Fit Friday – Beginnen met sporten (na een break)

Fit Friday – Beginnen met sporten (na een break)

IMG_3385
Het gewone leven wordt weer opgepakt en we gaan weer aan de slag na de vakantie en/of de zomer. Of misschien heb je wel goede voornemens om het vanaf nu écht helemaal anders aan te pakken. En dat kan flink tegenvallen. Maar bewegen is goed voor je, als je maar luistert naar jezelf. Het is belangrijk om te beginnen op je eigen niveau, want blessures liggen op de loer en beginnersfouten zijn zo gemaakt. In dit artikel staan tips centraal om het sporten (na een rustperiode) weer op te pakken. We can do this! 

In de vorige Fit Friday schreef ik over mijn gezonde challenges en goede voornemens die ik ben aangegaan. En dat waren er nogal wat! Zo wou ik weer naar de sportschool, ik zou hardlopen met Evy weer oppakken en volop gaan squatten en planken. Alsof dit niet genoeg was, ging ik ook nog suikervrij eten! Hoe dit verloopt zal ik snel met jullie delen, maar tot nu toe is het wel pittig. Gelukkig gaat het mij nog goed af en levert het lichamelijk ook veel op, superfijn! Maar het was ongelooflijk inkomen en het kwam echt niet uit de lucht vallen.

Welke sport past bij mij?
Als eerste tip raad ik je aan om goed na te denken over welke sport bij je wensen en behoeftes aansluit. Wat vind je fijn om te doen en waar heb je plezier in? En bij het sporten verbruik je energie, maar is er ook een sport die zo bij je past dat het energie oplevert als je ermee bezig bent? Ik haal zoveel voldoening uit het hardlopen met Evy (voornamelijk als ik een les haal haha) dat ik nog kan stuiteren van blijdschap na het uitrennen van een training. Natuurlijk is zo’n les erg pittig, maar het geeft een enorme kick om het te halen. Voel jij dat ook bij een sport? Kies voor wat goed voelt, onafhankelijk van wat je omgeving zegt. Sporten is heel persoonlijk en je werkt bewust aan jezelf, daarom is het extra belangrijk dat je er ook fijne tijd beleeft.

Goede basis
Dit is een héle fijne tip, want beschik je wel over een goede sportoutfit en de juiste schoenen? En natuurlijk zegt je verstand ja, maar je hartje nee! Een nieuwe sportoutfit motiveert extra om het sporten weer op te pakken, maar natuurlijk gaat het om de functionaliteit en comfort. Kleding moet je tijdens het sporten niet in de weg zitten en tot last zijn, want dan werkt het alleen maar tegen je. Dit geldt ook voor schoenen, een goede basis is heel belangrijk omdat je je lichaam pittig belast en daarom mag je in een goede sportuitrusting wel degelijk investeren. Je krijgt er immers een sterk lichaam voor terug en dat is goud waard!

Luister naar je lichaam
Als je begint dan heb je zoveel zin om bergen te verplaatsen en wil je misschien wel snel resultaat zien. Maar het is tegelijkertijd extra belangrijk om goed naar jezelf te luisteren (dit moet je overigens altijd blijven doen, want je hebt maar één lichaam), omdat je je grenzen moet ontdekken. En naast het ontdekken is ook het bewaken van deze grenzen van belang zodat je er niet overheen gaat ten koste van jezelf. Door niet over je grenzen heen te gaan, bouw je reserves op en wordt je sterker/ verbetert je conditie. Hoe aantrekkelijk die sprongen vooruit ook zijn, soms is het beter om iets langzamer vooruit te gaan zodat je het langer volhoudt. Je kunt het!

Overhaast niets
De grootste tegenstander in het sporten ben je nog altijd zelf. Neem daarom de tijd die je nodig hebt om het sporten weer op te pakken in je eigen tempo. Met haasten kan je wel de finish snel halen, maar als je daardoor maanden moet herstellen en trainingen moet missen dan ben je verder van huis qua lichamelijke kracht. Ook hierbij is het belangrijk om naar jezelf te luisteren en het ritme aan te houden dat bij je past. En dat kan je alleen ontdekken als je hier de tijd voor neemt om bewust te worden van je kunnen.

Wees niet te streng voor jezelf
Vind je het niet knap dat je weer gaat bewegen en aan de slag gaat? Dat mag best gezegd worden, geef je jezelf dan ook even een schouderklopje? Wees trots op jezelf en vergeet jezelf niet af en toe te belonen. Het is heel dapper van je dat je het sporten (weer) oppakt en iedereen weet hoe moeilijk dit moment soms kan zijn, maar kijk nu: je gaat ervoor!

Eigen doelen
Als je luistert naar je lichaam, dan weet je beter waar je grenzen liggen en hoe je kunt groeien. Laat je hierbij niet te veel afleiden door je omgeving en door wat anderen kunnen/willen, want dat heeft niets met jouw doelen te maken. Focus je op wat jij graag wilt bereiken en bekijk hoe je dit doel kunt realiseren. Wil je bijvoorbeeld afvallen of een betere conditie? Of wil je sterkere benen/armen of gewoon lekkerder in je vel zitten? Maak een plannetje in jouw tempo om jouw doelen te bereiken. Let’s go!

Herstellen
Dit is absoluut niet voor mietjes, het hoort er gewoon bij! Want wie sterk en fit wil zijn, moet ook voldoende rust nemen. Anders kom je alleen maar jezelf tegen en gaat het ten koste van je lichaam. En heeft je lichaam meer tijd nodig? Neem dit, want anders kan het je nog eens flink tegenvallen. Er kunnen bijvoorbeeld blessures opduiken als je niet voldoende rekening houdt met wat je kunt, dan ben je verder van huis. Voorkomen is beter dan genezen!

Enjoy!
Jij gaat er komen, als je dat graag genoeg wilt! Geniet van de hoogtepunten die het sporten je gaat brengen, maar wees niet verdrietig als het even wat minder gaat. Je toont juist karakter als je doorzet of als je even rust neemt op het juiste moment. Voel aan wat nodig is en ik weet zeker dat je dan jouw sportdoelen gaat bereiken!

Ik wens je heel veel succes toe en voornamelijk plezier, want het is echt heel erg fijn om te zien dat je lichaam sterker wordt of dat je conditie verbetert als je meer beweegt. En dit bewegen en sporten kan op verschillende manieren plaatsvinden, kies voor de bewegingsvorm waar jij je goed bij voelt!

Vind jij het lastig om het sporten (weer) op te pakken?

Liefs Dagmar
Follow me on

Dit bericht heeft 36 reacties.

  1. Dagmar Valerie

   Ooh wat een leuk idee om blogilates te gaan doen inderdaad, fijne tip! Heel veel succes, je kunt het!

 1. Ik vind het echt vreselijk moeilijk om mezelf aan het sporten te zetten. Hardlopen vind ik echt alles behalve leuk, naar de groepsles gaan in de fitness is wel leuk, maar daar kan ik maar 1 keer per week naartoe gaan. Voor de rest probeer ik thuis oefeningen te doen, maar door mijn drukke planning is het zo moeilijk om dat er altijd tussen de wringen helaas…

  X Sara
  Sara – Window On My Wardrobe onlangs geplaatst…The Lipstick EditionMy Profile

 2. Manon

  Ik vind het heerlijk en ben blij dat ik eindelijk weer vaker kan gaan sporten ik word er echt heeel blij van en kijk er al heel de dag na uit om in de avond te gaan sporten, als ik dan eenmaal thuis ben en gegeten heb dan heb ik altijd even een moeilijk momentje dat ik soms toch opeens liever op de bank ga liggen maar zodra ik er ben heb ik al weer super veel zin :)
  Manon onlangs geplaatst…Mijn mini parfum stashMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Aah wat goed om te horen, als je de smaak eenmaal te pakken hebt dan is er geen stoppen meer :) Heerlijk!

 3. Svenja

  Goede tips. Ik heb nu ongeveer 2,5 weken niet gesport omdat ik op vakantie was. Maar door jouw artikel heb ik nu zin er weer tegenaan te gaan met sporten!
  Svenja onlangs geplaatst…Lanzarote / part 1My Profile

 4. Janice

  Vind het best nog wel lastig om het sporten op te pakken! Maar als ik het eenmaal weer gedaan heb, voel ik me super goed! Dankje voor de tips :)

  1. Dagmar Valerie

   Wauw supergoed, dat scheelt een hoop!

 5. Sophie

  Ik heb gisteren voor het eerst in 3 weken weer 6 kilometer gerend en het was echt heerlijk! Helaas hielpen blessures niet mee en voel ik ze weer opkomen, maar ik heb de motivatie weer helemaal te pakken. Ik wil iedere dag rennen! :-D
  Sophie onlangs geplaatst…Sportoutfit Inspiratie!My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw maar dat is toch ook onwijs knap! Goed van je dat je de fiets blijft pakken, hoe aantrekkelijk ov of de auto op zo’n moment dan ook is. Topper ben je!

 6. Justine

  Goede tips!
  Ik probeer eigenlijk altijd door te gaan met sporten, maar het kan natuurlijk voorkomen dat het niet altijd lukt. Dan hoef ik mezelf alleen even te herinneren waar ik eht voor doe en dan kan ik er weer tegenaan!
  Justine onlangs geplaatst…Mijn bucketlist – update #1My Profile

 7. Amy

  Ik vind sporten vaak heerlijk! Helaas was ik deze week ziek dus mijn “eerste week weer echt sporten” is een halve week geworden! Maar er is een begin (:
  Amy onlangs geplaatst…Jeugdsentiment TAGMy Profile

 8. Daphne

  Supergoed van je, ik zou het ook weer eens op moeten pakken! Fijn artikel <3
  Daphne onlangs geplaatst…De clutchMy Profile

 9. Joyce

  Fijne tips en het best ook goed bij de Yes I can #projectpositief challenge van vandaag :). Het sporten gaat goed bij mij, maar ik heb deze week ook wel wat dingetjes, waarvan ik dus niet kan bepalen of het slecht is als ik weer ga sporten of juist moet wachten om het te herstellen. Soms heb ik het idee dat je pijntjes er beter weer uit kunt sporten haha!

 10. Aurelie

  Fijn artikel! Ik heb ook een aantal weken niet gesport en nu ben ik bezig met mijn eigen ‘Fit For Life-project’. Ik probeer elke dag te bewegen, maar de ene dag lukt dat al wat beter dan de andere. Ik wens je ook veel sportplezier!
  Aurelie onlangs geplaatst…Project Fit For Life #2My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ah heel erg lief, dankjewel voor je mooie compliment! Wat een gaaf idee ‘Fit For Life-project’ klinkt te gek!

 11. Joyce

  Wat een fijn artikel! Ik ben sinds kort ook weer begonnen met sporten. Wil nu regelmatig naar de sportschool gaan, zo’n 3 keer per week. Zodra ik daarmee wat conditie heb opgebouwd wil ik er misschien ook bij gaan hardlopen! :)
  Joyce onlangs geplaatst…Mijn favoriete palettes!My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw goed bezig, ik hoop dat je het kunt vasthouden. Veel plezier!

  1. Dagmar Valerie

   Aah superlief dankjewel voor je succeswensen! Ik hoop dat je gauw je ritme erin kunt vinden, zet hem op!

 12. Nienke

  Leuk artikel! Waar heb je de gewichtjes op je foto vandaan? X

  1. Dagmar Valerie

   Die heb ik (heel budgetproof) gekocht bij de Action. Ik wou eerst kijken of ik ze wel zou gebruiken, vandaar even een goedkope versie aangeschaft. Maar ze zijn juist heel prettig én dus ook nog eens goed voor de portemonnee :)

 13. Merel

  Super leuk artikel! Ik ga na de vakantie proberen te hardlopen :)

  1. Dagmar Valerie

   Wauw goed bezig, veel succes en het gaat je lukken!

  1. Dagmar Valerie

   Hahaha oeps! Ja dat is echt een kwestie van even er doorheen, het gaat je lukken! Ik voelde me ook al te moe toen ik eraan dacht, maar achteraf is het zo fijn! Daar doe je het voor :) Je kunt het!

Geef een antwoord

CommentLuv badge