Blog

Fit Friday – Beginnen met sporten (na een break)

IMG_3385
Het gewone leven wordt weer opgepakt en we gaan weer aan de slag na de vakantie en/of de zomer. Of misschien heb je wel goede voornemens om het vanaf nu écht helemaal anders aan te pakken. En dat kan flink tegenvallen. Maar bewegen is goed voor je, als je maar luistert naar jezelf. Het is belangrijk om te beginnen op je eigen niveau, want blessures liggen op de loer en beginnersfouten zijn zo gemaakt. In dit artikel staan tips centraal om het sporten (na een rustperiode) weer op te pakken. We can do this! 

In de vorige Fit Friday schreef ik over mijn gezonde challenges en goede voornemens die ik ben aangegaan. En dat waren er nogal wat! Zo wou ik weer naar de sportschool, ik zou hardlopen met Evy weer oppakken en volop gaan squatten en planken. Alsof dit niet genoeg was, ging ik ook nog suikervrij eten! Hoe dit verloopt zal ik snel met jullie delen, maar tot nu toe is het wel pittig. Gelukkig gaat het mij nog goed af en levert het lichamelijk ook veel op, superfijn! Maar het was ongelooflijk inkomen en het kwam echt niet uit de lucht vallen.

Welke sport past bij mij?
Als eerste tip raad ik je aan om goed na te denken over welke sport bij je wensen en behoeftes aansluit. Wat vind je fijn om te doen en waar heb je plezier in? En bij het sporten verbruik je energie, maar is er ook een sport die zo bij je past dat het energie oplevert als je ermee bezig bent? Ik haal zoveel voldoening uit het hardlopen met Evy (voornamelijk als ik een les haal haha) dat ik nog kan stuiteren van blijdschap na het uitrennen van een training. Natuurlijk is zo’n les erg pittig, maar het geeft een enorme kick om het te halen. Voel jij dat ook bij een sport? Kies voor wat goed voelt, onafhankelijk van wat je omgeving zegt. Sporten is heel persoonlijk en je werkt bewust aan jezelf, daarom is het extra belangrijk dat je er ook fijne tijd beleeft.

Goede basis
Dit is een héle fijne tip, want beschik je wel over een goede sportoutfit en de juiste schoenen? En natuurlijk zegt je verstand ja, maar je hartje nee! Een nieuwe sportoutfit motiveert extra om het sporten weer op te pakken, maar natuurlijk gaat het om de functionaliteit en comfort. Kleding moet je tijdens het sporten niet in de weg zitten en tot last zijn, want dan werkt het alleen maar tegen je. Dit geldt ook voor schoenen, een goede basis is heel belangrijk omdat je je lichaam pittig belast en daarom mag je in een goede sportuitrusting wel degelijk investeren. Je krijgt er immers een sterk lichaam voor terug en dat is goud waard!

Luister naar je lichaam
Als je begint dan heb je zoveel zin om bergen te verplaatsen en wil je misschien wel snel resultaat zien. Maar het is tegelijkertijd extra belangrijk om goed naar jezelf te luisteren (dit moet je overigens altijd blijven doen, want je hebt maar één lichaam), omdat je je grenzen moet ontdekken. En naast het ontdekken is ook het bewaken van deze grenzen van belang zodat je er niet overheen gaat ten koste van jezelf. Door niet over je grenzen heen te gaan, bouw je reserves op en wordt je sterker/ verbetert je conditie. Hoe aantrekkelijk die sprongen vooruit ook zijn, soms is het beter om iets langzamer vooruit te gaan zodat je het langer volhoudt. Je kunt het!

Overhaast niets
De grootste tegenstander in het sporten ben je nog altijd zelf. Neem daarom de tijd die je nodig hebt om het sporten weer op te pakken in je eigen tempo. Met haasten kan je wel de finish snel halen, maar als je daardoor maanden moet herstellen en trainingen moet missen dan ben je verder van huis qua lichamelijke kracht. Ook hierbij is het belangrijk om naar jezelf te luisteren en het ritme aan te houden dat bij je past. En dat kan je alleen ontdekken als je hier de tijd voor neemt om bewust te worden van je kunnen.

Wees niet te streng voor jezelf
Vind je het niet knap dat je weer gaat bewegen en aan de slag gaat? Dat mag best gezegd worden, geef je jezelf dan ook even een schouderklopje? Wees trots op jezelf en vergeet jezelf niet af en toe te belonen. Het is heel dapper van je dat je het sporten (weer) oppakt en iedereen weet hoe moeilijk dit moment soms kan zijn, maar kijk nu: je gaat ervoor!

Eigen doelen
Als je luistert naar je lichaam, dan weet je beter waar je grenzen liggen en hoe je kunt groeien. Laat je hierbij niet te veel afleiden door je omgeving en door wat anderen kunnen/willen, want dat heeft niets met jouw doelen te maken. Focus je op wat jij graag wilt bereiken en bekijk hoe je dit doel kunt realiseren. Wil je bijvoorbeeld afvallen of een betere conditie? Of wil je sterkere benen/armen of gewoon lekkerder in je vel zitten? Maak een plannetje in jouw tempo om jouw doelen te bereiken. Let’s go!

Herstellen
Dit is absoluut niet voor mietjes, het hoort er gewoon bij! Want wie sterk en fit wil zijn, moet ook voldoende rust nemen. Anders kom je alleen maar jezelf tegen en gaat het ten koste van je lichaam. En heeft je lichaam meer tijd nodig? Neem dit, want anders kan het je nog eens flink tegenvallen. Er kunnen bijvoorbeeld blessures opduiken als je niet voldoende rekening houdt met wat je kunt, dan ben je verder van huis. Voorkomen is beter dan genezen!

Enjoy!
Jij gaat er komen, als je dat graag genoeg wilt! Geniet van de hoogtepunten die het sporten je gaat brengen, maar wees niet verdrietig als het even wat minder gaat. Je toont juist karakter als je doorzet of als je even rust neemt op het juiste moment. Voel aan wat nodig is en ik weet zeker dat je dan jouw sportdoelen gaat bereiken!

Ik wens je heel veel succes toe en voornamelijk plezier, want het is echt heel erg fijn om te zien dat je lichaam sterker wordt of dat je conditie verbetert als je meer beweegt. En dit bewegen en sporten kan op verschillende manieren plaatsvinden, kies voor de bewegingsvorm waar jij je goed bij voelt!

Vind jij het lastig om het sporten (weer) op te pakken?

Liefs Dagmar
Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.