Ik ga de uitdaging aan om gezond te leven

Ik ga de uitdaging aan om gezond te leven

IMG_8632Ik ben het een beetje zat. Dat ik die verleiding van een grote zak knisperende chips vol heerlijke smaken niet kan weerstaan. Dat ik minder ben gaan bewegen en dat ik de neiging heb om vooral makkelijk te eten in plaats van voedzaam en gezond. Dat ik stiekem veel te weinig uren slaap dan goed voor mij is of dat ik regelmatig vergeet voldoende te drinken. Ik ben het een beetje zat om ongezond te leven, omdat ik weet dat ik met kleine tips, handigheidjes en nieuwe gewoontes deze ongezonde levensstijl met gemak zou kunnen doorbreken. Daarom ga ik vanaf 1 september, een datum waarop voor velen de vakantie voorbij is en het dagelijkse leven aanbreekt, gezond leven. Ik ga de uitdaging aan!

Steeds vaker begon het mij tegen te staan dat ik wel wist hoe ik gezonder kon gaan leven, maar dat ik het niet toepaste. Dan lag de keukenla vol met lekkers of regende het buiten of waren we laat thuis van werk waardoor we toch even snel en makkelijk zouden gaan eten. En toen was het opeens heel laat waardoor er nog maar weinig uurtjes om te slapen overbleven… Niet echt handig op de langere termijn als je het mij vraagt. De hoogste tijd voor actie!

Bewustwording helpt je al een heel mooi stuk vooruit, maar daarmee kom je er nog niet. Ik wil heel graag werken aan voeding, beweging en ontspanning, precies de drie gebieden die ook in het boek Gezond leven doe je zogeschreven door Jennifer & Sven worden behandeld. Het boek is niet alleen een eyecatcher vol kleurrijke foto’s, maar het zit ook boordevol tips en tricks om gezonder te leven dan je nu doet. En deze tips heb ik net even nodig om de juiste momenten om er doorheen te komen en daadwerkelijk te gaan doen.

Ik verwacht dat de gezonde recepten mij heel veel gaan helpen, ik vind het geweldig om nieuwe gerechten te proberen en ik ga hard mijn best doen om de komende tijd nieuws te creëren. Ik denk dat goede én gezonde voeding mij meer energie zal geven. Ook ga ik weer mijn best doen om minder suikers binnen te krijgen, toen ik een periode suikervrij at heeft dit mij veel moois opgeleverd. Toch weerstond ik de verleiding niet en ik vind dat eigenlijk wel zonde. Ik wil niet te streng voor mijzelf zijn (het moet wel realistisch zijn) maar minder suikers eten hoort bij deze gezondere levensstijl, daar ga ik voor!

Ook ga ik weer actief aan de slag met bewegen en sporten. Extra leuk, we hebben sinds twee weken een Fit for Free in de buurt waar we ons gelijk hebben aangemeld. Ideaal, zo kan ik ook op regenachtige en koudere dagen blijven sporten zonder een flauw excuus in te kunnen zetten. Ik hoop het hardlopen weer lekker op te kunnen pakken en mijn conditie op te bouwen. En een sixpack kan natuurlijk ook nooit kwaad, maar ik zal niet overdrijven hihi. Ik heb een minimum voor mijzelf gesteld om twee keer per week te gaan, maar liever drie keer. Overigens wil ik er gelijk nog even bij vermelden dat ik graag gezonder wil leven omdat ik aan alles merk dat mijn lichaam wat achteruit is gegaan. Ik zet deze stap daarom niet om af te vallen of omdat ik ontevreden ben over mijn lichaam, maar omdat ik niet zo lekker in mijn vel zit vanwege het ongezonde gedrag dat ik sinds de verhuizing ben gaan vertonen. Die drukke tijd mag niet langer het excuus zijn om deze stijl door te zetten, het is tijd om het roer om te gooien met als gevolg meer energie, een scherpere blik, een krachtiger lichaam en een betere conditie.

Maar dan hebben we het over één aspect eigenlijk nog niet gehad en dat is ontspanning. Ik ben niet goed in het doen van ontspannende activiteiten of ontspanning überhaupt inplannen. En deze laatste zin is stiekem dan ook erg krom; ontspanning zou je tussendoor en spontaan moeten doen en niet inplannen… Laten we erop houden dat het niet mijn sterkste kant is, maar ik het wel heel erg belangrijk vind. Zo heb ik nagedacht over hoe ik echt ontspan en ik hoop dat vaker toe te kunnen passen en gewoon te doen. Het is immers puur genieten en heerlijk! Ontspanning geeft energie.

Soms kom je op een punt dat het even wat anders moet. Dat je gewoontes moet doorbreken en stil moet staan om vooruit te komen (superleuk, ik kwam er nét achter dat Gretchen Rubin een nieuw boek heeft geschreven over het doorbreken van gewoontes, daar ben ik nu extra nieuwsgierig naar geworden want haar schrijfstijl is te gek!). Ik weet wat mij te doen staat en ik ga ervoor. Het hoeft niet allemaal in een stijgende lijn, als ik maar merk dat ik er wel alles aan doe om sterker te worden. Vanaf 1 september ga ik aan de slag om fris en fruitig de toekomst tegemoet te gaan om nog lekkerder in mijn vel te zitten en gezond te leven. Alle tips zijn welkom! We hebben zojuist de gezonde boodschappen in huis gehaald, nu is het een kwestie van doen. Het is tijd voor actie!

Zou jij gezonder willen leven?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Dit bericht heeft 34 reacties.

 1. Marion

  Voor mij is het een beetje andersom. Ik heb lang lopen vechten met een eetstoornis en moet daarom waken om niet terug te vallen in te gezond eten als vervanger van de eetstoornis. Daarnaast ben ik chronisch ziek en heb tijd in overvloed, maar kan dus bijvoorbeeld niet sporten. Dat vind ik lastig, want ik weet dat sporten heel erg goed voor je is. Ik kan me in jouw situatie heel goed voorstellen dat je regelmatig kiest voor makkelijk en dat je het sporten overslaat. Hoeveel uur maakte je laatst? 60 uur? Ik wil niet de betweter of het moederfiguur uithangen, maar 60 uur werken kán je ook amper combineren met gezond leven. Gezond leven kost ook tijd. Ik weet wel dat die 60 uur een uitzondering zijn hoor ;-) You get the point. En ontspanning is heel belangrijk! Succes meid!
  Marion onlangs geplaatst…Persoonlijke Update: Meer VertrouwenMy Profile

 2. Leuk artikel! Zelf ben ik een paar maanden geleden ook begonnen met gezonder eten. Het is makkelijker dan ik had gedacht. Als je het moeilijk vind om gelijk geen snoep meer te eren bijv, dan raad ik je aan om eerst bijv groente en fruit erbij te eten. Na een tijdje laat je dan het snoep staan en pak je een iets gezonds! Succes!

 3. Laura

  Goede keuze hoor! Ik begin maandag ook weer en dan vooral eerst met bewustwording en van de kleine dingen een gewoonte maken. Dan ben je al een hele stap verder denk ik.

 4. Rosanne

  Wat een goede keuze! Ik heb met mezelf afgesproken dat wanneer school weer begint voor mij (7 september) ik gezonder ga eten en de sportschool weer eens van binnen ga bekijken. Ik ga dus lekker met je mee doen! We can do this!!
  Rosanne onlangs geplaatst…Introductieweek Almere 2015My Profile

 5. Yolande

  Wat goed van je dat je deze keuze hebt gemaakt! Het is altijd goed om te blijven luisteren naar je lichaam en je slechte gewoontjes te doorbreken. Vanaf 1 september wil ik ook weer gezonder doen. Ik heb nu de zomer bij mijn ouders doorgebracht en flink wat ijsjes, chips en frisdrank naar binnen gewerkt en amper gesport. Ik merk dat ik daardoor veel minder lekker in mijn vel zit. Tijd dus voor verandering!
  Yolande onlangs geplaatst…Persoonlijk: Ik ben géén taalnaziMy Profile

 6. Esther

  Wat goed van je! Ik zou ook wel weer willen beginnen, maar ik weet toch dat het fase’s zijn. Als ik nu 1 september zou beginnen, ben ik zó gemotiveerd dat ik al het lekkers aan de kant laat liggen, en het nooit langer dan een maand volhoudt. Daarom ga ik nog even opzoek naar een betere manier, een echt nieuwe levensstijl wat minder lijkt op een dieet en/of lijnen :-)
  Esther onlangs geplaatst…Instagram – @esthernewsflitsMy Profile

 7. Kirsty

  Wat goed dat je weer wat gezonder wilt gaan leven! Ik ben er nu ook mee bezig; in de vakantie sluipt het er al snel in om elke dag chips en andere ongezonde snacks te eten en dronk ik ook vaker alcohol, maar dat wil ik nu even niet meer gaan doen. Sporten is nog wel een punt bij mij haha daar ben ik niet zo goed in!
  Kirsty onlangs geplaatst…My Week in Photos #54My Profile

 8. Renske

  Goede keuze! Ik merk bij mijzelf ook dat ik afgelopen zomer ongezond gedrag ben gaan vertonen. Door drukte, stress en heftige gebeurtenissen. Ik ga vanaf maandag ook weer volop aan de slag en genieten van een gezond leven. :-) Een gezonde levensstijl brengt vooral positiviteit! Lekker in je vel zitten is enorm belangrijk voor een leven waar je van kunt genieten. Ik wens je dan ook heel veel succes! :-)
  Renske onlangs geplaatst…Mijn geluksmomentjes #6My Profile

 9. Esther

  Wat goed dat je het weer op gaat pakken! Ik wilde vanaf maandag weer beginnen, maar toen ik gisteren frietjes had gegeten was ik er klaar mee en ik ben per direct begonnen. Heel veel succes en we can do it :) X
  Esther onlangs geplaatst…Mijn (angstige) ervaring met auto rijdenMy Profile

 10. Saar

  Prachtige motivatie om je levensstijl om te gooien! Jawel, goed in je vel zitten is enorm belangrijk, zeker met de ziektes die jouw lichaam ook nog eens ondermijnen! Heel veel succes ermee! Maar vergeet je ook niet dat grenzen stellen daar ook bij hoort, zoals Marion zegt (zonder betweter te willen spelen) 60 uur werken in een week is gewoon niet te combineren met een gezonde levensstijl :-)
  Ga er lekker voor en succes ermee! You go girl!
  Saar onlangs geplaatst…Tag op zaterdag | 15 vragen die niemand je steltMy Profile

 11. Lifesabout

  Het geheim is vaak dat de knop om moet gaan….maar een gebruiksaanwijzing voor die knop is vaak moeilijk te vinden haha. Ik leef nu best gezond, ook vanwege het feit dat ik chronisch ziek ben. Weinig zout en suiker, veel slapen en veel wandelen. Ik ben dol op groenten en fruit. Jezelf belonen werkt vaak ook. Succes alvast, je kunt het!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Photodiary. Memory Lane 23 -29 augustus.My Profile

 12. Frauke

  Superknap dat je dit gaat doen! Mooi ook dat je het doet voor je algemene gezondheid en niet om af te vallen. Eigenlijk een veel betere motivatie, want als afvallen niet gelijk gebeurt, word je al snel minder enthousiast! Ik had overigens ook dit plan, maar ik moet nog even goed nadenken over wat ik precies wil gaan doen om me beter in m’n vel te voelen. Thanks voor de eerste motivatie alvast! X
  Frauke onlangs geplaatst…Back to school: locker decoratie DIY’s!My Profile

 13. Ina

  Dat boek ziet er wel interessant uit, mijn grootste advies is om het gezonder leven niet als een straf te beschouwen. Het is geen straf dat jij als enige iets gezond eet terwijl de rest pizza eet en extra motivatie, een van mijn favoriete quotes “once you start seeing results, it becomes an addiction”. Klopt helemaal!
  Ina onlangs geplaatst…Drie positieve kanten van online winkelenMy Profile

 14. charile

  Goede keuze, ik heb precies hetzelfde. Ik weet wel hoe het moet, en ik wil graag, maar ik doe het gewoon niet. Gister besloot ik voor mezelf ook te starten op 1/9. Een hele nieuwe start, ik heb het nodig!
  charile onlangs geplaatst…Stoppen met bloggen? (Personal update)My Profile

 15. Anita

  Heel veel succes! Ik ben nu twee weken bezig met de health challenge om mijzelf binnen 10 weken een gezonde levensstijl aan te leren. Stap voor stap de belangrijke dingen toevoegen om zo terugval te voorkomen. Sporten zal ik daarna weer aanpakken maar ik heb nu al een fitbit waarmee ik meet hoeveel stappen ik zet per dag. Ook een challenge om elke dag de 10.000 proberen te halen.
  Anita onlangs geplaatst…Blog enquête | de uitslagMy Profile

 16. YOU CAN DO THIS! Als je trek hebt in chips, dan bel of app je mij. Dat heb ik waarschijnlijk ook, maar we kunnen dit! (Ook voor recepten of andere lekkere dingen, of als het regent, of als je gewoon zin hebt om te bellen.. Dan mag dat natuurlijk ook!)
  Anne Solveig onlangs geplaatst…Weer thuis uit Barcelona!My Profile

 17. Sabine

  Wat goed! Ik ben een paar weken terug ook begonnen met sporten en voel me nu al zoveel beter! Het gezondere weten komt dan ook vanzelf hen ik gemerkt. En soort leefstijlverschuiving. Alleen door het sporten en mijn drukke werk schiet wel het ontspannen er een beetje bij in. Dat vind ik ook best moeilijk. Vanmiddag ga ik in de sauna in de sportschool en dat is hopelijk ook heel ontspannend. Succes met dit leuke en uitdagende doel!
  Sabine onlangs geplaatst…Een trainingsschema op z’n ColombiaansMy Profile

 18. Janne

  Zet hem op Dagmar!
  Hartstikke goed dat je gezonder wilt gaan leven.

  Het is behoorlijk kortdag, maar ik wil je iets aanbieden/voorstellen. Mijn online programma gaat namelijk ook op 1 september van start en misschien is het wat voor je!
  Ik zal je daarover een e-mail sturen :)

  Liefs, Janne
  Ladies Lifting PT

 19. Joyce

  Een kwestie van doen en een kwestie van doorzetten. Ik heb toevallig het the happy project van Gretchen gelezen en inderdaad, het doorbreken van gewoonten schijnt dus 21 dagen te duren. Als je het dus voor elkaar krijgt om 21 dagen gezond te eten en lekker veel te sporten dan zou je dus als vanzelf gezonder leven. best een interessante kwestie al zeg ik het zelf!
  Joyce onlangs geplaatst…Photo Peek: We Love The 90s & MonstertjesMy Profile

 20. Lilian

  Wij hebben vorige week allemaal gezonde lekker dingen in huis gehaald, dat werkt bij mij heel goed; snacktomaatjes, aardbeien, komkommer, augurken, bananen. Mijn excuus is dat mijn dochtertje dan gezonde dingen in haar schooltrommeltje heeft, maar ik eet er zelf ook lekker van :-)
  Lilian onlangs geplaatst…Mijn to-do lijst die werktMy Profile

 21. Charlotte

  Ik ben deze dinsdag ook begonnen met mijn levensstijl wat aan te passen. Zo heb ik besloten om slechte suikers links (of rechts, haha) te laten liggen en meer te grijpen naar een groente, een stuk fruit of een yoghurtje als tussendoortje. Daarnaast ga ik drie keer per week op de hometrainer (of dat is althans de bedoeling) om wat meer te bewegen. Gisteren heb ik er voor het eerst in maanden opgezeten en ik heb meteen 7 kilometer gefietst op iets een kwartier. Niet slecht! Vandaag was rustdag, morgen opnieuw. Al heb ik wel beslist dat gezondheid voor gaat. Van zodra ik merk dat het te veel wordt, stop ik. Mezelf forceren heeft geen zin, daar doe ik mijn lichaam meer kwaad dan goed mee.
  Charlotte onlangs geplaatst…Mijn Disney-tag #My Profile

 22. Sophie

  Aah heel veel succes. Mijn studenten bestaan zorgt er nu ook niet echt voor dat ik gezonder eet enzo. Ik drink nu wel liters aan thee op een dag op kantoor haha! Dus telt dat ook als water?

Geef een antwoord

CommentLuv badge