nog eens een voldaan gevoel! Op dit moment ren ik altijd met een iPod nano want die kan ik vastmaken aan mijn kleren. Ik heb dan ook een vraagje: Als je met Evy rent staat dan je internet van je telefoon aan?
  Sophie onlangs geplaatst…#14My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Goede vraag, ik ren met Evy waarbij ik de lessen heb gedownload. Die lessen zijn daardoor een afspeellijst in mijn telefoon net als muziek. Daardoor hoef ik geen internet aan te zetten, maar ik weet niet precies hoe het met de app zit. Die ga ik binnenkort wel downloaden om te kijken of het prettiger werkt dan de afspeellijst, omdat hier ook de muziek voor je gekozen is. Bij de app kan je geloof ik zelf je eigen muziek inzetten :) Xx

   1. Sophie

    Ah yes, eindelijk duidelijkheid! Ik vind het namelijk best wel zonde van mijn internet als ik hem een uur lang aan moest laten staan als ik 10 kilometer wil ren hihi. Ik zou soms ook zo graag met die nike app rennen maar ik snap de app gewoon niet. Ik ben denk ik nog zo’n renner uit de vorige tijd toen hardlopen nog ‘voor actieve’ mensen was haha!
    Sophie onlangs geplaatst…Als ik nog even bij je kon zijnMy Profile

 13. Sonja

  Wauw wat mega goed van je!! Echt heel erg leuk om te lezen en ik vind het zo knap om telkens te lezen hoe je zo volledig voor iets kan gaan, en ook hoe je de positiviteit weet vast te houden ook wanneer je je even heel slecht voelt… Echt een inspiratie om zelf ook positief te blijven! (aangezien ik dan eigenlijk echt helemaal niks heb om over te zeuren, haha) Liefs!
  Sonja onlangs geplaatst…WARPAINT. TIVOLI, UTRECHT.My Profile

 14. Sophie

  Ik vind het ZO knap van je! Echt, waanzinnig en ik bewonder je zelfdiscipline echt enorm! Ik heb vorige week 5k gerend en ik moet het op de een of andere manier echt zien op te bouwen. Ik ga morgen denk ik even een dag op jouw blog neuzen, op zoek naar inspiratie en motivatie :D
  Sophie onlangs geplaatst…Guerlain Lingerie de Peau Beauty BoosterMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Aaah dat zou super superleuk zijn! Ik hoop het :D Zet hem op!

 15. Deisy

  Wat een prachtige prestatie heb je neergezet dame! Die discipline die je hebt is echt iets wat je moet koesteren. Ik vind het heel knap van je dat je bent begonnen in een periode waar de meeste hardlopers zouden afhaken. Ik ben dus zo iemand die in de winter (juist door de kou en de wind) eigenlijk nooit buiten hardloopt haha, des te meer vind ik het knap dat jij dat wel doet: respect daar in ieder geval voor. Het weer wordt nu weer een stukje beter dus die 10km op 16 mei ga je zeker weten halen! Ik geloof in jou in ieder geval voor de 200%…. X
  Deisy onlangs geplaatst…The Questions of Life TagMy Profile

 16. Zoë-Amber

  Dit is echt een ‘So What’s your excuse’ blog!~

  Superknap gedaan hoor, en echt inspirerend voor luie draken zoals ik!
  Zoë-Amber onlangs geplaatst…Zes jaar liefde!My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Haha aah zo lief je reactie dankjewel <333

 17. Ariane

  Wat een bikkel ben je!
  Ik loop ook hard, maar heb nog net iets te vaak een smoesje. De 5 km haal ik nog net niet binnen een halfuur, maar dit is wel mijn doel. Je geeft me extra motivatie om er toch voor te gaan!
  Veel succes voor de 10 km!
  Ariane onlangs geplaatst…Kingsman: The Secret Service (+16)My Profile

 18. Saar

  Wat goed van je dat je die 5 km al hebt gehaald. Zeker met de ziektes die je hebt. Dat is zeker iets om fier over te zijn!
  Ik doe het je niet na, want ik heb een hekel aan hardlopen…

 19. Anna

  Wauw, wat ontzettend knap dat je al zoveel vooruitgang hebt geboekt <3 Zeker een inspiratie voor velen! X

 20. Annelies

  Wauw, je bent echt zo goed bezig! Ik moet dringend mezelf verplichten om meer te sporten! Liefs
  Annelies onlangs geplaatst…My thoughtsMy Profile

 21. Sofie

  Goed hoor! Hardlopen werkt bij mij ook altijd goed. Het voorkomt bij mij rugpijn en zelfs als ik zo’n pijn heb dat ik bijna niet kan zitten, dan kan ik nog hardlopen :-)

  Ik ga donderdag weer beginnen met Evy.
  Sofie onlangs geplaatst…Help ik word oud! Maar vind ik dat erg?My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw donderdag? Heel veel succes en ik hoop dat het weer een beetje aantrekkelijk zal zijn, zodat je motivatie om aan de slag te gaan met Evy alleen maar toeneemt :D

 22. Miriam

  Ik heb wel hardgelopen, maar nadat ik mijn doel behaald had (uitRENNEN van de 4 mijl Groningen), ben ik gestopt haha. Nu doe ik aan kickboksen ;)
  Miriam onlangs geplaatst…Eindelijk een….My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw kickboksen, wat gaaf! Klinkt echt super, ik hoop dat je er veel plezier aan beleeft!

  1. Dagmar Valerie

   Maar je doet het wel en dat is al een geweldige stap! Heel veel succes, je kunt het!

Geef een antwoord

CommentLuv badge