Blog

Mijn eerste yoga ervaringen (met Tara Stiles)

IMG_7954-001
Yoga, zweverig en saai? Echt niet! Ik ben net begonnen met yoga en het heeft mij nu al meer gebracht dan ik ooit had durven dromen. Het geeft mij niet alleen rust, maar het zorgt ook dat ik meer in balans kom met mijn lichaam. En extra handig? Yoga kan je overal uitoefenen, ideaal! Ik deel mijn eerste yoga ervaringen. 

Mijn verwachtingen 
Wat ik van yoga moest verwachten, tsja dat is lastig als je het nog niet eerder hebt gedaan. Ik wist echt niet wat het mij kon brengen, behalve dat ik veel enthousiaste verhalen van anderen heb gehoord. Ik hoopte vooral op even me-time en rust op de dag, dat ik echt even met aandacht naar mijn lichaam kon luisteren en de onrust en spanning uit mijn lichaam kon halen. En als ik daardoor al beter zou slapen, dan was dat winst. Ik kan mijn lichaam heel moeilijk ontspannen, wellicht kon yoga een verschil maken!

Eerste ervaring met yoga
Het overtreft al mijn verwachtingen. Biedt yoga mij ontspanning? Ja. Geeft het rust en zorgt het voor me-time? Ja en ja. Kan ik door yoga beter luisteren naar mijn lichaam, zorgt het voor balans en leer ik tevens mijn lichaam meer te accepteren? Drie keer ja! Als ik yoga moet beschrijven in één zin: yoga is een verademing en werkt verrijkend. Ik vind het bijna jammer dat ik het niet eerder heb ontdekt, maar het voelt echt als een cadeautje om het nu te mogen ervaren. Het is toegankelijk en het geeft rust, I love it! En ik kan het iedereen aanraden, zelfs bij stress, onrust in je hoofd, moeilijk in slaap vallen of pijn en vermoeidheid. Yoga vormt niet het medicijn, maar helpt het wel en werkt verlichtend.

IMG_7958

Yoga voor beginners
Ik wou al veel eerder beginnen met yoga, maar wist niet goed waar ik het beste kon beginnen. Dit artikel op Inspirerendleven.nl vond ik echt een aanrader, zo wordt yoga extra toegankelijk, je kunt het immers ook thuis uitoefenen. Wat je vooral nodig hebt is een fijne plek in huis waar je rust kunt ervaren en de oefeningen. Ik vond het fijn om eerst yoga oefeningen door te nemen uit het boek en te proberen wat mijn lichaam kan. Ook deed ik mee met de filmpjes van Tara Stiles op Youtube, echt een aanrader. Toen ik eenmaal wist dat ik met yoga door zou gaan, verdiepte ik mij in de benodigdheden. Zo kwam ik in aanraking met de webshop Superyoga.nl waar ik deze mooie yogamat van ontving. Ik koos uiteindelijk na lang wikken en wegen voor een sticky yogamat, deze geeft een plakkerig effect waardoor je niet snel uitglijdt en daardoor als beginner veel veiligheid zal ervaren. De kleur paars vind ik heel mooi en rustgevend, vandaar mijn keuze voor deze beauty. En het patroon vind ik ook zo mooi, de structuur is echt prachtig, maar natuurlijk ook functioneel. Ik ben er heel blij mee. Ook draag ik graag een los vallende top en een broek die flexibel is. Blote voeten zorgen voor meer stabiliteit. En een zacht muziekje op de achtergrond met geluiden van de zee, dat maakt het helemaal af. 

IMG_7953

Tara Stiles – Yoga helpt 
Yoga kan veel aandoeningen voorkomen en genezen. Tara Stiles laat zien hoe eenvoudig en doeltreffend yoga is bij allerlei kwalen: oude sportblessures, rugpijn, allergieën en zelfs bij… katers! Je hoeft niet naar een yogastudio, thuis op de bank kan het ook. Als je kunt in- en uitademen, kun je aan yoga doen. Dit boek biedt gemakkelijke en leuke oefeningen voor beginners én gevorderden. De auteur, Tara Stiles, doet de poses voor, zodat meteen duidelijk wordt hoe het moet. Extra fijn als je nog niet helemaal weet hoe yoga werkt en waar je op moet letten. In dit boek leer je over je houding, hoe yoga kan helpen bij verschillende kwaaltjes en klachten, maar ook hoe je het thuis kunt toepassen. Yoga wordt op deze manier heel toegankelijk!

IMG_7965

Yoga en Fibromyalgie
Ik weet dat veel lezeressen van mijn blog kampen met vergelijkbare klachten die ik ervaar. Ik heb CVS (chronische vermoeidheid) en Fibromyalgie en in Yoga helpt kwam ik tot mijn verbazing ook tegen hoe yoga kan helpen bij klachten van Fibromyalgie. Mensen met Fibromyalgie ervaren aanhoudende pijn en gevoelige plekken in hun hele lichaam: in de gewrichten, spieren o.a. pezen. In mijn geval kan soms zelfs mijn huid pijn doen, alsof je overal blauwe plekken hebt. Op die momenten doet het dragen van kleding zelfs pijn, omdat het lijkt te schuren en kan ik ook niet goed tegen bijvoorbeeld een knuffel, terwijl je het juist op die momenten goed kunt gebruiken. Bij Fibromyalgie kan je naast de pijn ook vermoeidheid, stijfheid, slaapgebrek en evenwichtsstoornissen ervaren, hier kan yoga een verschil maken. In je lijf zit extra veel spanning als je Fibromyalgie hebt, aandacht, zorg en geduld zijn dan cruciaal tijdens het uitoefenen van yoga waarbij je voorzichtig met je lichaam moet omgaan. Je kunt de pijn en vermoeidheid op een rustige manier verlichten door je te concentreren op je ademhaling en je hierop te focussen. In Yoga helpt staan verschillende oefeningen die je kunt toepassen waaronder de happy baby pose en meer. Ook staan er tips in hoe je je eigenwaarde kunt verhogen, hoe je je lichaam kunt accepteren (hier heb ik veel aan gehad), hoe je beter kunt ontspannen, wat je kunt doen tegen een onrustig brein, uitputting en zelfs stress. Ook helpt het mij goed om echt even het momentje voor mijzelf te nemen en bewust te worden van mijn lichaam tussen de hectiek van het dagelijkse door.

Weet je nog niet zeker of yoga wel iets voor je is? Lees dan vooral het artikel van Cindy, dan kan je niet anders dan ontzettend enthousiast worden :)

Wat vind jij van yoga en heb je het al een keer ervaren? 

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.