Blog

Help ik drink te weinig, wat(er) nu?! 11 tips om meer te drinken!


Pak je er even (extra positief) een halfvol glas bij? Proost! We drinken gemiddeld echt te weinig en het belang van voldoende vocht binnenkrijgen wordt flink onderschat. Of het nu winter of zomer is; ik drink al snel te weinig en daar probeer ik nu echt aan te werken. Te weinig drinken zorgt namelijk snel voor hoofdpijn, misselijkheid, extra vermoeidheid en andere kwaaltjes, je kunt er ook zichtbaar een slechtere huid door krijgen of zelfs een blaasontsteking: dit kan je maar beter voorkomen! Met deze 11 tips gaan we eraan werken, doe je mee?

♧ Zet je drinken op een zichtbare plek – Zien drinken, doet drinken! Tenminste, dit werkt bij mij als een speer! Als mijn collega’s aan de koffie zitten, dan wil ik genieten van thee. Maar dit werkt ook met het zetten van je drinken op zichtbare plekken waar je regelmatig komt, desnoods middels een briefje. Op mijn bureau staat nu standaard mijn dopper, die mij eraan herinnert om te blijven drinken. Lekker girly, maar ook ontzettend handig! 

♧ Tussenstand per dagdeel – Niet elk moment heb je evenveel behoefte aan drinken, dit kan per dag verschillen. Maar een tussenstand per dagdeel zorgt ervoor dat je niet aan het einde van de dag liters water moet ‘atten’ om aan je doel te komen, toch? Ik vind bijvoorbeeld dat ik in de ochtend, middag en avond één dopper moet leegdrinken, een dopper bevat 0,5 liter. Dit lukt niet altijd, maar dit klinkt beter dan in de avond 3 doppers! 

♧ Luister naar je lichaam en handel ernaar – Een tip die ik heel makkelijk deel met anderen, maar het zelf toepassen… Zucht daar werk ik aan ;) Luisteren naar je lichaam is eenmaal ontzettend belangrijk, jouw lichaam geeft niet voor niets signalen af en toont waar de grenzen en mogelijkheden liggen. Ook geeft het aan als je te weinig hebt gegeten of dat je dorst hebt, luister ernaar en wacht niet totdat het veel te laat is, maar doe het op het moment dat je dorst ervaart. Stel het niet uit, just do it! 

XL drinken – Heel leuk die schattige kopjes en glaasjes, maar praktisch? Nee, een Blond Amsterdam mok in XL is pas praktisch! Daar kan lekker veel thee in zonder dat je steeds kilometers inspanning moet leveren om bij de waterkoker te komen. En wat dacht je van een flesje drinken in plaats van een glaasje? Of kies voor een karaf zodat het mooi erbij staat! XL drinken it is! 

♧ Zorg voor routine – Als ik wakker word, ga ik (lees: strompel ik nog half slapend en struikelend over m’n pyjama) naar de keuken om Poes eten te geven en schenk ik voor mijzelf eerst een glas in. Na het slapen heb je veel vocht verloren en dan voelt het goed bij te tanken en het binnen te krijgen. Ook zet ik alvast theewater op voor bij het ontbijt en dan kleed ik mij aan. Zo voel ik niet per se gelijk dorst als ik wakker word, maar het is meer een gewoonte geworden om het zo te doen. En daar is niks mis mee, je krijgt het immers binnen en dat telt! Als ik in de avond het licht uit doe, dan moet ik van mijzelf ook nog een glas water drinken, als extra omdat het nooit kwaad kan. Routine maakt het net iets makkelijker en het werkt!

♧ Maak het drinken tot een feestje – Dit klinkt eigenlijk als een hele slechte tip, net alsof je je helemaal klem moet zuipen (ja maar op de blog van Dagmar las ik dat het moehoeeest… Eeh nee haha!) dát bedoel ik dus precies niet. Ik bedoel namelijk -ja probeer je hier maar uit te praten… – dat je het drinken leuker moet maken dan het is. Heb je een lievelingsglas? Extra groot en vrolijk? Doe voortaan hier je drinken in, zet er een gekleurd rietje in en je wordt er toch blij van? Dat moet je hebben! Vind je water smerig ondanks het feit dat het goed voor je is? Kies dan voor een beetje smaak door er vrolijk fruit in te stoppen wat ook nog eens mooi staat! Maak het tot een party, maar dan wel een gezonde ;) 

♧ Reminder – Als je amper voelt dat je dorst hebt, dan is het belangrijk dat je het niet vergeet. En hier kan je aan werken door herinneringen in te stellen, bijvoorbeeld een reminder via een app. Je hebt genoeg apps voor tablets of mobieltjes die bijhouden hoeveel je hebt gedronken of die om het uur ‘rinkelen’ (lekker ouderwets om dit woord te gebruiken, maar het klinkt funny) dat het tijd is voor een nieuw glas. Drinking drinking till the ship is sinking! Maar dan met water of mini beetje limonade, het moet wel gezond blijven! 

♧ Waterrijk eten – Lukt het drinken niet zoals je hoopt? Kies dan voor eten met extra veel vocht! Denk bijvoorbeeld aan een watermeloen of komkommer, zo kom je er ook aan, maar dan op een andere manier. Het gaat er niet om hoe je het aan je liters komt, als je maar niet tekort komt! 

♧ De toilet – Vind je het lastig om momenten te vinden om te drinken? Je gaat toch ook naar de wc? Maak er dan ook een gewoonte van om na het bezoekje een glas op te drinken, zodat het in balans is. 

♧ Drinken binnen handbereik – Vertrek nóóit zonder je flesje! Ik ga graag met mijn Spa flesje op stap die gevuld is en voordat ik op de plaats van bestemming kom, moet ik het op hebben. Klinkt alsof ik erg streng ben voor mijzelf, maar anders doe ik het écht niet. Ik vergeet het gewoon, maar nu gaat het steeds beter gelukkig. 

♧ Drinklijstje – Ik ben echt iemand waarbij lijstjes altijd werken. Daarom ook een lijstje  per dag om bij te houden hoeveel ik op heb. Als ik iets heb gedronken dan mag het op het lijstje. Ik tel in glazen en moet er in de avond 8 á 10 op hebben, liever wat extra, maar dat is nog een uitdaging. 

Het is ontzettend belangrijk om meer te drinken, bovenstaande tips probeer ik toe te passen maar het werkt nog niet altijd. Het zit nog niet altijd in m’n ‘systeem’, maar het gaat al beter. Mijn glas is immers altijd halfvol, maar in dit geval moet het ook een keer leger worden!

Drink jij te weinig? Wat helpt jou vooruit?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.