Blog

Wonder! Mijn snelste 5km ooit…

It always seems impossible until it’s done! Als je mij enkele jaren terug had verteld dat ik zou gaan hardlopen, dan zou ik net zo hard lachen totdat ik aan het zuurstof zou moeten en de tranen over mijn wangen rolden. Maar nu is het eigenlijk geen grap meer. Sterker nog: 16 mei doe ik mee aan de Nike Women’s 10km Run door Amsterdam en het ziet eruit alsof de finish dichterbij is dan ooit! 

Mijn bucket list
2015 zou mijn jaar worden. Een jaar waarin dromen werkelijkheid zouden worden. Niet allemaal natuurlijk, je moet altijd iets overhouden om over te kunnen fantaseren, maar ik zou niet meer uitstellen naar later. Het was tijd om van mijn dromen realiteit te maken. En zo pakte ik mijn bucket list erbij aan het einde van 2014 en ging ik deze concreet maken. Een puntje (maak er gerust een punt van), was het lopen van de Nike Women’s 10km Run door Amsterdam met duizenden vrouwen. Begin januari maakte ik deze keuze (lees hier meer over mijn beslissing), maar als ik ergens voor ga dan gaat dit nooit 100%. Nee, dan sta ik er 120% achter en dan kan er weinig meer tussen mij en het doel komen. Met duizenden vrouwen lopen door Amsterdam, dat kan niet anders dan een gigantische kick geven. Ik begon te dromen over de finish, kreeg kippenvel op mijn armen als ik dacht aan het idee dat ik deze zou kunnen halen en maakte een sterk, strak en vooral vrolijk schema. Het moest natuurlijk wel leuk blijven!

Het schema
Wat ik versta onder een sterk, strak en vooral vrolijk schema? Het moest 1. heel concreet en overzichtelijk zijn, 2. er was geen ruimte voor smoesjes en 3. je moest flink kunnen afvinken en strepen: dit verhoogt het wohoooikhebhetgehaald-gehalte. 10 kilometer is niet niks, dit had een serieus plan nodig waarbij ik eindelijk écht moest luisteren naar mijn lichaam, want over grenzen gaan zou mij wellicht de finish kosten. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ging aan de slag met Evy, ze was behoorlijk vaak fier op mij, party! En nu ben ik op de helft van mijn schema en heb ik mijn snelste 5 kilometer ooit gelopen.

CVS & Fibromyalgie
Voor de nieuwe lezers, ik heb Fibromyalgie (chronische pijn) en CVS (chronische vermoeidheid), waardoor elke dag anders kan zijn qua gesteldheid van mijn lichaam. Dit maakt het inschatten hoe een dag kan verlopen lastiger, maar nu zie ik het meer als verrassing. Ja, ik ervaar dagelijks veel pijn en heb momenten dat ik ontzettend moe ben, maar mijn lichaam heeft geweldige sprongen vooruit gemaakt en met hardlopen hoop ik die voorsprong te kunnen vergroten. Ik heb gemerkt dat het bewegen een positieve invloed heeft op mijn lichaam, als ik een tijdje meer beweeg dan ervaar ik ook minder pijn. Ook het ontspannen van mijn spieren gaat makkelijker en ik voel mij dan ook sterker en minder kwetsbaar. Hardlopen voelt voor mij ideaal;  ik kan mijn eigen ritme bepalen, vang de warme zonnestralen en geniet van de extra zuurstof en fluitende vogeltjes. Ook vormt het voor mij nu de ultieme ontspanning om mijn gedachten op een rij te zetten. Wie had dat ooit gedacht…

Mijn snelste 5km
Wat een bijzondere ervaring, ik werd namelijk wakker met ontzettend veel pijn. In mijn gewrichten en spieren; ik zat he-le-maal vast. Mijn rug voelde aan alsof er een tram overheen was gereden en ik kon me amper bewegen. Mijn vriend hielp mij vooruit en langzaamaan kwam ik op gang. Alles deed pijn en niks hielp. Ik probeerde thuis wat op te ruimen in mijn eigen tempo en was blij met alles wat lukte, dat ging steeds beter. In de middag was de pijn nog niet weg, maar had ik mijn vrolijke instelling helemaal terug. Muziekje ging aan en ons huisje was lekker schoon. Ik vroeg of Jord met mij meeging lopen en we zouden kijken hoe ver we zouden komen. Toen we eenmaal begonnen, voelde ik de pijn met elke stap vooruit wegvallen. Ik voelde mij lichter en lichter worden, het was zo ontspannend en fijn! Mijn gedachten gingen op nul en voor ik het wist had Evy mij naar de 5km gepraat. Het was wel pittig net over de helft, maar op het einde had ik zelfs nog kracht over voor het laatste sprintje! Dit zorgde ervoor dat ik mijn snelste 5km ooit heb gelopen met een tijd van 30:30. Zo bijzonder en verrassend, vooral als je weet hoe mijn dag begon… Echt een wonder!

Op naar de 10km en de finish
Het is heel bijzonder om de 5km te mogen halen, vooral nu het zo goed gaat (haha letterlijk goed loopt) en dan is het natuurlijk de kunst om deze lijn vol te kunnen houden. Ik ga lekker aan de slag om de afstanden te vergroten en ik blijf dapper 3 keer per week trainen, die finish komt in zicht en ik kan echt niet wachten om van mijn droom werkelijkheid te gaan maken. Ook al lijkt 10 kilometer aan de andere kant ook nog zo ver weg. Dat was 5 kilometer immers ook… Zou ik het droog houden de 16e? Ik gok op een nee inclusief Caps Lock. Ik krijg nu al kippenvel als ik aan de finish denk, laat staan over twee maanden! Elke stap vooruit is winst, maar deze finish halen zou wel de ultieme bekroning zijn van het harde werken en trainen door weer en wind. Ik blijf nog even dromen, wie weet wordt het realiteit! En waar een wil is…

Als ik het kan, dan kan jij het ook! Wat vind jij van hardlopen? Doe je het graag?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.