Fit friday – 10 x motivatie om te gaan sporten

Fit friday – 10 x motivatie om te gaan sporten

10299838_533576910084488_835320405_nDe agenda overstroomt, het regent, mijn sportkleding zit in de was… Het zijn allemaal excuses om het bewegen te vermijden. En dat terwijl we allemaal weten dat we ons erna zoveel beter voelen! De stap zetten om aan de slag te gaan kan soms erg zwaar zijn en het sporten wordt niet door iedereen gezien als een aantrekkelijke bezigheid, daarom deel ik tien tips om door te zetten en lekker te gaan bewegen. De tijd van excuses verzinnen is voorbij, we gaan ervoor!  

De kick – Als je eenmaal bezig bent, voelt het heerlijk en stiekem weet je dat ook. Je krijgt de smaak te pakken en vervolgens komt de kick! Toon je doorzettingsvermogen en ga ervoor, want je weet zelf net zo goed dat het heerlijk voelt als je eenmaal bezig bent. Je kunt het!

Stilzitten versus bewegen – Bedenk voor jezelf waar je meer voldoening uithaalt: het stilzitten of bewegen. Waar krijg je energie van en wat voelt beter? Ik weet het antwoord al…

Een doel – Verzin voor jezelf een doel waar je naartoe kunt werken. Op deze manier geef je richting aan het sporten en weet je beter waarvoor je het doet. Deze doelen zijn erg persoonlijk en het verschilt per persoon waar hij/zij aan wilt werken. Schrijf het op en herinner je jezelf als je even geen puf of zin hebt om te sporten aan dit doel, zodat je het ook sneller kunt realiseren!

Een kleine stap is beter dan niets – Een geweldige conditie, een gespierd lichaam, een strakke buik… Het zijn doelen die ontzettend groot klinken. Hak deze dromen liever in kleinere stukjes zodat het sporten aantrekkelijker wordt. Op deze manier bereik je vaker een doel en wordt het leuker om ermee aan de slag te gaan. Want zeg nou zelf, wanneer ben je echt helemaal tevreden over je conditie en lichaam? Maak je doelen daarom concreter. En ook al voelt het sporten soms als een minuscule stap, alle beetjes helpen!

Als ik ga sporten mag ik erna… – Beloon jezelf, je werkt er immers hard genoeg voor! Sporten is een zware bezigheid en als je het combineert met daarna iets extra leuks doen dan maak je het voor jezelf nog fijner om aan de slag te gaan. Sommigen vinden het sporten zelf al leuk genoeg, maar als jij niet tot deze mensen behoort dan kan het best pittig zijn om ermee te starten. Je maakt het dan aantrekkelijker door erna jezelf te belonen.

Me-time – Door hetsporten focus je je op je lichaam en kan je je gedachten even helemaal verzetten. Zie het bewegen als een momentje voor jezelf. Zet je gedachten op nul en ga ervoor!

Lief voor jezelf blijven – Als je sport niet tot je favoriete bezigheden behoort, dan is het niet gemakkelijk om ermee te beginnen. Die start wordt minder zwaar als je lief blijft voor jezelf en je accepteert dat het bewegen niet altijd ‘je ding is’. Geef jezelf regelmatig een schouderklopje en je mag echt trots zijn dat je het toch doet!

Kies een leuke sport! – Dit punt is heel erg belangrijk, want als je het bewegen al geen hobby van je is, is het extra belangrijk dat je het nog wel een beetje leuk houdt voor jezelf. Kies voor de vorm van bewegen die bij je past. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om een groepsles body balance bij te wonen, omdat ik mijzelf niet thuis zie zitten voor een laptop in gekke poses waar ik de helft fout bij doe. Daarnaast vind ik het hardlopen ook geen straf, deze combinatie bevalt erg goed. Als je een sport kiest die bij je past, is de kans ook groter dat je het kunt volhouden.

Houd een dagboekje bij – Het is best confronterend om een dagboekje bij te houden van je ‘gezonde levensstijl’.  Dan merk je pas echt op wat je binnenkrijgt en hoeveel je eigenlijk beweegt. Dit kan ook een motivatie vormen om per dag bijvoorbeeld de trap te nemen in plaats van de lift of minder tussendoor te snoepen. Je hoeft niet heel uitgebreid te vertellen wat je hebt gegeten of gedaan, want het is puur voor jezelf om te zien hoe het écht gaat.

Voortgang meten – We vinden het allemaal fijn om vooruitgang te zien, je wilt sterker of beter worden dan je was of misschien heb je als doel afvallen of lekkerder in je vel zitten. Geef jezelf een cijfer, maak een foto of schrijf je gewicht op van de huidige situatie. Of wil je bijvoorbeeld sneller worden op de 5 kilometer met hardlopen? Noteer dan de tijd van hoe het nu gaat. Na een tijdje (bepaal zelf de periode) vergelijk je de situatie met deze en vaak worden de sprongen die je hebt gemaakt dan ook echt zichtbaar. Enjoy!

En ik kan deze tips regelmatig ook zelf goed gebruiken, want sporten en bewegen komen bij mij ook niet uit de lucht vallen.Wel geeft het extra voldoening als ik eenmaal heb doorgezet en de kick achteraf zorgt voor voldoende energie dat ik nog een gat in de lucht kan springen van blijdschap na een prestatie.

Hoe motiveer jij jezelf om het bankhangen in te ruilen voor het sporten?

Wat is jouw droombaan?
Liefs Dagmar
Follow me on

Dit bericht heeft 15 reacties.

 1. Milou

  Ik herken mezelf helaas in de smoesjes. Ik kan deze tips goed gebruiken, ga er meteen mee aan de slag!!

 2. Quinta

  Leuke en handige tips meid! Ik sportte eerst 4x in de week, toen werd het 3x toen werd het met school 2x en nu kan ik helaas ook meestal maar 1x. Maar dan ga ik intensief sporten en meestal squashen. Dadelijk ga ik ook weer schaatsen dus ik heb mijn energie en sport wel!

  Leuk !

 3. Bente

  Leuke en goede tips :) Gelukkig val ik onder de mensen die het leuk vinden om te sporten dus ben al redelijk gemotiveerd uit mezelf :)
  Bente onlangs geplaatst…Hik.. hik…My Profile

 4. Ik zit zelf ook altijd te bedenken hoe ik mijzelf kan motiveren. Ik heb nu het doel om minimaal 3 uur per week te sporten en dat moet ik minstens 6 weken volhouden voor ik mijzelf mag belonen. Wel is het handig om je beloning geen ‘speciaal’ eten te laten zijn, want dat werkt een beetje tegendraads (bij mij dan) xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…MAC – Diva Lipstick – Een topper voor het najaarMy Profile

 5. Aurelie

  Handig artikel! Wanneer ik geen zin heb om te sporten, zoek ik op weheartit, instagram of pinterest naar fitspiration plaatjes en dan krijg ik vanzelf zin om ook te gaan sporten. Je voortgang meten is ook een goede tip! Niets is zo fijn als je eigen vooruitgang zien.
  Aurelie onlangs geplaatst…Project Fit For Life #3My Profile

 6. Suuz

  mooie dagmar!!!!! goed lijstje! helemaal mee eens!

 7. Marita

  Wow dagmar, dit had ik net nodig! Ik heb nog een gratis weekpad voor de sportschool liggen maar door alle drukte zijn we niet geweest. Dat buikje moet er wel even af haha
  Liefs

 8. Wat een goed artikel, ik denk dat veel mensen dit goed kunnen gebruiken (ik ben er zeker 1 van!)

Geef een antwoord

CommentLuv badge