Mijn eerste yoga ervaringen (met Tara Stiles)

Mijn eerste yoga ervaringen (met Tara Stiles)

IMG_7954-001
Yoga, zweverig en saai? Echt niet! Ik ben net begonnen met yoga en het heeft mij nu al meer gebracht dan ik ooit had durven dromen. Het geeft mij niet alleen rust, maar het zorgt ook dat ik meer in balans kom met mijn lichaam. En extra handig? Yoga kan je overal uitoefenen, ideaal! Ik deel mijn eerste yoga ervaringen. 

Mijn verwachtingen 
Wat ik van yoga moest verwachten, tsja dat is lastig als je het nog niet eerder hebt gedaan. Ik wist echt niet wat het mij kon brengen, behalve dat ik veel enthousiaste verhalen van anderen heb gehoord. Ik hoopte vooral op even me-time en rust op de dag, dat ik echt even met aandacht naar mijn lichaam kon luisteren en de onrust en spanning uit mijn lichaam kon halen. En als ik daardoor al beter zou slapen, dan was dat winst. Ik kan mijn lichaam heel moeilijk ontspannen, wellicht kon yoga een verschil maken!

Eerste ervaring met yoga
Het overtreft al mijn verwachtingen. Biedt yoga mij ontspanning? Ja. Geeft het rust en zorgt het voor me-time? Ja en ja. Kan ik door yoga beter luisteren naar mijn lichaam, zorgt het voor balans en leer ik tevens mijn lichaam meer te accepteren? Drie keer ja! Als ik yoga moet beschrijven in één zin: yoga is een verademing en werkt verrijkend. Ik vind het bijna jammer dat ik het niet eerder heb ontdekt, maar het voelt echt als een cadeautje om het nu te mogen ervaren. Het is toegankelijk en het geeft rust, I love it! En ik kan het iedereen aanraden, zelfs bij stress, onrust in je hoofd, moeilijk in slaap vallen of pijn en vermoeidheid. Yoga vormt niet het medicijn, maar helpt het wel en werkt verlichtend.

IMG_7958

Yoga voor beginners
Ik wou al veel eerder beginnen met yoga, maar wist niet goed waar ik het beste kon beginnen. Dit artikel op Inspirerendleven.nl vond ik echt een aanrader, zo wordt yoga extra toegankelijk, je kunt het immers ook thuis uitoefenen. Wat je vooral nodig hebt is een fijne plek in huis waar je rust kunt ervaren en de oefeningen. Ik vond het fijn om eerst yoga oefeningen door te nemen uit het boek en te proberen wat mijn lichaam kan. Ook deed ik mee met de filmpjes van Tara Stiles op Youtube, echt een aanrader. Toen ik eenmaal wist dat ik met yoga door zou gaan, verdiepte ik mij in de benodigdheden. Zo kwam ik in aanraking met de webshop Superyoga.nl waar ik deze mooie yogamat van ontving. Ik koos uiteindelijk na lang wikken en wegen voor een sticky yogamat, deze geeft een plakkerig effect waardoor je niet snel uitglijdt en daardoor als beginner veel veiligheid zal ervaren. De kleur paars vind ik heel mooi en rustgevend, vandaar mijn keuze voor deze beauty. En het patroon vind ik ook zo mooi, de structuur is echt prachtig, maar natuurlijk ook functioneel. Ik ben er heel blij mee. Ook draag ik graag een los vallende top en een broek die flexibel is. Blote voeten zorgen voor meer stabiliteit. En een zacht muziekje op de achtergrond met geluiden van de zee, dat maakt het helemaal af. 

IMG_7953

Tara Stiles – Yoga helpt 
Yoga kan veel aandoeningen voorkomen en genezen. Tara Stiles laat zien hoe eenvoudig en doeltreffend yoga is bij allerlei kwalen: oude sportblessures, rugpijn, allergieën en zelfs bij… katers! Je hoeft niet naar een yogastudio, thuis op de bank kan het ook. Als je kunt in- en uitademen, kun je aan yoga doen. Dit boek biedt gemakkelijke en leuke oefeningen voor beginners én gevorderden. De auteur, Tara Stiles, doet de poses voor, zodat meteen duidelijk wordt hoe het moet. Extra fijn als je nog niet helemaal weet hoe yoga werkt en waar je op moet letten. In dit boek leer je over je houding, hoe yoga kan helpen bij verschillende kwaaltjes en klachten, maar ook hoe je het thuis kunt toepassen. Yoga wordt op deze manier heel toegankelijk!

IMG_7965

Yoga en Fibromyalgie
Ik weet dat veel lezeressen van mijn blog kampen met vergelijkbare klachten die ik ervaar. Ik heb CVS (chronische vermoeidheid) en Fibromyalgie en in Yoga helpt kwam ik tot mijn verbazing ook tegen hoe yoga kan helpen bij klachten van Fibromyalgie. Mensen met Fibromyalgie ervaren aanhoudende pijn en gevoelige plekken in hun hele lichaam: in de gewrichten, spieren o.a. pezen. In mijn geval kan soms zelfs mijn huid pijn doen, alsof je overal blauwe plekken hebt. Op die momenten doet het dragen van kleding zelfs pijn, omdat het lijkt te schuren en kan ik ook niet goed tegen bijvoorbeeld een knuffel, terwijl je het juist op die momenten goed kunt gebruiken. Bij Fibromyalgie kan je naast de pijn ook vermoeidheid, stijfheid, slaapgebrek en evenwichtsstoornissen ervaren, hier kan yoga een verschil maken. In je lijf zit extra veel spanning als je Fibromyalgie hebt, aandacht, zorg en geduld zijn dan cruciaal tijdens het uitoefenen van yoga waarbij je voorzichtig met je lichaam moet omgaan. Je kunt de pijn en vermoeidheid op een rustige manier verlichten door je te concentreren op je ademhaling en je hierop te focussen. In Yoga helpt staan verschillende oefeningen die je kunt toepassen waaronder de happy baby pose en meer. Ook staan er tips in hoe je je eigenwaarde kunt verhogen, hoe je je lichaam kunt accepteren (hier heb ik veel aan gehad), hoe je beter kunt ontspannen, wat je kunt doen tegen een onrustig brein, uitputting en zelfs stress. Ook helpt het mij goed om echt even het momentje voor mijzelf te nemen en bewust te worden van mijn lichaam tussen de hectiek van het dagelijkse door.

Weet je nog niet zeker of yoga wel iets voor je is? Lees dan vooral het artikel van Cindy, dan kan je niet anders dan ontzettend enthousiast worden :)

Wat vind jij van yoga en heb je het al een keer ervaren? 

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 44 reacties.

 1. Karlijn

  Ik heb ook een aantal keren yoga gedaan (thuis met een matje en een yoga video) maar vind het nu moeilijk om er de tijd en energie in te steken, qua gezondheid gaat het niet zo lekker en ik zit in mijn eindexamenjaar dus ik moet nu alle momenten waarop ik me redelijk voel aan school proberen te besteden.. Na m’n examens (of in ieder geval nadat ik mijn cijfers voor het schoolexamen binnen heb (moet nog toetsen inhalen+over een week toetsweek)) ga ik het weer proberen op te pakken!

 2. Marion

  Jaaa, ik ken haar inderdaad van Youtube. Ik heb een lange tijd dagelijks aan yoga gedaan met oa haar filmpjes. Yoga is echt heel erg goed. Voor mij is het vaak te pijnlijk op de mat, ben daarom gaan zwemmen, maar heb je daar geen last van, dan kan ik iedereen aanraden om het te gaan doen!
  Marion onlangs geplaatst…Zwemmen Op ZondagMy Profile

 3. Celeste

  Wat een leuk artikel! Zelf ben ik altijd een beetje sceptisch geweest over yoga, maar misschien moet ik het gewoon eens proberen! Echt heel fijn dat het je zo goed bevalt en natuurlijk dubbel zo fijn dat het ook kan helpen tegen fibromyalgie.
  Celeste onlangs geplaatst…De noodoplossing gebruikenMy Profile

 4. Al een tijdje zit ik er aan te denken om ook yoga er bij te doen, want hoor van iedereen goede verhalen. Maar ik moet elke keer denken aan de eerste keer dat ik naar zo’n groepsles ging en dat was dus echt niks. Die vrouw was veel te zweverig en zei achter elke zin ‘ja hé’, dus die ervaring zit nog steeds in mijn hoofd. xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…Elizabeth Arden – Eight Hour Cream – Nourishing Lip BalmMy Profile

 5. Daphne

  Oh dit klinkt echt superfijn, zou misschien wel iets voor mij zijn omdat ik nogal moeilijk tot rust kom!
  Daphne onlangs geplaatst…Birthday GiftsMy Profile

 6. Svenja

  Ik zou ook heel graag vaker yoga lessen nemen, maar toe nu toe lukt het mij nooit om mijzelf in die lastige houdingen te krijgen. Misschien moet ik het toch nog maar een keer een kans geven, want het is wel heel gezond voor lichaam en geest. Wat fijn trouwens dat yoga een positief effect heeft op Fibromyalgie!
  Svenja onlangs geplaatst…Outfit Inspiration / Black and pastelMy Profile

 7. Saar

  Ik had op instagram al gezien dat je ermee bezig was, dus ik keek wel een beetje uit naar dit artikel. Ik kan alleen maar ‘jeej!’ roepen en meegaan in je oordeel :) Ik heb ook mogen ervaren dat yoga een heel fijne methode is om de dag mee af te sluiten. Ik volg ook Tai Chi en daardoor is het voor mij vaak nog iets makkelijker om aandacht te geven aan de houdingen (het is een beetje vergelijkbaar hoe je je aandacht op je lichaam richt), maar qua lenigheid ben ik er dus helemaal nog niet. Veel houdingen doe ik helemaal niet ‘correct’. Het fijne van Tara is dat ze ook aangeeft dat juiste houdingen niet belangrijk zijn. Veel belangrijker is het feit dat je met je lichaam bezig bent en gaat voelen eerder dan denken. Alleen daarom werk ik graag met Tara! Momenteel doe ik de reeksen uit haar boek ‘Yoga, meditatie en powerfood’, maar dit boek interesseert me ook wel ontzettend!

  Yoga is voor mij alvast een mooie aansluiter op Tai Chi en Mindfulness dus ik ben minstens even enthousiast als jij!
  Saar onlangs geplaatst…Days of gratitude #21My Profile

 8. Esther

  Ik ben sinds kort ook in aanraking gekomen met yoga. Ik had niet gedacht dat ik het zo fijn zou vinden. Ik moet zeggen dat ik het liever in de sportschool doe dan thuis. Door de sfeer (schemerlicht, kaarsen, muziek, wierook en de stem van de lerares). Ik ben heel blij dat jij op deze manier je ontspanning en rust hebt gevonden. Ik zal dat artikel eens lezen en Tara Stiles opzoeken :)
  Esther onlangs geplaatst…Recept: Salade Marinara à la Happy ItalyMy Profile

 9. lonneke

  Ah lieverd, ben heel blij dat het je een beetje kan helpen!
  Ik zit ook al een tijd na te denken over Yoga, klinkt toch wel heel erg fijn!
  Liefs Lonneke
  lonneke onlangs geplaatst…Mijn online dagboekje #11My Profile

 10. Dina

  Mooi yogamatje zeg. Sinds ik met M. samen ben, ben ik aan het experimenteren met yoga (zijn moeder is yogini). Na al die jaren doe ik dagelijks wat zonnegroetjes en soms pak een lesje mee. Heerlijk.
  Dina onlangs geplaatst…De dingen die mij blij maakten | 5My Profile

 11. Esther

  Je maakt me helemaal enthousiast! Ik ga het artikel van Cindy zeker even doornemen, en wie weet sleep ik straks ook een yogamat in huis! Het lijkt me een ontzettend fijne bezigheid, je omschrijft het ook erg mooi allemaal!

 12. Ik heb begin vorig jaar pilates ontdekt, maar yoga trek mij ook! Ik baal alleen dat ik door mijn duimblessure de meeste oefeningen niet kan doen nu en daarom ligt het al een tijdje stil. Steeds wil ik het weer gaan proberen maar voelt zo stom om maar een paar kleine oefeningen te doen en dan laat ik het maar weer zitten. Niet goed, maar ik ga het toch maar weer eens proberen binnenkort. Ja en nu echt!
  Anita | mindjoy onlangs geplaatst…Infobesitas, verslaafd zijn aan informatieMy Profile

 13. Deisy

  Dit is dus een artikel waar ik echt naar uit heb gekeken. Ik loop al zelf erg lang na te denken om yoga te gaan doen: ik ervaar veel spanning in mijn lichaam, mijn geest en ik slaap ontzettend slecht. Misschien dat dit mij dus misschien kan helpen om die rust beter te vinden. Zoals jij het beschrijft word ik in ieder geval ontzettend enthousiast: dus dank daarvoor meis. X
  Deisy onlangs geplaatst…5 redenen om zonder schuldgevoel paaseitjes te etenMy Profile

 14. Nadeche

  Leuk artikel! Ik twijfel zelf al heel lang om ook aan yoga te gaan doen.

  Veel liefs,
  Nadeche

 15. Rianne

  Het is niet echt iets voor mij, maar als ik het zo lees heeft het toch genoeg voordelen!
  Rianne onlangs geplaatst…1 jaar, feest!My Profile

 16. Xaviera

  Heel fijn om te lezen dat yoga zoveel goeds voor jou doet! Je geeft mij weer lekker veel inspiratie met dit artikel, dankjewel! Ik roep steeds dat ik graag weer aan yoga wil doen, maar elke keer komt het er niet van. Ik volg Tara al op Instagram en Youtube, het wordt tijd om er nu ook echt eens iets mee te doen. Haar boeken lijken mij ook erg mooi om te lezen. Je yogamat is prachtig trouwens, erg mooi die kleur!
  Xaviera onlangs geplaatst…De Blogspiratie TagMy Profile

 17. Suuz

  Geweldig artikel! heel goed dat je het gevonden hebt!! I LOVE YOGA.. ik doe het inmiddels al 2,5 jaar en het werkt voor mij fantastisch voor mijn fibromyalgie! ga zo door kanjer!

 18. Karin

  Hoi hoi!

  Ik volg sinds september yogalessen, maar ik vind het nog lastig om er thuis mee te beginnen.
  Vind jij dit boek een goede aanrader om yoga thuis te beoefenen?

  Liefs! xx

 19. Sabrina

  Fijn je uitgebreide artikel :) Ik vind je tips over fibromyalgie erg handig, dank je wel. Wat je misschien ook iets vindt is bikram yoga, dat is yoga in een soort van sauna. Erg prettig voor je lichaam, liefs
  Sabrina onlangs geplaatst…PERSONAL – WHAT DID I DO #4My Profile

 20. Ik doe nu sinds een paar maanden aan yoga maar dan wel in een groepsles. Ik vind het toch wel fijn om begeleiding te hebben omdat ik snel geneigd ben een verkeerde houding aan te nemen. ( En dat is niet echt bevorderlijk voor mijn chronische pijn.) Je maakt me wel heel erg nieuwsgierig naar het boek van Tara. Met name naar het stuk over hoe je yoga kan gebruiken bij fibromyalgie. Dank je wel voor het delen!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Lezen | The Rosie Project – Graeme SimsionMy Profile

 21. Cindy

  Wat mooi dat je yoga als een cadeautje aan jezelf ziet, zo ervaar ik het ook! Superlief dat je naar mijn blog verwijst trouwens, een hele eer :) Je mat is superfijn, ik zou zelf nog wel een andere mat willen, die van mij ben ik niet zo heel tevreden over, maar is goed genoeg voor zolang het duurt. Geniet met al je zintuigen van je yoga en van je me-time, zo is het ook echt! Misschien samen een keer yogaën? ;) Hihi.
  Cindy onlangs geplaatst…Persoonlijk: Iets met baby’s..My Profile

 22. Shirley

  Zelf heb ik af en toe thuis aan yoga gedaan. Eigenlijk moet ik dit weer oppakken, want het werkte voor mij erg ontspannend.

  Fijn artikel om te lezen!
  Shirley onlangs geplaatst…I did it!My Profile

 23. Sofie

  Wel een goed idee. Ik heb er wel eens over gedacht, maar yogales in een sportschool is heel erg duur. Ik weet alleen niet of ik een stil plekje kan vinden in huis, maar ik zal er eens over denken. Lijkt me wel heerlijk dat je er ook lekker lenig van wordt (toch?)
  Sofie onlangs geplaatst…TV TIP: 2DOC Beyond My (Facebook) WallsMy Profile

 24. Sonja

  Ik hou zo veel van yoga! Het geeft me inderdaad heel veel rust en ik vind het ook heerlijk om op die manier bewust te zijn van mijn eigen lichaam en haar kracht. Fijn dat het jou ook zo goed helpt!
  Sonja onlangs geplaatst…Zon, koffie, en andere leuke dingenMy Profile

 25. Ik wil dit boek nu ook hihi! Ik wil al een langere tijd aan yoga gaan doen maar het is er nog nooit van gekomen. Dankzij liever Esther van https://preventwhatifs.wordpress.com ben ik bij dit artikel geraakt en wil ik nu nog meer aan yoga gaan doen! Het ziet er zo ontspannend uit + dat het helpt met bepaalde aandoeningen is ook mooi meegenomen! Dankje voor het delen van je ervaringen! Liefs
  Marie – You Beleza onlangs geplaatst…GARNIER BB CREAM +BLURMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge